--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

DPF

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Re: DPF

Post autor: Alex » 25 paź 2015, o 19:25

Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

mara45

Post autor: mara45 » 24 lut 2016, o 20:16

Alex mam pytanie czy czujnik temperatury spalin też trzeba adoptować? Jeżeli tak to w jaki sposób i czym

Andrzej

Post autor: Andrzej » 24 lut 2016, o 22:03

W/g mnie nie trzeba wymieniałem i żadnych objawów nie było

mara45

Post autor: mara45 » 24 lut 2016, o 22:25

edit - regulamin
Jakie miałeś objawy padnięta go czujnika temperatury spalin?
Ostatnio zmieniony 24 lut 2016, o 23:05 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin par. 5 pkt 5

Awatar użytkownika
ZiGi
Użytkownik
Auto: Insignia ST 130KM
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Dębe Wielkie
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: ZiGi » 8 mar 2016, o 21:59

Na 16k km przejechane przez ostatni rok tylko raz zauważyłem, że trwa wypalanie DPF, dlatego postanowiłem założyć diodę żeby zobaczyć jak często ten proces u mnie jest odpalany, bo mam wrażenie że prawie wogóle.
Jest też jeszcze inna sprawa bo gdy za pomocą Torque sprawdzam dane z czujników to temperatura na DPF jest ujemna :-O , zazwyczaj jakieś -12°C stąd też może nie widziałem zbyt często wysokiego spalania na postoju i włączonego wypalania DPF.
Pozdrawiam ZiGi

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Engine » 9 mar 2016, o 09:54

Na DPF w torque będziesz miał ujemną bo nie łączy się z tym czujnikiem tak jak należy. Wybierz sobie temperature katalizatora. Podczas wypalania będziesz miał temperaturę w granicach 700-900 stopni, przy braku wypalania o wiele niższą (chyba coś około 200 stopni). Ja używam torque do obserwacji kiedy jest wypalanie i patent działa ;)

ivo
Forumowicz
Auto: Opel insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: ivo » 9 mar 2016, o 20:02

Temperatura w katalizatora podczas wypalenie DPF jest w granicach 600-700 stopni .Przy 900 stopni czujnik wywaly błąd.

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Kontakt:

Post autor: Engine » 9 mar 2016, o 20:14

Kurcze to źle odczytałem. Dzięki za poprawienie ;)

Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk

Awatar użytkownika
ZiGi
Użytkownik
Auto: Insignia ST 130KM
Rok produkcji: 2011
Miasto: Dębe Wielkie
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: ZiGi » 9 mar 2016, o 23:52

Dzięki za info @Engine o tym odczycie w Torque

Wysłane z mojego Lenovo A7600-F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam ZiGi

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Kontakt:

Post autor: Engine » 10 mar 2016, o 00:25

Spoko :) to taka trochę droższa alternatywa dla diody, ale i tak telefon z torque mam na stałe w aucie więc na pewno wypalanie jest bardziej zauważalne, bo wpada w oczy gdy na wykresie linia szybuje do końcowej skali wykresu i chyba bardziej estetyczne to w aucie wygląda wg. mnie ;)

Jakbyś chciał to zrobiłem motyw pasujący pod podświetlenie zegarów w Insignii do torque, mogę Ci podrzucić ;)

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 10 mar 2016, o 05:49

Z ELM327?

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Kontakt:

Post autor: Engine » 10 mar 2016, o 07:10

Owszem ;)

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:

Post autor: hubertus » 28 mar 2016, o 12:47

Ojciec ostatnio miał dziwne przygody jadąc insignią na trasie. Po około 100 kilometrach komunikat awaria skontaktuj się z serwisem. Odcinka do 80 km/h. Dojechał pod Warszawę. Pierwszy lepszy mechanik podłączył pod kompa. Nic złego nie znalazł. Stwierdził prawdopodobnie problem z wypaleniem dpf. Pokasował błędy. Niestety nie było mnie przy tym więc nie wiem jakie były. Ojciec w to nie wnikał. Jazda próbna auto jedzie ok. W Warszawie na trasie siekierkowskiej znowu zmuła i ten sam komunikat. Podjechał pod jak się okazało nie czynny już serwis Opla przy Sobieskiego. Odpalił auto ponownie i szło ok. Wyjechał na autostradę i chyba w końcu udało się filtr wypalić. Do samego Poznania zero problemów. trzy dni po Poznaniu zero problemów. Powrót prawie 500 km i jak na razie nic się nie wyświetla. Trochę mnie dziwi ta cała akcja. Działo się to przed samymi Świętami więc pod kompa ponownie nie było auto podłączane. Chyba będę musiał zaopatrzyć się w odpowiedni program i interfejs. Bo mając wcześniej auta grupy vag o diagnostyce i kasowaniu błędów słyszałem tylko w teorii. Mając Opla widzę, że będzie to praktyka hehe.
Dodam, że poprzedni właściciel tez tak raz miał i serwisowo wypalali mu dpf. Przed tą akcją auto 80 - 90 % jazdy wykonywało na trasie. Fakt, że ostatni tydzień przed było jeżdżone tylko po mieście na króciutkich trasach. Ale dziwi mnie po pierwsze, że filtr nie zdołał wypalić się po około 100 km trasy. A pod drugie, że nie migała czy tam paliła się ta kontrolka od dpf a. Tak jak opisuje to instrukcja. Od razu wyskoczył komunikat awaria skontaktuj się z serwisem i jak się domyślam auto przeszło w tryb awaryjny.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 28 mar 2016, o 14:43

A masz zainstalowaną diodę do DPF? Insignia wyświetla komunikat dopiero w ostateczności (po kilku nieudanych próbach wypalenia).

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 28 mar 2016, o 16:22

Zabieram się do jej montażu. Ale z czasem ciężko, jednak widać, że trzeba to zrobić. Opel podaje w instrukcji procedury.
"Jeżeli wymagane jest czyszczenie filtra a wcześniejsze warunki jazdy nie umożliwiły przeprowadzenia czyszczenia automatycznego zostanie to wskazane przez lampki kontrolne (tu mamy ikonkę lampki katalizatora) i CodE 55 na wyświetlaczu kierowcy. W pojazdach wyposażonych w wyświetlacz górnego poziomu na wyświetlaczu pojawi się komunikat ostrzegawczy.
Lampka (ikonka katalizatora czy tam dpf u) świeci, gdy filtr cząstek stałych jest pełny. Jak najszybciej przeprowadzić procedurę czyszczenia,
Lampka (ikonka katalizatora czy tam dpf u) miga, gdy filtr cząstek stałych osiągnął maksymalny poziom napełnienia. jak najszybciej przeprowadzić procedurę czyszczenia, aby uniknąć uszkodzenia silnika"
Szkoda tylko, że skąpią tych kontrolek w autach. Za dopłatą w opcji powinni je dawać. Inaczej trzeba dorabiać samodzielnie. U mnie nie ma tej kontrolki. Ani na blatach zegarów ani na wyświetlaczu między zegarami. Więc jeśli ktoś z was przeczytał instrukcję i czeka na kontrolkę to powinien sprawdzić czy ją ma. Bo ja się lekko zdziwiłem. Jeśli ktoś nie ma instrukcji. Kontrolka powinna być w prawym górnym rogu nad wyświetlaczem między zegarami. Jeśli ktoś ma mniejszy wyświetlacz niż same miejsce na niego w zegarach. Jeśli u kogoś ten ekranik wypełnia całe miejsce w zegarach (nie ma kontrolki). To na mój rozum powinien wyświetlić się CodE 55 na wyświetlaczu.
Jeśli kogoś interesuje to Opel podaje procedurę czyszczenia.
"Aby uruchomić procedurę czyszczenia należny kontynuować jazdę utrzymując obroty silnika na poziomie 2000 obr/min przez czas 1 minuty. W razie potrzeby należny zredukować bieg. Czyszczenie filtra cząstek stałych rozpocznie się automatycznie."
Wychodzi na to, że mając uboższą opcje bez kontrolek to komunikat - "awaria pojazdu skontaktuj się z serwisem" jest ta kontrolką. Trzeba zresetować auto gasząc je i uruchamiając ponownie. A następnie pojechać na trasę z równymi obrotami, aby zainicjować wypalanie. Co ojcu mniej lub bardziej świadomie się udało.
Oczywiście po tej komedii zamontuję diodę. A że winny był raczej dpf to widzę też po oleju. Bo mi leciutko przybyło.

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 28 mar 2016, o 19:29

Ja mam instrukcję i ją czytałem,jeśli chodzi o tę kontrolkę i błędy wyświetlane na wyświetlaczu w formie cyfr np.66 to zdaje mi się że się odrobinę przeliczysz.Czekając aż ci się to pokaże,z tego co wiem chyba w żadnym samochodzie wyposażonym w DPF nie ma kontrolki która mówi kiedy filtr się oczyszcza a kiedy nie.A dioda o której tu mowa jest po to abyś wiedział ty o tym kiedy się to dzieje i powinieneś ją potraktować jako wyposażenie dodatkowe.Mało tego zdaje się że nie każde auto tzn.nie każdej marki można wyposażyć w taki gadżet.A to z tego powodu że każda marka w inny sposób inicjuje oczyszczanie.Myślę że radę o montażu tej diody powinieneś potraktować poważnie no chyba że zamierzasz usunąć DPF-a.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 28 mar 2016, o 19:47

No przecież napisałem wyraźnie, że u mnie nic się nie wyświetla. Logiczne jest, że na nic nie czekam. A co do samej kontrolki to kiedyś widziałem w corsie 1,3 cdti zapaliła się kontrolka z ikonką powiedzmy tłumika. Przejażdżka na trasę i kontrolka zgasła. Chodzi mi o to, że opel insignia nie sygnalizuje maksymalnego napełnienia dpf a. A co za tym idzie konieczności przejechania się np na trasę, aby zainicjować jego wypalenie jak ma to miejsce w procedurach, które podają w instrukcji do tego auta. Czy jak było w corsie o której pisałem.
Gdyby w każdej insigni montowali kontrolkę, która działała by tak jak piszą w instrukcji nie trzeba było by montować diody. Nawet gdyby kierowca nie wiedział, że dpf się wypala i przerwał to nie świadomie dwa lub trzy razy. W życie weszły by procedury jak wyżej. Wtedy kierowca został by poinformowany, że ma zainicjować procedurę wypalania opisaną w instrukcji. Podobnie zaleca instrukcja grupy vag.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława

Post autor: Alex » 28 mar 2016, o 23:43

Opel Insignia sygnalizuje maksymalne napełnienie DPF'a poprzez komunikat "Awaria pojazdu skontaktuj się z serwisem". Poprawne wypalanie sprawnego filtra, następuje gdy osiągnie on chyba 70% napełnienia.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

red944

Post autor: red944 » 15 kwie 2016, o 15:31

Witam, czy gdy DPF się wypala to należy stanąć autem, czy wystarczy "krążyć po osiedlu"?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam Artur

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 15 kwie 2016, o 16:45

Najlepiej jechać i trzymać 2500 obrotów.

Xperia Z3

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy + wydechowy”