--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDPF
- Silv3r
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Wałbrzych
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: DPF
Zgadza się, kwestia jak mocna jest ingerencja w filtr i czy później można go jeszcze uratować czy od razu wymienić.
Pytanie czysto teoretyczne, chodzi mi głównie o wymogi prawne związane z zakazem usuwania filtra DPF.
Pytanie czysto teoretyczne, chodzi mi głównie o wymogi prawne związane z zakazem usuwania filtra DPF.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Jak chcesz zachować filtr na wszelki wypadek, to kupujesz na szrocie jak najtaniej, wyrzucasz środek, zostawiasz starą obudowę i wymieniasz. Zdemontowany filtr zostawiasz w całości.
Filtra raz zepsutego nie odbudujesz.
Filtra raz zepsutego nie odbudujesz.
- rollyone
- Użytkownik
- Auto: Insignia se cdti
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Glasgow Szkocja
No i dopadło mnie dziwne działanie dpf. Najpierw wypalił się po 400 km potem dokładnie zaczął wypalanie po 70 km, ponownie po 360 km, a dzisiaj w trasie dwa razy po 60 i ponownie po 70 km. Wypalanie trwało w obu przypadkach przez około 10 km..... O co chodzi? Miał ktoś coś podobnego?
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Spróbuj podczas wypalania jazdy na niższym biegu, tak aby obroty silnika utrzymywać w okolicach 2 -2,5 tys.
Mam automat i jak się włącza wypalanie przełączam na manual i staram się tak trzymać na podwyższonych obrotach. Oleju nie przybywa, wypalanie co 700 -900km a mam w większości jazdę miejską.
Mam automat i jak się włącza wypalanie przełączam na manual i staram się tak trzymać na podwyższonych obrotach. Oleju nie przybywa, wypalanie co 700 -900km a mam w większości jazdę miejską.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- krisv84
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Strzebiń
Miałem podobnie, z tym że u mnie był padnięty kolektor ssący. Dokładnie to urwana była klapa na pierwszym cylindrze. Ale bez paniki na wstępie sprawdź czujnik na kolektorze Sensor Map (chyba tak się zwie) U mnie był zawalony syfem tak bardzo, że mechanik sam stwierdził iż mogło to być przyczyną częstego wypalania filtra. Jeszcze może być opcja czujnika temp spalin ,kiedyś czytałem na sąsiednim forum taki przypadek. Najlepiej to podpiąć kompa i wszystko będzie wiadomo.
Krzysztof
Insignia CDTI
Insignia CDTI
- rollyone
- Użytkownik
Żadnych błędów do dzisiejszego ranka. Wyjazd w trasę wszystko ok, po około 150 km komunikat awaria pojazdu skontaktuj się z serwisem. Po odczytaniu DTC błąd P2458-57, żadnych objawów utraty mocy. Ręce mi opadły.....
-
mesel
Miałem podobnie. Wróżbici z ASO wyrokowali:
- za niska temp. w katalizatorze lub
- problem z wtryskami lub
- problem z czujnikiem różnicy ciśnień lub
- uszkodzony kat/dpf
Naprawa poprzez kolejną eliminację wszystkich "lub" to kilka tysięcy PLN. Stwierdziłem, że nie będę finansował szkolenia mechaników i zdecydowałem się na wycięcie DPF'a. Już się nie stresuję, że zabiję motor.
- za niska temp. w katalizatorze lub
- problem z wtryskami lub
- problem z czujnikiem różnicy ciśnień lub
- uszkodzony kat/dpf
Naprawa poprzez kolejną eliminację wszystkich "lub" to kilka tysięcy PLN. Stwierdziłem, że nie będę finansował szkolenia mechaników i zdecydowałem się na wycięcie DPF'a. Już się nie stresuję, że zabiję motor.
- krisv84
- Użytkownik
No to fakt. Oni ciągle się uczą
Ale samo wywalenie filtra nie do końca jest rozwiązaniem , u mnie powodem częstego wypalania był uszkodzony kolektor ssący, po wymianie jak ręką odjął. U znajomego w vc przez uszkodzony intercooler dpf też szwankował. Tak że to cu ba transakcja wiązana 
Krzysztof
Insignia CDTI
Insignia CDTI
- rollyone
- Użytkownik
Problem chyba chwilowo rozwiązany. Wyczyszczenie zgodnie z sugestią MAP sensor (uwalony lepiszczem masakrycznie), sprawdzony czujnik ciśnienia DPF, skasowany błąd powraca, ale po przegonieniu po autostradzie z obrotami rzędu 3 3.5 tysiąca DPF wypalił się do 8% i błąd na razie nie powraca. Zobaczymy co będzie dalej. Na zdjęciu bloki pomiarowe przed skasowaniem błędu i wypalenie DPF.

-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Wypalenie zrobiłeś wymuszone? Bo jeżeli zdjęcie jest przed to nasycenie jest za niskie żeby ruszyło samo.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
- rollyone
- Użytkownik
Nie było wymuszone bo mój opcom niestety nie ma tej opcji. Ruszyłem na autostradę i trzymałem wysokie obroty długi odcinek drogi. Temperatura spalin wzrosła do 400°C i proces regeneracji ruszył samoistnie. Nadal nie wiem czym ten błąd był spowodowany. Może zgodnie z poprzednią sugestią wyczyszczenie MAP sensora pomogło, ale na jak długo dopiero się przekonam.
-
Pylnik
Witam wszystkich
jestem tutaj nowy i nie chcę powielać tematów ale mam kilka pytań odnośnie wypalania dpf
1. jeśli stoję na postoju np przed garażem i widzę że chwilowe zużycie paliwa to 1,7-2,1 litra to wiem że wypala się dpf ale co wtedy czy mam odczekać aż spadnie do np 0,6-0,8 litra czy mam rozpocząć jazdę jeśli tak to przez jaki czas i jakie obroty utrzymać
2. skąd mam wiedzieć czy mój filtr aktualnie się wypala niestety robię codziennie małe przebiegi tzn z domu do pracy i z powrotem w jedną stronę mam ok 17km
byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
-- 16 cze 2015, o 22:03 --
i mam jeszcze 1 pytanie czy samoczynnie np raz na tydzień lub raz na 2 tygodnie samoczynnie wypalać dpf? tzn przejechać np na obrotach 2500 przez 10 min czy dopiero po zapaleniu kontrolki która sygnalizuję pełny filtr dokonać czynności czyszczących tak jak jest napisane w instrukcji jechać na 2000 obrotach przez 1 min do momentu zgaśnięcia kontroli
z góry dziękuj za pomoc
jestem tutaj nowy i nie chcę powielać tematów ale mam kilka pytań odnośnie wypalania dpf
1. jeśli stoję na postoju np przed garażem i widzę że chwilowe zużycie paliwa to 1,7-2,1 litra to wiem że wypala się dpf ale co wtedy czy mam odczekać aż spadnie do np 0,6-0,8 litra czy mam rozpocząć jazdę jeśli tak to przez jaki czas i jakie obroty utrzymać
2. skąd mam wiedzieć czy mój filtr aktualnie się wypala niestety robię codziennie małe przebiegi tzn z domu do pracy i z powrotem w jedną stronę mam ok 17km
byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
-- 16 cze 2015, o 22:03 --
i mam jeszcze 1 pytanie czy samoczynnie np raz na tydzień lub raz na 2 tygodnie samoczynnie wypalać dpf? tzn przejechać np na obrotach 2500 przez 10 min czy dopiero po zapaleniu kontrolki która sygnalizuję pełny filtr dokonać czynności czyszczących tak jak jest napisane w instrukcji jechać na 2000 obrotach przez 1 min do momentu zgaśnięcia kontroli
z góry dziękuj za pomoc
- krisv84
- Użytkownik
1 Jeżeli na postoju masz.podwyższone spalanie to właśnie wypala się filtr, należy wtedy odczekać aż proces wypalania się zakończy i wtedy możesz zgasić silnik.
2 Najlepiej zajrzyj do poradnika i zamontuj diodę sygnalizującą proces wypalania.
3 Samemu nie uruchomisz procesu wypalania, chyba że za pomocą komputera.
Nie wiem czy w ogóle komuś już zaświeciła się ta kontrolka.
2 Najlepiej zajrzyj do poradnika i zamontuj diodę sygnalizującą proces wypalania.
3 Samemu nie uruchomisz procesu wypalania, chyba że za pomocą komputera.
Nie wiem czy w ogóle komuś już zaświeciła się ta kontrolka.
Krzysztof
Insignia CDTI
Insignia CDTI
-
Pylnik
dodam jeszcze że żaden błąd ani kontrolka mi nie wyskoczyła pytam tylko tak teoretycznie
-- 16 cze 2015, o 22:48 --
krisv84 dziękuje ci bardzo
co do tego wypalania na postoju tzn odczekać jakiś czas do momentu aż spalanie chwiloe spadnie do 0,7-0,8 w ogóle nie rozpoczynać jazdy w celu wypalania?
bo czytałem na innym forum że jak się wypala to nie wolno wyłączać silnika i należy od razu rozpocząć jazdę i jeżdzić z 2000 ob przez 10 min
-- 16 cze 2015, o 23:25 --
krisv84 to co proponujesz bo żadna kontrolka ani błąd mi nie wyskoczył a nie chcę doprowadzić dpfa do całkowitego zapchania tak jak pisałem robię krótkie przebiegi, jak ty sobie z tym radzisz?
Z tego co wyczytałem jeśli robi się krótkie przebieg to komputer sam ci syganlizuję że dpf jest zapchany i należy dokonać czynności czyszczących tzn przez 1 min prowadzić samochód na obrotach 2000 aż do momentu zgaśnięcia lampki i tutaj mam kolejne pytanie jechać przez 1min tak jak w instrukcji czy tak długo jak lampka nie zgaśnie
proszę cię o pomoc bo nie chcę zapchać filtra i dokonywać procesu czyszczenia tak jak piszę w instrukcji
-- 16 cze 2015, o 22:48 --
krisv84 dziękuje ci bardzo
co do tego wypalania na postoju tzn odczekać jakiś czas do momentu aż spalanie chwiloe spadnie do 0,7-0,8 w ogóle nie rozpoczynać jazdy w celu wypalania?
bo czytałem na innym forum że jak się wypala to nie wolno wyłączać silnika i należy od razu rozpocząć jazdę i jeżdzić z 2000 ob przez 10 min
-- 16 cze 2015, o 23:25 --
krisv84 to co proponujesz bo żadna kontrolka ani błąd mi nie wyskoczył a nie chcę doprowadzić dpfa do całkowitego zapchania tak jak pisałem robię krótkie przebiegi, jak ty sobie z tym radzisz?
Z tego co wyczytałem jeśli robi się krótkie przebieg to komputer sam ci syganlizuję że dpf jest zapchany i należy dokonać czynności czyszczących tzn przez 1 min prowadzić samochód na obrotach 2000 aż do momentu zgaśnięcia lampki i tutaj mam kolejne pytanie jechać przez 1min tak jak w instrukcji czy tak długo jak lampka nie zgaśnie
proszę cię o pomoc bo nie chcę zapchać filtra i dokonywać procesu czyszczenia tak jak piszę w instrukcji
- krisv84
- Użytkownik
Jeśli już zacznie się proces wypalania, to jak najbardziej jest wskazana.jazda z min 2000 obr/min. Tylko nie zawsze jest taka możliwość, np stojąc w korku już nic nie zrobisz.
Ja podchodzę do tego normalnie, codzienna jazda około 20 km od czasu do czasu trasa i wystarczy śledzić diodę którą mam zamontowaną.
Średnio co 600 km wypalanie.http://insignia-club.pl/download/file.php?id=1990&t=1A instrukcja to wiesz
Najlepiej tutaj się dowiedzieć co zrobić z jakimś problemem.
Ja już dawno się przekonałem że forum jest najlepszym źródłem informacji.
Ja podchodzę do tego normalnie, codzienna jazda około 20 km od czasu do czasu trasa i wystarczy śledzić diodę którą mam zamontowaną.
Średnio co 600 km wypalanie.http://insignia-club.pl/download/file.php?id=1990&t=1A instrukcja to wiesz
Najlepiej tutaj się dowiedzieć co zrobić z jakimś problemem.
Ja już dawno się przekonałem że forum jest najlepszym źródłem informacji.
Krzysztof
Insignia CDTI
Insignia CDTI