--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSzyba przednia czołowa
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Re: Szyba przednia czołowa
VC kupiłem z Raichu jako prawie 3 letnie auto, przednia szyba wymieniana (nie wiem kiedy), ale już ze śladami, maska cała pokropkowana (kto daje jasny podkład pod czarny lakier?), szczególnie w przedniej części, przedni zderzak prawdopodobnie po malowaniu - oni tam chyba korzystają do oporu z braku ograniczeń prędkości i wygląda to, jak wygląda. Fizyka też robi swoje, jak mnie pamięć nie myli, to energia kinetyczna rośnie z kwadratem prędkości (Ek=m*V^2/2), 10 mniej może uratować szybę 
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
O fizyka od rana 

Opór powietrza też tak rośnie, dlatego płyta podłogowa to jak odwrócone skrzydło samolotu, bo gdy samoloty startują z prędkościami niewiele ponad 100km/h to też byśmy fruwali w tych Insigniach. A tak opór który rośnie z kwadratem prędkości to nas dociska.
Bo ja to crazy fizyk, kocham fizykę i inne takie tam doświadczenia.

Opór powietrza też tak rośnie, dlatego płyta podłogowa to jak odwrócone skrzydło samolotu, bo gdy samoloty startują z prędkościami niewiele ponad 100km/h to też byśmy fruwali w tych Insigniach. A tak opór który rośnie z kwadratem prędkości to nas dociska.
Bo ja to crazy fizyk, kocham fizykę i inne takie tam doświadczenia.
Radio 357 :)
-
gpawel
Inna kwestia, to że aut z ori przednia szybą jest coraz mniej. Wcześniej mawiali że oryginalna przednia szyba to zaleta, teraz to już bym polemizował. Ja tych swoich odprysków nie będę naprawiał (a możliwość jest - 60 zł za punkt). Strzeli szyba to całą wymienię na nową.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
W Insignii B można to zamówić.xul pisze: ↑25 lut 2019, o 06:50Wydaje mi się, że pierwszą grzaną szybę (z zatopionymi "grzałkami") miał Ford i zrobił na to patent, a reszta producentów musiała się obejść smakiem. Jak to aktualnie na rynku wygląda to nie wiem, coś mi się obiło, że VW też coś wymyślił, ale chyba dalej większość musi sobie radzić nadmuchem.
Mam i nie polecam
M.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Ja mam wszystkie ori, więc bywają i ja nawet nie widzę na mojej odprysków. Na masce to jest kilka kropeczek jak kasza manna , ale to kilka sztuk.gpawel pisze: ↑25 lut 2019, o 10:05Inna kwestia, to że aut z ori przednia szybą jest coraz mniej. Wcześniej mawiali że oryginalna przednia szyba to zaleta, teraz to już bym polemizował. Ja tych swoich odprysków nie będę naprawiał (a możliwość jest - 60 zł za punkt). Strzeli szyba to całą wymienię na nową.
Czyli dobrze wiedziałam że tam są druciki jak włosy zatopione. Z tym że ja widziałam to w starych autach, naprawdę nie wiedziałam że opel w Insigniach A nie stosował tego nawet na zamówienie
- maciejdm1
- Użytkownik
- Auto: Insignia fl
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Głogów
- Otrzymał piwo: 5 razy
Miałem w Mondeo mk4 grzaną i faktycznie widać było te druciki. Wg mnie jest to kwestia przyzwyczajenia, a korzyści duże. Ja wymieniłem w ASO Forda z AC bo kamol uderzył. Najpierw chcieli mi wcisnąć naprawę w zwykłym warsztacie za 900 zł , ale miałem wykupione naprawę w ASO na oryginalnych częściach - koszt 3400 zł.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego w przypadku nieszczelności która pojawiła się w pewnym miejscu przedniej szyby na jej mocowaniu klejem, zakład od szyb twierdzi że nie ma sensu szyby tej wyjmować i z powrotem wklejać, tylko trzeba nową szybę?
-
gpawel
Jeżeli problem jest po stronie materiału do montażu (czyli kleju), a nie samej szyby to nie widzę powodów montażu nowej szyby. Np. w AUTO-FENIX Kielce nie było problemów z demontażem, a następnie montażem tej samej szyby. Pewnie chcą naciągnąć na kasę i tyle, skoro sama szyba nie ma żadnych wad i nie jest problemem nieszczelności. Inna sprawa, gdy w miejscu nieszczelności jest np. jakaś wada materiałowa.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Oczywiście sęk w tym, że ja nie jestem specjalistą od oceny wad i zastanawiam się czy nie wymyślili tego na wszelki wypadek aby nie odpowiadać za uszkodzenie tej przy wyciąganiu i wklejaniu. Naprawdę nie mam jak tego sprawdzić, nie umiem i nie znam się.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Sens jest, tylko robota mało opłacalna. Nie dość, że zakład musi tą szybę wyjać tak, żeby nic nie uszkodzić, później jeszcze dobrze oczyścić, a na koniec założyć. Dodatkowo zakład może mieć fajny układ z dostawcą szyb i zarabiać jeszcze kasę na różnicy w cenie detalicznej szyby i w cenie jaką oni mają (lub jaką raportują na rachunku). A jak źle wyczyszczą, to jeszcze będzie ciekło i robota od nowa 
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
- Łukasz 1
- Forumowicz
- Auto: Insignia A kombi aut
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Gdynia
- Postawił piwo: 1 raz
No i mnie dopadło. W drodze na długi weekend do Wiednia tuż przed Swarożynem dostałem kamykiem w szybę - pajączek z 4 nóżkami przez 2 wastwy w polu widzenia kierowcy - tylko wymiana . Mam ubezpieczenie Auto szyba w AVIVA ale też wezwałem patrol drogowy z Amber ONE przyjechali po 1/2 godzinie spisali protokół powiedzieli, że za 2 tyg decyzja. W międzyczasie byłem w NordGlass - wymieniają szyby z ramienia Avivy. Zrobią to razem z kalibracja czujników - szyba full wypas. Ceny jakbym płacił z ręki to : 1000zł szyba ( AGC ale bez znaczka GM ) 100zł demontaż i 100zł montaż + 500 kalibracja razem 1700zł. W ASO tak na szybko wyliczyli ok 3000zł czekam 2 tyg i dam znać co z decyzją od Amber ONE. Jak pozytywna to ASO jak negatywna to ubezpieczenie szybowe- udział własny 100zł
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Też nie słyszałem o czymś takim jak kalibracja czujników po wymianie szyby. Na czym taka kalibracja polega że kosztuje 500 zł? Miał ktoś styczność z tym?
- mnieteczek
- Użytkownik
- Auto: PEUGEOT 508 GT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
- Otrzymał piwo: 21 razy
Jest procedura kalibracji kamery z asystentem zmiany pasa,ale nie widzę konieczności kalibracji po wymianie samej szyby(nic więcej tylko naciąganie kosztów
).
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 10 razy
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
A nie 150?
M.
P.S. Współczuję nerwów. 1000 km do pokonania w drodze na urlop, a tymczasem jeszcze niemal pod domem przygoda i nerwy. U mnie było odwrotnie - jak Insię zabraliśmy do Wiednia, to żona poleciała całą trasę przepięknie, a już pod samym hotelem zonk i spotkanie felgi z krawężnikiem, pierwsza (i jedyna) skaza na autku, co wówczas popsuło nam humor.
- Łukasz 1
- Forumowicz
"Oj tam oj tam" nie będziemy się szarpać o 50zlwassermann pisze: ↑8 maja 2019, o 08:52
A nie 150?Mam w drugim aucie, miałem też kiedyś w Vectrze, było i jest 150.
Mówicie że kalibracja asystenta pasa ruchu po wymianie szyby to ściema? Nawet w ASO mówili o kalibracji asystenta pasa ruchu.
To było prawie 2000km tam i z powrotem. Bałem się o mandat w Czechach i Austriiwassermann pisze: ↑8 maja 2019, o 08:52P.S. Współczuję nerwów. 1000 km do pokonania w drodze na urlop, a tymczasem jeszcze niemal pod domem przygoda i nerwy.
Też wpółczuję. Tak niestety bywa, wypadki jak mawiają chodzą po ludziach i jak widać po samochodach też.wassermann pisze: ↑8 maja 2019, o 08:52U mnie było odwrotnie - jak Insię zabraliśmy do Wiednia, to żona poleciała całą trasę przepięknie, a już pod samym hotelem zonk i spotkanie felgi z krawężnikiem, pierwsza (i jedyna) skaza na autku, co wówczas popsuło nam humor.
Już się dopytałem. Może tak być , że po wymianie szyby nie musi być robiona kalibracja, ale gdy czujniki głupieją to należy je skalibrować. Koszt w ASO - Motor Centrum Gdańsk ok. 800zł
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
A te 500 zł to nie czasem za zestaw montażowy do szyby? Mnie tyle mniej wiecje wyliczyli z Audatexu jako zestaw/klej. Kosztorys ubezpieczyciela na to samo to 177 zł 
Pozdrawiam, Michał
- Łukasz 1
- Forumowicz
Dzisiaj był gościu z Warty, która ubezpiecza Amber ONE i jest szansa na naprawę w ASO 
EDIT:
Dzisiaj przyszła odpowiedź z Warty niestety mamy pana w d.... . Musze zrobić to ze swojego ubezpieczenia szybowego
EDIT:
Dzisiaj przyszła odpowiedź z Warty niestety mamy pana w d.... . Musze zrobić to ze swojego ubezpieczenia szybowego
- Puszczyk
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ku przestrodze. Nie myjcie auta jak jest rozgrzane na słońcu. Ja zjechałem z miejsca nasłonecznionego do cienia i podczas mycia auta a właściwie wycierania, szok, bo szyba pęknięta na długości ok 40 cm. Widocznie szyba jeszcze nie ostygła i potraktowana zimną wodą uległa naprężeniu i strzeliła od miejsca w którym był odprysk w dół. Będę wymieniał z AC bo ,,Auto szyby" nie mam. W Pilkington? Ping, jak czytam na forum - nie jest zadowolony, o Nord Glass czytałem wiele negatywnych opinii (niechlujny montaż). W West Motor i Dom Car posiadają autoryzację Opla ale koszt ok. 3000 zł. Dordzcie jeżeli ktoś robił w serwisie posiadającym autoryzację Opla. Pozdrawiam.