--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSzyba przednia czołowa
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Re: Szyba przednia czołowa
W przypadku wymiany z AC, to moja opinia jest jedna i sprawdzona-tylko ASO, bo koszty nie grają roli- zlecasz usługę bezgotówkową i nie interesuje Cię to czy to kosztuje 3 czy 10tys. A gdybyś miał tę "auto szybę" to też być może by nie starczyło wtedy na ASO i trzebaby kombinować. U mnie ubezpieczenie dodatkowe szyb opiewa na stałą wartość.
Jeśli nie masz wykupionej ochrony zniżek przy AC , to będziesz miał zwyżki polisy o tylko 10%, bo o tyle zmaleje przyznana zniżka.
Jeśli nie masz wykupionej ochrony zniżek przy AC , to będziesz miał zwyżki polisy o tylko 10%, bo o tyle zmaleje przyznana zniżka.
Radio 357 :)
- Puszczyk
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Dzięki Dokia. Nie liczyłem na tak szybką odpowiedz, chociaż jak przeglądam forum to jesteś bardzo aktywna w wielu tematach. A propos mojej szyby to właśnie zastanawiam się komu powierzyć tą fuchę. W ASO prawdopodobnie założą oryginał ze znaczkiem GM a w innych firmach będzie zamiennik. Ponoć zdarza się że zamiennik jest lepszy od oryginału. Słyszałem opinię, że w ASO robią wszystko a szyby sporadycznie i zdarza się że jakość wykonanej pracy jest kiepska bo brakuje im ludzi i niektóre prace powierzane są niedoświadczonym pracownikom, często wziętym z ulicy, natomiast firma, która zajmuje się wyłącznie montażem szyb ma pracowników, którzy robią to non stop a więc mają lepsze doświadczenie. Może jestem trochę przewrażliwiony bo czytałem o pobrudzonych słupkach, niesymetrycznie ustawionej szybie, przeciętych kablach, niedziałających czujnikach itp. Odnośnie ubezpieczenia, to mam AC ale nie mam pewności czy obejmie mnie ochrona zniżek bo siódmego kwietnia zgłosiłem szkodę po zdarzeniu drogowym, no a teraz znowu szyba. Agent PZU powiedział że nie będzie ochrony zniżek bo jest to już drugie zdarzenie w co mi się nie chce wierzyć bo 26.04 skończyła mi się polisa i od 27.04 mam nową z obcją ochrony zniżek. No ale on nadal stoi przy swoim i wczoraj przysłał mi sms-a że zgłosił w tej sprawie oficjalne zapytanie i czeka na odpowiedz. Rozpisałem się trochę a przecież wiadomo że do kobiety pisze się krótko i czule.
Przepraszam i pozdrawiam serdecznie.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Ja bym dalej namawiała na ASO, gdyż nawet przy sprzedaży auta masz to wtedy w historii serwisowej jako oryginalne. Co Cię obchodzi czy teorie że zamiennik jest lepszy od oryginału mają swoją zasadność. ASO to ASO i to jest niepodważalne w efekcie. A i reklamować możesz do skutku, ja mam takiego pecha, że reklamuję robotę w ASO co raz, ale to trzeba emailem bo wtedy szybko się uwijają. Po lakierowaniu oddali mi auto czymś oklejone, czego nie widziałam przy odbiorze, a ostatnio "sam im się odłączył" kabelek z zasilaniem rejestratora i tak sobie latam do nich, ale poprawiają gratisowo i szybko.
Jeśli wykupiłeś ochronę zniżek to jest to ochrona i tyle. Dziwi mnie że ma być tracona po jednym zdarzeniu. Jakoś mi się w to wierzyć nie chce, ale na pewno dostałeś OWU od ubezpieczyciela to tam powinno to być opisane.
Jeśli wykupiłeś ochronę zniżek to jest to ochrona i tyle. Dziwi mnie że ma być tracona po jednym zdarzeniu. Jakoś mi się w to wierzyć nie chce, ale na pewno dostałeś OWU od ubezpieczyciela to tam powinno to być opisane.
- Puszczyk
- Forumowicz
Kolejny raz dzięki. To się nazywa natychmiastowa pomoc. Jesteś szybka jak błyskawica. A na trasie?.......pedał w podłodze. Pozdrawiam.
- Łukasz 1
- Forumowicz
- Auto: Insignia A kombi aut
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Gdynia
- Postawił piwo: 1 raz
Jak robisz z AC to tylko ASO jak pisze Dokia. Może i zamienniki są lepsze ale oryginał i wpis w książce to duże ułatwienie przy odsprzedaży. Poszukaj serwisu, który ma odrębny serwis blacharsko-lakierniczy, wówczas zrobią dobrze, bo oni rozbierają ople do napraw. Jeżeli to zwykły serwis mechaniczny bez blacharni to może być różnie, ale wówczas pojechałbym gdzieś dalej i wziął z ubezpieczenia auto zastępcze na powrót i dojazd następnego dnia. Ja a autoszyba chętnie bym dopłacił za oryginalną szybę, ale nie ma takiej opcji. I tak tracisz zniżki czy zapłacą 1500 czy 4500 co to Cię obchodzi -robisz bezgotówkowo. Im drożej zabulisz tym mniej boli podwyżka AC przez kolejne 2 lata ( tak tak 2 lata, i też nie jest to 10% tylko duuuużo wiecej zdziwisz sie przy opłacie składki
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
To co ty za ubezpieczyciela miałeś?
Ja miałam dwie szkody z AC w zeszłym roku bo drzwi i dwie opony i mam jasno rozpisane , zwyżka +10 i +10. A ile więcej mam AC to mogę zajrzeć ale coś ok 500zl tak mi się wydaje.
U mnie jest w tej chwili taka sytuacja na drugim aucie. Zgłoszone z AC bo w necie jest tylko wybór OC/AC ale w opisie dopisane że życzę sobie z Auto Szyba to zrobić. Dwa zakłady były do wyboru w tym jedno to akurat ASO Opla, to wybrałam. Dziś od 8mej rano dzwonią że z Auto Szyba to oni nie dadzą raczej rady bo te ubezpieczenie opiewa na wartość 2tys złotych i czołowa do Mazdy6 raczej nie zmieści się w tej cenie, że jak coś to zrobią z AC. W tej chwili PZU szuka kto zmieści się w cenie ubezpieczenia szyb a jak nie znajdzie to po mazdolotkę przyjedzie laweta z autem zastępczym i zrobi to ASO z AC. Huk tam te 10% zniżki jak jest jej 60. A nie zależy mi też na oryginale bo tego auta sprzedawać nie będę , trzymam je dla syna na jego pierwsze auto po uzyskaniu prawa jazdy, więc no wiadomo
Ja miałam dwie szkody z AC w zeszłym roku bo drzwi i dwie opony i mam jasno rozpisane , zwyżka +10 i +10. A ile więcej mam AC to mogę zajrzeć ale coś ok 500zl tak mi się wydaje.
U mnie jest w tej chwili taka sytuacja na drugim aucie. Zgłoszone z AC bo w necie jest tylko wybór OC/AC ale w opisie dopisane że życzę sobie z Auto Szyba to zrobić. Dwa zakłady były do wyboru w tym jedno to akurat ASO Opla, to wybrałam. Dziś od 8mej rano dzwonią że z Auto Szyba to oni nie dadzą raczej rady bo te ubezpieczenie opiewa na wartość 2tys złotych i czołowa do Mazdy6 raczej nie zmieści się w tej cenie, że jak coś to zrobią z AC. W tej chwili PZU szuka kto zmieści się w cenie ubezpieczenia szyb a jak nie znajdzie to po mazdolotkę przyjedzie laweta z autem zastępczym i zrobi to ASO z AC. Huk tam te 10% zniżki jak jest jej 60. A nie zależy mi też na oryginale bo tego auta sprzedawać nie będę , trzymam je dla syna na jego pierwsze auto po uzyskaniu prawa jazdy, więc no wiadomo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Puszczyk
- Forumowicz
Zrobiłem jak wyżej radziła DOKIA. Długo to trwało bo agent PZU bardzo opóżniał się z odpowiedzią na moje zapytania odnośnie ochrony zniżek. Ostatecznie nie on ale ja miałem rację, co mnie zdziwiło i zaskoczyło że pracownik PZU nie potrafi właściwie interpretować przepisów. PZU zaproponowało mi odszkodowanie w wys. 450,01 zł. więc wymianę szyby zleciłem firmie ASO SZPOT Swarzędz z AC w rozliczeniu bezgotówkowym. Zrobili elegancko i b.dokładnie jak po oględzinach oceniłem. Dodatkowo auto umyli łącznie z podwoziem i nadkolami, posprzątali, tak że wyglądało przy odbiorze jak nowe, nawet opony wypastowali. Na powrót do domu dostałem eleganckie auto a następnego dnia odebrałem swoje. Fakturę do PZU wystawili na kwotę 2 896,03 zł. Zapomniałem o wpisie do książki serwisowej ale przy okazji podjadę to myślę że uzupełnią ten wpis. Dzięki za porady, szczególnie Dokii i Łukaszowi. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. MS
Dodano po 17 minutach 36 sekundach:
Dokia - piwko dostałaś za piękne kolana widoczne na zdjęciu
Dodano po 17 minutach 36 sekundach:
Dokia - piwko dostałaś za piękne kolana widoczne na zdjęciu
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Dla agentów lepiej jest nie wiedzieć, lub tę niewiedzę udawać, gdyż po co im tyle roboty
Fakt, że długo to trwa, ale moje drzwi to trwały aż 4ry miesiące, więc i tak nie tak źle. I super że bezgotówkowo jednak, bo tak to co byś zrobił z taką kwotą?
mi na zakupy w jednym sklepie by nie starczyło
Dobrze, że jest te rozliczenie bezgotówkowe, a coś słyszałam że kombinują już aby nie było. I wtedy będą nam tak pluć takimi ochłapami kasy za odszkodowanie.
Fakt, że długo to trwa, ale moje drzwi to trwały aż 4ry miesiące, więc i tak nie tak źle. I super że bezgotówkowo jednak, bo tak to co byś zrobił z taką kwotą?
- Puszczyk
- Forumowicz
Powiem Ci Dokia , Ze z tymi odszkodowaniami bywa różnie. Podam przykład; Zaparkowałem focusa pod drzewem w które uderzyła ciężarówka. W wyniku uderzenia spadło mnóstwo suchych gałęzi na moje auto. Nie było wgnieceń tylko porysowania a więc sporo roboty dla lakiernika. Rzeczoznawca wycenił szkodę na 5 tyś zł. a lakiernik wziął 7,5 tyś od PZU. Obecnie moja Insa ma tylny zderzak do wymiany, przedni do malowania, dwoje drzwi i błotnik do malowania i coś tam jeszcze więc uznałem że szkoda jest porównywalna do focusa a więc wyceny się spodziewałem podobnej, pomyślałem więc że wezmę kasę i będę jeżdził dalej. Niestety wycena była o połowę niższa czyli 2,5 tyś. Oddałem więc do lakiernika na rozliczenie bezgotówkowe. Zobaczymy na jaką kwotę wyceni szkodę lakiernik. Poinformuję jak będę już wiedział. Pozdrawiam. MS
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Ale tylko zderzak do wymiany, reszta lakierowanie. U mnie prywatnie za element prosili 600zł za lakierowanie. Natomiast moje wymiano-naprawy lakiernicze, czyli nowy zderzak, dwoje nowych drzwi i błotnik to było odpowiednio 5tys+6tys+8tys zł. Jak ją kupiłam to chciałam lakierować tylny zderzak bo był brzydki i to miało być te 600zł, bo drzwi lakierowałam jedne z powodu rysy po czyichś złośliwych kluczach
, no ale mam nowy zderzak po tym jak dostałam w doopkę na stojąco 
- bani010
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Koło
- Otrzymał piwo: 3 razy
Jaki jest koszt wymiany szyby czołowej w ASO , czy GM , czy polecacie inne szyby , czytałem że GM są bardzo kiepskiej jakości...
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
U mnie z OC sprawcy wyszło im 3069,73 zł, z czego 2430,48 to sama szyba - oryginał GM (13227824). Bez żadnych rabatów, szkoda z maja tego roku.
- bani010
- Użytkownik
Ok dziękuję
Dodano po 5 minutach 13 sekundach:
A czy są jakieś godne zamienniki???
Dodano po 34 sekundach:
Nie mam sprawcy , niestety muszę z własnego AC...
Dodano po 5 minutach 13 sekundach:
Dodano po 34 sekundach:
Nie mam sprawcy , niestety muszę z własnego AC...
Ostatnio zmieniony 16 gru 2019, o 13:06 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie pisz posta pod postem. Użyj funkcji "edytuj".
Powód: Nie pisz posta pod postem. Użyj funkcji "edytuj".
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Jak miałeś ochronę zniżek to nawet nie poczujesz tego. No i jest to bezkosztowo, więc się nie martw. Jeśli nie miałeś ochrony zniżek to stracisz 10% zniżki na jednej szkodzie.
- bani010
- Użytkownik
Mam ochronę
Dodano po 4 godzinach 47 minutach 53 sekundach:
Troszkę poczytałem fora internetowe odnośnie produkowanych teraz szyb z tzw. ekog....a , normy niestety, ludzie piszą że szyby czołowe są teraz bardzo kiepskiej jakości jeśli chodzi o podatność na zarysowania . Jedną z lepszych marek jest chiński producent fuyao, okazuje się że szyby tego producenta pakowane są na start w GM, Chrysler, Ford,Toyota, VW, Cat ... Group . Wkładam tą. Okaże się w praniu. Swoją drogą nie będzie miała znaczka GM . Za który trzeba zapłacić około 2.400 . A producentem tej szyby GM jak się okazuje w 90% modeli opla jest fuyao.
Dodano po 4 godzinach 47 minutach 53 sekundach:
Troszkę poczytałem fora internetowe odnośnie produkowanych teraz szyb z tzw. ekog....a , normy niestety, ludzie piszą że szyby czołowe są teraz bardzo kiepskiej jakości jeśli chodzi o podatność na zarysowania . Jedną z lepszych marek jest chiński producent fuyao, okazuje się że szyby tego producenta pakowane są na start w GM, Chrysler, Ford,Toyota, VW, Cat ... Group . Wkładam tą. Okaże się w praniu. Swoją drogą nie będzie miała znaczka GM . Za który trzeba zapłacić około 2.400 . A producentem tej szyby GM jak się okazuje w 90% modeli opla jest fuyao.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Ale po co oszczędności jak robisz i tak z AC? Przecież nie ty za to płacisz. Chyba lepiej sprzedawać kiedyś auto z szybą GM niż noname.
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Przy AC szybę powinieneś mieć w standardzie bez utraty zniżek a ochrona zniżek to dziś standard a co do marki to już twój wybór i różnica w cenie którą tak naprawdę zapłaci ubezpieczyciel, zostaw sobie fakturę by przy sprzedaży nie wpierał ci kupujący iż auto miało dzwona
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Faktura jest niepotrzebna bo w historii szkód będzie tylko wymiana szyby.
- bani010
- Użytkownik
Dlatego , tak zdecydowałem że opcja oc szyby w moim przypadku do 5000 przez rok , czyli zamiennik będzie mnie kosztował jakieś 1800 zł , zostaje 3200 , do dyspozycji w trakcie ubezpieczenia . Gdybym skorzystał z AC fakt za pierwszym razem mam ochronę, ale jak mi się coś przydarzy 2 raz to już po zniżce.... Dlatego tak wybrałem . Zresztą , ludzie zdają sobie sprawę że wymiana szyby przedniej w tych czasach to normalka.