--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuLusterka składane elektrycznie
- kozak
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Wrocław
Re: Lusterka składane elektrycznie
no właśnie, czyli jest nadzieja
pytanie czy jak się puści napięcie z ryglowania to nie będzie to działało też na odwrót, czyli chcemy z palca zamknąc lusterka to nam sie zarygluje, bo pójdzie impuls na ryglowanie
musiałbyć pewnie jakiś przekaźnik który puszcza sygnał tylko w 1 stronę.
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Dioda wystarczy, natomiast schemat pokazuje, że składaniem steruje chip, czyli bez rozbiórki joysticka się nie obejdzie.
Ale to rozwiąże sprawę, jedynie pytanie czy uzbrojenie alarmu nie odcina od razu zasilania do lusterek.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802 za pomocą Tapatalk2.
Ale to rozwiąże sprawę, jedynie pytanie czy uzbrojenie alarmu nie odcina od razu zasilania do lusterek.
pozdro.,
mxw.
- mxw
- Zapaleniec
No tak. Ale zaraz spróbuję i tak to sprawdzić.
edit:
sprawdzone, zasilanie lusterek nie jest odcinane po zamknięciu centralnego zamka ani po uzbrojeniu alarmu, nie w ciągu pierwszej minuty, czyli do zamknięcia lusterek wystarczy.
pozdro.,
mxw.
edit:
sprawdzone, zasilanie lusterek nie jest odcinane po zamknięciu centralnego zamka ani po uzbrojeniu alarmu, nie w ciągu pierwszej minuty, czyli do zamknięcia lusterek wystarczy.
pozdro.,
mxw.
- mxw
- Zapaleniec
Nie mam schematów Insigni, ale powoli można.
Jeden taki przełącznik do testów i będzie wiadomo:
http://allegro.pl/opel-insignia-przelac ... 43021.html
Pozdro.,
MxW.
Jeden taki przełącznik do testów i będzie wiadomo:
http://allegro.pl/opel-insignia-przelac ... 43021.html
Pozdro.,
MxW.
- radkor
- Użytkownik
- Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
- Kod silnika: inny
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Tylko zwróć uwagę przy kupnie, że są 2 rodzaje tych przełączników. Dla pamięci foteli i bez pamięci. One się diametralnie różnią i nie są zamienne.
Aukcja powyżej to piękny przykład na to, że handlarze tak naprawdę nie wiedzą czym handlują. Nie napisali jaka to wersja przełącznika i nie podali nawet numeru części...
Potrzebujesz taki przełącznik:
13271833 - PRZEŁĄCZNIK, ZESP., REGULACJA LUSTERKA DRZWI, CZARNY (DLA LUSTERKA SKŁADANEGO ELEKTRYCZNIE) (DO SIEDZENIA KIEROWCY BEZ PAMIĘCI REGULACJI USTAWIENIA) (NR PRODUKCYJNY 13271287)
Aukcja powyżej to piękny przykład na to, że handlarze tak naprawdę nie wiedzą czym handlują. Nie napisali jaka to wersja przełącznika i nie podali nawet numeru części...
Potrzebujesz taki przełącznik:
13271833 - PRZEŁĄCZNIK, ZESP., REGULACJA LUSTERKA DRZWI, CZARNY (DLA LUSTERKA SKŁADANEGO ELEKTRYCZNIE) (DO SIEDZENIA KIEROWCY BEZ PAMIĘCI REGULACJI USTAWIENIA) (NR PRODUKCYJNY 13271287)
Ostatnio zmieniony 22 gru 2015, o 00:13 przez radkor, łącznie zmieniany 2 razy.
- mxw
- Zapaleniec
Były Insignie ze składanymi lusterkami i bez pamięci foteli - sam taką mam - i w zasadzie tylko o modyfikacji takich wersji można mówić, czyli takich, w których lusterka się składają z joysticka, ale nie z pilota.
Pozdro.,
MxW.
Pozdro.,
MxW.
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Ze sprzedającymi jest dokładnie tak ja mówi radkor
sprzedają a nie wiedzą co sam się przekonałem o tym jak szukałem zacisków hamulcowych gdybym się sam nie dopytywał z jakiego układu pochodzą to by mi ze trzy razy wcisneli z 16"
Odnośnie składanych lusterek to tylko my nie mamy składania z pilota,koledzy którzy mają fotele z pamięcią to tego dylematu nie mają

sprzedają a nie wiedzą co sam się przekonałem o tym jak szukałem zacisków hamulcowych gdybym się sam nie dopytywał z jakiego układu pochodzą to by mi ze trzy razy wcisneli z 16"
Odnośnie składanych lusterek to tylko my nie mamy składania z pilota,koledzy którzy mają fotele z pamięcią to tego dylematu nie mają
- Cinek
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Belgia, czasami Katowice
- Postawił piwo: 1 raz
Według mnie chore rozwiązanie, mając z joya składane lusterka z pilota już nie idzie.
- radkor
- Użytkownik
@Cinek, ogólnie Opel ma chore rozwiązania z tymi lusterkami. Mam fotele z pełną elektryką i pamięcia. Lusterka z pilota złożę ale już rozłożę tylko z dżoja... Poprawili to chyba po 2011r. Opcji aktualizacji softu w module foteli - brak...
- mxw
- Zapaleniec
Oczywiście, że chore rozwiązanie. Ale w sumie teraz i tak się cieszę, bo sam decyduję kiedy składam lustra - nie chciałbym aby same składały się za każdym razem, bo po miesiącu chyba by się rozsypały. I tak jest dobrze, że zasilanie do składania jest zawsze, a nie ginie np. po wyłączeniu stacyjki albo otwarciu drzwi. 
Bardziej wq*rza mnie brak automatycznego domykania okien - dlaczego tego nie ma??
W poprzednim samochodzie miałem domykanie - strzał z pilota i sobie idę nie patrząc na nic - samochód sam zawsze (!) w razie potrzeby domykał wszystkie 4 szyby, do tego pilot działał z 20-30 metrów. W Iście trzeba samemu sprawdzić szyby, w razie czego cofnąć się, bo pilot dobrze łapie z 3 metrów, wcisnąć guzik i stać jak pi*** czekając aż się zamkną. Masakra jakaś.
Pozdro.,
MxW.
Bardziej wq*rza mnie brak automatycznego domykania okien - dlaczego tego nie ma??
W poprzednim samochodzie miałem domykanie - strzał z pilota i sobie idę nie patrząc na nic - samochód sam zawsze (!) w razie potrzeby domykał wszystkie 4 szyby, do tego pilot działał z 20-30 metrów. W Iście trzeba samemu sprawdzić szyby, w razie czego cofnąć się, bo pilot dobrze łapie z 3 metrów, wcisnąć guzik i stać jak pi*** czekając aż się zamkną. Masakra jakaś.
Pozdro.,
MxW.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Nie wiem czy u nas nie jest podobnie jak w Astrze J. Rosjanie proponują coś takiego http://www.astra-faq.ru/tuning/automati ... rkalo.html
- mxw
- Zapaleniec
Właściwe źródło ww. materiału jest tutaj:
http://forum.opel-club.ru/index.php?showtopic=111445
A tutaj filmik od czegoś innego, jako inspiracja:
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... xETwXPYCWg
Niezła rzeźba, niemniej jednak to ma szansę działać dobrze i tak trzeba by to robić (u nas też). Ale jak zauważają tam - to składa lusterka, z otwieraniem może być problem, w ostateczności trzeba je otworzyć ręcznie lub innym układem i - najlepiej dopiero po odpaleniu silnika.
Do działania potrzebne jest posiadanie fabrycznego alarmu, choć w sumie pewnie można by się wpiąć też po prostu do centralnego zamka.
Pozdro.,
MxW.
http://forum.opel-club.ru/index.php?showtopic=111445
A tutaj filmik od czegoś innego, jako inspiracja:
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... xETwXPYCWg
Niezła rzeźba, niemniej jednak to ma szansę działać dobrze i tak trzeba by to robić (u nas też). Ale jak zauważają tam - to składa lusterka, z otwieraniem może być problem, w ostateczności trzeba je otworzyć ręcznie lub innym układem i - najlepiej dopiero po odpaleniu silnika.
Do działania potrzebne jest posiadanie fabrycznego alarmu, choć w sumie pewnie można by się wpiąć też po prostu do centralnego zamka.
Pozdro.,
MxW.
-
MichalNottingham
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0CDTI SRI
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Nottingham/Bytom
Panowie, czy po VINie jestem w stanie sprawdzić czy moje lusterka są składane? Najlepsze jest to, że w drzwiach kierowcy mam instalacje do elektrycznie zamykanej klapy.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2015, o 17:30 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej, poprawnej pisowni - Regulamin §5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie polskiej, poprawnej pisowni - Regulamin §5 pkt 8
- radkor
- Użytkownik
Sprawdzisz po VINie a przede wszystkim po dżojstiku lusterek. Jeśli na dole po środku jest znaczek z lusterkiem to znaczy, że masz składane elektrycznie. Jeśli nie ma to składane ręcznie.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
-
kw8
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NFT
- Miasto:
Panowie, ja mam Insignię z 2013 roku. Końcówka produkcji przed liftem. Pełna elektryka z pamięcią fotela kierowcy. Lusterka składają się i rozkładają z pilota. Po pierwsze funkcję trzeba włączyć w ustawieniach samochodu. Po drugie trzeba dłużej przytrzymać na pilocie przycisk zamykania przy składaniu i przycisk otwierania przy rozkładaniu. Niestety przy rozkładaniu myk jest taki, że jak za długo przytrzymasz przycisk to zaczną otwierać się szyby 
Trzeba wyłapać moment kiedy puścić przycisk, a to niełatwe bo szyby reagują zaraz po lusterkach. Przynajmniej u mnie. Dlatego dałem sobie z tym spokój i bawię się lusterkami od środka
Trzeba wyłapać moment kiedy puścić przycisk, a to niełatwe bo szyby reagują zaraz po lusterkach. Przynajmniej u mnie. Dlatego dałem sobie z tym spokój i bawię się lusterkami od środka
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Ale to co napisałeś wszyscy wiedzą i w tym wątku nie o to chodzi. Masz moduł komfortu z pamięcią foteli, w związku z tym działa jak należy (no może z małą niedogodnością wyczucia momentu puszczenia przycisku przy otwieraniu). Sprawa dotyczy wszystkich pozostałych.
- radkor
- Użytkownik
No i jeszcze w kwestii ROZKŁADANIA lusterek z pilota. To jest, owszem, ale dopiero od 2011. Do tego roku rozkładanie tylko z dżojstika w kabinie.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Z pilota rozłożysz razem z otwieraniem szyb również we wcześniejszych rocznikach