--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuFotelik samochodowy dla dziecka
-
poczes23
Re: Fotelik samochodowy dla dziecka
Nie będę zakładał nowego tematu, odkopie stary. Jak to teraz jest z fotelikami tzn czy trzeba montować tylko tyłem do kierunku jazdy? Powoli przymierzam się do większego fotelika bo teraz mam 0-13kg i synek zaraz nie będzie się mieścił
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
nie trzeba montować tyłem do kierunku jazdy - tylko nosidełka są tak montowane
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
- Mikołaj
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1,6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Amsterdam/Sosnowiec
Foteliki montujesz przodem do kierunku jazdy
Jako świeżo upieczony tatuś
używam bazy IsoFix i do tego nosidełka które mogę zapiąć albo przodem albo tyłem do kierunku jazdy. Do tej bazy dokupię później fotelik, który też mogę zamontować przodem albo tyłem
Ale jeśli nie masz bazy IsoFix mogę polecić fotelik "Maxi Cosi Axiss"(obracany). Szwagier taki ma i jest rewelacyjny
Jako świeżo upieczony tatuś
Ale jeśli nie masz bazy IsoFix mogę polecić fotelik "Maxi Cosi Axiss"(obracany). Szwagier taki ma i jest rewelacyjny
- fuli
- Użytkownik
- Auto: GSI
- Kod silnika: B20DTR
- Miasto: Polska
- Otrzymał piwo: 1 raz
Jak się dowiedzieć czy w Iśce mam isofix czy nie ? chyba kiedyś widziłem w aucie w te mocowanie wyposażone metkę isofix na pasie, ale wolę zapytać po winie to wyjdzie czy jak się zorientować ?
Insignia 2.0 cdti ...jeszcze 160 KM 4x4
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Na oparciu masz takie mała czarne kółeczka, a między oparciem i siedziskiem są isofixy.
- fuli
- Użytkownik
no to chyba nie mam ;/ nie przyglądałem się tylnim oparciom i nie przypominam sobie tych kółek (muszę sprawdzić), a póki co nosidełko mocowane na pas, także przesiadka na fotelik też chyba na pasek
- fuli
- Użytkownik
no okazało się faktycznie, że mamluk59 pisze:Masz wersję Cosmo więc na pewno masz isofixa.
-
kud
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto:
Przepraszam za odkopanie starego tematu ale chciałem zaznaczyć, że foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy (RWF) są najbezpieczniejsze
Aktualnie posiadam Recaro Privia ale mały już wyrasta i będę musiał kupić nowy fotelik - na pewno RWF. Najprawdopobniej będzie to Axkid Duofix (montaż tyłem/przodem + isofix - 9-25 kg)
-
udko59
Zgadzam się z poprzednikiem, że foteliki RWF są najbezpieczniejsze dlatego powinno się nimi przewozić dzieci do 18 kilogramów. Tyle wiem...Potem bym wybrał przodem do kierunku jazdy. Zresztą jak można przekonać starsze dziecko, szczególnie syna, że ma jeździć tyłem skoro on chcę wszystko widzieć jak Tata jeździ. Ale jeżeli chodzi o mnie to na razie melodia przyszłości. Zresztą wątpię żeby dla starszych dzieci robili foteliki tyłem do kierunku jazdy.
Ja mam natomiast inny problem...Powoli zbliża się czas gdzie będziemy zmuszeni przesiąść się na większy fotelik i szczerze mówiąc nie bardzo kapuję na czym polega ta klasyfikacja wagowa. Mam dylemat czy dać dziecko na fotelik 9-36, czy od razu na 15-36. Intuicja podpowiada mi że bardziej na te pierwsze bo te drugie będą za duże i dziecku będzie nie wygodnie. Ale proszę o opinie.
Ja mam natomiast inny problem...Powoli zbliża się czas gdzie będziemy zmuszeni przesiąść się na większy fotelik i szczerze mówiąc nie bardzo kapuję na czym polega ta klasyfikacja wagowa. Mam dylemat czy dać dziecko na fotelik 9-36, czy od razu na 15-36. Intuicja podpowiada mi że bardziej na te pierwsze bo te drugie będą za duże i dziecku będzie nie wygodnie. Ale proszę o opinie.
- Mikołaj
- Użytkownik
Ja w tamtym roku zmieniałem fotelik z tego pierwszego na większy ale ja wybrałem przedział 9-18 kg. Potem będzie już tylko 15-36kg. Pani w sklepie doradziła mi ten, ponieważ ten kolejny będzie zdecydowanie za duży na tą chwile. Ale wszystko pewnie zależy od producenta. Ja wszystko mam z "Maxi Cosi" i pod isoFix
Wysłane z iPhone 6 za pomocą Tapatalk

Wysłane z iPhone 6 za pomocą Tapatalk
-
kud
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2018
- Miasto:
Jeżeli chodzi o fotele RWF (montowane tyłem do kierunku jazdy) to montowanie za pomoca iso fix jest do 18 kg, natomiast za pomocą 3 punktowych pasów do 25 kg. Tak jest u Axkida. Najdłużej służący fotelik do jazdy tyłem. Sam kupiłem Axkid Minikid (bez isofix). Fotelik rewelacja. Ogólnie coraz więcej ludzi kupuje foteliki RWF. Do 4 roku życia najbezpieczniej jest przewozić dziecko tyłem do kierunku jazdy.
Polecam blog osiem gwiazdek
http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2014/ ... f.html?m=1
Polecam blog osiem gwiazdek
http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2014/ ... f.html?m=1
-
switek3
- Użytkownik
- Kod silnika: A16XER
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Moglibyście wrzucić jakieś fotki gdzie Isia ma te isofixy? bo bo cos ze mną jest nie tak albo ich nie mam 
- morfeo11
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kraków

lub
http://www.jedz-bezpiecznie.pl/Testy,Pl ... 150117.php
http://www.jedz-bezpiecznie.pl/Testy,Fo ... 150112.php
Ostatnio zmieniony 13 sty 2016, o 12:06 przez morfeo11, łącznie zmieniany 1 raz.
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Otrzymał piwo: 2 razy
Na siedzeniach z tylu (oparcie u dołu) masz taki plastikowe znaczki które pokazują w których miejscach są mocowania isofix. Na wysokości tych znaczków wymacaj pomiędzy siedziskiem a oparciem miejsca mocowania.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Mikołaj
- Użytkownik
Jeśli potrzebujesz coś więcej, to mogę pózniej zrobić fotki u siebie jak to wyglada z zamontowaną bazą i z fotelikiemswitek3 pisze:Moglibyście wrzucić jakieś fotki gdzie Isia ma te isofixy? bo bo cos ze mną jest nie tak albo ich nie mam

-
marcinisko
No ma w takim miejscu i tak ukryte że koszmar... wyślij na pw nr telefonu to rano podeślę Ci zdjęcie ze swojej.
- OLO85
- Użytkownik
- Auto: Insignia SportTourer
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Jeśli mówisz, że są ukryte to chyba nie widziałeś tych w Avensisie (co prawda nie ukryte) ale strasznie głęboko zamontowane.
Generalnie Isofix fajne rozwiązanie bo nie trzeba przypinać pasem fotelika jak się jedzie bez małego pasażera.
Ja w przedziale 9-18kg używam JANE Exo.
Plusy jest super wykonany i wygląda na bezpieczny.
Duża waga co daje fajną stabilność,
Sygnalizacja poprawnie zapiętych isofix-ów fajne rozwiązanie
Ma też wady tz. jest bardzo ciężki (żona ma pewne trudności z przekładaniem między samochodami), pasy mogły by być trochę sztywniejsze i łatwiejsze w "dociąganiu" do ciała.
Drugi fotelik to tańsze rozwiązanie, OMEGA FX Espiro 16-36 kg
w tej cenie wydaje się ok i ma też isofix więc starsze dzieciaki same potrafią się już przypinać pasami
Jest też regulowany więc można powiedzieć, że rośnie razem z dzieckiem.
Oba te foteliki są raczej dla chudszych/"normalnych" dzieci bo są dość wąskie w środku....
Generalnie Isofix fajne rozwiązanie bo nie trzeba przypinać pasem fotelika jak się jedzie bez małego pasażera.
Ja w przedziale 9-18kg używam JANE Exo.
Plusy jest super wykonany i wygląda na bezpieczny.
Duża waga co daje fajną stabilność,
Sygnalizacja poprawnie zapiętych isofix-ów fajne rozwiązanie
Ma też wady tz. jest bardzo ciężki (żona ma pewne trudności z przekładaniem między samochodami), pasy mogły by być trochę sztywniejsze i łatwiejsze w "dociąganiu" do ciała.
Drugi fotelik to tańsze rozwiązanie, OMEGA FX Espiro 16-36 kg
w tej cenie wydaje się ok i ma też isofix więc starsze dzieciaki same potrafią się już przypinać pasami
Jest też regulowany więc można powiedzieć, że rośnie razem z dzieckiem.
Oba te foteliki są raczej dla chudszych/"normalnych" dzieci bo są dość wąskie w środku....
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Otrzymał piwo: 2 razy
Chyba nie ma takiego wątku a w związku z tym ze jestem na etapie wymiany fotelika dla młodego postanowiłem zapytać Was o doświadczenia/opinie w tej kwestii.
Młody właśnie wyrasta z "orzeszka" i szykujemy sie do zakupu kolejnego fotelika w przedziale 0-18kg. Zależy nam na isofix, jazda przodem i tyłem.
Dziś robiliśmy przymiarki do Cybex Sirona M2, BeSafe iZi Combi i MaxiCosi 2Way Pearl.
BeSafe odpadł bo zajmuje za duzo miejsca i osoba dorosła na przednim fotelu ma delikatnie mówiąc nie wygodnie. Krótko mówiąc nie mieści sie do naszego auta.
MaxiCosi jest duzo droższy od konkurencji, a chyba bezpodstawnie.
No i pozostał faworyt Cybex. Dobrze oceniany, wygodny dla dziecka a w aucie nadal może jechać dość wysoka osoba z przodu.
Może macie doświadczenia z tego typu fotelikami i coś doradzacie, na co zwrócić uwagę, jakieś inne firmy/modele o których nie pomyśleliśmy.
Młody jest dość duży (80 cm i 13kg w wieku 11 miesięcy) wiec fotelik musi być z tych większych.
Z góry dziękuje za każda opinie, poradę i sugestie.
Młody właśnie wyrasta z "orzeszka" i szykujemy sie do zakupu kolejnego fotelika w przedziale 0-18kg. Zależy nam na isofix, jazda przodem i tyłem.
Dziś robiliśmy przymiarki do Cybex Sirona M2, BeSafe iZi Combi i MaxiCosi 2Way Pearl.
BeSafe odpadł bo zajmuje za duzo miejsca i osoba dorosła na przednim fotelu ma delikatnie mówiąc nie wygodnie. Krótko mówiąc nie mieści sie do naszego auta.
MaxiCosi jest duzo droższy od konkurencji, a chyba bezpodstawnie.
No i pozostał faworyt Cybex. Dobrze oceniany, wygodny dla dziecka a w aucie nadal może jechać dość wysoka osoba z przodu.
Może macie doświadczenia z tego typu fotelikami i coś doradzacie, na co zwrócić uwagę, jakieś inne firmy/modele o których nie pomyśleliśmy.
Młody jest dość duży (80 cm i 13kg w wieku 11 miesięcy) wiec fotelik musi być z tych większych.
Z góry dziękuje za każda opinie, poradę i sugestie.