--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuHałas przy szybszej jeździe
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Re: Hałas przy szybszej jeździe
Może to pomoże przekonać się niedowiarkom jaka jest to różnica.
https://www.youtube.com/watch?v=nfGyG8ITgKI
https://www.youtube.com/watch?v=nfGyG8ITgKI
-
Mac_78
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A fl
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Warszawa
Odkopuje
Żeby ponarzekać...
Nie moge uwierzyc ze samochod bądź co bądź sredniej wyzszej klasy moze byc taki głośny....
Miałem wiele samochodów ale insignia 2015 ( po lifcie) 2.0cdti... No jest dramat.
Zainstalowałem aplikacje Bosh INVH na telefon bo coś mi nie grało i wydawało sie głośno... wiem ze są to przybliżone wyniki ale u mnie na dobrej jakości autostradzie srednie z 20 sekund
100kmh =71db
120 = 73db
150 = 76db - a max do 80db
Samochod ani nie bity ani nie zarżniety tylko 5 lat przejechane 150kkm wszystko niby sztywne zwarte fabryczne nie rozklekotane ( nie licząc plastików lekko trzeszczących)
Po 2 godzinach wysiadam jak z pralki...
Mondeo z 2007 czy passat z 2002 były przy tym jak samochody premium.... Wysiadałem w porownaniu-jak wypoczęty.
A tu głowa boli. To jak dla mnie porazka najwieksza tego samochodu
Brak kultury silnika zniose zresztą na trasie nie slychac silnika tylko przy przyspieszaniu ok. Ale huk jak w odrzutowcu ?
Bardzo męczące jest jezdzic szybciej niz 120... A i przy 120 mamy poziom jak u konkurencji przy jakichs 150kmh.
Co potwierdzają moje wyniki.
Zmienie jeszcze opony ale jak to nie opony... To jest moj ostatni opel - czy to moze byc wina tylko opon hmm no oby.
Pierwszym w zyciu samochod byla.Astra I z 95r po poważnych przejsciach i byla chyba cichsza... Potem bylo z 7 innych i teraz zachciało sie uopla
wyciszenie jak w polonezie mniej więcej z ubiegłego wieku...
Tego sie nie spodziewalem.
A z tego co czytam Insignia B sie wiele nie poprawiła.... Samochod niby fajny ekonomiczny a tu taki zonk.
Szkoda ze nie mam porównania do innych egzemplarzy czy to moja taka tylko czy po prostu tak jest. Nawet ciezko powiedzieć skąd ten hałas - bo zewsząd.
Żeby ponarzekać...
Nie moge uwierzyc ze samochod bądź co bądź sredniej wyzszej klasy moze byc taki głośny....
Miałem wiele samochodów ale insignia 2015 ( po lifcie) 2.0cdti... No jest dramat.
Zainstalowałem aplikacje Bosh INVH na telefon bo coś mi nie grało i wydawało sie głośno... wiem ze są to przybliżone wyniki ale u mnie na dobrej jakości autostradzie srednie z 20 sekund
100kmh =71db
120 = 73db
150 = 76db - a max do 80db
Samochod ani nie bity ani nie zarżniety tylko 5 lat przejechane 150kkm wszystko niby sztywne zwarte fabryczne nie rozklekotane ( nie licząc plastików lekko trzeszczących)
Po 2 godzinach wysiadam jak z pralki...
Mondeo z 2007 czy passat z 2002 były przy tym jak samochody premium.... Wysiadałem w porownaniu-jak wypoczęty.
A tu głowa boli. To jak dla mnie porazka najwieksza tego samochodu
Brak kultury silnika zniose zresztą na trasie nie slychac silnika tylko przy przyspieszaniu ok. Ale huk jak w odrzutowcu ?
Bardzo męczące jest jezdzic szybciej niz 120... A i przy 120 mamy poziom jak u konkurencji przy jakichs 150kmh.
Co potwierdzają moje wyniki.
Zmienie jeszcze opony ale jak to nie opony... To jest moj ostatni opel - czy to moze byc wina tylko opon hmm no oby.
Pierwszym w zyciu samochod byla.Astra I z 95r po poważnych przejsciach i byla chyba cichsza... Potem bylo z 7 innych i teraz zachciało sie uopla
wyciszenie jak w polonezie mniej więcej z ubiegłego wieku...
Tego sie nie spodziewalem.
A z tego co czytam Insignia B sie wiele nie poprawiła.... Samochod niby fajny ekonomiczny a tu taki zonk.
Szkoda ze nie mam porównania do innych egzemplarzy czy to moja taka tylko czy po prostu tak jest. Nawet ciezko powiedzieć skąd ten hałas - bo zewsząd.
-
Rafał_79
- Użytkownik
- Auto: 2.8T 4x4 OPC
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Faktycznie trochę głośno. Kiepskie opony niestety swoje robią. Jak będę miał chwilę to w sobotę zrobię swoje pomiary i porównamy. W jakich warunkach robiłeś pomiary, wiatr, deszcz czy ładna pogoda. W którym miejscu miałeś zamocowany telefon w momencie pomiarów. W moim przypadku do 100km/h ostatnio jak mierzyłem to było około 65db ale mam trochę wyciszone auto.
- Maciej1486
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Bydgoszcz/Nakło
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ostatnie moje auto Passat B7 1.6tdi i była błoga cisza przy jezdzie 160 km/h można było spokojnie rozmawiać. W Insigni dla mnie jest również cisza lecz czasem coś zatrzeszczy gdzie w passacie tego nie miałe.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Dokładnie podstawa to dobre świeże opony nie zząbkowane. A na większe szybkości (możliwe w innych krajach) przy dobrych oponach pomaga Bose pogłośnić 
Dla mnie to pierwsze auto w którym rodzina śpi przy 200+
Dla mnie to pierwsze auto w którym rodzina śpi przy 200+
-
Mac_78
- Nowicjusz
Telefon mialem w reku / przy drazku zmiany biegow lub na fotelu pasazera - bez różnicy.
Warunki - bylo wilgotno bez deszczu droga raczej sucha wilgotna co najwyzej bezwietrznie.
Droga - S8 nowa dobra jakosc, pusto.
@Maciek - W testach passat wypada lepiej ( ale wczesniej na to.nie patrzylem myslalem.ze w.tej klasie roznice są małe a passata tez rozważałem) jesli mowisz że dużej rożnicy nie widzisz i jest cicho nooo to z moją cos jest nie tak - byś zauważył
stawiam że glownie przez opony choć przy 150 podobno opony już nie grają takiej roli. Szkoda że nie mam jak na chwile załozyc jakichś nówek i sprawdzić porównać...
Warunki - bylo wilgotno bez deszczu droga raczej sucha wilgotna co najwyzej bezwietrznie.
Droga - S8 nowa dobra jakosc, pusto.
@Maciek - W testach passat wypada lepiej ( ale wczesniej na to.nie patrzylem myslalem.ze w.tej klasie roznice są małe a passata tez rozważałem) jesli mowisz że dużej rożnicy nie widzisz i jest cicho nooo to z moją cos jest nie tak - byś zauważył
stawiam że glownie przez opony choć przy 150 podobno opony już nie grają takiej roli. Szkoda że nie mam jak na chwile załozyc jakichś nówek i sprawdzić porównać...
Ostatnio zmieniony 6 lis 2020, o 11:45 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- patryk78
- Użytkownik
- Auto: opel insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gniezno
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
@mazmarcin to masz farta. W taczce hałas jak... to chyba moja najgłośniejsza fura jak dotąd. Opony nówki a jest głośniej niż w Kijance brachola nie wspominając o mietku czy moim starym hyundaiu a wszystko to klekoty.
Dodano po 1 minucie 38 sekundach:
wygłuszyłbym tę taczkę ale nie chcę już w nią inwestować
Dodano po 1 minucie 38 sekundach:
wygłuszyłbym tę taczkę ale nie chcę już w nią inwestować
-
Mac_78
- Nowicjusz
@marcin a to nie jest tak że jak masz Bose to i masz wyciszenie ? Jakies lepsze niz badziewne standardowe...?
To by tlumaczyło ja przy 190 już musze krzyczeć zeby ktos cos slyszał
To by tlumaczyło ja przy 190 już musze krzyczeć zeby ktos cos slyszał
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
W naszych autach uszczelki szybko się wygniatają, wystarczy dołożyć uszczelke na styku przednich i tylnich drzwi i już jest lepiej. Zobaczcie mondeo najlepiej w amerykanskiej wersji ile tam jest uszczelek przy drzwiach.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
- fuli
- Użytkownik
- Auto: GSI
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Polska
- Otrzymał piwo: 1 raz
Zawsze wydawało mi się, że to dobre auto w dieslu na autostrady. Po zrobieniu wirusa, zamontowaniu większego układu hamulcowego 337mm, po eskach i autobanach lata się komfortowo. Aż zmierzę decybele przy pierwszej możliwej okazji, po zakończeniu kwarantanny.
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
-
Rafał_79
- Użytkownik
Pomiar dzisiejszy:
100km/h po prawej stronie 58-60db
100km/h po lewej stronie 60-62db (zdecydowanie szumi na uszczelce, dzisiaj będę to ogarniał.
120km/h po prawej stronie 60-62db
120km/h po lewej stronie 62-64db
Ta sama trasa na powrocie i jazda prawdopodobnie pod wiatr i wartości większe o 3db.
Ogólnie nie jest źle ale trzeba popracować na górną uszczelką na łączeniu drzwi p/t
Opony conti5
100km/h po prawej stronie 58-60db
100km/h po lewej stronie 60-62db (zdecydowanie szumi na uszczelce, dzisiaj będę to ogarniał.
120km/h po prawej stronie 60-62db
120km/h po lewej stronie 62-64db
Ta sama trasa na powrocie i jazda prawdopodobnie pod wiatr i wartości większe o 3db.
Ogólnie nie jest źle ale trzeba popracować na górną uszczelką na łączeniu drzwi p/t
Opony conti5
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Niespodziewanie dołączam do tematu z moim spostrzeżeniem. Przed chwilą założyłem koła na zimę, opona na oryginalnej stalowej feldze strukturalnej. Od razu wyjechałem sprawdzić rzecz oczywistą... czy bije kierownica
Na szczęście jest ok.
Natomiast od 110 km/h świst od kół tak zauważalny, że nie wiedziałem co się dzieje, poziom hałasu nie do zaakceptowania, jakiego nie doświadczyłem odkąd mam auto.
Wiecie co jest przyczyną? Nie założyłem kołpaków, więc ramiona felgi tną powietrze aż świszczy. Dziwię się, że niektórzy jeżdżą tak stale. Umyję felgi i kołpaki wpadają jak zawsze.
Dodano po 10 minutach 16 sekundach:
Odnośnie uszczelki. Najczęściej używane drzwi kierowcy, zauważalnie wygniatają uszczelkę znajdującą się na karoserii, w prawym górnym rogu(przy słupku środkowym). I zazwyczaj właśnie tutaj, w okolicy głowy dochodzą do kierowcy przedmuchy/świsty. Jeśli dobrze pamiętam to była akcja serwisowa na wymianę uszczelek dla samochodów z początkowych roczników produkcji.
W serwisie uszczelka kosztuje 135 zł, więc jeśli latacie w trasy to warto wymienić dla podniesienia komfortu podróżowania.
Natomiast od 110 km/h świst od kół tak zauważalny, że nie wiedziałem co się dzieje, poziom hałasu nie do zaakceptowania, jakiego nie doświadczyłem odkąd mam auto.
Wiecie co jest przyczyną? Nie założyłem kołpaków, więc ramiona felgi tną powietrze aż świszczy. Dziwię się, że niektórzy jeżdżą tak stale. Umyję felgi i kołpaki wpadają jak zawsze.
Dodano po 10 minutach 16 sekundach:
Odnośnie uszczelki. Najczęściej używane drzwi kierowcy, zauważalnie wygniatają uszczelkę znajdującą się na karoserii, w prawym górnym rogu(przy słupku środkowym). I zazwyczaj właśnie tutaj, w okolicy głowy dochodzą do kierowcy przedmuchy/świsty. Jeśli dobrze pamiętam to była akcja serwisowa na wymianę uszczelek dla samochodów z początkowych roczników produkcji.
W serwisie uszczelka kosztuje 135 zł, więc jeśli latacie w trasy to warto wymienić dla podniesienia komfortu podróżowania.
-
P405
- Zapaleniec
Jest coś takiego jak sznurek gumowy i przeciąga się go przez uszczelke. Tylko trzeba jeszcze parę miesięcy drutu. Duda coś takiego pokazywał. Wtedy uszczelka się już tak nie wydusi.
-
Rafał_79
- Użytkownik
Właśnie dzisiaj taki kawałek sznurka włożyłem na zagięciu uszczelki drzwi kierowcy, muszę pojechać w trasę żeby sprawdzić efekty. Jak będzie poprawa to na wiosnę trzeba będzie ogarnąć całe drzwi.
-
P405
- Zapaleniec
To zdję łeś całą uszczelke i włożyłeś kawałek akurat w to miejsce?
-
Rafał_79
- Użytkownik
Nie, w uszczelce co około 20-30cm jest otworek techniczny zapewne do odprowadzania wilgoci. Powiększyłem go minimalnie nożykiem do takiej wielkości żeby sznurek 5mm się mieścił(otwór ma jakieś 3mm). Sznurek wciskałem w otwór ciekim śrubokrętem zegarmistrzowskim. Wsadziłem jakieś 30-40cm sznurka.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Oglądałem ten odcinek, ciekawy i tani sposób na doszczelnienie drzwi.
Jest jeszcze możliwość przesunięcia zaczepu zamka(tego na słupku) w stronę wnętrza. Zakres ruchu jest minimalny, ale warto spróbować.
Jest jeszcze możliwość przesunięcia zaczepu zamka(tego na słupku) w stronę wnętrza. Zakres ruchu jest minimalny, ale warto spróbować.
-
Rafał_79
- Użytkownik
Tę opcję też rozważam ale najpierw przetestuję sznurek w uszczelce.
Drzwi kierowcy moim zdaniem mam właśnie około 1mm bardziej wysunięte na zewnątrz w porównaniu do drzwi pasażera.
Drzwi kierowcy moim zdaniem mam właśnie około 1mm bardziej wysunięte na zewnątrz w porównaniu do drzwi pasażera.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Wg mnie nie warto tak kombinować, tylko wziąć się za to porządnie, zdjąć całość i przez całą sobotę wszystkie drzwi można obskoczyć tym sznurkiem
Dodano po 3 minutach 7 sekundach:
Przyłóż linijkę na łączeniu drzwi i jeśli przód wystaje to obowiązkowo przyda się regulacja na zamku. Dosłownie minuta roboty, tylko przed odkręceniem zaczepu sprawdź na której kresce jest aktualnie znacznik.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2020, o 15:51 przez Bartol, łącznie zmieniany 1 raz.