--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuLusterka składane elektrycznie
-
Daniel81
Re: Lusterka składane elektrycznie
Ok to ja mam pytanie czy jest opcja zrobienia składania i rozkładania lusterek przy zamykaniu i otwieraniu auta. Pomijając opcje trzymania przycisku.
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Jeśli program sterownika nie uwzględnia tej funkcji to nic się z tym nie da zrobić. Czy da się zmienić program - niech ktoś kto ma sprzęt do programowania się wypowie. Ja nie słyszałem.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
-
Daniel81
Nie bardzo rozumiem, chodzi mi oto że mam funkcję składania lusterek z kluczyka i tym sterowaniem od lusterek ale chciałbym żeby działało bez przytrzymywania przycisku na kluczu i rozkładało się przy otwarciu.wojtassss pisze:Jeżeli kupiłeś bez tej funkcji to tego nie masz. Porównaj lusterka chociażby na rynku wtórnym. Znajdziesz ok 4 rodzajów w zależności od ilości przewodów.Daniel81 pisze:Bez przesady chyba całe to okablowanie jest już skoro składanie i rozkładanie działa z pilota.wojtassss pisze:Lusterka z silnikiem, dodatkowe przewody, moduły itd...
To jakiej opcji nie mam??
-
Daniel81
Nie no mam tylko chodzi mi po głowie ulepszenie tego co jest, choć zastanawiam się czy czasem ta niedoróbka nie jest celowa choćby ze względu na możliwość podmarzania silniczków zima i ryzyko uszkodzenia.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Dokładnie o to chodzi. Koleś w peugeocie ma obligatoryjne zamykanie lusterek razem z zamkami i zimą odłącza kostkę od lusterek bo cały czas coś niedomaga. Klnie jak szewc bo przy okazji nie ma podgrzewanych luster.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Chyba we wszystkich tak działa niestety.Nawet w Vectrze C lusterka mi się rozkładają z pilota,a Insignia tego nie potrafiDaniel81 pisze: Nie bardzo rozumiem, chodzi mi oto że mam funkcję składania lusterek z kluczyka i tym sterowaniem od lusterek ale chciałbym żeby działało bez przytrzymywania przycisku na kluczu i rozkładało się przy otwarciu.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Chyba nie,bo próbowałem dziesiątki razy i zawsze otwierają się lusterka
-
Adam10
norbi333 pisze:Chyba we wszystkich tak działa niestety.Nawet w Vectrze C lusterka mi się rozkładają z pilota,a Insignia tego nie potrafiDaniel81 pisze: Nie bardzo rozumiem, chodzi mi oto że mam funkcję składania lusterek z kluczyka i tym sterowaniem od lusterek ale chciałbym żeby działało bez przytrzymywania przycisku na kluczu i rozkładało się przy otwarciu.
Insignia jak najbardziej rozkłada i składa lusterka z pilota
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Moim zdaniem to nie jest żadna niedoróbka lecz działanie świadome, celowe, choćby z powodów jak wyżej. Wyobraźmy sobie, że parkujemy wózek prawym bokiem blisko ściany na złożonym lusterku. Potem przychodząc do wozu jak zwykle bez zastanowienia jak to zwykle pykamy z pilota i... lusterko do lakiernika. Gorzej gdy nie ściana, a jakieś inne blisko przyparkowane auto - wówczas nasze lusterko i jego blacha.Daniel81 pisze:... choć zastanawiam się czy czasem ta niedoróbka nie jest celowa choćby ze względu na możliwość podmarzania silniczków zima i ryzyko uszkodzenia.
W mojej ocenie bardzo rozsądnie zrobili, że lusterka nie otwierają się automatycznie lecz potrzebna jest świadoma decyzja kierowcy.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
- Kali
- Użytkownik
- Auto: 2.0T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Tychy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ok, ale ta swiadoma decyzja jak juz jest podjeta niech nie powoduje rowniez uchylenia szyb.
Jak dla mnie jest to niedograne softowo i w pozniejszych rocznikach juz to chyba dobrze dziala.
Jak dla mnie jest to niedograne softowo i w pozniejszych rocznikach juz to chyba dobrze dziala.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
U mnie też się da złożyć i rozłożyć z pilota tyle że nie ma tej opcji aby rozłożyć bez otwierania szyb. Próbowałem różnych kombinacji i zawsze z szybami. 
-
jpsan
w jaki sposób włączyć te opcje bo niestety ASOtrax nie potrafi??wojtassss pisze:
Naskrobane z telefonu by tapatalk
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Składanie lusterek jest tylko wtedy, gdy masz pamięć foteli. Reszta nie wiem, ale nachylanie luterek przy cofaniu to fajna sprawa. Mam w BMW i fajnie się na tym cofa. W isi też by się przydało 
- osa
- Klubowicz
- Auto: Insignia HB 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Bydgoszcz
- Otrzymał piwo: 2 razy
U mnie lusterka się nachylają po wrzucenie wstecznego (automat). Za to nie mogę otworzyć lusterek. Zawsze się uchylą szyby
Jak są wgrywane te oprogramowania, że auta z tego samego rocznika różnie działają...
-
yarek82
w manualu też się nachylająosa pisze:U mnie lusterka się nachylają po wrzucenie wstecznego (automat).
też tak mam, szkoda bo te otwieranie szyb jest bezsensowneosa pisze:Za to nie mogę otworzyć lusterek. Zawsze się uchylą szyby![]()
-
Daniel81
Tu się nie do końca zgodzę z tym opadaniem lusterek przy cofaniu. Na początku myślałem że to fajna sprawa ale po chwili to wyłączyłem. Nie pasuje mi to że tak nisko opadają że nie widać nic za autam poza tylnymi kołami. Nie da się sprawnie cofać
-
yarek82
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Kwestia gustu :p te lusterka przy cofania są zależne tylko od oprogramowania czy trzeba dokładać jakiś moduł?
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
-
Pruski
- Użytkownik
- Auto: Insignia 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto:
Koledzy, wiem że na 100% mam składane lusterka, ale niestety się nie składają
Widać jedynie bardzo niewielki ruch, próbują się zlożyć i przekręcą się o jakies 1-2° i tyle, dalej niestety nie idą.
Ręcznie daje się je złożyć i czuć lekki opór jakby się tam zębatki przekręcały ale niestety elektrycznie to nie działa.
Co to może być
Widać jedynie bardzo niewielki ruch, próbują się zlożyć i przekręcą się o jakies 1-2° i tyle, dalej niestety nie idą.
Ręcznie daje się je złożyć i czuć lekki opór jakby się tam zębatki przekręcały ale niestety elektrycznie to nie działa.
Co to może być
- Luki
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Ty jesteś elektryk, kabel od silniczka w dół i w górę znajdziesz trochę że wstecznym polutujesz elektroniki i już będziesz miałEngine1992 pisze:Kwestia gustu :p te lusterka przy cofania są zależne tylko od oprogramowania czy trzeba dokładać jakiś moduł?