--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Fotelik samochodowy dla dziecka

ODPOWIEDZ
fuksq3

Re: Fotelik samochodowy dla dziecka

Post autor: fuksq3 » 25 lut 2018, o 22:29

Ja wczoraj zakupiłem maxi cosi axissfix plus w Smyku, była przecena z 1600 zł na 1000 zł. Szybko się montuje i przede wszystkim dziecko wygodnie siedzi i nie marudzi oraz posiada wszystkie atesty bezpieczeństwa (być może nie najnowsze wg najnowszych standardów ale ma i firma sprawdzona).

Awatar użytkownika
hubi_pl
Użytkownik
Auto: Panama
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

Post autor: hubi_pl » 26 lut 2018, o 08:34

football_fan pisze:Hej baze i fotelik mam jeszcze z poprzedniego samochodu. Według danych producenta fotelika jest on jak najbardziej kompatybilny z Insignia. Teraz jak się wcisnely profile przy siedzisku to osiadł trochę lepiej na pewno nie stoi tylko na nodze.
Lista producenta listą, ale trzeba zawsze pamiętać że są różne kanapy (wersje) i różnie się układa. W iZi Modularze masz regulację oparcia także to Ci pomoże w znalezienie odpowiedniego pochylenia. Jak nie stoi tylko na nodze to jest ok.

fuksq3 pisze:Ja wczoraj zakupiłem maxi cosi axissfix plus w Smyku, była przecena z 1600 zł na 1000 zł. Szybko się montuje i przede wszystkim dziecko wygodnie siedzi i nie marudzi oraz posiada wszystkie atesty bezpieczeństwa (być może nie najnowsze wg najnowszych standardów ale ma i firma sprawdzona).
Wszystko ok ale powody które podałeś zupełnie odbiegają od tych które się bierze przy kupnie fotela. Najważniejsze żeby fotel nie był pochylony na kanapie po wpięciu w ISOfix - nie pamiętam czy ten model ma regulowany ISOfix. Co do testów, tu się mylisz na swoja korzyść ;) strzelono go w 2017 i ma 4* w ADAC, ALE ALE - pamiętaj - oni nie testują na Insignii ale na Golfie 7, czyli trzeba pamiętać że u każdej osoby która nie ma Golfa 7, wynik może być lekko inny, co nie oznacza że gorszy.

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Igorwlkp » 26 lut 2018, o 09:18

Ja jeszcze szukam :D mam czas do sierpnia

https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 20#p129797

football_fan
Nowicjusz
Auto: Sports Tourer 1.6T
Kod silnika: A16XHT
Rok produkcji: 2014
Miasto:

Post autor: football_fan » 26 lut 2018, o 11:40

Lista producenta listą, ale trzeba zawsze pamiętać że są różne kanapy (wersje) i różnie się układa. W iZi Modularze masz regulację oparcia także to Ci pomoże w znalezienie odpowiedniego pochylenia. Jak nie stoi tylko na nodze to jest ok.
regulacje oparcia masz na myśli w foteliku czy w bazie ? Nie kojarzę żeby tam jakieś oparcie było regulowane.

Awatar użytkownika
pjoter1
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: pjoter1 » 26 lut 2018, o 17:29

Igorwlkp pisze: Ja jeszcze szukam :D mam czas do sierpnia
No to piona :D
U mnie na 17.

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec

Post autor: Igorwlkp » 26 lut 2018, o 19:02

huki1 pisze:No to piona
U mnie na 17
U mnie na 23 ,ale żona mówi że jak będzie chciała wyjść :D
I nie ważne co będzie ważne żeby była zdrowa córka :D :D :D

Awatar użytkownika
hubi_pl
Użytkownik
Miasto:
Kontakt:

Post autor: hubi_pl » 27 lut 2018, o 16:17

football_fan pisze:
regulacje oparcia masz na myśli w foteliku czy w bazie ? Nie kojarzę żeby tam jakieś oparcie było regulowane.
Może źle się wyraziłem - łatwiej na żywo :) regulacja oparcia, czyli regulujesz cały fotelik, wtedy dziecko zmienia pochylenie względem podłoża.

football_fan
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: football_fan » 27 lut 2018, o 19:28

No tak ale co to ma do przerwy między siedzeniem a baza :) swoją drogą dzisiaj nogę obniżyłem jeszcze jeszcse o jedno oczko i fotelik lepiej leży chyba tak już jest akceptowalnie. Z drugiej strony zastanawiam się ze producent fotelika nie zwraca w ogóle uwagi na to czy przerwa może być jeśli tak to jak duża itd.

Awatar użytkownika
hubi_pl
Użytkownik
Miasto:
Kontakt:

Post autor: hubi_pl » 28 lut 2018, o 09:58

Przerwa między siedziskiem a bazą musi być jak najmniejsza - tak się dopasowuje foteliki i bazy do auta. Co do pochylenia - pozwala Tobie na znalezienie najlepszego dla Twojego dziecka w foteliku/aucie.
Producent fotelika nie może zwracać uwagi na setki typów kanap jakie montują producenci aut...producent fotelika właśnie zawsze zwraca uwagę że ma być jak najmniejsza - tak żeby fotel/baza stykały się z siedziskiem.

football_fan
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: football_fan » 28 lut 2018, o 10:39

Argumenty są jasne i niepodważalne i się z nimi zgadzam. Jedynie co mnie zastanawia ze w tych wszystkich instrukcjach i wbudowanych wskaźnikach prawidłowego zamontowania nie ma ANI JEDNEGO punktu o położeniu bazy względem siedziska w celu jego prawidłowego i bezpiecznego montażu. Co więcej jeśli producent w swoich papierach wskazuje dany model samochodu jako kompatybilny z ich rozwiązaniem to jest to moim zdaniem brakująca istotna informacja dotycząca bezpieczenstwa.

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec

Post autor: Igorwlkp » 28 lut 2018, o 10:42

My tu rozmawiamy o bazie i foteliku a przy rozmowie z kolegami uważają Mnie za durnia jak mówię że chcę kupić fotelik + baza i jak mówię o cenie to każdy odpowiada kto bogatemu zabroni.
Moja odpowiedź jest prosta
-mogę się założyć że montować sam fotelik jest trudniej i popelniasz więcej błędów A tu wszystkie eliminujesz i masz bezpieczniej.
Tak samo nie rozumieją ze trzeba po wypadku zmienić fotelik,albo ze nie wolno nim rzucać
Nie rozumieją tego.
CIEMNOGRÓD

football_fan
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: football_fan » 28 lut 2018, o 13:34

Baza plus fotelik to moim zdaniem wygodniejsze a co najważniejsze i nadrzędne BEZPIECZNIEJSZE rozwiązanie. Oczywiście nie najtańsze ale jeśli ktoś jest w stanie odłożyć na samochód to powinien być tex w stanie wygospodarować dodatkowy grosz na bezpieczne wozenie swojego dziecka. Niestety ludzie jakby nie było mandatów woziliby dzieci chyba na kolanach no bo po co wtedy fotelik. Ja kupiłem bazę plus z zestawem fotelikow. Zwłaszcza przy nosidełko było mega praktyczne jak w domu dziecko pakowalem a w samochodzie wystarczyło tylko wpiąć w bazę. Teraz juz fotelik jeździ i nie ma to większej różnicy bo go nie wyciągam mimo tego dalej jest bezpieczniej niż na pasach.

Wojas76
Nowicjusz
Auto: Insignia 16SIDI
Miasto: Wrocław

Post autor: Wojas76 » 28 lut 2018, o 13:42

co Wy wiecie? Najważniejsze żeby fotelik był z "Zyg-zakiem Mc Queen" Reszta to rzecz wtórna ;-)

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec

Post autor: Igorwlkp » 28 lut 2018, o 14:02

To jest przecież oczywiste ale dla starszych dzieci , a Zyg-zak jest lekiem na wszystko :D :D

Awatar użytkownika
hubi_pl
Użytkownik
Miasto:
Kontakt:

Post autor: hubi_pl » 28 lut 2018, o 16:31

Oj Panowie....baza ISOfix NIE zawsze poprawia bezpieczeństwo, ba często je pogarsza ponieważ totalnie rozwala kąt pochylenia fotelika. Dlatego ZAWSZE trzeba dopasować fotelik do auta i do dziecka - jak ktoś tego nie robi, to trochę bawi się w rosyjską ruletkę, może będzie ok.

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec

Post autor: Igorwlkp » 28 lut 2018, o 16:53

hubi_pl pisze:baza ISOfix NIE zawsze poprawia bezpieczeństwo,
Tak Ale jak już dobierzesz sprawdzisz kąty to jest pewne że fotelik jest dobrze wpiety. Miałem przykład w sklepie montujac fotelik bez bazy i okazało się że dłużej i Pani sklepowa pokazała Mi gdzie popełniłam błędy i ze fotelik jest nie stabilny. A zimą lub na szybko montowany zawsze będzie nie dokładnie

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: coolmobil » 28 lut 2018, o 16:56

Ekspertem nie jestem ale jest jeszcze jeden argument przeciw isofix.
Wbrew pozorom zaczepy isofix i stopka maja dużo mniejsza wytrzymałość aniżeli PRAWIDŁOWY (zaznaczam to słowo aby nie dyskusji) zamontowany fotelik przy użyciu pasów.
W ekstremalnych zaczepy mogą nie wytrzymać i puścić.
O wygodzie i szybkości montażu nie ma co dyskutować bo tu isofix jest góra.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
hubi_pl
Użytkownik
Miasto:
Kontakt:

Post autor: hubi_pl » 28 lut 2018, o 20:02

Coolmobil - nie możliwe - ISOfix wytrzymuje tyle co pas.

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: coolmobil » 28 lut 2018, o 21:09

Tak poinformował nas sprzedawca w sklepie i polecił jeden artykuł (nie mogę go teraz odszukać). Poniżej inny który jak na moje potwierdza co powyżej napisałem. Isofix ma ograniczenia dużo niżej niż pasy.
https://foteliki-pod-lupa.pl/testy-fote ... bciazenie/
Pewnie można stosować isofix powyżej 18kg dziecka ale raczej wtedy fotelik powinien być dodatkowo zabezpieczony np przez top tether czy jak to się nazywa (w isi jest mocowanie do tego z tylu oparcia kanapy)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
hubi_pl
Użytkownik
Miasto:
Kontakt:

Post autor: hubi_pl » 28 lut 2018, o 22:40

Zaraz ale jak rozmawiamy o fotelikach dla dziecka montowanych tylko na ISOfix vs ta sama wersja montowana tylko na pasy - tutaj nie ma znaczenia.
Ogólnie to wiadome że pas jest wytrzymalszy, ponieważ utrzymuje osobę dorosłą o wadze dużo większej niż fotelik+dziecko. Nie rozszerzajmy teraz aspektu wagi poza te porównanie które napisałem w 1 zdaniu, bo o tym tu dyskusja jest ;)
ps. strona bardzo fajna, nawet siebie tam znalazłem :oops: :oops: :oops:

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”