--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPompka spryskiwacza szyby przedniej
- hepihipi
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
Pompka spryskiwacza szyby przedniej
Panowie i Panie
Wymieniał ktoś pompkę spryskiwacza szyb przednich ? Jak się do tego zabrać. A może jest jakiś filterek, kßóry sie zapchał? Mam mgłowe spryskiwacze i od jakiegoś czasu leci z nich płyn gorzej niż to było w słynnym maluchu. Może ktoś mi pomoże? Nie wiem czy to ma znaczenie, ale spryskiwacze reflektorów działają poprawnie.
Wymieniał ktoś pompkę spryskiwacza szyb przednich ? Jak się do tego zabrać. A może jest jakiś filterek, kßóry sie zapchał? Mam mgłowe spryskiwacze i od jakiegoś czasu leci z nich płyn gorzej niż to było w słynnym maluchu. Może ktoś mi pomoże? Nie wiem czy to ma znaczenie, ale spryskiwacze reflektorów działają poprawnie.
- fafko
- Forumowicz
- Auto: Insignia GS automat
- Kod silnika: B20NHT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Gliwice
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Pompka spryskiwacza szyby przedniej
Czy jest możliwe, aby po zamarznięciu płynu do spryskiwaczy przestała działać pompka? Czy raczej jest spalona i do wymiany?
Ostatnio byłem w trasie (pierwszy raz od jakiegoś czasu) i niestety zapomniałem, że mam jeszcze letni płyn do spryskiwaczy, a temperatura spadła poniżej -8 stopni. Po paru użyciach dysze i chyba przewody zamarzły. Dolałem zimowego płynu, weszło jakieś 3L, na postoju wszystko odmarzło, bo po chwili spryskiwacze działały i dość mocno je przepłukałem. Niestety w dalszej drodze znów wszystko zamarzło, dopiero po dojechaniu do celu po kilkudziesięciu minutach znów wszystko się rozmroziło. Ale na drugi dzień po mroźnej nocy już nie pryskało, a najgorsze, że nie słychać już pompki.
Czy jest możliwe, że pompka jest po prostu zablokowana przez lód i po odmrożeniu zadziała, czy raczej jest spalona i do wymiany?
Jeśli do wymiany to gdzie jej szukać, jak się do niej dostać? Jest obok zbiorniczka?
Słyszałem, że są osobne pompki na przód, na reflektory i na tył w zależności od wersji - są takie same, czy musi to być dedykowana do konkretnego modelu i/lub funkcji (ja posiadam sedana)?
Dajcie jakąś podpowiedź, proszę.
Ostatnio byłem w trasie (pierwszy raz od jakiegoś czasu) i niestety zapomniałem, że mam jeszcze letni płyn do spryskiwaczy, a temperatura spadła poniżej -8 stopni. Po paru użyciach dysze i chyba przewody zamarzły. Dolałem zimowego płynu, weszło jakieś 3L, na postoju wszystko odmarzło, bo po chwili spryskiwacze działały i dość mocno je przepłukałem. Niestety w dalszej drodze znów wszystko zamarzło, dopiero po dojechaniu do celu po kilkudziesięciu minutach znów wszystko się rozmroziło. Ale na drugi dzień po mroźnej nocy już nie pryskało, a najgorsze, że nie słychać już pompki.
Czy jest możliwe, że pompka jest po prostu zablokowana przez lód i po odmrożeniu zadziała, czy raczej jest spalona i do wymiany?
Jeśli do wymiany to gdzie jej szukać, jak się do niej dostać? Jest obok zbiorniczka?
Słyszałem, że są osobne pompki na przód, na reflektory i na tył w zależności od wersji - są takie same, czy musi to być dedykowana do konkretnego modelu i/lub funkcji (ja posiadam sedana)?
Dajcie jakąś podpowiedź, proszę.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 264 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Poczekaj jeszcze dwa dni, bo wzrost temperatury może sam wszystko naprawić. Na razie wstrzymaj się z zakupami pompek. Mi też teraz jedna nie pryska a miałam płyn zimowy.
- mnieteczek
- Użytkownik
- Auto: PEUGEOT 508 GT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 21 razy
Dorota przy takich mrozach nie ma co czekać.
W pierwszej kolejności sprawdź bezpieczniki, przy zamarzniętej pompce jest duże obciążenie i zazwyczaj je wywala. A może po prostu się spaliła lub ja rozerwało.
Wysłane z Galaxy S20

- mnieteczek
- Użytkownik
Gówniany płyn dodatkowo rozcieńczony letnim + dość ostry mróz ostatnio i wystarczy 
Wysłane z Galaxy S20

Wysłane z Galaxy S20

- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
No ja to nic nie będę grzebać. Nie sama. Muszę pojechać do jakiegoś przebacza i mu za to grzebanie zapłacić. Pfff...mnieteczek pisze: ↑18 sty 2021, o 20:20Dorota przy takich mrozach nie ma co czekać.
W pierwszej kolejności sprawdź bezpieczniki, przy zamarzniętej pompce jest duże obciążenie i zazwyczaj je wywala. A może po prostu się spaliła lub ja rozerwało.
Wysłane z Galaxy S20![]()
Btw, w jakim celu używać spryskiwacza w takie mrozy, gdy nic nie pryska na auto? Jak mrozy poniżej -15 to przecież nawet sól drogowa już nic nie rozpuszcza, jest sucho. Mi czasem zimą w duże mrozy w autach nie działały a potem działały. No nie będę się tym przejmować teraz bo może będzie działać potem normalnie.
Z obu moich teraz idzie płyn , tylko jeden spryskiwacz normalnie pryska tam gdzie powinien, a drugi jest ułomny ,nie donosi tam gdzie powinien tylko wylewa się z niego jeszcze przed szybą różowy płyn o zapachu landrynek
- mnieteczek
- Użytkownik
- fafko
- Forumowicz
Uff, dzisiaj przy temperaturze +2 spryskiwacze zadziałały, ale ulga 
Od razu dolałem koncentrat do zbiorniczka, mam nadzieję, że już nie zamarznie.
Od razu dolałem koncentrat do zbiorniczka, mam nadzieję, że już nie zamarznie.
-
Zbyszek01
- Klubowicz
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Aby z wężyków wypompować to (dobrych) parę razy trzeba psiknąć.
- fafko
- Forumowicz
Oj psikałem dużo, 2x spryskały się reflektoryZbyszek01 pisze:Aby z wężyków wypompować to (dobrych) parę razy trzeba psiknąć.

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
A nie mówiłam że trzeba poczekać? a Wy byście już auto wybebeszali koledze
Ja jeszcze mam mrozek, do jutra czekam, jutro spróbuję się umyć
Ja jeszcze mam mrozek, do jutra czekam, jutro spróbuję się umyć
- fafko
- Forumowicz
dokia pisze:...

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 20 sty 2021, o 00:34 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
Eljot
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: kraków
Wiesz może, ktory bezpiecznik odpowiada za pompkę? Na schematach nie znalazłem osobnego do przedniej szyby. Problem u mnie jest taki, że przestały działać spryskiwacze z przodu, no a tył hula jak powinien. Pomyślałem, że to spalona pompka, ale po wymianie nic się nie zmieniło. Dodam tylko, że wycieraczki działają. Wiecie, może gdzie szukać problemu ?mnieteczek pisze: ↑18 sty 2021, o 20:20Dorota przy takich mrozach nie ma co czekać.
Wysłane z Galaxy S20![]()
-
Ajart
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Karczewo
Hej, stoję przed wyborem nowych wycieraczek do Insignii i nie wiem, czy brać oryginalne, czy jakieś dobre zamienniki. Oryginalne niby pasują idealnie, ale ceny w ASO to lekka przesada. Ktoś testował jakieś dobre zamienniki, które nie skrzypią i dobrze zbierają wodę? No i jak jest z montażem – wszystkie zamienniki pasują do ramienia, czy trzeba coś kombinować?
-
Zett
- Nowicjusz
- Auto: v50
- Miasto: Warszawa
Zamienniki mogą być bardzo dobre, o ile wybierzesz sprawdzoną markę. Często producenci OEM robią te same wycieraczki, tylko pod inną nazwą i w dużo niższej cenie. Oryginalne wycieraczki do Insignii są OK, ale moim zdaniem nie warte swojej ceny. Jeśli szukasz czegoś dobrego, to zerknij tutaj: https://autoswiatla.pl/pl/navigation/wy ... e-155.html, bo mają dedykowane modele do Opla. Montaż powinien być bezproblemowy, większość zamienników ma odpowiednie adaptery, więc nie trzeba nic kombinować.
Ostatnio zmieniony 6 lut 2025, o 14:05 przez Zett, łącznie zmieniany 1 raz.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 39 razy
A co ma tytuł tematu do wycieraczek ? robisz bałagan , czemu nie piszesz w istniejącym temacie ?Ajart pisze: ↑30 sty 2025, o 09:50Hej, stoję przed wyborem nowych wycieraczek do Insignii i nie wiem, czy brać oryginalne, czy jakieś dobre zamienniki. Oryginalne niby pasują idealnie, ale ceny w ASO to lekka przesada. Ktoś testował jakieś dobre zamienniki, które nie skrzypią i dobrze zbierają wodę? No i jak jest z montażem – wszystkie zamienniki pasują do ramienia, czy trzeba coś kombinować?
-
Patryk1994t
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Iława
- Postawił piwo: 1 raz
Witam. Mnie dzisiaj również dopadł podobny problem.
Nie działają spryskiwacze przód + tył. Tzn wydają dźwięk jednak nie leci płyn. Płyn oczywiście jest. Macie pomysły od czego zacząć? Z góry dziękuję za pomoc
Insignia a 2014 2.0 CDTI
Nie działają spryskiwacze przód + tył. Tzn wydają dźwięk jednak nie leci płyn. Płyn oczywiście jest. Macie pomysły od czego zacząć? Z góry dziękuję za pomoc
Insignia a 2014 2.0 CDTI
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
a przymrozek był? igłą je potraktuj, nie bój się włożyć igiełki bardzo głęboko przez każdy otworek po kolei
-
Kub@
- Użytkownik
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 6 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Do ciepłego garażu i po kilku godz. sprawdzić, czy dysze będą pluły płynem