--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Tapicerka

ODPOWIEDZ
adi_19-87

Tapicerka

Post autor: adi_19-87 » 19 sie 2014, o 15:53

Witam
Może ktos sie orientuje czy fotele i kanapa tylna pasuje z insigni kombi do sedana czy bedzie pasowac?

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Re: Tapicerka insignia

Post autor: Luk » 19 sie 2014, o 15:58

Wojtek kiedyś sprawdzał po nr części i wyszło że są takie same.

adi_19-87

Post autor: adi_19-87 » 19 sie 2014, o 16:39

handlarz mowil ze nie pasuja, ale ja mam zdjecia z isi sedan i kobmi dokładne i nie widze roznicy wiec mam nadzieje ze pasowac beda, moze boczki drzwi tylnych nie pasuje ale fotele powinny.

Może ktoś jeszcze wie i wypowie się ?

adi_19-87

Post autor: adi_19-87 » 21 sie 2014, o 16:57

Chyba tak trzeba bedzie zrobic troche daleko ale podjade ktoregos dnia ;)

Bylem przymierzylem i nie pasuje ;) wymiarowo ok tylko zamocowania innaczej sa w sedanie na polce sie zapinaja a kombi inaczej trzeba przerabiac wiec lipa...

adi_19-87

Post autor: adi_19-87 » 22 sie 2014, o 04:54

Wiesz daloby sie przerobic ale po chu... rzemieslnicza robota to ma byc oryginal i wygladac estetycznie ;)

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 27 wrz 2014, o 13:32

Dzisiaj zamontowałem tylną kanapę i oparcie od HB po FL do ST i wszystko pasuje bez problemu. Boczki tylnej kanapy nie montowałem bo zostały stare ale porównałem i są takie same.

m4rino

Post autor: m4rino » 22 paź 2014, o 06:54

Wie ktoś może czy po przekładce z pół skóry na perforowaną jest możliwość odpalenia też wentylacji ?? Na pewno wiąże się to z wymianą panelu klimatyzacji ale czy to wystarczy ??

7ups

Post autor: 7ups » 22 paź 2014, o 07:14

Zapewne trzabedzie jeszcze to jakoś elektronicznie ogarnąć

macsik

Post autor: macsik » 22 paź 2014, o 07:23

m4rino pisze:Wie ktoś może czy po przekładce z pół skóry na perforowaną jest możliwość odpalenia też wentylacji ?? Na pewno wiąże się to z wymianą panelu klimatyzacji ale czy to wystarczy ??
Oprócz panelu, konieczne będzie uzupełnienie wiązki elektrycznej (przewody + piny w gnieździe pod fotelem) oraz programowanie w ASO.

m4rino

Post autor: m4rino » 22 paź 2014, o 08:56

Robiłeś u siebie taki przeszczep macsik ?? Bo nie wiem czy jest sens się za to zabierać, i ciekawe jakie koszty takiej wiązki...

macsik

Post autor: macsik » 22 paź 2014, o 09:44

m4rino pisze:Robiłeś u siebie taki przeszczep macsik ?? Bo nie wiem czy jest sens się za to zabierać, i ciekawe jakie koszty takiej wiązki...
Na razie tylko analiza kosztów i działań dot. możliwości uruchomienia wentylacji w zakupionym fotelu kierowcy. Wiązki w ASO są cholernie drogie (średnio 600zł), wiec trzeba samemu dołożyć te kilka przewodów i pinów. Aktualnie jestem na etapie śledzenia aukcji z używanymi panelami - mam konkretne typy- bo w ASO koszt nowego to ~1200zł. W ostateczności można pominąć panel i dorobić dodatkowe starowanie dla wentylatorów.

dziegma

Post autor: dziegma » 4 sie 2015, o 14:41

A zna ktoś dobrego tapicera w Warszawie, który naprawi pękniętą tapicerkę fotela kierowcy w czarnych pół-skórach?

Awatar użytkownika
mrex
Forumowicz
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Radomsko

zniszczona skóra na siedzeniu

Post autor: mrex » 15 lis 2015, o 22:09

cześć,
jak widzicie na zdjęciu mam uszkodzony element skórzany na siedzeniu kierowcy.
Wątpię żeby udało się to naprawić dostępnymi środkami do naprawy popękanej tapicerki bo jest miejsce w zasadzie najbardziej narażone na naprężenia i naciski więc jakikolwiek nie byłby to specyfik, nie wytrzyma długo.
W związku z tym mam do Was pytanie - czy macie jakieś sposoby na tego typu przypadłości? Czy wiecie może czy można taką tapicerkę wymienić tylko na siedzeniu, czy może są jakieś "miejsca" gdzie naprawia się tego typu wady? Może ktoś ma do odsprzedania taką tapicerkę ;D ?

Z góry dzięki za sugestie i pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Re: zniszczona skóra na siedzeniu

Post autor: Alex » 15 lis 2015, o 22:26

Takie rzeczy się zdarzają gdy "skóra" nie jest systematycznie czyszczona i konserwowana.
Na pewno pianka w tym miejscu również oberwała i ją również trzeba wymienić. Na pewno wiem, że ta pianka jest dostępna w ASO, a co do elementu "skórzano"-materiałowego, to musisz podpytać. Ewentualnie podjechać do kumatego tapicera samochodowego żeby rzucił na to okiem.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
Silv3r
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Wałbrzych
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Silv3r » 16 lis 2015, o 07:38

Tapicer bez problemu ogarnie temat. Największym problemem będzie dopasowanie koloru pseudo skóry.

Naklikane z telefonu

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 16 lis 2015, o 08:37

Materiały są dostępne w Aso.
Tapicer kasuje ok 200 zł za obszycie.

Alex - mój fotel systematycznie czyszczony i impregnowany i również mu się przydarzyło - także nie ma reguły ;-)
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

marcinisko

Re: Tapicerka

Post autor: marcinisko » 16 lis 2015, o 09:45

Ja u siebie też wymieniałem siedzisko. Tapicer zrobi bez problemu ale dobranie właściwego materiału to już nie tak do końca. Gdybyś chciał zawozić do tapicera to mam mam taką skaj.

pawcio202

Post autor: pawcio202 » 16 lis 2015, o 11:32

Ja zawiozłem do tapicera całe siedzenie, skóre dobrał idealnie i kompletnie nie widać żadnej ingerencji. Już prawie dwa lata i nic się nie dzieje. Zapłaciłem 100zł.

lukasz8484
Użytkownik
Auto: insignia
Rok produkcji: 2015
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: lukasz8484 » 27 gru 2015, o 21:30

Witam kto demontował tylne oparcie za pasażerem tą mniejszą cześć?Może mi ktoś dać jakąś wskazówkę muszę zdemontować i zawieść do tapicera. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

dambor

Post autor: dambor » 10 kwie 2016, o 11:37

Witam ciekawi mnie jak wytrzymała jest tapicerka skórzana.
Czy szybko się niszczy? Jak wygląda gdzieś po ~130.000km przebiegu auta?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”