--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKlapa elektryczna sedan przeróbka
-
kiuba_k
Klapa elektryczna sedan przeróbka
Mam sedna 2009r. insignia cosmo 1.6l 180KM.
Na pilocie otwieranie bagaznika(kufra).... zamek rozłącza, puszcza, klapa pewnie na zasadzie
wypychania unosi się do góry. Zamykam już ręcznie, w dół. Pod znaczkiem Opla mam też mikrostyk i moge otworzyc kufer i tez bagaznik hop w górę.
Z wewnątrz auta nie mam otwierania kufra. Jak przerobić, aby z kluczyka było otwarcie jak jest teraz i z kluczyka zamykanie samoczynne. Rozumiem, że teleskopy elektryczne(siłowniki). Można to jakoś przerobić.
Dziękuje.
Na pilocie otwieranie bagaznika(kufra).... zamek rozłącza, puszcza, klapa pewnie na zasadzie
wypychania unosi się do góry. Zamykam już ręcznie, w dół. Pod znaczkiem Opla mam też mikrostyk i moge otworzyc kufer i tez bagaznik hop w górę.
Z wewnątrz auta nie mam otwierania kufra. Jak przerobić, aby z kluczyka było otwarcie jak jest teraz i z kluczyka zamykanie samoczynne. Rozumiem, że teleskopy elektryczne(siłowniki). Można to jakoś przerobić.
Dziękuje.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Re: Klapa elektryczna sedan przeróbka
Byłbyś chyba pierwszy, ale myślę że dało by radę adaptując jakoś mechanizm z kombi.
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Przede wszystkim to masz zwykłe sprężyny i nic więcej tam nie ma tylko zamek odpuszcza po naciśnięciu więc nie takie proste ale próbuj.Trzeba by było mieć odpowiednie teleskopy i dorabiać mocowania potem sygnał itp.
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jeśli ma to działać jak w kombi to potrzebny jest siłownik hydrauliczny, pompa i sterownik to już koszt jak nowe około 7-7,5 tys PLN w ASO. Dodatkowo nowa wiązka i przycisk wewnątrz auta i np na klapie od wewnątrz.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Igorwlkp
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
zamek od szafy z Casto i masz otwieranie z kluczyka a i tak coś zawsze trzeba wcisnąć
a tak poważnie
opłaca się ingerować w klapę czy aż tak bardzo Ci brakuje systemu z lat 70/80/90??
myślę że to może być skóra za wyprawkę.
prędzej bym się zastanowił nad stworzeniem przycisku do otwierania klapy z środka, przycisk zamontowany na drzwiach i zdublowany z mikrostykiem w klapie.
ja planuję coś takiego zrobić przewody z mikrostyku już wyprowadzone przycisk już jest teraz tylko czas żeby połączyć
a tak poważnie
opłaca się ingerować w klapę czy aż tak bardzo Ci brakuje systemu z lat 70/80/90??
myślę że to może być skóra za wyprawkę.
prędzej bym się zastanowił nad stworzeniem przycisku do otwierania klapy z środka, przycisk zamontowany na drzwiach i zdublowany z mikrostykiem w klapie.
ja planuję coś takiego zrobić przewody z mikrostyku już wyprowadzone przycisk już jest teraz tylko czas żeby połączyć
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Panowie to jest sedan. W sedanie jak jest przycisk na pilocie to bagażnik sam się otwiera bo klapa jest lekka. Koledze bardziej chodzi o sam mechanizm zamykania i jakby zaadaptować siłownik z vectry c kombi wraz z zwijakiem to nie były by to duże pieniądze .
-
kiuba_k
Zostałem przekonany. Nie warto. Otwiera się samoczynnie, wystarczy.
Co jeszcze z udogodnień można zrobić, zamienić? Oprócz tego klawisza wewnątrz auta od klapy bagażnika...
Co jeszcze w tym aucie można fajnego zrobić? Jakieś ukryte funkcje, które można komputerowym interfejsem włączyć, coś zamienić, dołożyć.... z takich bajerów elektrycznych? Mam biksenony jeśli o światła zapytacie.
Dziękuje.
Co jeszcze z udogodnień można zrobić, zamienić? Oprócz tego klawisza wewnątrz auta od klapy bagażnika...
Co jeszcze w tym aucie można fajnego zrobić? Jakieś ukryte funkcje, które można komputerowym interfejsem włączyć, coś zamienić, dołożyć.... z takich bajerów elektrycznych? Mam biksenony jeśli o światła zapytacie.
Dziękuje.
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Poczytaj forum to się dowiesz co koledzy zmieniają, usprawniają, dokładają...
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Dokładnie czytaj i coś sobie wybierzesz co będzie tobie odpowiadać
.