--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Elektrozawór sterowania wałków rozrządu

ODPOWIEDZ
fejss
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa

Elektrozawór sterowania wałków rozrządu

Post autor: fejss » 12 sie 2020, o 15:42

Witam,
Mam problem z moją Insignią 2.0T 2009r. Podczas jazdy w trasie wyraźnie odcięło mi część mocy. Wyskoczył błąd silnika i informacja by zgłosić się do serwisu. Pojechałem do mechanika, który specjalizuję się w oplach i wykazało, że to błąd układu turbodoładowania. Mechanik po konsultacji z kimś z ASO(kolega elektryk z ASO ponoć) i szukania rozwiązania tego błędu stwierdził, iż to najprawdopodobniej zepsuty elektrozawór sterowania wałków rozrządu od strony wylotowej. Nr seryjny części 12679100. Ponoć jest to bardzo rzadki element, który kosztuje 590 zł w serwisie. Teraz pytanie do osób, które może coś wiedzą na ten temat lub miały podobny problem ; czy jest możliwość skądś dostać tej zawór w bardziej przystępnej cenie oraz czy jest to na pewno ten zawór czy coś innego. Jeżeli to nie ta rzecz to czeka mnie zabawa z rozrządem :). Proszę o jakieś informacje jeżeli ktoś coś wie na ten temat.

skifa@o2.pl
Nowicjusz
Auto: Insignia A HB
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Bytom
Postawił piwo: 1 raz

Re: Elektrozawór sterowania wałków rozrządu

Post autor: skifa@o2.pl » 28 sie 2020, o 22:02

Trzeba poszukać jest cały wątek https://insignia-club.pl/viewtopic.php?t=7993 też to przerabiałem zawór z allegro 105 pln.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”