Dzień dobry. Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam problem ze swoją Insignią 2.0 Cdti 160km który przyprawia mnie już o depresję i ból głowy.
Kupiłem samochód parę tygodni temu od osoby prywatnej. 160 tys przebiegu. Po długich oględzinach samochód sprawiał bardzo dobre wrażenie. Wszystko działało bez zarzutu. Po kupnie jeździłem samochodem kilka dni, i wszystko było w jak najlepszym porządku.
Po wymianie rozrządu oraz filtrów, samochód zaczął wywalać losowo błąd "Awaria pojazdu, skontaktuj się z serwisem" po czym traci moc. Po zgaszeniu silnika oraz odpaleniu znowu jeździ ok. Zauważyłem że błąd wyskakuje zazwyczaj przy RUSZANIU samochodem z pod świateł, i to też bardzo losowo. Raz na 3-5 razy, nie raz cały dzień potrafi jeździć ok.
Na wysokich obrotach przy wyższych prędkościach ten problem nie występuje. Zazwyczaj przy niskich obrotach, i ZAWSZE przy dodawaniu gazu, nigdy przy stałej prędkości. Silnik pracuje równo, cicho. Żadne kontrolki się nie świecą.
Podpięliśmy pod op-com i jedyne błędy jakie pokazuje to
u0073 - U0073 Control Module Communication Bus A Off
u0074 - U0074 Control Module Communication Bus B Off
Po podpięciu op-com wyskakuje na wyświetlaczu tekst "Sprawdź system stabilitrak", a gdy te błędy wykasujemy pokazuje się "stabilizacja trakcji włączona". Błędy niestety powracają za każdym razem gdy samochód wpadnie w tryb awaryjny.
Byłem na serwisie na diagnostyce w ASO i Panowie powiedzieli że u nich nie ma tych błędów. Wyskoczył za to błąd "Za niskie ciśnienie paliwa na listwie common rail", i rzeczywiście potem ten błąd u nas na op-com również wyskoczył. Po wymianie czujnika ciśnienia błąd zniknął. Niestety to nie rozwiązało głównego problemu. Samochodem nie da się jeździć bo prawie każde światła czy zatrzymanie się to modlitwa o to aby ruszyć i auto nie wskoczyło w tryb awaryjny i ... jazda z mocą kosiarki do trawy.
Przeczyściliśmy większość kostek, łączeń, ale bez rezultatu, i już nie mam pomysłu. Może ktoś wie co powoduje te dwa błędy i czy one mogą być odpowiedzialne za załączanie trybu awaryjnego.
Dziękuję z góry za każdą pomoc.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuTryb awaryjny i brak mocy podczas ruszania.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Re: Tryb awaryjny i brak mocy podczas ruszania.
Te dwa błędy informują o wyłączeniu komunikacji na magistrali CAN.
Na jakim module masz te błędy?
Możliwe że jest jakieś zwarcie.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Na jakim module masz te błędy?
Możliwe że jest jakieś zwarcie.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
dannyrush
Sprawdzając nadwozie. Najważniejsze - czy one mogą powodować tryb awaryjny bo przejrzałem już cały internet i insignie często miały te błędy ale auto nie wchodziło w tryb awaryjny. No i dlaczego przy ruszaniu, i to strasznie losowo. Gdy dodaje gazu na luzie nic się nie dzieje.Ping pisze:edit
Ostatnio zmieniony 28 sie 2017, o 14:16 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- Martinim
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Moze turbina miewa juz swoje problemy. Niedoładowanie badz przeładowanie i tryb awaryjny to główne elktrozaworu lub turbo
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
dannyrush
Problem chyba rozwiązany. Wymieniony dziś elektrozawór turbiny i przejechane 100 km bez problemów. Piszę bo może ktoś będzie mieć podobny problem i skorzysta
a "chyba" piszę bo czasami autko cały dzień jeździło bez problemów więc wolę nie zapeszać.
-
Harani
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Rumia
Witam, chciałbym zapytać czy po wymianie czujnika nadal pojawiał się problem? Bo mam teraz identyczna sytuacje.
-
Insignius
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Toruń
Witam harani, wymieniłeś może ten elektrozawor? Mam dokladnie to samo i jestem ciekaw czy to moze pomoc