--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Elektronika wariuje po dłuższym nieużywaniu auta

ODPOWIEDZ
InsigniarzPsi
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Polskie

Elektronika wariuje po dłuższym nieużywaniu auta

Post autor: InsigniarzPsi » 7 sty 2022, o 18:14

Witam, nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na moje pytania więc zakładam nowy temat.

Mianowicie w mojej Insigni dzieje się coś dziwnego, po około 5 +/- dniach postoju auta na dworze w deszczu i zimnie po odpaleniu samochodu wyskakują komunikaty : Sprawdź lewy/prawy kierunkowskaz przyczepy (żadnej przyczepy nie przyczepiałem) , przestają działać czujniki parkowania, kierunkowskazy działają w sposób bardzo przyśpieszony czyli po wrzuceniu chodzą dwa razy szybciej oraz nie chce otworzyć się klapa bagażnika z kluczyka. Po przejechaniu iluś kilometrów i rozgrzaniu się samochodu wszystkie te problemy znikają, komunikaty z ekranu pomiędzy licznika znikają, kierunkowskazy działają z normalną prędkością, czujniki parkowania działają jak i klapa bagażnika z kluczyka. Akumulator jest nowy i ma miesiąc, system start stop działa prawidłowo w przeciwieństwie do wcześniejszego akumulatora gdzie trzeba było jeździć godzinę żeby się doładował i działał poprawnie. Czego może być wina, że dopiero po przejechaniu jakiegoś dystansu i nagrzania się samochodu wszystko wraca do normy? Dziękuję za sugestie i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Re: Elektronika wariuje po dłuższym nieużywaniu auta

Post autor: Rooff_ » 7 sty 2022, o 18:32

Wilgoć i zwarcie?

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 7 sty 2022, o 18:37

No przecież napisał :lol: . Tylko musi znaleźć gdzie. W polifcie bym obstawił moduły martwej strefy.

InsigniarzPsi
Nowicjusz

Post autor: InsigniarzPsi » 7 sty 2022, o 20:03

Auto 2011 rok więc przed lift. Z tego co patrzyłem wszystkie bezpieczniki są na swoim miejscu i żaden nie wyskoczył. Wykluczyłbym skrzynkę bezpieczników w bagażniku gdzie raczej bagażnik nie nagrzewa się w parę minut na tyle żeby miało coś się poprawić. Nie znam się lecz nie mam pomysłu czy oprócz skrzynek bezpieczników coś mogłoby się zawilgocić tak aby tyle podzespołów w sumie niezależnych od siebie zaczynało wariować. Jakieś sugestie ? Dziękuję.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2022, o 20:47 przez InsigniarzPsi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mateo
Zapaleniec
Auto: SKODA OCTAVIA RS
Kod silnika: inny
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=9254
Miasto: Racibórz
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 29 razy

Post autor: Mateo » 7 sty 2022, o 20:05

Znam ten ból, tylko z poprzedniego auta, nie był nim opel. Jesienią albo kiedy pogoda byla dosyc wilgotna elektronika zaczynała żyć swoim życiem. Alarm wlaczal sie bez powodu po zablokowaniu drzwi po 5 sek. Szyberdach w czasie jazdy potrafił się do połowy otworzyć. I różne inne niespodzianki, niestety podłączanie kompa nic nie dawało bo nie wyskakiwały żadne błędy. Pozostawało czekać na lepszą pogodę i kupca co chciał się temu postawić:)

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 7 sty 2022, o 20:10

Wilgoć to główna przyczyna. Warto też sprawdzić czy nie ma śladów kuny pod maską, czy gdzieś nie pakuje chleba lub nie gryzie wygłuszenia, one potrafią spustoszenie z kabelkami zrobić. U mnie w zapasowym aucie w lipcu świeciło się wszystko co od hamulców, ABS, ct i że niby zaciągnięty ręczny (a nie był) -okazało się że ta franca podgryzła izolację przewodów przy pompie ABS.

Awatar użytkownika
Mateo
Zapaleniec
Auto: SKODA OCTAVIA RS
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=9254
Miasto: Racibórz
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 29 razy

Post autor: Mateo » 7 sty 2022, o 20:30

Widać tam były najsmaczniejsze;) jedno o drugie stanowi spory kłopot.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

InsigniarzPsi
Nowicjusz

Post autor: InsigniarzPsi » 7 sty 2022, o 20:49

Popatrzę z tą kuną, słyszałem właśnie o takich przypadkach. Czyli zostaje mi z tym żyć a w wolnym czasie ewentualnie oddać auto do mechanika, który poszuka źródła problemu w skrzynce bezpieczników bądź może na wiązkach przewodów.

Dodano po 18 minutach 51 sekundach:
Choć dalej czekam na sugestie bo może ktoś jeszcze miał to samo bądź ma, może chociaż przypadłości w moim przypadku da radę dopasować do jednej skrzynki bezpieczników?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”