Witam, nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na moje pytania więc zakładam nowy temat.
Mianowicie w mojej Insigni dzieje się coś dziwnego, po około 5 +/- dniach postoju auta na dworze w deszczu i zimnie po odpaleniu samochodu wyskakują komunikaty : Sprawdź lewy/prawy kierunkowskaz przyczepy (żadnej przyczepy nie przyczepiałem) , przestają działać czujniki parkowania, kierunkowskazy działają w sposób bardzo przyśpieszony czyli po wrzuceniu chodzą dwa razy szybciej oraz nie chce otworzyć się klapa bagażnika z kluczyka. Po przejechaniu iluś kilometrów i rozgrzaniu się samochodu wszystkie te problemy znikają, komunikaty z ekranu pomiędzy licznika znikają, kierunkowskazy działają z normalną prędkością, czujniki parkowania działają jak i klapa bagażnika z kluczyka. Akumulator jest nowy i ma miesiąc, system start stop działa prawidłowo w przeciwieństwie do wcześniejszego akumulatora gdzie trzeba było jeździć godzinę żeby się doładował i działał poprawnie. Czego może być wina, że dopiero po przejechaniu jakiegoś dystansu i nagrzania się samochodu wszystko wraca do normy? Dziękuję za sugestie i pozdrawiam.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuElektronika wariuje po dłuższym nieużywaniu auta
-
InsigniarzPsi
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Polskie
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Re: Elektronika wariuje po dłuższym nieużywaniu auta
No przecież napisał
. Tylko musi znaleźć gdzie. W polifcie bym obstawił moduły martwej strefy.
-
InsigniarzPsi
- Nowicjusz
Auto 2011 rok więc przed lift. Z tego co patrzyłem wszystkie bezpieczniki są na swoim miejscu i żaden nie wyskoczył. Wykluczyłbym skrzynkę bezpieczników w bagażniku gdzie raczej bagażnik nie nagrzewa się w parę minut na tyle żeby miało coś się poprawić. Nie znam się lecz nie mam pomysłu czy oprócz skrzynek bezpieczników coś mogłoby się zawilgocić tak aby tyle podzespołów w sumie niezależnych od siebie zaczynało wariować. Jakieś sugestie ? Dziękuję.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2022, o 20:47 przez InsigniarzPsi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mateo
- Zapaleniec
- Auto: SKODA OCTAVIA RS
- Kod silnika: inny
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=9254
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 29 razy
Znam ten ból, tylko z poprzedniego auta, nie był nim opel. Jesienią albo kiedy pogoda byla dosyc wilgotna elektronika zaczynała żyć swoim życiem. Alarm wlaczal sie bez powodu po zablokowaniu drzwi po 5 sek. Szyberdach w czasie jazdy potrafił się do połowy otworzyć. I różne inne niespodzianki, niestety podłączanie kompa nic nie dawało bo nie wyskakiwały żadne błędy. Pozostawało czekać na lepszą pogodę i kupca co chciał się temu postawić:)
Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 263 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Wilgoć to główna przyczyna. Warto też sprawdzić czy nie ma śladów kuny pod maską, czy gdzieś nie pakuje chleba lub nie gryzie wygłuszenia, one potrafią spustoszenie z kabelkami zrobić. U mnie w zapasowym aucie w lipcu świeciło się wszystko co od hamulców, ABS, ct i że niby zaciągnięty ręczny (a nie był) -okazało się że ta franca podgryzła izolację przewodów przy pompie ABS.
- Mateo
- Zapaleniec
- Auto: SKODA OCTAVIA RS
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=9254
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 29 razy
Widać tam były najsmaczniejsze;) jedno o drugie stanowi spory kłopot.
-
InsigniarzPsi
- Nowicjusz
Popatrzę z tą kuną, słyszałem właśnie o takich przypadkach. Czyli zostaje mi z tym żyć a w wolnym czasie ewentualnie oddać auto do mechanika, który poszuka źródła problemu w skrzynce bezpieczników bądź może na wiązkach przewodów.
Dodano po 18 minutach 51 sekundach:
Choć dalej czekam na sugestie bo może ktoś jeszcze miał to samo bądź ma, może chociaż przypadłości w moim przypadku da radę dopasować do jednej skrzynki bezpieczników?
Dodano po 18 minutach 51 sekundach:
Choć dalej czekam na sugestie bo może ktoś jeszcze miał to samo bądź ma, może chociaż przypadłości w moim przypadku da radę dopasować do jednej skrzynki bezpieczników?