--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Choinka na desce rozdzielczej ABS TC poduszka czujniki...

ODPOWIEDZ
z1c00
Forumowicz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Skrzeszew
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Choinka na desce rozdzielczej ABS TC poduszka czujniki...

Post autor: z1c00 » 5 lip 2021, o 16:54

legend66 pisze:
24 kwie 2017, o 18:19
Zrobione tak jak tu kolega "zeta" wspomniał dołączyłem bezpiecznik nr 18 odpowiadający za tylna klapę i dyskoteka na kokpicie się skończyła wiec szukałem dalej przy kostkach i znalazłem zalanie i zielony nalot
Oczyściłem płytkę oryginalnie to zalana silikonem z powodu zalania silikon się skurczył wiec zawiodłem płytkę do lakiernika żeby zalał ją lakierem poskładane błędy usunięte zostało tylko zlokalizować przeciek ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Czy udalo Ci sie znalezc przeciek? Ewentualnie komus?

legend66
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2011
Miasto: Rybnik

Post autor: legend66 » 7 paź 2021, o 18:15

Moje zalane były przez zapchane odpływy z panoramy

InsigniarzPsi
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Miasto: Polskie

Post autor: InsigniarzPsi » 20 gru 2021, o 20:16

Witam, nie mogę założyć nowego tematu gdyż nie spełniam wielu wytycznych.

Posiadam Opla Insignie 2011 rok 2.0 CDTI 160 KM

Czasami wyświetlają się samoistnie różne komunikaty wczoraj 3/4 prób nie działała klapa elektryczna z kluczyka lecz działała z guzika w klapie i normalnie siłownik podniósł klapę, kierunkowskaz lezy i prawy migał bardzo szybko i wyświetlał się komunikat Sprawdz lewy (oraz prawy) kierunkowskaz przyczepy tylko żadnej przyczepy ani nic nie doczepiałem, mimo wymienionych i naprawionych czujników parkowania lubi się od czasu do czasu pojawić jakiś komunikat o niedziałających czujnikach, nie wiem czy ma to coś wspólnego ale w jednych drzwiach było z 2-3 litry wody z powodu zapchanego otworku wyjściowego wody (lewe tylnie drzwi pasażera),

Nie znam się ale żadne błędy na komputerze OBD nie pokazuje oraz żaden bezpiecznik nie wyskoczył.

Proszę o odpowiedz i pomoc pozdrawiam.

kubiak2007
Forumowicz
Kod silnika: A28NET
Miasto: Pruszcz Gdański
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: kubiak2007 » 20 gru 2021, o 20:40

Witam, jeśli posiadacie panoramę i elektryczną klapę bagażnika, to była na to akcja serwisowa - warto skontaktować się z ASO dopytać.

U mnie w aucie też zaczęły się dziać cuda - pojechałem na akcję serwisową i udrożnione zostały odpływy z panoramy oraz wymieniony moduł sterujący klapą (był tak zalany, że nie udało się go uratować)

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 20 gru 2021, o 21:11

Ale wytyczne co do możliwości czytania tematów spełniasz? ;)

Zacznij od sprawdzenia stanu akumulatora. Chodzi o stan naładowania i jak później trzyma parametry.

InsigniarzPsi
Nowicjusz

Post autor: InsigniarzPsi » 20 gru 2021, o 21:24

Rooff_ pisze:
20 gru 2021, o 21:11
...
Czytałem bardzo dużo na tym forum, wiele rzeczy naprawiłem dzięki cennym radom użytkowników, akumulator jest całkowicie nowy ma miesiąc gdyż wcześniejszy oryginalny miał 46 % ze 100% fabrycznej (start stop system działał po godzinie jazdy). Akumulator może przez 3 dni stania rzeczywiście trochę się rozładował, panoramy nie mam, dziękuję za sugestię i czekam dalej na kolejne, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2021, o 08:31 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec

Post autor: Rooff_ » 20 gru 2021, o 21:26

Auto masz z 2011 r?

InsigniarzPsi
Nowicjusz

Post autor: InsigniarzPsi » 20 gru 2021, o 21:33

Rooff_ pisze:
20 gru 2021, o 21:26
...

Bardzo dziękuję za zainteresowanie, tak mój Opel jest z grudnia 2011 roku i rzeczywiście może przez te mrozy spadł stan naładowania akumulatora gdyż autem jechałem w środę około 12 przez 20 minut a potem dopiero wsiadłem w niedzielę po 16 czyli ponad 5 dni stał na mrozie na dworze bez odpalania? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2021, o 08:31 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec

Post autor: Rooff_ » 20 gru 2021, o 21:45

Pytanie miało na celu weryfikację, czy nie masz czasem polifta, w których dużym problemem były/są/będą czujniki martwego pola.
Co do Twojego pytania - nie sądzę, żeby tak krótki czas spowodował takie cuda. No chyba, że masz gdzieś zwarcie lub dużo wilgoci (i może też zwarcie).

Czym odczytywane błędy, których mówisz, że nie ma?

InsigniarzPsi
Nowicjusz

Post autor: InsigniarzPsi » 20 gru 2021, o 22:11

Rooff_ pisze:
20 gru 2021, o 21:45
...
Zastanawiałem się właśnie czy to nie wina bezpieczników ale żaden nie wyskoczył a elektromechaniekiem jestem w sumie żadnym, błędy sprawdzałem za pomocą urządzenia bluetooth obd2 w aplikacji torque pro nic nie znalazło a wyskakiwały te powiadomienia na wyświetlaczu pomiędzy zegarami prędkości, używałem tego urządzenia w kilkunastu autach i zawsze zdawało egzamin, dziś jak wsiadłem do samochodu żaden problem nie występował, kierunki działały prawidłowo również klapa działała za każdym razem. W sumie te komunikaty ustały po odetkaniu zapchanej dziurki w drzwiach bocznych około 2-3 litry wody ale tam chyba żądnych czujników nie ma.

Czujniki wymienione na 100% oryginalne nowe GM z identycznymi numerami jak te, które były w aucie a mimo to lubi się wyświetlić jakiś komunikat o czujnikach mimo to, że działają a elektromechanik w Polsce powiedział, że nie wgrywał nic gdyż nie trzeba ich programować.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2021, o 08:32 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 144 razy

Post autor: mazmarcin » 20 gru 2021, o 22:15

Bo torqe nie widzi błędów z rozbudowanym opisem tylko takie ogólne dla danej marki. Kasuje za to wszystkie.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec

Post autor: Rooff_ » 20 gru 2021, o 22:17

Uzyj innej aplikacji do odczytu błędów: OPL Monitor lub ScanMyOpelCAN lub Car Scanner.
Chociaż jeśli nie masz porządnego interface, a raczej nie masz, to i tak nie będziesz miał dostępu do wielu modułów pojazdu...

Jaka była przyczyna wymiany czujników? Awaria czy dzwon?

InsigniarzPsi
Nowicjusz

Post autor: InsigniarzPsi » 20 gru 2021, o 22:26

Cóż dziękuję za odpowiedzi, fajnie jest w dzisiejszych czasach poczytać coś pożytecznego i ciekawego. Zazwyczaj nigdy nie oszczędzam na naprawach i po prostu pojechałbym do najlepszego magika elektromechanika w mieście żeby zaspokoić swój spokój bo co do aut jestem pedantem lubię jak wszystko jest sprawne i nawet najmniejsze mankamenty staram się naprawić nawet tylko i wyłącznie w celu zaspokojenia własnej ciekawości i spokoju lecz aktualnie mieszkam w Niderlandach a ceny nawet w pierwszym lepszym warsztacie przy domu zaczynają się od 65 euro roboczo godziny nie mówiąc o częściach samochodowych, pozdrawiam.

Dodano po 7 minutach 3 sekundach:
Rooff_ pisze:
20 gru 2021, o 22:17
Uzyj innej aplikacji do odczytu błędów: OPL Monitor lub ScanMyOpelCAN lub Car Scanner.
Chociaż jeśli nie masz porządnego interface, a raczej nie masz, to i tak nie będziesz miał dostępu do wielu modułów pojazdu...

Jaka była przyczyna wymiany czujników? Awaria czy dzwon?
Wymiana czujników z powodu awarii gdyż są ponoć dość wadliwe i nie działały ;)

Axar
Nowicjusz
Auto: Insignia Kombi
Rok produkcji: 2014
Miasto: Wlkp

Post autor: Axar » 17 cze 2023, o 02:38

Witam koledzy,

Mam identyczny problem z kontrolkami i problem z odpalaniem (odpala dopiero po kilku próbach) w mojej Insignia 2014 2.0 120KM. Auto po jezdzie w ulewie zaczęło wariować. Odstawiłem na kilka tygodni, ale bez zmian. Podobne objawy jak u kolegów. Auto z systemem start stop.

Wymienione aku, sprawdzone wtyczki w ecu, w pompie abs, w module w bagażniku i pod skrzynka bezpieczników - wszędzie sucho.

Błędy jakie mi wyskakują to - U0073, U0101, U0100, U0128, U0121, B3420, C0460, B0000, U0140.

Dodatkowo na ekranie - service ESC, pdc niedostępne, błąd poziomowania xenon, service lampy przednie, service hamulec ręczny, service vehicle soon, sprawdz wspomaganie kierownicy.

Auto bez czujników martwego pola.

Z góry dziękuję za porady.

lukaszop
Forumowicz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto: Polska
Postawił piwo: 15 razy

Post autor: lukaszop » 12 wrz 2023, o 12:59

Axar pisze:...
Cześć. Rozwiązałeś problem?

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2023, o 20:51 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.

demon8611
Nowicjusz
Miasto: Kraków

Post autor: demon8611 » 17 gru 2023, o 16:33

Cześć
Odkopie troszkę temat bo i mnie dopadło. Podczas trasy do pracy najpierw komunikat o błedzie ESC, potem hamulce, wspomaganie....itd.
Dojechałem na jakiś parking, zgasiłem, zaglądnałem pod maskę i już nie odpaliłem. Błędy w OPL Monitor to głownie U0100 i U0073. Na HMI, Module Silnika, Hamulcach, Wspomaganiu, BCM itd.
Generalnie lipa. Wczoraj podjechałem jeszcze pod auto i odpiąłem akumulator. Podpinałęm wszystkie możliwe wtyczki które miałem w dostępie pod ręką. Nigdzie nie widziałem jakiś nalotó od wody. Akumulator równo 2lata ma w aucie. Bagażnik musiałem otwierać awaryjnie od środka. Udało się po chwili odpalić samochód. Ale wskazówka od obrotów i temp faluje. Nawet większość błędów się skasowała (ciągle wyskakuje jednak z hamucami, HMI, Modułem silnika). Przy zmianie biegów (automat) jest mocne szarpnięcie. Nie da się zaciągnąć ręcznego (zaciąga się, ale zwalnia od razu) . Nie mam modułu martwej strefY (więc modułu chyba też nie:)). Po stronie kierowcy w tylnym nadkolu skrzynka z bezpiecznikami sucha.
Po podpięciu aku ładowanie było na kilkanaście Amperów, ale poziom naładowania stoi na 65%.
Gdzie mógłbym szukać jeszcze rozwiązania, zanim się nadzieję na lawetę i mechanika?

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 17 gru 2023, o 19:31

Ja jednak obstawiam akumulator. Objawy bardzo typowe. 2 lata, to niby nie dużo, ale przy tych nowych "wynalazkach", to wszystko możliwe.
Jeśli masz możliwość podłączenia jakiegoś innego do sprawdzenia, to zrób to. Potem (jeśli się nic nie zmieni) będziesz szukać dalej.

demon8611
Nowicjusz

Post autor: demon8611 » 18 gru 2023, o 10:11

Kurde, ale tak w trakcie jazdy żeby ześwirował? Fakt faktem, nie jest to chyba jakiś akumulator górnych lotów.
Ale oczywiście sprawdzę:) Dzięki za podpowiedź. Pytanie gdzie szukać dalej...

Edit...
Niestety to nie akumulator

7mj7
Nowicjusz
Kod silnika: A18XER

Post autor: 7mj7 » 3 cze 2025, o 12:28

Dzień dobry
Czy komuś udało się rozwiązać problem?

Nieregularnie, bez konkretnego związku z niczym (choć ostatnio coraz częściej) w czasie jazdy zapala się kontrola ESP wraz z komunikatem "sprawdź system ESP", opadają do 0 wskazówki obrotomierza, prędkości i temperatury (silnik cały czas pracuje). Po zatrzymaniu się i zgaszeniu, przez kilka minut nie można uruchomić samochodu (po przekręceniu kluczyka zapalają się kontrolki ale rozrusznik nie kręci). Po odczekaniu około 5 minut wszystko wraca do normy, samochód normalnie odpala i wszystko inne działa bez zastrzeżeń - do następnego razu.

Opel Insignia A 2009 kombi 1,8 beznzyna bez eletrycznie otwieranej klapy.

Z góry dziękuję za każdą pomoc/ sugestię bo już mi ręce opadają przy tym aucie.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”