--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZwarcie plusa z minusem akumulatora - problem.
-
Despes
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA 2.0T LTG
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: KIELCE
- Postawił piwo: 2 razy
Zwarcie plusa z minusem akumulatora - problem.
Silnik 2.0T A20NHT LTG, ST z najbogatszym wyposażeniem
Panowie i panie mam poważny problem po przypadkowym błędzie. Zaczęło się od błędu oświetlenia afl. Szukałem przyczyny awari w kostkach, pinach, kablach. Robiłem testy kalibracje itd. Postanowiłem podłączyć prostownik bo trochę dałem mu po tyłku i od tego wszystko się zaczęło. Z powodu frustracji i zwykłego gapiostwa podpiąłem odłączony prostownik od gniazda zasilania myląc bieguny. Szybko się zorientowałem po iskrach które się pojawiły. Zwyczajnie pomyliłem plus z minusem. Jak do tego doszło nie wiem i nadal zachodzę w głowę jak mogłem popełnić tak dziecinny błąd. Ale do rzeczy.
Po tej pomyłce nie działa mi środkowy wyświetlacz, nie działa radio, bluetooth, navi, czytnik kart i usb. Menu w samochodzie zmieniło język na angielski. Błąd wyświetla się tylko jeden w module nadwozia: błąd komunikacji na szynie can.
Bezpieczniki wszystkie sprawdzone pod maską, w kabinie jak i w bagażniku. Pytanie co mogłem uwalić i czy na modułach nie ma przypadkiem dodatkowych bezpieczników?
Panowie i panie mam poważny problem po przypadkowym błędzie. Zaczęło się od błędu oświetlenia afl. Szukałem przyczyny awari w kostkach, pinach, kablach. Robiłem testy kalibracje itd. Postanowiłem podłączyć prostownik bo trochę dałem mu po tyłku i od tego wszystko się zaczęło. Z powodu frustracji i zwykłego gapiostwa podpiąłem odłączony prostownik od gniazda zasilania myląc bieguny. Szybko się zorientowałem po iskrach które się pojawiły. Zwyczajnie pomyliłem plus z minusem. Jak do tego doszło nie wiem i nadal zachodzę w głowę jak mogłem popełnić tak dziecinny błąd. Ale do rzeczy.
Po tej pomyłce nie działa mi środkowy wyświetlacz, nie działa radio, bluetooth, navi, czytnik kart i usb. Menu w samochodzie zmieniło język na angielski. Błąd wyświetla się tylko jeden w module nadwozia: błąd komunikacji na szynie can.
Bezpieczniki wszystkie sprawdzone pod maską, w kabinie jak i w bagażniku. Pytanie co mogłem uwalić i czy na modułach nie ma przypadkiem dodatkowych bezpieczników?
-
Paweledi123
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 19 razy
Re: Zwarcie plusa z minusem akumulatora - problem.
Po pierwsze nowoczesne ładowarki akumulatorów mają zabezpieczenie przed zamienieniem biegunów po drugie jeżeli zasilacz mi nie był podłączony do prądu to nie powinno dojść do żadnego iskrzenia po prostu źle podłączona i tyle trzeba szukać bezpiecznika błąd kan że nie może się komunikować z pewnymi elementami to będzie taki błąd
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
OK, najlepiej byłoby oddać sprawę w ręce dobrego elektryka samochodowego.Despes pisze: ↑11 lut 2025, o 13:46Silnik 2.0T A20NHT LTG, ST z najbogatszym wyposażeniem
Jeśli jednak chcesz spróbować coś najpierw samemu, to proponuję dwa poniższe kroki:
1. Odłącz całkowicie akumulator. Poczekaj minimum 15 minut. Nie zaszkodzi trochę dłużej. Podłącz i sprawdź, czy nie pomogło. Restart niektórych modułów może przynieść pozytywne efekty w postaci przywrócenia komunikacji między nimi a BMC.
2. Sprawdź jeszcze raz WSZYSTKIE bezpieczniki. Czasem zdarza się, że wizualnie wygląda OK, a faktycznie jest przepalony. Trzeba po prostu zmierzyć przejście miernikiem.
O skasowaniu błędów nie wspominam, bo mam nadzieję, że zrobiłeś to w pierwszej kolejności.
Daj znać, czy pomogło, jeśli nie, to zostaje szukanie dobrego (kumatego) elektryka samochodowego.
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
No i sie doczekałem na propozycję złotego środka zaradczego w postaci odpięcia aku, choć szczerze to myślałem że taka odpowiedź padnie jako pierwsza pod pytaniem. Miałem to też zaproponować jak tylko przeczytałem post, ale mówię poczekam poczytam jakie padną propozycje, przecież ciągle można się czegoś nowego dowiedzieć i nauczyć przy naszych furmankach.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Sprawdzałeś napięcie na aku? Bo nie ma informacji, czy odpalałeś, czy tylko na zapłonie sprawdzone. A druga sprawa, to czym odczytywałeś błędy, bo jak słaby interfejs, to możesz nie mieć kompletu błędów. (u mnie vLinker komunikuje się z kilkunastoma modułami więcej niż iCar). Najlepiej jakbyś podał tez kod błędu.
-
Paweledi123
- Użytkownik
Kolega czekał na cud, hahaha można zawsze skorzystać z wróżki
-
Despes
- Nowicjusz
Dziękuje panowie za odpowiedź. Nie miałem czasu zajmować się samochodem ale jutro do niego wracam.
1. Ok, jutro odłączę aku i zobaczę czy taki reset pomoże.
2. Mierzyłem bezpieczniki miernikiem. Jutro zmierzę jeszcze raz i dokładnie przypatrzę się gniazdom, może tam jest coś przypalone i niema odpowiedniego amperaża.
Kody błędów sprawdzałem i oczywiście kasowałem aczkolwiek nie da się go usunąć.
Błędy czytane OPL Monitor z kostką Vgate oraz drugim programem Maxiecu. Mam też delphi ale wątpie aby pokazał co innego.
Kodu już nie pamiętam bo screen'a nie robiłem.
Jeszcze chce zaznaczyć iż martwe strefy są odpięte. Niestety przestały działać i są obecnie u forumowego kolegi który tym się zajmuje. Problem wystąpił już po odpięciu i od tego czasu minęło już z 2 tygodnie.
Jutro zamieszczę więcej szczegółów z mojego sprawdzania. Dziękuję jeszcze raz
Dodano po 12 minutach 12 sekundach:
Proszę Cię nie pisz takich rzeczy bo są bez sensu
.
Problem jest świeży i jeszcze wszystkiego nie sprawdziłem. Jeśli ja nie znajdę usterki to jak najbardziej oddam samochód do jakiegoś dobrego elektryka.
Parę rzeczy mnie mocno zastanawia. Język na zegarach licznika zmienił się na angielski więc na jakim module jest zapisany kod źródłowy (mam nadzieję że dobrze określiłem). Dlaczego wszystkie informację licznik wyświetla normalnie oprócz multimediów i nawigacji.
Prostownik ma już trochę lat. Należy do mojego ojca. Ma zabezpieczenie przed przeładowaniem lecz przed pomyleniem biegunów niestety nie. Był odłączony od prądu. Nigdy nie podłączam do gniazdka zapobiegając przypadkowemu zwarciu do masy.Paweledi123 pisze: ↑11 lut 2025, o 21:34Po pierwsze nowoczesne ładowarki akumulatorów mają zabezpieczenie przed zamienieniem biegunów po drugie jeżeli zasilacz mi nie był podłączony do prądu to nie powinno dojść do żadnego iskrzenia po prostu źle podłączona i tyle trzeba szukać bezpiecznika błąd kan że nie może się komunikować z pewnymi elementami to będzie taki błąd
Oczywiście kolego oddam samochód do elektromechanika ale najpierw chce sprawdzić podstawowe rzeczy. Mam nadzieję że to pierdółka a nie poważna usterka aczkolwiek nie do końca w to wierzęIBZI pisze: ↑12 lut 2025, o 10:46OK, najlepiej byłoby oddać sprawę w ręce dobrego elektryka samochodowego.Despes pisze: ↑11 lut 2025, o 13:46Silnik 2.0T A20NHT LTG, ST z najbogatszym wyposażeniem
Jeśli jednak chcesz spróbować coś najpierw samemu, to proponuję dwa poniższe kroki:
1. Odłącz całkowicie akumulator. Poczekaj minimum 15 minut. Nie zaszkodzi trochę dłużej. Podłącz i sprawdź, czy nie pomogło. Restart niektórych modułów może przynieść pozytywne efekty w postaci przywrócenia komunikacji między nimi a BMC.
2. Sprawdź jeszcze raz WSZYSTKIE bezpieczniki. Czasem zdarza się, że wizualnie wygląda OK, a faktycznie jest przepalony. Trzeba po prostu zmierzyć przejście miernikiem.
O skasowaniu błędów nie wspominam, bo mam nadzieję, że zrobiłeś to w pierwszej kolejności.
Daj znać, czy pomogło, jeśli nie, to zostaje szukanie dobrego (kumatego) elektryka samochodowego.
1. Ok, jutro odłączę aku i zobaczę czy taki reset pomoże.
2. Mierzyłem bezpieczniki miernikiem. Jutro zmierzę jeszcze raz i dokładnie przypatrzę się gniazdom, może tam jest coś przypalone i niema odpowiedniego amperaża.
Kody błędów sprawdzałem i oczywiście kasowałem aczkolwiek nie da się go usunąć.
Wtedy kolego nie sprawdzałem. Podłączyłem z miejsca prostownik aby alternator nie cierpiał. Odpalałem parę razy i gasiłem, lampy nieraz świeciły na zgaszonym. Aku sprawne, roczne. Żadnych problemów z nim nie miałem. Obecnie naładowane.xul pisze: ↑12 lut 2025, o 12:36Sprawdzałeś napięcie na aku? Bo nie ma informacji, czy odpalałeś, czy tylko na zapłonie sprawdzone. A druga sprawa, to czym odczytywałeś błędy, bo jak słaby interfejs, to możesz nie mieć kompletu błędów. (u mnie vLinker komunikuje się z kilkunastoma modułami więcej niż iCar). Najlepiej jakbyś podał tez kod błędu.
Błędy czytane OPL Monitor z kostką Vgate oraz drugim programem Maxiecu. Mam też delphi ale wątpie aby pokazał co innego.
Kodu już nie pamiętam bo screen'a nie robiłem.
Jeszcze chce zaznaczyć iż martwe strefy są odpięte. Niestety przestały działać i są obecnie u forumowego kolegi który tym się zajmuje. Problem wystąpił już po odpięciu i od tego czasu minęło już z 2 tygodnie.
Jutro zamieszczę więcej szczegółów z mojego sprawdzania. Dziękuję jeszcze raz
Dodano po 12 minutach 12 sekundach:
Kolego nie mierz mnie swoją miarą bo Ci zabraknie. Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Nie wierze w cuda, nie jestem już dzieckiem. To że nie odpisywałem na posty od razu nie oznacza że czekam na forumowy złoty środek. Sprawy rodzinne są zdecydowanie ważniejsze od tej puszki metalu i piszę to mimo że kocham mechanikę choć się nie zajmuję tym zawodowo.Paweledi123 pisze: ↑12 lut 2025, o 23:16Kolega czekał na cud, hahaha można zawsze skorzystać z wróżki
Proszę Cię nie pisz takich rzeczy bo są bez sensu
Problem jest świeży i jeszcze wszystkiego nie sprawdziłem. Jeśli ja nie znajdę usterki to jak najbardziej oddam samochód do jakiegoś dobrego elektryka.
Parę rzeczy mnie mocno zastanawia. Język na zegarach licznika zmienił się na angielski więc na jakim module jest zapisany kod źródłowy (mam nadzieję że dobrze określiłem). Dlaczego wszystkie informację licznik wyświetla normalnie oprócz multimediów i nawigacji.
-
Paweledi123
- Użytkownik
Jeżeli jakimś cudem doszło do zwarcia po podłączeniu odwrotnie ładowarki to został zrobiony krótki reset
Sprawdzić napięcie na aku, naładować aku , ale przy zdjętej klemie dodatniej
Leniwi tak jak ja robią to na podłączonym Aku do samochodu i to się mści
prędzej lub później kupujemy super procesorowe ładowarki ale jak pójdzie wyższe napięcie to spali wszystko po drodze 
Sprawdzisz bezpieczniki podłączysz naładowany Aku ustawisz nowy język i sprawdzisz błędy być może po krótkim spiecu coś walnęło lub się rozkodowalo kiedyś kradzione radia kazali wsadzać do zamrażarki
Dodano po 3 minutach 8 sekundach:
Oddanie do elektryka moim zdaniem nic nie da tu musi działać ktoś kto dobrze zna się na komunikacji can i ustawieniu elektroniki
Leniwi tak jak ja robią to na podłączonym Aku do samochodu i to się mści
Sprawdzisz bezpieczniki podłączysz naładowany Aku ustawisz nowy język i sprawdzisz błędy być może po krótkim spiecu coś walnęło lub się rozkodowalo kiedyś kradzione radia kazali wsadzać do zamrażarki
Oddanie do elektryka moim zdaniem nic nie da tu musi działać ktoś kto dobrze zna się na komunikacji can i ustawieniu elektroniki
- MarkusG
- Klubowicz
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Warto zainwestować w lepszą ładowarkę, taka z wyborem rodzaju aku( zwykły , agm, żelowy), ceny nie powalają.
Stare typy ładowarek transformatorowych to tzw. spawarki
i nadają się tylko zwykłych aku głęboko rozładowanych żeby chwilowo pobudzić do życia.
Od lat ładuje akumulatory podłączone do instalacji i nigdy nie miałem problemów. Chwalone ładowarki z marketów są do wszystkiego czyli do d..y
ale to moje zdanie.
Stare typy ładowarek transformatorowych to tzw. spawarki
Od lat ładuje akumulatory podłączone do instalacji i nigdy nie miałem problemów. Chwalone ładowarki z marketów są do wszystkiego czyli do d..y
-
xul
- Zapaleniec
Vgate produkuje zarówno icar'a jak i vlinker'a, a między nimi jest spora różnica w możliwościach (i cenie). Jak masz iCar to mogłeś nie odczytać wszystkich błędów.
Tak czy siak, odpięcie aku na 15 min, to podstawa, bo elektronika Insignii lubi świrować.
Odnośnie prostowników mam podobne zdanie jak Kolega wyżej, lepiej jakiegoś Noco albo Ctek'a kupić. Podstawowe wersje 5A można dorwać w okolicy 300 zł.
Tak czy siak, odpięcie aku na 15 min, to podstawa, bo elektronika Insignii lubi świrować.
Odnośnie prostowników mam podobne zdanie jak Kolega wyżej, lepiej jakiegoś Noco albo Ctek'a kupić. Podstawowe wersje 5A można dorwać w okolicy 300 zł.
-
Despes
- Nowicjusz
Jak najbardziej sprawdzę kolego wszystko o czym piszesz. Również ładuje akumulator tak jak Ty więc nie tylko Ty jesteś leniemPaweledi123 pisze: ↑13 lut 2025, o 23:34Jeżeli jakimś cudem doszło do zwarcia po podłączeniu odwrotnie ładowarki to został zrobiony krótki reset![]()
Leniwi tak jak ja robią to na podłączonym Aku do samochodu i to się mściprędzej lub później kupujemy super procesorowe ładowarki ale jak pójdzie wyższe napięcie to spali wszystko po drodze
No to mnie pocieszyłeś kolego
Też do tej pory nigdy nie miałem z tym problemu kolego. Jednak wszystkiego człowiek nie przewidzi i tak to się kończy. Ale na pewno poszukam teraz dobrej ładowarki.MarkusG pisze: ↑14 lut 2025, o 08:54Warto zainwestować w lepszą ładowarkę, taka z wyborem rodzaju aku( zwykły , agm, żelowy), ceny nie powalają.
Stare typy ładowarek transformatorowych to tzw. spawarkii nadają się tylko zwykłych aku głęboko rozładowanych żeby chwilowo pobudzić do życia.
Od lat ładuje akumulatory podłączone do instalacji i nigdy nie miałem problemów. Chwalone ładowarki z marketów są do wszystkiego czyli do d..yale to moje zdanie.
Ha niezły jestem. Podałem producenta a nie konkretny model. Posiadam właśnie iCar 2. Już właśnie zamówiłem sobie Vgate vLinker MS. Na stronie jak podaje producent widzę:xul pisze: ↑14 lut 2025, o 09:38Vgate produkuje zarówno icar'a jak i vlinker'a, a między nimi jest spora różnica w możliwościach (i cenie). Jak masz iCar to mogłeś nie odczytać wszystkich błędów.
Obsługuje AŻ 5 protokołów CAN! – HS-CAN, MS-CAN, SW-CAN, CH-CAN, LS-CAN urządzenie dodatkowo może uzyskać dostęp do tych zastrzeżonych sieci dla samochodów grupy General Motors i Ford, oprócz 5 standardowych protokołów OBD-II.
Myślę że to nie przesada a tylko dobra decyzja. Utwierdźcie mnie że się nie mylę?
-
xul
- Zapaleniec
Jak masz iOS, to aktualnie OPL monitor się nie łączy z wersją MS (tylko MC+). Ale sam vLinker to bardzo fajne urządzonko i sporo może, w tym zmieniać konfigurację licznika czy logo na Intellilinku.
- Bogoes
- Użytkownik
- Auto: Corsa D A13DTC
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Bydgoszcz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Bardzo dobra, sam kilka m-cy temu kupiłem, co prawda w mojej wiekowej corsie działa dokładnie tak samo jak vLinker_MC, ale kiedyś zmienię moją biedronę na coś nowszego i pewnie w pełni wykorzystam możliwości interfejsu. Warto śledzić na Ali ceny, bo ja kupiłem vLinkera_MS w promocji w oficjalnym sklepie Vgate za jedyne 210zł, co ciekawe sklep Vgate na alledrogo miał w tym czasie cenę 399zł.Ha niezły jestem. Podałem producenta a nie konkretny model. Posiadam właśnie iCar 2. Już właśnie zamówiłem sobie Vgate vLinker MS. Na stronie jak podaje producent widzę:
Obsługuje AŻ 5 protokołów CAN! – HS-CAN, MS-CAN, SW-CAN, CH-CAN, LS-CAN urządzenie dodatkowo może uzyskać dostęp do tych zastrzeżonych sieci dla samochodów grupy General Motors i Ford, oprócz 5 standardowych protokołów OBD-II.
Myślę że to nie przesada a tylko dobra decyzja. Utwierdźcie mnie że się nie mylę?![]()
-
Despes
- Nowicjusz
Aktualizacja:
Nacięcie akumulatora 12.6 V na starcie pomiarów. Aku nie ładowane prostownikiem jedynie co alternator naładował.
Wszystkie bezpieczniki przejrzane, pomierzone miernikiem. Wyjmowałem i dokładnie oglądałem każdy bezpiecznik (jak i gniazdo) odpowiedzialny za jakimś moduł sterujący, kontrolujący bądź zabezpieczający dany moduł.
Część błędów nie da się wykasować. Błędy w module HMI, radia i wyświetlacza. W module BCM błąd widnieje ale tylko i wyłącznie od świateł AFL od których wszystko się zaczęło.
Dodano po 1 minucie 28 sekundach:
Sądząc bo błędach i problemach z komunikacją. Możliwe że uwaliłem sobie HMI jak i moduł radia?
Nacięcie akumulatora 12.6 V na starcie pomiarów. Aku nie ładowane prostownikiem jedynie co alternator naładował.
Wszystkie bezpieczniki przejrzane, pomierzone miernikiem. Wyjmowałem i dokładnie oglądałem każdy bezpiecznik (jak i gniazdo) odpowiedzialny za jakimś moduł sterujący, kontrolujący bądź zabezpieczający dany moduł.
- Żaden bezpiecznik nie jest nawet w niewielkim stopniu uszkodzony, przytopiony. Wszystko sprawne.
- Akumulator odłączony na godzinę.
- Błędy skasowane.(nowa kostka diagnostyczna)
Część błędów nie da się wykasować. Błędy w module HMI, radia i wyświetlacza. W module BCM błąd widnieje ale tylko i wyłącznie od świateł AFL od których wszystko się zaczęło.
Dodano po 1 minucie 28 sekundach:
Sądząc bo błędach i problemach z komunikacją. Możliwe że uwaliłem sobie HMI jak i moduł radia?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Despes
- Nowicjusz
Problem rozwiązany.
Po 2 miesiącach walki udało się ustalić winowajce. Ucierpiał moduł bcm w taki sposób iż ciężkie było stwierdzenie jego usterki. Nie sypał żadnymi błędami, komunikacja pełna a jednak pewnych informacji nie przepuszczał do multimediów. Mój elektromechanik stwierdził że to był jego najgorszy samochód jeśli chodzi o poświęcony czas jak i ustalenie przyczyny awarii.
Uważajcie na swoje Insignie
Po 2 miesiącach walki udało się ustalić winowajce. Ucierpiał moduł bcm w taki sposób iż ciężkie było stwierdzenie jego usterki. Nie sypał żadnymi błędami, komunikacja pełna a jednak pewnych informacji nie przepuszczał do multimediów. Mój elektromechanik stwierdził że to był jego najgorszy samochód jeśli chodzi o poświęcony czas jak i ustalenie przyczyny awarii.
Uważajcie na swoje Insignie