--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZapytanie do wszystkich posiadaczy aktywnego tempomatu w Inisgni A polift
-
gumiok
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2016 HB
- Kod silnika: A16XHT
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Bielsko-Biała
Zapytanie do wszystkich posiadaczy aktywnego tempomatu w Inisgni A polift
Proszę wszystkich posiadaczy aktywnego tempomatu w polifcie o opisanie jak u nich działa tempomat ACC. Czy pracuje płynnie , czy hamuje płynnie, i reaguje adekwatnie do sytuacji na drodze. czy przy hamowaniu słychać pracującą pompę ABS. U mnie momentami potrafi bardzo ostro zahamować nieadekwatnie do sytuacji, powinien dohamowywać silnikiem, a hamuje ostro hamulcem z wyraźnym hałasem pompy ABS chociaż nie ma poślizgu. Ale ta sytuacja nie występuje zawsze tylko okresowo. Wiem że problem był już wcześniej poruszany, ale nikt nie opisał rozwiązania. Proszę opiszcie wrażenia z jazdy, może to tak ma być ?
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Re: Zapytanie do wszystkich posiadaczy aktywnego tempomatu w Inisgni A polift
U mnie ACC lub sobie czasami ostro przyhamować, szczególnie na łukach jak są barierki oddzielające pas. Odnośnie dźwięków pompy, to ciężko mi powiedzieć, na pewno nie była na tyle głośna, żeby zwróciła moją uwagę. Mam ustawione na średnią odległość.
-
BJA
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A Sport
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Bolesławiec
- Otrzymał piwo: 2 razy
Co do działania tego układu mam mieszane uczucie. Niby fajny bajer zwalnia i przyśpiesza sam, jednak jak przede mnie ktoś wyjedzie, to samochodzik potrafi dość gwałtownie hamować, a jak przeszkoda zniknie (zjedzie na prawo) to znowu ostro przyśpiesz. Taki trochę rollercoaster. Trzeba mieść bestię na uwięzi. W trybie Sport to dopiero drze po zaniku przeszkody.
-
pr00d
- Nowicjusz
- Auto: Insigni A Tourer
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Rzeszow
Hamuje różnie. Generalnie działa w porządku ale czasem potrafi dohamować niespodziewanie tak jak napisał @BJA np. Wyjeżdżając z łuku.
Nie wiem jak to działa ale dedukuję że siła hamowania dobierana jest w zależności od różnicy prędkości „do przeszkody”, albo czasu do zderzenia z przeszkodą.
Przykład, jak wypadasz z łuku jadąc 140 i tempomat złapie kogoś kto jedzie 90, to potrafi mocno przyhamować. Ale jak już się zbliża do kogoś kto jedzie z podobną prędkością (powiedzmy 10~15kmh różnicy) to delikatnie zwalnia stertując (jak mniemam) gazem.
Przy mniejszych prędkościach podobnie się zachowuje…
Pompy abs w sumie nie słyszałem przy pracy tempomatu. Jedynie przy „wykrywaniu zderzenia” czy jak to się ta funkcja nazywa no i oczywiście przy pracy ABS’u.
Nie wiem jak to działa ale dedukuję że siła hamowania dobierana jest w zależności od różnicy prędkości „do przeszkody”, albo czasu do zderzenia z przeszkodą.
Przykład, jak wypadasz z łuku jadąc 140 i tempomat złapie kogoś kto jedzie 90, to potrafi mocno przyhamować. Ale jak już się zbliża do kogoś kto jedzie z podobną prędkością (powiedzmy 10~15kmh różnicy) to delikatnie zwalnia stertując (jak mniemam) gazem.
Przy mniejszych prędkościach podobnie się zachowuje…
Pompy abs w sumie nie słyszałem przy pracy tempomatu. Jedynie przy „wykrywaniu zderzenia” czy jak to się ta funkcja nazywa no i oczywiście przy pracy ABS’u.
-
gumiok
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2016 HB
- Kod silnika: A16XHT
- Miasto: Bielsko-Biała
Dzięki za opinie. U mnie na prostej drodze potrafi zahamować bez wyraźnej przyczyny. Ktoś na forum napisał że u niego przyczyną była pompa ABS. Może ktoś już wymieniał z tego powodu pompę ?
-
Mariusz10
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Kraków
Mój aktywny tempomat często, kiedy ktoś przede mną zwalnia, gwałtownie hamuje. Moja żona ma toyotę i tam nic takiego się nie dzieje. Hamowanie zawsze jest płynne i adekwatne do sytuacji. Mechanik powiedział, że wina może być w radarze. Samochód, który mam, miał kilka wypadków i obawiam się, że nikt nie kalibrował później radaru.
Mam jednak jeszcze inny problem z tym hamowaniem tempomatu. Otóż podczas hamowania przez aktywny tempomat nagle z lewej strony pojazdu jest bardzo głośny rodzaj chrobotu. Trochę mnie to dziwiło, bo w toyocie nigdy tak nie miałem. Też trochę mnie to denerwowało, więc nauczyłem się wcześniej sam hamować, zanim z chrobotem zrobi to tempomat. Ale ostatnio wymieniałem opony i okazało się, że klocki w prawym przednim kole są okej, ale w lewym do wymiany. Wtedy przypomniałem sobie o tym chrobocie. Z jakiegoś powodu hamuje tylko lewe koło, jak przypuszczam i ponieważ jest duże obciążenie to coś złego się dzieje. Albo może to lewe łapie za mocno. Sam nie wiem. Proszę o poradę, czy mieliście coś podobnego albo macie jakieś pomysły.
Generalnie, może ktoś mi wyjaśni, jak działa to hamowanie tempomatu? Czy to są siłowniki elektryczne? Czy na przednią oś, czy wszędzie? Jak sprawdzić czy wszystko działa w hamulcach?
Mam jednak jeszcze inny problem z tym hamowaniem tempomatu. Otóż podczas hamowania przez aktywny tempomat nagle z lewej strony pojazdu jest bardzo głośny rodzaj chrobotu. Trochę mnie to dziwiło, bo w toyocie nigdy tak nie miałem. Też trochę mnie to denerwowało, więc nauczyłem się wcześniej sam hamować, zanim z chrobotem zrobi to tempomat. Ale ostatnio wymieniałem opony i okazało się, że klocki w prawym przednim kole są okej, ale w lewym do wymiany. Wtedy przypomniałem sobie o tym chrobocie. Z jakiegoś powodu hamuje tylko lewe koło, jak przypuszczam i ponieważ jest duże obciążenie to coś złego się dzieje. Albo może to lewe łapie za mocno. Sam nie wiem. Proszę o poradę, czy mieliście coś podobnego albo macie jakieś pomysły.
Generalnie, może ktoś mi wyjaśni, jak działa to hamowanie tempomatu? Czy to są siłowniki elektryczne? Czy na przednią oś, czy wszędzie? Jak sprawdzić czy wszystko działa w hamulcach?
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Auto nie hamuje stronami tylko wszystkie kola. Prowadnice może masz zatarte.
A propo radaru oprócz kalibracji zobacz jego mocowanie w jakim jest stanie skoro auto miało przygody.
Działanie hamulców sprawdż na SKP.
A propo radaru oprócz kalibracji zobacz jego mocowanie w jakim jest stanie skoro auto miało przygody.
Działanie hamulców sprawdż na SKP.
-
Mariusz10
- Nowicjusz
Mocowanie radaru jest ok. Były tylko przytarte boki. A jak wygląda to hamowanie? Czy hamują siłowniki elektryczne we wszystkich kołach? Gdzie są te prowadnice? Problem występuje tylko, gdy hamuje tempomat, przy zwykłym naciskaniu pedału wszystko jest ok.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Jest to normalne hamowanie, nie przez żadne siłowniki elektryczne, te może masz z tyłu. Jak jedziesz na aktywnym tempomacie to jest zwiększone ciśnienie w układzie hamulcowym żeby auto mogło samo to robić. Sam to możesz sprawdzić i poczujesz że pedał jest twadry jak jedziesz na nim.
-
Mariusz10
- Nowicjusz
Rozumiem. Dzięki za wyjaśnienie. Czyli albo coś jest nie tak z lewym przednim zaciskiem, albo z tą pompką, przez którą tempomat zwiększa ciśnienie w układzie hamulcowym.
-
Mariusz10
- Nowicjusz
Właśnie jestem po wymianie klocków z przodu. Zaciski chodzą bez zarzutu. Więc ten problem z gwałtownym hamowaniem leży albo w rozkalibrowanym radarze, albo w przycinaniu zaworów pompy abs. Zacznę od kalibracji...
-
boolee7411
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Olsztyn
U mnie ponowna kalibracja pomogła