--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Zapytanie do wszystkich posiadaczy aktywnego tempomatu w Inisgni A polift

ODPOWIEDZ
gumiok
Nowicjusz
Auto: Insignia 2016 HB
Kod silnika: A16XHT
Rok produkcji: 2016
Miasto: Bielsko-Biała

Zapytanie do wszystkich posiadaczy aktywnego tempomatu w Inisgni A polift

Post autor: gumiok » 11 paź 2024, o 14:52

Proszę wszystkich posiadaczy aktywnego tempomatu w polifcie o opisanie jak u nich działa tempomat ACC. Czy pracuje płynnie , czy hamuje płynnie, i reaguje adekwatnie do sytuacji na drodze. czy przy hamowaniu słychać pracującą pompę ABS. U mnie momentami potrafi bardzo ostro zahamować nieadekwatnie do sytuacji, powinien dohamowywać silnikiem, a hamuje ostro hamulcem z wyraźnym hałasem pompy ABS chociaż nie ma poślizgu. Ale ta sytuacja nie występuje zawsze tylko okresowo. Wiem że problem był już wcześniej poruszany, ale nikt nie opisał rozwiązania. Proszę opiszcie wrażenia z jazdy, może to tak ma być ?

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Re: Zapytanie do wszystkich posiadaczy aktywnego tempomatu w Inisgni A polift

Post autor: xul » 11 paź 2024, o 18:46

U mnie ACC lub sobie czasami ostro przyhamować, szczególnie na łukach jak są barierki oddzielające pas. Odnośnie dźwięków pompy, to ciężko mi powiedzieć, na pewno nie była na tyle głośna, żeby zwróciła moją uwagę. Mam ustawione na średnią odległość.

BJA
Nowicjusz
Auto: Insignia A Sport
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Bolesławiec
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: BJA » 12 paź 2024, o 19:14

Co do działania tego układu mam mieszane uczucie. Niby fajny bajer zwalnia i przyśpiesza sam, jednak jak przede mnie ktoś wyjedzie, to samochodzik potrafi dość gwałtownie hamować, a jak przeszkoda zniknie (zjedzie na prawo) to znowu ostro przyśpiesz. Taki trochę rollercoaster. Trzeba mieść bestię na uwięzi. W trybie Sport to dopiero drze po zaniku przeszkody.

pr00d
Nowicjusz
Auto: Insigni A Tourer
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto: Rzeszow

Post autor: pr00d » 13 paź 2024, o 22:14

Hamuje różnie. Generalnie działa w porządku ale czasem potrafi dohamować niespodziewanie tak jak napisał @BJA np. Wyjeżdżając z łuku.
Nie wiem jak to działa ale dedukuję że siła hamowania dobierana jest w zależności od różnicy prędkości „do przeszkody”, albo czasu do zderzenia z przeszkodą.
Przykład, jak wypadasz z łuku jadąc 140 i tempomat złapie kogoś kto jedzie 90, to potrafi mocno przyhamować. Ale jak już się zbliża do kogoś kto jedzie z podobną prędkością (powiedzmy 10~15kmh różnicy) to delikatnie zwalnia stertując (jak mniemam) gazem.

Przy mniejszych prędkościach podobnie się zachowuje…
Pompy abs w sumie nie słyszałem przy pracy tempomatu. Jedynie przy „wykrywaniu zderzenia” czy jak to się ta funkcja nazywa no i oczywiście przy pracy ABS’u.

gumiok
Nowicjusz
Auto: Insignia 2016 HB
Kod silnika: A16XHT
Miasto: Bielsko-Biała

Post autor: gumiok » 15 paź 2024, o 19:24

Dzięki za opinie. U mnie na prostej drodze potrafi zahamować bez wyraźnej przyczyny. Ktoś na forum napisał że u niego przyczyną była pompa ABS. Może ktoś już wymieniał z tego powodu pompę ?

Mariusz10
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 CDTI
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Kraków

Post autor: Mariusz10 » 25 kwie 2025, o 19:10

Mój aktywny tempomat często, kiedy ktoś przede mną zwalnia, gwałtownie hamuje. Moja żona ma toyotę i tam nic takiego się nie dzieje. Hamowanie zawsze jest płynne i adekwatne do sytuacji. Mechanik powiedział, że wina może być w radarze. Samochód, który mam, miał kilka wypadków i obawiam się, że nikt nie kalibrował później radaru.

Mam jednak jeszcze inny problem z tym hamowaniem tempomatu. Otóż podczas hamowania przez aktywny tempomat nagle z lewej strony pojazdu jest bardzo głośny rodzaj chrobotu. Trochę mnie to dziwiło, bo w toyocie nigdy tak nie miałem. Też trochę mnie to denerwowało, więc nauczyłem się wcześniej sam hamować, zanim z chrobotem zrobi to tempomat. Ale ostatnio wymieniałem opony i okazało się, że klocki w prawym przednim kole są okej, ale w lewym do wymiany. Wtedy przypomniałem sobie o tym chrobocie. Z jakiegoś powodu hamuje tylko lewe koło, jak przypuszczam i ponieważ jest duże obciążenie to coś złego się dzieje. Albo może to lewe łapie za mocno. Sam nie wiem. Proszę o poradę, czy mieliście coś podobnego albo macie jakieś pomysły.

Generalnie, może ktoś mi wyjaśni, jak działa to hamowanie tempomatu? Czy to są siłowniki elektryczne? Czy na przednią oś, czy wszędzie? Jak sprawdzić czy wszystko działa w hamulcach?

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 25 kwie 2025, o 20:28

Auto nie hamuje stronami tylko wszystkie kola. Prowadnice może masz zatarte.
A propo radaru oprócz kalibracji zobacz jego mocowanie w jakim jest stanie skoro auto miało przygody.
Działanie hamulców sprawdż na SKP.

Mariusz10
Nowicjusz

Post autor: Mariusz10 » 25 kwie 2025, o 20:34

Mocowanie radaru jest ok. Były tylko przytarte boki. A jak wygląda to hamowanie? Czy hamują siłowniki elektryczne we wszystkich kołach? Gdzie są te prowadnice? Problem występuje tylko, gdy hamuje tempomat, przy zwykłym naciskaniu pedału wszystko jest ok.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 25 kwie 2025, o 20:42

Jest to normalne hamowanie, nie przez żadne siłowniki elektryczne, te może masz z tyłu. Jak jedziesz na aktywnym tempomacie to jest zwiększone ciśnienie w układzie hamulcowym żeby auto mogło samo to robić. Sam to możesz sprawdzić i poczujesz że pedał jest twadry jak jedziesz na nim.

Mariusz10
Nowicjusz

Post autor: Mariusz10 » 25 kwie 2025, o 21:12

Rozumiem. Dzięki za wyjaśnienie. Czyli albo coś jest nie tak z lewym przednim zaciskiem, albo z tą pompką, przez którą tempomat zwiększa ciśnienie w układzie hamulcowym.

Mariusz10
Nowicjusz

Post autor: Mariusz10 » 5 wrz 2025, o 19:50

Właśnie jestem po wymianie klocków z przodu. Zaciski chodzą bez zarzutu. Więc ten problem z gwałtownym hamowaniem leży albo w rozkalibrowanym radarze, albo w przycinaniu zaworów pompy abs. Zacznę od kalibracji...

boolee7411
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Olsztyn

Post autor: boolee7411 » 5 wrz 2025, o 21:14

U mnie ponowna kalibracja pomogła

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”