--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCzujniki parkowania komunikat sprawdź układ czujników parkowania
-
InsigniarzPsi
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Polskie
Czujniki parkowania komunikat sprawdź układ czujników parkowania
Witam, nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na moje pytanie na forum ani w internecie, chodzi o to, że w mojej Insigni przy wrzuceniu biegu wstecznego 9/10 przypadków wyskoczy przez sekundę komunikat ,,sprawdź układ czujników parkowania'' i odrazu znika, co najlepsze czujniki działają bez zarzutu z przodu jak i z tyłu, tylko wyskakuje ten irytujący komunikat, z tego co wyczytałem to może być wina tego, że któryś z czujników jest nieoryginalny ? czy jest możliwość sprawdzenia który ? czy macie inne sugestie co wpływa na pojawianie się tego komunikatu i jak się go pozbyć na stałe? dziękuję bardzo i pozdrawiam 
-
gingop
- Użytkownik
- Auto: Insignia A20DTH
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: Czujniki parkowania komunikat sprawdź układ czujników parkowania
Trzeba odczytać jaki błąd jest zapisany w sterowniku dotyczący czujników parkowania, Prawdopodobnie pada któryś z czujników lub jest zwarcie na tym niedziałającym czujniku. Może się okazać, że do wymiany będzie kostka zasilająca czujnik parkowania, W moim przypadku musiałem wymienić czujnik i kostkę bo robiła zwarcie. Na ali... takie rzeczy kosztują grosze.
-
Kris69Zam
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Zamość
Witam.Mam w mojej Insigni B temat dotyczący czujników parkowania a mianowicie po zapaleniu samochodu i włączeniu na D na wyświetlaczu pojawia się komunikat "oczyść czujniki parkowania" Dodam że auto jest czyściutkie więc nie ma na czujnikach żadnego brudu. To jedna sprawa.
I jeszcze jedno pytanko czy lampka na przycisku czujników parkowania (taka malutka pomarańczowa)powinna się świecić cały czas jak samochód jedzie bo u mnie świeci się tylko przez chwilę jak ruszę potem gaśnie.Przy parkowaniu przodem do ściany czujniki się nie włączają i na wyświetlaczu nic się nie pokazuje a wystarczy zgasić auto ponownie odpalić wrzucić D lub R i cały system się uruchamia (pokazuje odległość do ściany i działa brzęczek)
Podpowie ktoś co to może być
Pozdrawiam
I jeszcze jedno pytanko czy lampka na przycisku czujników parkowania (taka malutka pomarańczowa)powinna się świecić cały czas jak samochód jedzie bo u mnie świeci się tylko przez chwilę jak ruszę potem gaśnie.Przy parkowaniu przodem do ściany czujniki się nie włączają i na wyświetlaczu nic się nie pokazuje a wystarczy zgasić auto ponownie odpalić wrzucić D lub R i cały system się uruchamia (pokazuje odległość do ściany i działa brzęczek)
Podpowie ktoś co to może być
Pozdrawiam
-
darekkojak
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia b
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Gelnhausen
- Postawił piwo: 3 razy
Witam, też mnie ten problem dopadł z tym komunikatem. Przeczyść czujniki parkowania. Gdy się pojawia to nie ma sygnału ani wizualizacji. Co to może oznaczać
-
darekkojak
- Nowicjusz
Hej coś ktoś wie?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2025, o 14:10 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
-
19stasiu90
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B14NET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Białystok
- Otrzymał piwo: 2 razy
W kilku już insigniach wyłączyłem ten komunikat na stałe i już przestał dokuczać 
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Szybka naprawa, auto do sprzedania potem bez tzw wkładu bo wszystko jest i działa. Super.
-
darekkojak
- Nowicjusz
-
klejukleju
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: B15XFT
- Miasto: Barczewo
HEj, Też mam problem z czujnikami parkowania. Przestały działać , komunikat "Usługa układ czujników parkowania - odrzuć". OPL monitor wykrywa 8 modułów, ale żaden nie zawiera informacji o czujnikach parkowania. Używam iCAr PRO. Czy ten interfejs powinien wykryć więcej modułów? Jak zdiagnozować który czujnik zawodzi ?