lukaszop pisze: ↑28 wrz 2020, o 17:09
Cześć mam problem z napięciem akumulatora. Otóż na wyświetlaczu po nocy pokazuję 11.5 V - 11.8 V. Po pół godzinie jazdy napięcie w czasie jazdy ciągle pokazuje nawet do 15 V. Wymontowałem akumulator z myślą że jest już w słabym stanie lecz po sprawdzeniu miernikiem ma 12.55 V. Co może być problemem że w aucie pokazuję taką niską wartość?
Bardzo proszę o pomoc. Akumulator jest zbyt mocny. Ma 80 ah a według vinu powinen być 75. Firma Deta. Wygląda na to że jest z 2017 roku.
Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka
Jeśli po nocnym poborze prądu przez alarm i inne, działające w tym, czasie urządzenia napięcie akumulatora wynosi 11,5- 11,8 V to jest za niskie- akumulator jest niedoładowany. Alternator i regulator działają, dając napięcie 15 V próbują go doładować.
Akumulator po demontażu sprawdziłeś i miał 12,55 V, bo prawdopodobnie niedawno(nawet tego samego dnia) uruchomiłeś silnik i podładowałeś go nieznacznie. To i tak za mało, bo sprawny akumulator powinien mieć powyżej 12,6 V.
Alternator w Insigni bez problemu sobie poradzi i doładuje akumulator o parametrze 80 Ah zamiast 75 Ah.
Obok mnie stoi akumulator do zdania za nowy i ma aktualnie 12,65 V, ale co z tego jeśli przed demontażem odpaliłem ma pół minuty auto i go podładowałem. Dzisiaj rano po nocy miał 12,35 V. Jutro będę miał nowy i mam nadzieję, że rozwiąże się mój problem o którym pisałem kilka postów wyżej. Ładowanie miałem cały czas 14,8 V, nawet po długiej trasie.
Dodano po 17 minutach 40 sekundach:
Analizując swój przypadek, na początku brałem pod uwagę regulator ponieważ sekundy pod odpaleniu napięcie pokazywało 15,1-15,2 V, a następnie spadało do wyżej wspomnianych 14,8V. Jednak jeśli stale ładowało tak dużym prądem to akumulator rano powinien mieć grubo powyżej 12,6 V, a nie miał dlatego jako winowajcę wytypowałem jednak akumulator.
Poza tym napięcie regulowane przez regulator może sięgnąć nawet 16V o czym napisane jest na pierwszej stronie tego tematu, dopiero powyżej tego napięcia moduł sterujący silnika (ECM) wykrywa, że napięcie wyjściowe alternatora jest wyższe niż 16 V i wyświetla ikonę ładowania, więc 15 V jest w zakresie pracy i "samo z siebie" nie powinno być powodem do niepokoju.
Dodano po 6 minutach 11 sekundach:
mazmarcin pisze: ↑29 wrz 2020, o 18:39
Ciekawe, jakoś szybko Wam padają te aku, ja mam fabryczny jeszcze i SS działa cały czas.
Mój oryginalny wytrzymał 6 lat, więc życzę powodzenia tej zimny przy odpalaniu twojego dieselka
Dodano po 33 sekundach:
![Szalony ]:->](./images/smilies/icon_twisted.gif)