--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Opis działania układu ładowania akumulatora w Insignii

ODPOWIEDZ
lukaszop
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Polska
Postawił piwo: 15 razy

Re: Opis działania układu ładowania akumulatora w Insignii

Post autor: lukaszop » 29 wrz 2020, o 15:31

sebekoo pisze:Napięcia akumulatora nie sprawdza się zaraz po wyjęciu (ładowaniu). Musisz odczekać kilka godzin, a najlepiej sprawdzać na drugi dzień. Nie napisałeś szczegółów jak np: pora dnia, gdzie parkowany jest samochod, jakie dystanse pokonujesz. Napięcie 15V jest normalnym ładowaniem w Insigni.

Wysłane z mojego Mi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Po dobie stania w domu akumulator pokazuje 12.48 V. Gdyby był normalnie podłączony w aucie to na wyświetlaczu na zapłonie byłoby być zapewne 11.5 V. Skąd taka różnica? Może akumulator trzymać napięcie lecz będzie uszkodzony w środku? Może być tak że ma prawidłowe napięcie lecz podczas rozruchu napięcie spada zbyt mocno?

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

sebekoo
Nowicjusz
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: sebekoo » 29 wrz 2020, o 16:34

maly1172 pisze:Wydaje mi się że nie do końca ładowanie 15 v jest ładowaniem normalnym normalne ładowanie to 14,4-14,5.Dzisiaj byłem w serwisie miałem właśnie ładowanie 15 v okazało się że regulator jest walnięty Pozdrawiam
"Normalne" - kwestia nazewnictwa, ale faktem jest to że nawet może pokazać 15.2 V (w mojej insi tak pokazywało i regulator był sprawny. Oczywiście serwis twierdził że to regulator, a na pytanie czy zwrócą koszty wymiany jeśli okaze się że to nie ta część ? Podziękowali i nie przyjęli serwisu) w pewnych okolicznościach. Sprawdź ile teraz ładuje i porównaj z poprzednimi wskazaniami.

Dodano po 9 minutach 44 sekundach:

lukaszop pisze:
Po dobie stania w domu akumulator pokazuje 12.48 V. Gdyby był normalnie podłączony w aucie to na wyświetlaczu na zapłonie byłoby być zapewne 11.5 V. Skąd taka różnica? Może akumulator trzymać napięcie lecz będzie uszkodzony w środku? Może być tak że ma prawidłowe napięcie lecz podczas rozruchu napięcie spada zbyt mocno?

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka[/quote]

1V przez noc to bardzo dużo. Pozatym napięcie poniżej 12V może świadczyć o uszkodzonym akumulatorze.
Wygląda na to że upływa prądu gdzieś. Sprawdź amperomierzem upływ prądu na postoju.
Sprawdź napięcie po wyłączeniu silnika i na drugi dzień przed rozruchem.

maly1172
Nowicjusz
Auto: insignia
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2014
Miasto: Duszniki
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: maly1172 » 29 wrz 2020, o 18:04

Ja nie twierdzę że jak pokaże napięcie ładowania 15 v od razu jest uszkodzony regulator tak może być ale tylko chwilowo u mnie raz po uruchomieniu silnika pokazywało 15v i tak przez dłuższą jazdę po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu ładowanie od razu spadło na 14,5 ja twierdzę że regulator był niesprawny .Dlaczego tak twierdzę akumulator wytrzymał tyko ponad 2 lata cóż z tego że akumulator pokazywał 12,5 v jak nie miał pojemności i nie mogłem uruchomić silnika .Teraz po wymianie regulatora pokazuje między 14,5 a 14,4 oczywiście akumulator nowy będę obserwował

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 29 wrz 2020, o 18:39

Ciekawe, jakoś szybko Wam padają te aku, ja mam fabryczny jeszcze i SS działa cały czas.

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 30 wrz 2020, o 18:47

lukaszop pisze:
28 wrz 2020, o 17:09
Cześć mam problem z napięciem akumulatora. Otóż na wyświetlaczu po nocy pokazuję 11.5 V - 11.8 V. Po pół godzinie jazdy napięcie w czasie jazdy ciągle pokazuje nawet do 15 V. Wymontowałem akumulator z myślą że jest już w słabym stanie lecz po sprawdzeniu miernikiem ma 12.55 V. Co może być problemem że w aucie pokazuję taką niską wartość?
Bardzo proszę o pomoc. Akumulator jest zbyt mocny. Ma 80 ah a według vinu powinen być 75. Firma Deta. Wygląda na to że jest z 2017 roku.
Jeśli po nocnym poborze prądu przez alarm i inne, działające w tym, czasie urządzenia napięcie akumulatora wynosi 11,5- 11,8 V to jest za niskie- akumulator jest niedoładowany. Alternator i regulator działają, dając napięcie 15 V próbują go doładować.
Akumulator po demontażu sprawdziłeś i miał 12,55 V, bo prawdopodobnie niedawno(nawet tego samego dnia) uruchomiłeś silnik i podładowałeś go nieznacznie. To i tak za mało, bo sprawny akumulator powinien mieć powyżej 12,6 V.
Alternator w Insigni bez problemu sobie poradzi i doładuje akumulator o parametrze 80 Ah zamiast 75 Ah.

Obok mnie stoi akumulator do zdania za nowy i ma aktualnie 12,65 V, ale co z tego jeśli przed demontażem odpaliłem ma pół minuty auto i go podładowałem. Dzisiaj rano po nocy miał 12,35 V. Jutro będę miał nowy i mam nadzieję, że rozwiąże się mój problem o którym pisałem kilka postów wyżej. Ładowanie miałem cały czas 14,8 V, nawet po długiej trasie.

Dodano po 17 minutach 40 sekundach:
Analizując swój przypadek, na początku brałem pod uwagę regulator ponieważ sekundy pod odpaleniu napięcie pokazywało 15,1-15,2 V, a następnie spadało do wyżej wspomnianych 14,8V. Jednak jeśli stale ładowało tak dużym prądem to akumulator rano powinien mieć grubo powyżej 12,6 V, a nie miał dlatego jako winowajcę wytypowałem jednak akumulator.

Poza tym napięcie regulowane przez regulator może sięgnąć nawet 16V o czym napisane jest na pierwszej stronie tego tematu, dopiero powyżej tego napięcia moduł sterujący silnika (ECM) wykrywa, że napięcie wyjściowe alternatora jest wyższe niż 16 V i wyświetla ikonę ładowania, więc 15 V jest w zakresie pracy i "samo z siebie" nie powinno być powodem do niepokoju.

Dodano po 6 minutach 11 sekundach:
mazmarcin pisze:
29 wrz 2020, o 18:39
Ciekawe, jakoś szybko Wam padają te aku, ja mam fabryczny jeszcze i SS działa cały czas.
Mój oryginalny wytrzymał 6 lat, więc życzę powodzenia tej zimny przy odpalaniu twojego dieselka ;)

Dodano po 33 sekundach:
]:->

finerek123
Forumowicz
Miasto: Wyszkow
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: finerek123 » 1 paź 2020, o 00:19

lukaszop pisze:
28 wrz 2020, o 17:09
Cześć mam problem z napięciem akumulatora. Otóż na wyświetlaczu po nocy pokazuję 11.5 V - 11.8 V. Po pół godzinie jazdy napięcie w czasie jazdy ciągle pokazuje nawet do 15 V. Wymontowałem akumulator z myślą że jest już w słabym stanie lecz po sprawdzeniu miernikiem ma 12.55 V. Co może być problemem że w aucie pokazuję taką niską wartość?
Bardzo proszę o pomoc. Akumulator jest zbyt mocny. Ma 80 ah a według vinu powinen być 75. Firma Deta. Wygląda na to że jest z 2017 roku.
Jego stan może wskazywać na zużycie bądź zasiarczenie. Owszem może mieć te 12,55 jednak nieznaczne obciążenie powoduje już spadek napięcia, szczególnie gdy włączasz wyświetlacz to pewne instrumenty już działają w tle. Skoro samochód próbuje ciągle katować go 15V, a ten jest niedoładowany to raczej wymiana na nowy, bądź spróbować podłączyć pod zewnętrzny prostownik.

Swoją drogą ja z 74Ah przeszedłem na 95Ah.

mazmarcin pisze:
29 wrz 2020, o 18:39
Oryginalny w poprzedniej insigni mi wytrzymał 6 lat, przy czym działał dalej ale jednak zapobiegawczo wolałem zmienić, bo utracił już 1/3 swojej pojemności. A łatwego życia nie miał, bo prostownika nie widział nigdy.

W nowej insigni była 3 letnia varta 74Ah która też nie miała zbytnio pojemności, bo godzina na światłach pozycyjnych i aku padnięty.

Teraz mam 95Ah Bannera który wyraźnie lepiej znosi trudy systemu ładowania insignii i po trasie gęstość elektrolitu dąży do tych 1,28g/cm3.

Bartol
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: Bartol » 1 paź 2020, o 19:33

Centra Futura Carbon Boost 2.0- napięcie nowego akumulatora 12,78V.

berecik
Nowicjusz
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: berecik » 2 paź 2020, o 06:35

Przerobiłem różne warianty i problemy z ładowaniem w Insigniach i Zafirach (mimo iż nic teoretycznie nie wskazywało na problemy z ładowaniem i stanem akumulatora) u siebie na warsztacie i najczęściej problemem są przewody które mimo iż wyglądają dobrze nie spełniają swojej roli. Przykład z ostatnich dwóch miesięcy 4 Zafiry i 2 Insignie które trafiły do mnie z problemami porannego odpalani, słabego niby akumulatora przygasaniem kontrolek podczas rozruchu, we wszystkich tych pojazdach zamontowaliśmy dodatkowy przewód od alternatora do akumulatora (porządny gruby, końcówki polutowane) i o dziwo akumulatory "ożyły" a poranne problemy z rozruchem pojazdu znikły. W mojej Insigni też na początku wymieniłem dwa akumulatory i nic to nie dało natomiast dodatkowy przewód załatwił mi sprawę i od 5 lat mam ten sam akumulator w znakomitej kondycji. Niewiele pracy z tym dodatkowym przewodem a radość może być wielka więc proponuję każdemu przetestować ten "patent".

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 2 paź 2020, o 11:47

A alternator nie dostają czasami bardziej jak ominełeś tą płytkę na akumulatorze?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Bartol
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: Bartol » 2 paź 2020, o 15:03

Ta płytka to nic innego jak bezpieczniki 100A i większe, więc w przypadku montażu dodatkowego przewodu i ewentualnego zwarcia na alternatorze może zostać uszkodzona instalacja w samochodzie. Wg mnie, puszczając taki dodatkowy przewód należy mimo wszystko podpiąć go przez bezpiecznik, podpinając bezpośrednio do akumulatora. Jak pisze @berecik można coś uszkodzić.
Przewód jest gruby, a dodatkowo użytkownicy nie skarżą się na słabe przejście akumulator- rozrusznik. Wg mnie wąskim gardłem może być zwężka-bezpiecznik, który mimo wszystko jest niezbędny lub połączenie przewodu z alternatorem. Więc zwiększanie grubości przewodu za wiele nie zmieni, bo zawsze ograniczy nas bepiecznik. Jego ominięcie jest wg nie rozsądne i skutkiem może być uszkodzenie instalacji.
Myślę, że to pójście na łatwiznę.

Dodano po 6 godzinach 3 minutach 37 sekundach:
berecik pisze:
2 paź 2020, o 06:35
Przerobiłem różne warianty i problemy z ładowaniem w Insigniach i Zafirach
Kolego, jeśli się tym zajmujesz to może podpowiesz jak rozwiązać mój problem. Wymiana akumulatora na nowy jednak nie pomogła jak zakładałem, ale stary mimo wszystko wymagałby niebawem wymiany. Być może związane z usterką wysokie ładowanie go dobiło.
Opis usterki:
https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... 63#p223663
https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... 60#p223686

Dodano po 7 minutach 45 sekundach:
Zwarcie w stacyjce?
https://gmtis.ntweb.ru/tis/pl/documents ... 55.pl.html

Dodano po 1 minucie 48 sekundach:
Gdzie znajduje się moduł sterujący zapłonem? Stacyjka? Skrzynka bezpieczników?

Dodano po 4 minutach 16 sekundach:
Zwarcie w module sterującym zapłonem... gdzie to ustrojstwo jest?
https://www.autodoc.pl/czesci-zapasowe/ ... /28215-1-8

Dodano po 1 godzinie 14 minutach 25 sekundach:
"Zwarcie do akumulatora obwodu akcesoriów modułu sterującego zapłonu"
Jeśli stacyjka to "moduł sterujący zapłonem" i:
-pierwsza pozycja stacyjki to blokada kierownicy i możliwość wyjęcia kluczyka,
-druga pozycja to ACC(akcesoria- obwód akcesoriów) dostają zapłon szyby itp. bez podświetlenia zegarów,
to czy na drugiej pozycji tj. ACC jest zwarcie?

Dajcie znać co o tym myślicie, bo pierwszy raz widzę żeby kontrolka akumulatora stale pulsowała jednostajnie(co sekundę). Komputer widzi zwarcie od razu po przekręceniu stacyjki bez odpalania tj. uruchamiania rozrusznika, alternatora itp.
Być może alternator jest sprawny, a ładuje wysokim napięciem bo komputer wykrywa zwarcie w instalacji. Miał ktoś awarię stacyjki?
Ostatnio zmieniony 3 paź 2020, o 23:39 przez Bartol, łącznie zmieniany 1 raz.

finerek123
Forumowicz

Post autor: finerek123 » 3 paź 2020, o 17:08

A jakie masz ładowanie akumulatora jak odpalisz silnik? Mi to wygląda trochę na problem z ECU bądź jakimś przewodem do niego. Ewentualnie zaśniedziały kabel od rozrusznika

Bartol
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: Bartol » 3 paź 2020, o 23:14

Stary akumulator ładowany był przez chwilę napięciem 15,1-15,2V, a po chwili 14,8V, które nie spadało, nawet pod dłuższej trasie.
Nowy od razu ma ładowanie 14,8V i ono również się nie zmniejsza.

Podejrzewam jakieś zwarcie w instalacji. Po otwarciu drzwi lub klapy bagażnika światła wewnętrzne zapalają się jak zawsze, ale gasną po 10 sekundach jakby komputer oszczędzał energię. Nigdy nie sprawdzałem ile świecą się zazwyczaj, ale zdecydowanie dłużej.

finerek123
Forumowicz

Post autor: finerek123 » 4 paź 2020, o 10:22

To sterowanie alternatorem jest jak najbardziej sprawne. Po odpaleniu zawsze jest takie napięcie jakie mówisz. 13,8 to jest stałe napięcie utrzymywane przez alternator w sytuacji gdy system widzi jakąś usterkę. Ale wtedy sygnalizuje też złą pracę.

Jak dla mnie do przejrzenia wiązki przewodów pod maską, głównie te prowadzące do sterownika silnika

Bartol
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: Bartol » 4 paź 2020, o 12:53

Jedyny raz na początku wyświetlił się błąd B1380 01, usunąłem go i nie powrócił.
Natomiast aktualnie wracające po kasowaniu błędy, których wcześniej nie było to:
B3210 4B
U0073 00
U0140 71
Napięcie mam cały czas 14,8V, a nie 13,8V do czego wyżej się odniosłeś.

finerek123
Forumowicz

Post autor: finerek123 » 4 paź 2020, o 22:10

No to dlatego ja bym się skupił na tym czy jakiś kunolis czy coś podobnego nie grzebało pod maską bo to ewidentnie wygląda na uszkodzony przewód, w gorszym przypadku problem z modulem

Bartol
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: Bartol » 5 paź 2020, o 16:15

Alternator ładuje grubo ponad 14V, bo dostaje sygnał z komputera, że jest zwarcie. Po odłączeniu wtyczki sterującej, napięcie ustalone jest na 13,7V niezależnie od poboru prądu, więc alternator działa.
Idąc za komunikatami jest zwarcie w obwodzie akcesoriów czyli w stacyjce na pozycji ACC lub na urządzeniach, które w tej pozycji dostają napięcie.
Nie zrozumiałe jest dla mnie to, że jeśli jest zwarcie to są bezpieczniki i któryś powinien się przepalić i wskazać kierunek poszukiwań. Tymczasem bezpieczniki w komorze silnika, pod kierownicą i w bagażniku są wszystkie sprawne.
Spróbuję przejrzeć stacyjkę jeśli uda mi się do niej dostać.
https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... 67#p224167

finerek123
Forumowicz

Post autor: finerek123 » 5 paź 2020, o 21:12

Jakbyś miał realne zwarcie przewodów prądowych to by w pierwszej kolejności poszły bezpieczniki, w gorszym przypadku potopiły kable a jeszcze gorszym - spalony samochód. Komputer widzi zwarcie przewodów sygnałowych, jakiegoś czujnika. bądź modułu. Przy czym jeden błąd może być następcą innej usterki, wszystko kwestią interpretacji przez sterownik.

Bartol
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: Bartol » 7 paź 2020, o 21:24

Bartol pisze:
4 paź 2020, o 12:53
Jedyny raz na początku wyświetlił się błąd B1380 01, usunąłem go i nie powrócił.
Natomiast aktualnie wracające po kasowaniu błędy, których wcześniej nie było to:
B3210 4B
U0073 00
U0140 71
Napięcie mam cały czas 14,8V, a nie 13,8V do czego wyżej się odniosłeś.
Błędy widnieją już tylko jako historyczne i nie mogę ich usunąć za pomocą aplikacji(nie wiem czemu). Wydaje się, że jednak po zmianie akumulatora nie powracają. Wcześniej równolegle włączały się kontrolki ASR i TC, więc chyba zaczęło się tak samo jak u wszystkich, którym padał akumulator... choinka na zegarach i dziwne kody błędów.

Pozostało wyjaśnienie migania kontrolki akumulatora. Być może pada alternator, ale napięcie ładowania z nowym akumulatorem również spadło. Dam znać jeśli coś wymyślę.

Mac_78
Nowicjusz
Auto: Insignia A fl
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2015
Miasto: Warszawa

Post autor: Mac_78 » 3 lis 2020, o 13:07

Przeszukałem forum ale nic nie ma o kodowaniu akumulatora po wymianie.
Czy w Insigni z systemem S&S nie trzeba tego robic ? Bo wydaje mi sie ze tak
Pytanie jak gdzie i czy mozna.samodzielnie ?
Mam ecoflexa z s&s i akumulatorem AGM z wymiana sobie poradze ale nie chcialbym zeby nowy nie działał jak trzeba bo nie został zakodowany.
Pozdrawiam

CzarekN
Nowicjusz
Rok produkcji: 2015
Miasto: Toruń

Post autor: CzarekN » 3 lis 2020, o 14:40

Nie trzeba - wymieniałem u siebie jakieś 3 lata temu akumulator z S&S AGM - po 3 latach wszystko działa w porządku.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”