Udało się Tobie naprawić ? Mam to samo tylko u mnie jest napięcie na mikrostyku w klapie. Drugiego modułu nie próbowałem. Czy na wtyczce zasilającej moduł klapy są podane tylko dwa napięcia czy więcej ? U mnie na pierwszym pinie górnym od lewej chyba nr 1 i dolnym po prawej chyba nr 6 jest napięcia na reszcie przewodów brak napięcia 12v, jeden z nich albo dwa to masa ale reszta ? U mnie zwykła klapa tylko z dociągiem elektrycznie sterowanym, nie mam w środku przycisku ani pilot nie otwiera klapy. Sprawdziłem wszystko, napięcie jest, kable dobre, przycisk w klapie także, siłownik i zamek dobre, wszystko wygląda jak nowe. Wcześniej słychac było jak jeden z przekaźników w module odryglowywał klapę po otwarciu auta, teraz cisza. Ciągle nie odryglowuje zamka ani nie otwiera z klapy, za to jak wyciagne i wsadze ponownie wtyczkę zasilająca sterownik to jeden przekaźnik działa i dociaga klapę i zarygluje ale tylko raz do ponownego wyciągniecia i wsadzenia. Wyglada na to, zę to moduł. Z góry dziękuję bardzo za info.razal pisze: ↑26 cze 2017, o 06:39Koledzy,problem dopadł i mnie. Walczę z tym już kilka tygodni... i nic! Chyba przyjdzie się poddać. Insignia bez elektrycznego otwerania klapy, dwa guziki na pilocie, brak przycisku wewnątrz do otwierania klapy. Na początku zaczęło fiksować otwieranie klapy z mikrostyku nad rejestracją (na zasadzie działa, nie działa), aż w końcu przestało działać. Pojechałem do ASO, wymienili mikrostyk na nowy i dalej nic. Stwierdzili, że to moduł, ale jak się okazało koszt nowego to ponad 2000zł, więc odpuściłem i kupiłem identyczny używany za 500. Wygląda b. dobrze, stary zresztą też, nic nie pognite, popaloje itd. Wszystkie numery na modułach identyczne. Podmieniłem i dalej nic. Sprawdziłem bezpieczniki, z tyłu 30A (1) ok. Zrobiłem też próbę zwierając dwa piny w tej kostce co wchodzi do blendy klapy, wtyczka od instalacji do mikrostyku i oświetlenia tablicy (tam są dwa piny do oświetlenia tablicy 2+4 i dwa 1+3 do mikrostyku. Ich zwarcie w tej kostce też nic nie daje. Nie ma na tych pinach napięcia. Akumulator też odłączałem. Już mi się pomysł skończyły... wszystko w klapie działa oprócz otwierania. Nie otwiera ani pilot ani mikrostyk w klapie...
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPrzełącznik, mikrostyk klapy bagażnika
-
Pele77
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Szczecin
Re: Przełącznik, mikrostyk klapy bagażnika
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Skupił bym się na przelotce między klapą a budą czy tak czasem tam nie ma jakieś przerwy.
-
Pele77
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Szczecin
Dziękuję za info. Właśnie znalazłem. Przewody pourywane wchodzące do gniazda (w samym gnieździe) pod listwą ozdobną klapy, już ktoś tu miał to samo. Jak zwarłem przewody we wtyczce od sterownika do tego gniazda to od razu otworzył klapę. Nie potrzebnie tylko grzałem luty w sterowniku.
-
Pewuka121
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A14NET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Lubin
Cześć. Mam problem z elektryczną klapa w kombi z 2012r.
Ogólnie auto mam od roku i już po poprzednim właścicielu nie działał mikrostyk. Z pilota i kabiny klapa działała. Niedawno padł mi moduł elektrycznej klapy, teraz leży u elektryka który moze go jakoś ogarnie.
W tym czasie chciałem zająć się sam tym mikrostykiem i problem wygląda tak że wymieniłem całość z gniazdem bo w poprzednim był przepalony cały kabel. No i o dziwo nic mi to nie dało bo mikrostyk dalej nie odblokowuje klapy, a oświetlenie tablicy które jest na tym samym gnieździe działa. Co jeszcze może być nie tak? To że nie mam w tej chwili wpiętego modułu klapy ma jakieś znaczenie?
Ogólnie auto mam od roku i już po poprzednim właścicielu nie działał mikrostyk. Z pilota i kabiny klapa działała. Niedawno padł mi moduł elektrycznej klapy, teraz leży u elektryka który moze go jakoś ogarnie.
W tym czasie chciałem zająć się sam tym mikrostykiem i problem wygląda tak że wymieniłem całość z gniazdem bo w poprzednim był przepalony cały kabel. No i o dziwo nic mi to nie dało bo mikrostyk dalej nie odblokowuje klapy, a oświetlenie tablicy które jest na tym samym gnieździe działa. Co jeszcze może być nie tak? To że nie mam w tej chwili wpiętego modułu klapy ma jakieś znaczenie?