--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Przeprogramowanie świateł przód Xenon UK na EU

infer
Nowicjusz
Auto: INS 2.0
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto:

Re: Przeprogramowanie świateł przód Xenon UK na EU

Post autor: infer » 21 cze 2019, o 16:42

Potowerdzam, tylko sps

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Marek79
Nowicjusz
Auto: insignia
Kod silnika: B20DTH
Miasto: Bielsko-Biała

Post autor: Marek79 » 21 cze 2019, o 21:30

Niestety lampy nie są takie same. Mam luzem soczewkę z polifta i tam za kształt wiązki światła odpowiada taki jakby "wałek" który z różnych stron ma różne kształty i obracając się zmienia sposób świecenia, ale asymetrie ma tylko w jedną stronę. W anglikach pewnie jest inny "wałek" który ma asymetrie w drugą stronę. Więc MDI raczej tego nie przestawi.

Awatar użytkownika
raffic
Nowicjusz
Auto: UK Insignia Elite
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2009
Miasto: Hinckley / Zagłębie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: raffic » 22 cze 2019, o 08:37

Ping pisze:
21 cze 2019, o 16:38
Trzeba zrobić SPSa.
Co to jest jestem zielony co to znaczy ?? jak to zrobić ??

Marek79 - możesz wrzucić zdjęcia.

Awatar użytkownika
szymek1976
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 Elite
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto: UK.
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 14 razy

Post autor: szymek1976 » 22 cze 2019, o 08:43

Tak jak kolega Marek79 pisze potwierdzam.
@raffic SPS jest to dostęp online do programowania modułów. Odpłatny niestety
Service Programming system
Ostatnio zmieniony 22 cze 2019, o 08:46 przez szymek1976, łącznie zmieniany 2 razy.
Moja czarna

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 22 cze 2019, o 08:45

https://www.opel-infotech.com/info.html

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
raffic
Nowicjusz

Post autor: raffic » 22 cze 2019, o 09:50

Panowie to mam rozumieć że pozostaje mi tylko ASO za 300 zet żeby mi to zrobili na stałe >??

Awatar użytkownika
szymek1976
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 Elite
Kod silnika: A20DTE
Miasto: UK.
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 14 razy

Post autor: szymek1976 » 22 cze 2019, o 10:45

No wychidzu na ro że tańsza i szybsza opcja to ASO..
Daj znać czy ogarneli temat...aż sam jestem ciekawy czy przesłony da się przestawić bez wymiany soczewek..
Ostatnio zmieniony 22 cze 2019, o 19:16 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Moja czarna

Marek79
Nowicjusz

Post autor: Marek79 » 22 cze 2019, o 11:24

Awatar użytkownika
raffic
Nowicjusz

Post autor: raffic » 22 cze 2019, o 11:53

Wiecie nie ogarniam Servisu ASO Opla dzwoniąc do Warszawy powiedziano mi że się da przeprogramować bez ingerencji w lampy, bo są te same, o dziwo zadzwoniłem dzisiaj do Krakowa i serwisant ASO OPLA twierdzi że nie da się tego zrobić bo na stronie servisowej do danego modelu VIN jest przypisany program a skoro to angol to bedzie tylko program do angola,i nie można wgrać innego, ale mogę to zrobić manetkami bo samochód jest przystosowany do prawo i lewo stronnego ruchu co servis to co innego gadają, sam już nie wiem, to tak jak ludzie z przeglądów nie mają pojęcia o xenonach. Sam już nie wiem z czym się to je, będąc w Polsce podjadę do znajomych na przeglądy żeby sprawdzili jak świeca światła po przeprogramowaniu manetkami jeśli przejdą test i będą działać jak powiedział servisant z Krakowa, tak samo jak w Anglii tzn. będą się zmieniać od prędkości, miejsca i pogody to ok, to iska zostaje w rodzinie jak nie to idzie do sprzedania, co ludź to inna opinia SZOK !!!. szkolenia na poziomie 0.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 22 cze 2019, o 12:43

Marek79 pisze:
21 cze 2019, o 21:30
Niestety lampy nie są takie same. Mam luzem soczewkę z polifta i tam za kształt wiązki światła odpowiada taki jakby "wałek" który z różnych stron ma różne kształty i obracając się zmienia sposób świecenia, ale asymetrie ma tylko w jedną stronę. W anglikach pewnie jest inny "wałek" który ma asymetrie w drugą stronę. Więc MDI raczej tego nie przestawi.
W przedlifcie są takie same :D
Ja mam soczewkę z przedlifta i tam na tym wałku co wkleiłeś fotki jest w jednej pozycji dla ruchu lewostronnego a po przekręceniu o 1/4 obrotu jest dla ruchu prawostronnego ! patrząc na twoją fotkę to dla ruchu lewostronnego jest następna którą widać od strony soczewki ! obróć ręką wałek do tyłu i zobacz

Marek79
Nowicjusz

Post autor: Marek79 » 22 cze 2019, o 14:23

Kręcę nim dookoła i nie widzę tam trybu dla ruchu lewostronnego. Jeżeli masz soczewkę to wrzuć zdjęcie który tryb masz na myśli. A soczewki jednak są trochę inne.

infer
Nowicjusz
Auto: INS 2.0
Miasto:

Post autor: infer » 6 sie 2019, o 20:15

Obydwa serwisu mają trochę racji:)

Lampy są te same, lhd lub rhd programie się w BCM poprzez sps.

Drugi serwis ma rację że pod dany numer vin przypisany jest konkretna konfiguracja sterownika. W niektórych modułach przed programowaniem możesz wybrać opcje w niektórych nie. Nie ma na to żadnej reguły.

Opcja przestawienia 'manetka' jest polowiczne. Tzn po aktywacji będziesz miał światła symetryczne świecące nisko przed maskę. Typowy tryb kiedy jedziesz na wakacje na kontynent. Nie da się tak jeździć na codzien bo nic nie widac

Podsumowujac bez SPS nic nie zrobisz. Lampy mechanicznie zostaw w spokoju.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Kopcio
Nowicjusz
Auto: Insignia FL
Miasto: Cieszyn

Post autor: Kopcio » 11 gru 2019, o 13:26

Hej,

Może uda mi się wtrącić swoje 5 groszy do dyskusji.
Tak się składa że zajmuje się na co dzień mechatroniką w lampach, w tym multifunkcją. Niestety na EU i UK są dwa różne bębny, więc nie ma możliwości użycia wszystkich funkcji AFL. Turist mode to tylko jedna pozycja MTF. Jeśli chcesz mieć cały AFL to musisz wymienić bemben -> kupić nową multifunkcję do wersji EU, ale chyba lepiej by było kupić całą lampe.

Jeśli chodzi o programowanie i różnicę między EU a UK, to raczej nie powinno być różnicy, wszystkie położenia powinny być taie same, przeważnie MTF komunikuje się z autem za pomocą LIN, a adres jest taki sam, ale zapewne jest różnica między prawą a lewą lampą (są na jednej magistrali).

Awatar użytkownika
raffic
Nowicjusz

Post autor: raffic » 12 gru 2019, o 01:46

-== UWAGA ==-
Odpisuję co ustaliłem !!!

- SERWIS OPLA -
Przepraszam - Kolki do potęgi wierzcie mi gadanie o jakiś odbłyśnikach w lampach AFL kolesie z:
1. obsługa klienta - oddelegowali mie do -
2. części zamienne - koleś po VIN sprawdził lampy i powiedział że to są angliki zaśmiałem mu się w twarz bo co miało być jak to angielski samochód :) :) :) -
3. serwis koleś przeszedł sam siebie stwierdził ze są w stanie zmienić ustawienia koszt 300 zł / zapytałem czy robią to komputerowo (przeprogramowanie) czy manetką temat się urwał !!!
tyle wrażeń z serwisu. ---------- teraz konkrety...

- wizyta na przeglądzie wstępnym !!
- wstępny przegląd polegał na tym czy muszę coś zmienić w samochodzie żeby określić koszty, czy się w ogóle opłaca przerejestrowywać.

-=== ODPOWIEDŹ ===-

w mojej insigni (ELITE) na przeglądzie powiedział że tak naprawdę do wymiany w tym modelu jest tylko tylna lampa !!! a w praktyce przełożenie bebechów z prawej lampy do lewej i przeciągnięcie kabli chodzi o przeciwmgielne -- to kwestia przeglądu samochodu !!!
- co do lamp przednich po przeprogramowaniu na EU manetką jest ok na urządzeniu i nie ma problemu z lampami lampy są przygotowane seryjnie pod UK i EU to jego opinia !!!
- co do doświadczenia z jazdy na przeprogramowanych lampach dosłownie nie widzę różnicy:
- w UK oryginał światłą podczas jazdy ustawiają się do drogi UK
- w EU lampy podczas jazdy ustawiają się do drogi EU ze wszelkimi załamaniami i ustawieniami od prędkości jak w UK

Koszt przerejestrowania samochodu / to tylko wymiana lamp tylnych i przeciągnięcie instalacji, lub ingerencja w lampy i zmiana czerwonego odbłyśnika. i tyle.

można to potraktować jako poradnik dla angielskiej wersji (ELITE), EU to (KOMFORT).

POZDRAWIAM.

Holios
Użytkownik
Auto: BMW G31
Rok produkcji: 2019
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Post autor: Holios » 12 gru 2019, o 06:35

Według katalogu w przed liftach lampy na ruchu prawo i lewo stronny były takie same:
13278002 REFLEKTOR,ZESP.,BEZ ŻARÓWKI,PRAWY(-A,-E) (JNS - STOSOWAĆ 22925419 12 16 743)
13278001 REFLEKTOR,ZESP.,BEZ ŻARÓWKI,LEWY(-A,-E) (JNS - STOSOWAĆ 22925418 12 16 742)

W poliftach wyraźnie zostały opisane:
13432957 REFLEKTOR,ZESP.,BEZ ŻARÓWKI,PRAWY(-A,-E)-KIEROWNICA PO LEWEJ (POZIOMOWANIE REFLEKTORÓW,AUTOMATYCZNE) (ZE ŚWIATŁAMI LED DO JAZDY W DZIEŃ) (OPRÓCZ CHIN)

13432959 REFLEKTOR,ZESP.,BEZ ŻARÓWKI,PRAWY(-A,-E)-KIEROWNICA PO PRAWEJ (POZIOMOWANIE REFLEKTORÓW,AUTOMATYCZNE) (ZE ŚWIATŁAMI LED DO JAZDY W DZIEŃ)

Wydaje mi się że mimo wszytko to są te same mechanizmy AFL mimo że jest opis po której stronie kierownica, i może mieć na to wpływ np. jakiś przepis o światłach dziennych lub coś od doświetlania.

Tak jak wcześniej napisał kolega @Ping podczas programowania SPS przy AFL system pyta między innymi jaki jest ruch, prawo czy lewo strony. Poza tym jeżeli jest funkcja w menu która pozwala zmienić czasowo nastawienie świateł to musi zrobić to zgodnie z przepisami a nie tylko w jakimś zakresie, czyli można ustawić EU w SPS i wtedy tryb "wakacyjny" staje się UK

Awatar użytkownika
raffic
Nowicjusz

Post autor: raffic » 12 gru 2019, o 10:37

Holios pisze:
12 gru 2019, o 06:35
I tak właśnie jest :D

Kopcio
Nowicjusz
Auto: Insignia FL
Miasto: Cieszyn

Post autor: Kopcio » 12 gru 2019, o 12:16

Bzdura, bębny są inne na prawą i lewej stronie oraz inne na UK i EU. Wszystkie funkcje AFS są dostosowane do danego rynku, na EW masz "wcięcie" z lewej strony, czyli po obróceniu obrazu przez soczewkę świeci bardziej na prawo, i większość "modów
" jest do tego przystosowana, tylko jedno miejsce na bębnie ma wcięcie z prawej strony, i to jest na UK. Tutaj mówimy o czystej mechanice, i tak, wersja UK będzie działać i będzie zgodna z przepisami EU, ale tracisz wszystkie inne funkcjonalności która Ci daje multifunkcja. Dodatkowo chętnie sprawdzę u siebie czy nie traci się całego AFL, jak skręcanie świateł, rozszerzanie przy skrzyżowaniach czy podnoszenie na autostradzie.

Awatar użytkownika
raffic
Nowicjusz

Post autor: raffic » 12 gru 2019, o 19:27

hejka bedąc w Polsce sprawdzałem czy wszystko działa, światła skręcają i podnoszą się zresztą po przeprogramowaniu manetką możesz wszystko sprawdzić, tylko nie mam pojęcia czy ta funkcja działa europejczykach ?, ja mam anglika i wszystko działa.

Awatar użytkownika
Crazy383
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Crazy383 » 26 sie 2020, o 18:45

Witam,
Panowie dziś na przeglądzie diagnosta powiedział że mam lampy UK i nici z przeglądu, zastosowałem procedure jak rataj73 opisał i pojawiło sie odciecie światła na prawej stronie i przegląd przeszła dalej bez problemu.
Natomiast teraz za każdym razem mruga kontrolka od doświetlania i nie mogę spowrotem wyłączyć tej procedury ktora była wcześniej wykonana, Ktoś miał taki problem ?

Awatar użytkownika
raffic
Nowicjusz

Post autor: raffic » 26 sie 2020, o 18:58

witam nie do końca opisałeś problem jaki ci wynika z przestawienia świateł jeśli mogę cie poprosić o wyjaśnienie od a do zet problemu a możne ci pomogę?

Dodano po 7 minutach 45 sekundach:
dodam informację dla wszystkich jeśli ktoś posiada iske z 2009r. po lift i posiada b-xenon i przeprogramuje je manetką z UK na EU system działa w 100% tak jak w EU sam to przetestowałem i biorę odpowiedzialność za to co piszę jeśli posiadasz b-xenon full nie musisz zmieniać lamp na EU !!! na przeglądzie ustawiasz na manual i test świateł przechodzi bez żadnych problemów trzeba tylko pamiętać że wersie UK posiadają możliwość przeprogramowania manetką ustawienia źródła świateł na EU lampy są standardowe i produkowane na oba kontynenty i są te same !! przód. Wszystkie funkcje działają w 100% jak w UK i to jest fajne w naszym oplu.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”