--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Opis działania układu ładowania akumulatora w Insignii

ODPOWIEDZ
ArturW.
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Oborniki Śląskie

Re: Opis działania układu ładowania akumulatora w Insignii

Post autor: ArturW. » 20 cze 2023, o 16:21

Widzę kolega jotef mocno ironicznie podchodzi . Otóż erudytą nie jestem , po prostu programuje systemy wbudowane ,poza tym kilkadziesiąt lat w zawodzie robi swoje i takie zboczenie zawodowe. To że dobrze odpala nie znaczy że dobrze działa( tak jak były premier "a co źle się panu ruski gaz w kuchence pali"). Nigdzie nie napisałem że forumowicze nie są pomocni. Uważam że merytoryczna pogadanka może dużo rozwiązać (po to są fora).Ale zostawmy to . Widzisz jakby AGM kosztował 200 to bym olał temat tak po prostu .Jednak koszt wywalenia 1k co 3-4 lata no to już boli .

Do moderatora : Czy można wszystkie moje posty przenieść do "Akumulator - napięcie ładowania, usterka, objawy" myślę ,że lepiej tam pasują .

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 21 cze 2023, o 07:16

Na razie niech zostanie, jak jest. Przenosząc wybrane posty utracimy wątek dyskusji.
Za to kolejne posty możesz już pisać w innym temacie dając linka do tych wypowiedzi, jako kontynuację wątku.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 21 cze 2023, o 09:45

Po moich obserwacjach ten cały system niby inteligentny jest do bani jeśli jeździmy autem wokół komina, niestety mi aku padł po 3 latach i myślałem okey takie teraz robią, ale po kupieniu nowego cały czas monitoruje ładowanie i się okazuje że po przejechaniu paru kilometrów 2÷3 auto ogranicza ładowanie i tu zaczyna się problem bo jeśli do pracy mam 10 km to nie opcji żeby aku odzyskał utraconą moc jeśli ładowanie jest na poziomie 12.4÷12.8V, oczywiście na trasę będzie okey ale nie na krótkich odcinakch, aku kupione na jesień i po wymuszaniu pełnego ładowania do tej pory aku jest jak nówka

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 21 cze 2023, o 10:32

Tydzień temu moje obserwacje wypadły podobnie. W korku stałam w lesie bo wahadło było i po drugim podjechaniu auto przestało zatrzymywać silnik s&s a wskazówka opadała dość szybko. Z tego strachu, że las i brak możliwości zawrócenia to pomiędzy ruchami spowodowanymi wahadłem wyłączałam sama i silnik i radio gotując się mimo otwartych okien. No niestety bałam się widząc na google maps że korek ma 15km, że mi akumulator zdechnie i nigdzie nie pojadę. Trochę stresuje mnie ta inteligencja mojego auta.

ArturW.
Forumowicz

Post autor: ArturW. » 21 cze 2023, o 10:40

A w jaki sposób wymuszasz pełne ładowanie ??

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 21 cze 2023, o 11:07

Dorota trzeba było włączyć światła mijania ręcznie,
@ArturW dokładnie jak pisałem Dorocie, albo grzanie lusterek włączyć

ArturW.
Forumowicz

Post autor: ArturW. » 30 cze 2023, o 10:26

@dare50 Niestety nie działa.
Dalszy ciąg mojej walki ( co niektórzy uważają za bezsensowną) tutaj:
viewtopic.php?f=21&t=1229&start=400

hitopoktam
Nowicjusz
Auto: Sports Tourer
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Katowice

Post autor: hitopoktam » 17 lis 2023, o 12:25

Cześć. Stary akumulator padł mi całkowicie. Samochód kilka razy był bez prądu. Po wymianie akumulatora wszystko wróciło do normy oprócz tego, że na desce po włączeniu zapłonu wyskakuje komunikat „Akumulator rozładowany!” Samochód pali normalnie, wszystko inne działa bez problemu. Ładowanie sprawdzane miernikiem i też wszystko jest w porządku. Podmianka akumulatora też nie pomogła, błąd wyskakuje nadal. Wiem, że ktoś już tutaj miał ten problem. Błędy: B1517-5A oraz B151A-58. Podobno wystarczy przeczyścić pola masowe. Czy ktoś wie które? Dodam, że nie mam czujnika na klemie minusowej.

rroskosz
Nowicjusz
Rok produkcji: 2016
Miasto: Gdańsk

Post autor: rroskosz » 30 sty 2026, o 10:02

Cześć.
Trochę stary temat, ale nie znalazłem lepszego.
W mojej Insignii B20DTH z 2016 roku z systemem Start-Stop rok temu wymieniłem akumulator na YUASA AGM 80Ah 800A START-STOP.
Wszystko było OK do czasu jak miesiąc temu przez miesiąc samochód nie był ruszany i akumulator się rozładował.
Ja musiałem gdzieś jechać więc sąsiad pomógł go uruchomić starterem. Po powrocie ładowałem ładowarką elektroniczną z Biedronki Sena 4A (nie przekracza 15V) przez noc i niby wszystko działa, ale zacząłem codziennie sprawdzać na OPL Monitor stan akumulatora i mam problem bo zakładka Dane Akumulatora pokazuje naładowanie np 80% a w tym samym czasie zakładka Akumulator AGM pokazuje np 17%.
Monitorowałem podczas dłuższej jazdy i widzę, że napięcie spada po jakiś czasie z początkowych 15V do około 14,2V i a prąd z około 7A do prawie 0A i tak zostaje mimo tego, że stan naładowania AGM doszedł tylko do 30%.
Boję się zostawić samochód na noc więc codziennie podłączam prostownik a on po kilkudziesięciu minutach i tak stwierdza że akumulator jest FULL a OPL Monitor dalej swoje, że naładowanie 85% a w zakładka Akumulator AGM pokazuje 20%.
Próbowałem ładować z odpiętą klemą - nic to nie zmienia. Włączyłem procedurę wyuczenia nowego akumulatora - bez zmian. Byłem sprawdzić stan akumulatora u sprzedawcy - pomierzył i powiedział, że jest OK.

Czemu są takie różnicie stanu naładowania pomiędzy dwoma widżetami w OPL Monitor? Co z tym zrobić?

pozdrawiam

kita
Forumowicz
Auto: Insignia a
Kod silnika: B16SHL
Rok produkcji: 2014
Miasto: Tarnowo
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: kita » 2 lut 2026, o 19:36

rroskosz pisze:
30 sty 2026, o 10:02
...
U mnie to samo. Aku ma 4 miesiące nie działa strat stop.
Co.moze być powodem. Skoro aku ładowałem i ładowanie w aucie jest poprawne
Ostatnio zmieniony 3 lut 2026, o 10:24 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum!

Paweledi123
Użytkownik
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 19 razy

Post autor: Paweledi123 » 2 lut 2026, o 22:33

Może tak adaptacja Aku albo reset i adaptacja (ibs) powiem być na klenie minusowej taki kabelek może to też być problem z auto stopem :)

kita
Forumowicz
Auto: Insignia a
Kod silnika: B16SHL
Rok produkcji: 2014
Miasto: Tarnowo
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: kita » 5 lut 2026, o 14:52

Ja po naładowaniu aku zrobilem adaptacje i bez zmian.

Ps. A ten reset to gdzie wykonac

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”