--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
-
Wojtas92
- Forumowicz
- Auto: Insignia 250KM 4x4
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Poznań
Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
U siebie tez nie zauważyłem różnicy święcenia lamp tak samo jak włączę tryb Tour.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Może są różne wersje oprogramowania, zależne od rocznika, wyposażenia itp.....
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Różnica jest przy włączaniu i wyłączaniu SPORT. Wcześniej musi być w pełni aktywny AFL. Obserwować proponuję na postoju, świecąc na jakąś przeszkodę naprzeciwko. U mnie po wciśnięciu SPORT soczewki jadą natychmiast do środka i wyżej - identyczna reakcja jak przy wyłączeniu systemu AFL w opcjach komputera. Po wyłączeniu SPORT trzeba cierpliwie poczekać, bo światła ustawiają się niżej i szerzej dopiero po chwili, co najmniej 5 sekund od wyłączenia SPORT.
Zapytać w ASO? Mój znajomy mechanik Opla w takich kwestiach mawia do mnie "zadajesz pytania i wskazujesz rzeczy, dzięki którym dużo nowego się uczymy"
Tam nikt nie spuszcza się nad takimi detalami. Wgrywają soft, patrzą na kody błędów, a jak to dokładnie działa, to sam Opel nie informuje. Podobnie jak z tym Haldexem, w zasadzie nikt nie wie w jakich proporcjach możliwy jest rodział przód/tył i co dokładnie dzieje się po wybraniu trybu SPORT. Ot, pierwsze z brzegu moje pytanie - czy podczas jazdy autostradą, na wprost, bez żadnych manewrów, włączenie SPORT przenosi moc napędową na tylną oś w sposób stały, po prostu "z definicji", a jeśli tak - to ile procent? (poza tym, że w każdej chwili może przenieść tyle, ile uzna za stosowne, aby ustabilizować pojazd w trakcie manewru).
M.
Zapytać w ASO? Mój znajomy mechanik Opla w takich kwestiach mawia do mnie "zadajesz pytania i wskazujesz rzeczy, dzięki którym dużo nowego się uczymy"
M.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
W polifcie to nie wiem jak jest.
Ale u siebie sprawdzałam na postoju i tryb sport nie zmienia nic w ustawieniach afl
Ale u siebie sprawdzałam na postoju i tryb sport nie zmienia nic w ustawieniach afl
- wassermann
- Zapaleniec
@norbi333, a może masz wyłączony AFL? 
Sprawdź w komputerze czy masz możliwość konfiguracji oświetlenia. U mnie są 3 opcje "oświetlenie inteligentne wyłączone", "doświetlanie zakrętów", "oświetlenie inteligentne (albo adaptacyjne, nie pamiętam)". AFL w pełni działa tylko po wybraniu ostatniej z opcji (dodam, że menu jest ciulowe, bo żaden "ptaszek" ani krzyżyk obok wybranej opcji się nie zaznacza, trzeba to po prostu dotknąć uważnie palcem i wówczas jest wybrane. Po wybraniu biedniejszej opcji, w tym tej środkowej, reakcja AFL na postoju jest taka sama jak po wciśnięciu SPORT. Czyli soczewki skupiają się na normalnym strumieniu. A włączona full opcja AFL, bez sportu, oznacza strumień niski, szeroki (oświetlenie strefy pieszej). Jesteś pewien, że Twoje światła tak właśnie świecą na postoju - nisko i szeroko? Może nie - i dlatego nie widzisz różnicy po wciśnięciu SPORT, kiedy to soczewki wykonują bardzo widoczny ruch. Ogólnie, to nawet w takim trybie oświetlenie poboczy jest doskonałe, więc możesz nawet nie wiedzieć, że to jeszcze nie jest to, co AFL potrafi w trybie "strefa ruchu pieszego", czyli poniżej ok. 30 km/h.
M.
Sprawdź w komputerze czy masz możliwość konfiguracji oświetlenia. U mnie są 3 opcje "oświetlenie inteligentne wyłączone", "doświetlanie zakrętów", "oświetlenie inteligentne (albo adaptacyjne, nie pamiętam)". AFL w pełni działa tylko po wybraniu ostatniej z opcji (dodam, że menu jest ciulowe, bo żaden "ptaszek" ani krzyżyk obok wybranej opcji się nie zaznacza, trzeba to po prostu dotknąć uważnie palcem i wówczas jest wybrane. Po wybraniu biedniejszej opcji, w tym tej środkowej, reakcja AFL na postoju jest taka sama jak po wciśnięciu SPORT. Czyli soczewki skupiają się na normalnym strumieniu. A włączona full opcja AFL, bez sportu, oznacza strumień niski, szeroki (oświetlenie strefy pieszej). Jesteś pewien, że Twoje światła tak właśnie świecą na postoju - nisko i szeroko? Może nie - i dlatego nie widzisz różnicy po wciśnięciu SPORT, kiedy to soczewki wykonują bardzo widoczny ruch. Ogólnie, to nawet w takim trybie oświetlenie poboczy jest doskonałe, więc możesz nawet nie wiedzieć, że to jeszcze nie jest to, co AFL potrafi w trybie "strefa ruchu pieszego", czyli poniżej ok. 30 km/h.
M.
-
norbi333
- Ekspert
W przedlifcie wszystko chodzi na auto i tak mam. wszystkie tryby pracy afl pracują i chodzą.Ale nic nie zmienia się w ustawieniach świateł po przełączeniu na sport. ale sprawdzę w Insigni u braciszka,bo żony Astra niestety bez sport
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Otrzymał piwo: 1 raz
Potwierdzam, że po włączeniu SPORT bardzo ładnie AFL przestawia się do szybszej jazdy zawężając strumień światła.
Jak u kogoś tego nie ma, to faktycznie ma coś popsute.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802 za pomocą Tapatalk2.
Jak u kogoś tego nie ma, to faktycznie ma coś popsute.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802 za pomocą Tapatalk2.
- fuli
- Użytkownik
- Auto: GSI
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Polska
Potwierdzam po wciśnięciu sport zmiana w AFL. Po włączeniu 5s i wracają do pozycji wyjsciowej 
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Mówiłem 
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
-
Wojtas92
- Forumowicz
- Auto: Insignia 250KM 4x4
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2012
Ktoś wyżej pisał o ustawieniu opcji AFL w menu ale gdzie ? Przestawiam na auto światła przechodzą test zero błędów itd
-
norbi333
- Ekspert
Może zależy od rocznika.U braciszka sprawdzałem i również nic nie zmienia
- wassermann
- Zapaleniec
W polifcie, w przypadku R700 i NAVI900. Menu: Ustawienia -> Pojazd -> Oświetlenie -> Adaptacyjne światła mijaniaWojtas92 pisze:Ktoś wyżej pisał o ustawieniu opcji AFL w menu ale gdzie ? Przestawiam na auto światła przechodzą test zero błędów itd
A teraz zupełnie zamieszam
- SPORT OFF. AFL w pełni aktywowany w menu komputera. Wyłącznik główny w pozycji AUTO:
Światła mijania świecą nisko i szeroko, zgodnie z oczekiwaniami.
- Przełączam gałkę z AUTO na pozycję na max w prawo (światła mijania włączone ręcznie)
I nadal mam ustawienie nisko i szeroko, jak do jazdy w strefie ruchu pieszego... A wg instrukcji w takim położeniu włącznika powinienem nie mieć zaawansowanych trybów AFL, poza samym doświetlaniem zakrętów.
M.
-
psajtex
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Głogówek / opolskie
- Kontakt:
Witam.
Mam pytanie odnośnie AFL.
Wiem, że w trybie manualnym - pokrętło całkiem w prawo nie działają tryby AFL.
Na auto działają.
Jak popchnę szybko 2 razy dźwignię kierunkowskazów w przód włączę automatyczne przełączanie świateł mijania na drogowe i odwrotnie.
Jak manualnie przełącze światła drogowe na mijania to to się wyłącza, sygnalizuje napis w zegarach i gaśnie kontrolka świateł z literą A.
Czy jak mam tak jak powyżej - czyli wyłączone automatyczne przełączanie świateł mijania na drogowe i nie świeci mi ta kontrolka, to te 9 trybów AFL działa?
Galaxy Tab Pro 8.4 & Tapatalk
Mam pytanie odnośnie AFL.
Wiem, że w trybie manualnym - pokrętło całkiem w prawo nie działają tryby AFL.
Na auto działają.
Jak popchnę szybko 2 razy dźwignię kierunkowskazów w przód włączę automatyczne przełączanie świateł mijania na drogowe i odwrotnie.
Jak manualnie przełącze światła drogowe na mijania to to się wyłącza, sygnalizuje napis w zegarach i gaśnie kontrolka świateł z literą A.
Czy jak mam tak jak powyżej - czyli wyłączone automatyczne przełączanie świateł mijania na drogowe i nie świeci mi ta kontrolka, to te 9 trybów AFL działa?
Galaxy Tab Pro 8.4 & Tapatalk
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Jak masz pokrętło na auto a nie na manual to tak.
-
psajtex
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Głogówek / opolskie
- Kontakt:
Dzięki. Tak. Pokrętło na auto. Miłego!
Note 4 & Tapatalk
Note 4 & Tapatalk
-
Marcin...86
A co może być jeżeli przełącznik świateł jest na AUTO i po załączeniu świateł drogowych(długich) przełączam na "drogowe auto" pojawia się zielona kontrolka na wyświetlaczy komunikat że światła automatyczne drogowe są aktywne,nie działają w nocy.Od czego to może być zależne ,albo co może być uszkodzone.
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Rozumiem że nie przełączają się na długie automatycznie tak? Od kiedy tak się dzieje? Masz tak odkąd kupiłeś auto czy to się dzieje od jakiegoś czasu?
Może być wina oprogramowania jeśli to nie działa odkąd kupiłeś auto - wtedy musisz się przejechać do ASO i zrobić aktualizacje kamery do świateł długich. Jeśli dzieje się to od niedawna to spróbuj odłączyć akumulator na 10-15min (reset modułów) i może pomóc. Jeśli nie pomoże, to pisz, będziemy kombinować dalej
Może być wina oprogramowania jeśli to nie działa odkąd kupiłeś auto - wtedy musisz się przejechać do ASO i zrobić aktualizacje kamery do świateł długich. Jeśli dzieje się to od niedawna to spróbuj odłączyć akumulator na 10-15min (reset modułów) i może pomóc. Jeśli nie pomoże, to pisz, będziemy kombinować dalej
-
Marcin...86
Samochód kupiłem od znajomego który ten kupił z salonu. Znam ten samochód dosyć dobrze i wiem że jak razem jechaliśmy do te światła działały poprawnie. Ale od momentu kiedy kupiłem ten samochód, to po ok. roku czasu zauważyłem ta funkcję że nie działa. Tak jak ogrzewanie foteli.O fotelach już wiem co jest przyczyną. i został problem kamery. Kilka razy już był wypięty akumulator i nic. Podjadę do ASO i ciekawe co oni mi powiedzą.Rozumie też ze kamera odpowiedzialna za to znajduje się pod lusterkiem.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Przyczyną nie przełączania się automatycznie na światła drogowe może być praca wyświetlacza w trybie dziennym, albo inne źródło światła odbijające się w szybie np. telefon, nawigacja itp.
Zasłoń czymś kamerkę i sprawdź wtedy czy nie będzie działać.
Zasłoń czymś kamerkę i sprawdź wtedy czy nie będzie działać.