--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSystem START&STOP
-
myk6414
Re: System START&STOP
Jesteś pewien? Po tym jak na a2 po jeździe ok 170kmh podjechałem pod bramki zapłacić i mi zgasł nie byłbym tego taki pewien
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Pewnie myśli o wyłączeniu systemu przyciskiem ECO. Po prostu trzeba się przyzwyczaić i wyłączać po każdym uruchomieniu silnika. Da się.a602820922 pisze:Kolego, chyba o czymś innym myślisz. Bo nam chodzi o uruchomienie silnika sprzęgłem w korkach, a z tego co wiem to nie da się tego wyłączyć samemu.
Dokładnie. Myślałem, że chroni turbinę. I też mi na bramkach wygasił silnik. Podczas jazdy również nie oszczędzałem turbiny, a nie sądzę, aby tak szybko ostygła. Co prawda trafiło się tak tylko raz, ale zaufania do tego systemu już nie mam. Teraz wyłączam po każdym starcie samochodu. Mam pomysł jak to prosto wyłączyć na stałe. Jeśli się uda, to podzielę się na Forum.myk6414 pisze:Jesteś pewien? Po tym jak na a2 po jeździe ok 170kmh podjechałem pod bramki zapłacić i mi zgasł nie byłbym tego taki pewien
-
myk6414
Dokładnie o tym samym pisze. Nie uwierzę że stojąc w korku i podjeżdżając co chwila po metr lub dwa nie będzie żadnych skutków ubocznych dla silnika.a602820922 pisze:Kolego, chyba o czymś innym myślisz. Bo nam chodzi o uruchomienie silnika sprzęgłem w korkach, a z tego co wiem to nie da się tego wyłączyć samemu.
Sent from my SM-N920F using Tapatalk
-
myk6414
Dokładnie to mam na myśliIBZI pisze:edit.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2017, o 09:57 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
-
pawelwor
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Lublin
A to dziwne, bo mi kiedyś zgasił od razu jak się na światłach zatrzymałem, a jechałem bardzo ostro...
Swoją drogą mi też przestał działać start/stop i nawet nie mam zamiaru tego naprawiać, choć ciekawi mnie dlaczego.
Swoją drogą mi też przestał działać start/stop i nawet nie mam zamiaru tego naprawiać, choć ciekawi mnie dlaczego.
- IBZI
- Moderator
Włączona klima (aktywna), niskie napięcie aku, napełnienie DPFu, niska temperatura silnika, to tylko niektóre możliwe przyczyny.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ale jadąc te 170 ze stałą prędkością nie jest jakimś wielkim wysiłkiemmyk6414 pisze:Jesteś pewien? Po tym jak na a2 po jeździe ok 170kmh podjechałem pod bramki zapłacić i mi zgasł nie byłbym tego taki pewien
-
myk6414
-
norbi333
- Ekspert
Ale podjeżdżając co chwilę nie wrzucasz co chwilę luzu. Poza tym klima chodząca czy jakiś minimalny spadek napięcia i nie zgasi autamyk6414 pisze:Dokładnie o tym samym pisze. Nie uwierzę że stojąc w korku i podjeżdżając co chwila po metr lub dwa nie będzie żadnych skutków ubocznych dla silnikaa602820922 pisze:Kolego, chyba o czymś innym myślisz. Bo nam chodzi o uruchomienie silnika sprzęgłem w korkach, a z tego co wiem to nie da się tego wyłączyć samemu.
-- 19 lip 2017, o 17:59 --
Miałem Astrę z tym silnikiem i 170 nie było jakiejkolwiek problemem dla silnikamyk6414 pisze:Dla silnika 1,6?
-
myk6414
U mnie czy jest klima czy nie ma gaśnie. No chyba że jest na dworze 30+ stopni i chodzi na maksa.
-
a602820922
- Forumowicz
- Auto: piotr
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
@norbi333
Ale podjeżdżając co chwilę nie wrzucasz co chwilę luzu. Poza tym klima chodząca czy jakiś minimalny spadek napięcia i nie zgasi auta
No ja raczej wrzucam luz, nie uśmiecha mi się trzymać wcisnietego sprzęgła dłużej niż 10 sekund.
Ja mam na myśli skrzynie manualną.
U mnie chyba to jest problemem - spadki napięcia, właśnie kilka dni temu otrzymałem komunikat o systemie ładowania baterii, jestem w trakcie poszukiwań usterki.
Ale podjeżdżając co chwilę nie wrzucasz co chwilę luzu. Poza tym klima chodząca czy jakiś minimalny spadek napięcia i nie zgasi auta
No ja raczej wrzucam luz, nie uśmiecha mi się trzymać wcisnietego sprzęgła dłużej niż 10 sekund.
Ja mam na myśli skrzynie manualną.
U mnie chyba to jest problemem - spadki napięcia, właśnie kilka dni temu otrzymałem komunikat o systemie ładowania baterii, jestem w trakcie poszukiwań usterki.
-
norbi333
- Ekspert
W automacie nie ma systemu startuje/stop.
Na to ma wpływ wiele czynników sporo czynników i wcale mnie nie dziwi, że czesciej nie działa niż działa Dawno przestało zwracać uwagę na działanie tego systemu.
Na to ma wpływ wiele czynników sporo czynników i wcale mnie nie dziwi, że czesciej nie działa niż działa Dawno przestało zwracać uwagę na działanie tego systemu.
- cinek08
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ostatnio, nawet po dłuższej trasie zauważyłem, że start/stop nie działa. To oznaka, że czas pomyśleć nad akumulatorem?
-
norbi333
- Ekspert
Ja nie pamiętam kiedy ostatni raz działał,a nawet powyżej -20 auto paliło bez problemu, a więc i akumulator sprawny
-
Wojas76
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 16SIDI
- Kod silnika: A16XHT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Wrocław
- Otrzymał piwo: 1 raz
żeby start/stop zadziałał aku musi być naładowany pow 70%, więc nie wyciągałbym pochopnych wniosków 
-
norbi333
- Ekspert
Żeby zadziałał to musi być wiele warunków spełnionych.Wystarczy ,że choćby klima chodzi i nie zadziała
- IBZI
- Moderator
To zależy czy obciąża sprężarkę. Jeśli nie, to spokojnie system zadziała.
Generalnie ludzie kombinują jak ten system wyłączyć na stałe (aby nie pamiętać o każdorazowym wciśnięciu przycisku), więc jak się nie włącza, a zapala normalnie (akumulator OK), to bym się nie martwił. Sprawdziłbym tylko dla pewności stan napełnienia DPFu, bo to też może być przyczyna braku działania systemu.
Generalnie ludzie kombinują jak ten system wyłączyć na stałe (aby nie pamiętać o każdorazowym wciśnięciu przycisku), więc jak się nie włącza, a zapala normalnie (akumulator OK), to bym się nie martwił. Sprawdziłbym tylko dla pewności stan napełnienia DPFu, bo to też może być przyczyna braku działania systemu.
-
Bodex
Czytając to forum dochodzę do wniosku by nie kupować w przyszłości nic z dopiskiem eco
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka