--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpis działania układu ładowania akumulatora w Insignii
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Re: Opis działania układu ładowania akumulatora w Insignii
zwiększa napięcie przy niższych temp otoczenia
Jak siada aku to zaczyna się ładowanie nawet ponad 15V 
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Teraz w czasie jazdy sprawdzałam w mojej i pokazuje że napięcie na aku jest 14,9V . Czy to znaczy, że kolejne zakupy mnie czekają jeszcze w tym roku?
Radio 357 :)
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Otrzymał piwo: 10 razy
Pewnie tak lecz niekoniecznie to będzie akumulator
Mam nowy od soboty i rano mam 14.8V choć szybko spada
Ważniejsze jest jakie ma napięcie rano i po tym można ocenić jego stan
Mam nowy od soboty i rano mam 14.8V choć szybko spada
Ważniejsze jest jakie ma napięcie rano i po tym można ocenić jego stan
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
To jak nie on, to co?
Już mam ostatnio kumulację rzeczy do zrobienia przed sezonem zimowym, aż się boję myśleć co jeszcze mnie zaskoczy.
Jutro rano sprawdzę, w sierpniu to jakoś rankami było 12,8V, ale od jutra przyjrzę się tym wartościom.
Już mam ostatnio kumulację rzeczy do zrobienia przed sezonem zimowym, aż się boję myśleć co jeszcze mnie zaskoczy.
Jutro rano sprawdzę, w sierpniu to jakoś rankami było 12,8V, ale od jutra przyjrzę się tym wartościom.
-
sebekoo
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Z mojej obserwacji tego tematu wywnioskowałem że jeśli Aku jest raz ładowany a raz nie - to jest dobrze. I tak też wynika z procesu ładowania akumulatora.
I teraz tak - jeśli Aku nie jest ładowany czyli jest np 12.5v napięcie akumulatora i auto nie odpala to znaczy że akumulator jest za słaby ( za mała pojemność).
Natomiast jeśli akumulator jest ładowany napięciem ok 15.0v tzn że: prawdopodobnie są robione krótkie trasy, akumulator jest niedoładowany ( pojemność naladowania akumulatora wynosi mniej niż 80%) i wtedy załącza się tryb ładowania, przy założeniu że pojemności jest większa lub równa deklarowanej przez GM.
Co w sytuacji gdy pojemność jest mniejsza niż producent zaleca. - właśnie to że może nie odpalać i jednocześnie nie załączy się tryb ładowania, bo komputer widzi akumulator naładowany w 85% i nie załączy trybu ładowania. Poziom naładowania sprawdzam OP-COM-em.
Tak jest w moim przypadku.
Dodam że akumulator kupiłem firmy HERTZ 78A/780AH
Załączyłem plik Excel w którym założył że przy 75% naładowania auto nie odpala - jeśli macie faktyczne dane przy jakich auto nie odpala to by pomogło w rozwiązywaniu problemu
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
I teraz tak - jeśli Aku nie jest ładowany czyli jest np 12.5v napięcie akumulatora i auto nie odpala to znaczy że akumulator jest za słaby ( za mała pojemność).
Natomiast jeśli akumulator jest ładowany napięciem ok 15.0v tzn że: prawdopodobnie są robione krótkie trasy, akumulator jest niedoładowany ( pojemność naladowania akumulatora wynosi mniej niż 80%) i wtedy załącza się tryb ładowania, przy założeniu że pojemności jest większa lub równa deklarowanej przez GM.
Co w sytuacji gdy pojemność jest mniejsza niż producent zaleca. - właśnie to że może nie odpalać i jednocześnie nie załączy się tryb ładowania, bo komputer widzi akumulator naładowany w 85% i nie załączy trybu ładowania. Poziom naładowania sprawdzam OP-COM-em.
Tak jest w moim przypadku.
Dodam że akumulator kupiłem firmy HERTZ 78A/780AH
Załączyłem plik Excel w którym założył że przy 75% naładowania auto nie odpala - jeśli macie faktyczne dane przy jakich auto nie odpala to by pomogło w rozwiązywaniu problemu
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 3 paź 2018, o 17:41 przez sebekoo, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Ja to dzisiaj zajrzałam, ale po 2h przerwy w jeżdżeniu, więc jeszcze chyba ciepła była. Przed samym zapłonem chyba 12,8V lub 12,6V, za sekundę po zapłonie już 13,8V i za kolejną sekundę już 14,8V i tak sobie zostaje podczas całej jazdy. Rano sobie też popatrzę wyjeżdżając po nocy
Ale jak w serwisie będę miała taki "problem", to od razu mi wcisną nowy, tak?? 
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Gdybym ja wiedziała co mi potrzebne na pewno a co nie, to byłoby łatwiej. Nie ma nikogo, kto by mi doradził w tym temacie, to muszę zdać się na doradców, którzy zamiast źrenic mają $ i myślą o swoich rocznych premiach.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Masz całe forum doradców. Jak masz rano powyżej 12 to jest dobry.
Ja tylko pytałem o ładowanie bo w zeszłym roku nie miałem tego wskazania na liczniku.
Ja tylko pytałem o ładowanie bo w zeszłym roku nie miałem tego wskazania na liczniku.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
Na razie nic nie musisz wymieniać, anie nie musisz się przejmować akumulatorem. Ten czas poświęć na opiekę paznokci
- Rafi3040
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Serock
Jak napięcie po nocy jest powyżej 12 volt to nie ma co się martwić wszystko jest ok ja miałem przypadek , że musiałem wymienić akumulator z tego względu moje napięcie po nocy było 10,5 i przy odpalaniu spadało jeszcze bardziej ,że nie dało się odpalić .
- Rafi3040
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Miasto: Serock
Nie w tej nie na szczęście nie miałem ten przypadek w Jotce
-
sebekoo
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Dziwne zachowanie - potrafi ktoś wytłumaczyć
Jak wcześniej pisałem przy ok 11.5-12v auto nie odpaliło. Wg mnie było ok 85% naładowania akumulatora - dokładnie tego nie wiem.
Od tamtego czasu jeżdżę na światłach mijania - ładowanie 13.9V. Auto odpala normalnie codziennie.
Teraz w piątek podłączyłem zwykły prostownik transformatorowy (celem doładowania ) i ładowałem przez sobotę i pół niedzieli, kontrolując napięcie aby nie przekraczało napięcia 14.5V - podchodziłem co kilka godzin i obniżałem natężenie i jednocześnie napięcie.
W niedziele rano (8:00) odłączyłem prostownik od aku. Ok godziny 18:00 sprawdziłem napięcie na aku -13.0V.
Podłączyłem ponownie ładowanie - napięcie ładowanie wynosiło 13.5V - zostawiłem do rana i rano o 5:00 (wstaje do pracy) napięcie wynosiło 14.5v. Odłączyłem prostownik, zapaliłem auto i pojechałem do pracy. W drodze do pracy i z pracy ładowanie w samochodzie pokazywało 14.8V. W domu podłączyłem opcom i tu mnie zaskoczyła jedna wartość - stopień naładowania aku wynosi 70,4%, a napięcie 12.60v. Auto odpala normalnie na cyknięcie.
Czy da się to jakoś logicznie wytłumaczyć?
Jak wcześniej pisałem przy ok 11.5-12v auto nie odpaliło. Wg mnie było ok 85% naładowania akumulatora - dokładnie tego nie wiem.
Od tamtego czasu jeżdżę na światłach mijania - ładowanie 13.9V. Auto odpala normalnie codziennie.
Teraz w piątek podłączyłem zwykły prostownik transformatorowy (celem doładowania ) i ładowałem przez sobotę i pół niedzieli, kontrolując napięcie aby nie przekraczało napięcia 14.5V - podchodziłem co kilka godzin i obniżałem natężenie i jednocześnie napięcie.
W niedziele rano (8:00) odłączyłem prostownik od aku. Ok godziny 18:00 sprawdziłem napięcie na aku -13.0V.
Podłączyłem ponownie ładowanie - napięcie ładowanie wynosiło 13.5V - zostawiłem do rana i rano o 5:00 (wstaje do pracy) napięcie wynosiło 14.5v. Odłączyłem prostownik, zapaliłem auto i pojechałem do pracy. W drodze do pracy i z pracy ładowanie w samochodzie pokazywało 14.8V. W domu podłączyłem opcom i tu mnie zaskoczyła jedna wartość - stopień naładowania aku wynosi 70,4%, a napięcie 12.60v. Auto odpala normalnie na cyknięcie.
Czy da się to jakoś logicznie wytłumaczyć?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Panek
- Użytkownik
- Auto: insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
A wiecie może poniżej jakiej wartości naładowania akumulatora zalacza sie alarm samochowody fabryczny?
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Ja miałem ostatnio w okolicy 10V (cela padła) i się nie alarm nie załączył, ba, nawet centralzamek nie zadziałał.
- maciejdm1
- Użytkownik
- Auto: Insignia fl
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Głogów
- Otrzymał piwo: 5 razy
Czy te wartości trzeba jakoś uaktywnić, żeby pokazało na dużym wyświetlaczu między zegarami?