Bezpiecznik juz wiem, nr 51 ide sprawdzic
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSygnał dźwiękowy klakson
-
jarecki
Sygnał dźwiękowy klakson
[quote][/quote]Moze mi ktos wskazac w ktorym miejscu znajduje sie to ustrojstwo, i ktory bezpiecznik temu odpowiada
Brak sygnalu dzwiekowego 
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Re: Sygnal dzwiekowy.
http://www.opel.pl/content/dam/Opel/Eur ... online.pdf
strona 229, nr obwodu 51
-- 3 lis 2013, o 16:46 --
to jest przekaźnik pod maską
-- 3 lis 2013, o 16:47 --
znając życie to jest gdzieś na pasie przednim pod zderzakiem
strona 229, nr obwodu 51
-- 3 lis 2013, o 16:46 --
to jest przekaźnik pod maską
-- 3 lis 2013, o 16:47 --
znając życie to jest gdzieś na pasie przednim pod zderzakiem
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
proximuss
Re: Sygnał dźwiękowy
Czesc. Wracajac dzisiaj z pracy bylem zmuszony uzyc sygnalu dzwiekowego zeby obudzic jakas bardzo spiaca krolewne ktora zmieniala pas nie patrzac w lusterka. Zatrabilem 2 razy za trzecim razem kompletna cisza.Klakson padl calkowicie -nie trabi. Bezpiecznik nr 51 sprawdzilem i jest dobry.Czy Macie jakies pomysly co moze byc przyczyna takiej usterki. Z gory dziekuje.
- kretuu
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA 2,0 TDCI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: OBIECHÓW / SZCZEKOCINY
Witam
Podbijam temat . Brak sygnału dźwiękowego. Bezpiecznik sprawdzony. Jakieś pomysły.
Podbijam temat . Brak sygnału dźwiękowego. Bezpiecznik sprawdzony. Jakieś pomysły.
- rollyone
- Użytkownik
- Auto: Insignia se cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Glasgow Szkocja
- Otrzymał piwo: 1 raz
Wygląda na to, że klakson do wymiany. Mnie czeka dokładnie to samo. Mały kłopot z dostępem bo umieszczony jest w przednim nadkolu za zderzakiem.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Gdyby nie zbiornik od płynu do spryskiwaczy to można by było się do niego dostać przez nadkole. A tak to zostaje zdjęcie zderzaka, które zajmuje maksymalnie 15 minut.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- rollyone
- Użytkownik
Jestem już po wymianie klaksonu, po zdjęciu zderzaka okazało się do wymiany jest także podpora chłodnicy na przednim pasie bo po prostu sobie pękła..
Wysłane z mojego SM-T230 przy użyciu Tapatalka

- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
U mnie tez nie dziala klakson bezpiech ok przekaźnik też.
Wysłane przez tapatalk
Wysłane przez tapatalk
- rollyone
- Użytkownik
Dan samodzielnie wymienisz klakson bez żadnego problemu. Skorzystaj z porady na forum demontaż zderzaka przedniego i cała operacja nie powinna Ci zająć więcej jak 45 minut.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Już próbowałem zdjąć zderzak i ukręciłem jedną śróbę tą długą od spodu co jest bo była tak skorodowana. Co lepsze czasem klakson ożywa po myjni czy deszczu więc u mnie będzie coś elektryką, posprawdzam punkty styku, wiązkę i zobaczymy.
Wysłane przez tapatalk
Wysłane przez tapatalk
- rollyone
- Użytkownik
Jednak przygotuj się na wymianę klaksonu, miałem dokładnie te same objawy i musiałem go wymienić, a co do śrub to warto zaopatrzyć się w penetrator lub odrdzewiacz i delikatnie lewo prawo powoli wykręcać.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
zielon70
Problem z klaksonem
Witam serdecznie wszystkich
Nie działa mi klakson - sprawdziłem bezbiecznik zgodnie z instrukcją obsługi - bezpieczniki w przedziale silnikowym oznaczony w instrukcji nr 51 (15) - po naciśnieciu klaksonu słychać jedynie w rejonie bezpieczników dzwięk przypominający bardzo krótkotrwałe zwarcie. Pytanie czy ktoś miał podobną historię i czy wiadomo jak usunąć tę awarię?
Nie działa mi klakson - sprawdziłem bezbiecznik zgodnie z instrukcją obsługi - bezpieczniki w przedziale silnikowym oznaczony w instrukcji nr 51 (15) - po naciśnieciu klaksonu słychać jedynie w rejonie bezpieczników dzwięk przypominający bardzo krótkotrwałe zwarcie. Pytanie czy ktoś miał podobną historię i czy wiadomo jak usunąć tę awarię?
-
krajes
Re: Problem z klaksonem
Może przekaźnik padł a nie bezpiecznik. Nie wiem tylko czy w insigniach jest on do klaksonu. Sprawdź to. Jeśli nie on to sprawdź bezpośrednio sam klakson.
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Re: Problem z klaksonem
Dźwięk krótkotrwałego "zwarcia" to właśnie dźwięk przekaźnika, jak się domyślam. Przekaźniki przy zwieraniu wydają takie charakterystyczne "pstrykniecie". Przekaźnik od klaksonu w Insigniach jest
Możesz go wyjąć i sprawdzić czy działa w warunkach domowych, podłączając np. zasilacz 12V pod piny 1 i 2 (numery pinów masz podane na przekaźniku przy pinach) i sprawdzić miernikiem czy pomiędzy pinami 3 i 5 jest przejście. Ew. jak nie masz miernika, to w piny 3 i 5 wepnij żarówkę samochodową z baterią 9V, w taki sposób:
(Sorry za jakość tego "malowidła" ale robione na szybko
)
Jeśli będzie przejście pomiędzy pinami 3 i 5 to znaczy, że przekaźnik jest sprawny, z resztą zazwyczaj jak "pstryka" to znaczy, że działa, ale nie zawsze - zdarzają się wyjątki
Jeśli jest sprawny to trzeba szukać przyczyny np. w bezpiecznikach (co już wykluczyłeś), samym klaksonie albo w instalacji.
Tu jeszcze wrzucam fotkę przekaźnika od dołu z numerami pinów: U siebie jeszcze z tym problemu nie miałem, opieram się na wiedzy z forum i google'a
Jak ktoś ma dokładniejsze informacje (na temat rodzaju przekaźnika, jego wyjść itp.) to proszę o poprawę 
Jeśli będzie przejście pomiędzy pinami 3 i 5 to znaczy, że przekaźnik jest sprawny, z resztą zazwyczaj jak "pstryka" to znaczy, że działa, ale nie zawsze - zdarzają się wyjątki
Tu jeszcze wrzucam fotkę przekaźnika od dołu z numerami pinów: U siebie jeszcze z tym problemu nie miałem, opieram się na wiedzy z forum i google'a
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
maciej.szewczyk1
Re: Sygnał dźwiękowy klakson
Który przekaźnik odpowiada za klakson? Bezpiecznik i klakson mam sprawne, a trąbi 0,5 sekundy co tysiąc wciśnięć :/
- Prezesikszczecin
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: szczecin
Sygnał dźwiękowy klakson
Inne pytanie można założyć jakiś mocniejszy klakson bo ten ori to cienko piszczy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Można. Sam na próbę podłączałem inny i wszystko działało. W przypadku takich piszczałek jak powyżej problemem może być miejsce. Tam gdzie oryginał raczej nie zmieścisz, pozostaje więc podciągnięcie instalacji gdzieś w wolne miejsce pod maską.
-
norez
Mój też już przestał trąbić.. dobija mnie ten samochod.. było kupić nowego hujdaja z salonu -_-'
-
norez
Takie rzeczy to sie zdarzały w maluchach i dużych fiatach w poprzedniej epoce. Szkoda, źe w tym samochodzie bardzo durno rzeczy sie 'zdarza'
(wpis jak i poprzedni o charakterze żartobliwym, bo pozostaje sie już tylko śmiać)