--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wariujące zegary po wyjeździe z myjni

ODPOWIEDZ
milyjarek
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: D20DTH
Rok produkcji: 2020
Miasto: Wrocław
Otrzymał  piwo: 3 razy

Wariujące zegary po wyjeździe z myjni

Post autor: milyjarek » 18 gru 2018, o 20:24

Witam. Jestem posiadaczem auta od lipca tego roku. Słyszałem że Insignie mają problemy z elektryką czy to prawda i występuje problem często? Ja już miałem taką sytuację 2 razy podczas korzystania z myjni takiej gdzie myją pojazd pracownicy myjni. Otóż po wyjezdzie z takiej myjni gasną zegary , wszystkie kontrolki , wskazówki opadają całkowicie , brak kierunkowskazów. Działają tylko światła przód/tył i auto normalnie jedzie. Po ok 5-10 minutach wszystko wraca do normy. Natomiast gdy myję sam na myjni bezobsługowej w/w problemów nie ma. Czy miał ktoś coś takiego? Czy podpięcie auta w ASO pod komputer może wykazać jakąś przyczynę? Jakieś sugestie?

marcin.1987
Zapaleniec
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Re: Wariujące zegary po wyjeździe z myjni

Post autor: marcin.1987 » 19 gru 2018, o 07:51

Być może są jakieś błedy archiwalne, ale ciężko mi powiedzieć (może zarejestrowało spadek napięcia lub zwarcie w którymś z modułów). Spróbowałbym poszukać informacji, który moduł kontroluje zegary i gdzie jest umiejscowiony i tam szukać problemu (nieszczelny moduł lub uszkodzona wiązka/wtyczka). Warto to zrobić, póki problem jest sporadyczny, bo jak już się zaleje na dobre to wymiana może okazać się dużo bardziej problematyczna i kosztowna - znalezienie odpowiedniego modułu + koszty wymiany i prawdopodobnie zaprogramowania go na nowo w aucie.

A co do odczytu błędów to skontaktuj się z kimś z Wrocławia kto posiada Opcoma i błędy sprawdzicie bez konieczności jazdy do ASO. Dopiero jak Opcom nie da rady to podjechać do ASO.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”