--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

EKU, BCM, CAN. Błędy...

ODPOWIEDZ
Hubert9090
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 1 raz

EKU, BCM, CAN. Błędy...

Post autor: Hubert9090 » 16 lis 2020, o 22:43

Witam, (2.0cdti, 160km, automat) temat poruszyłem już w innych postach, niestety nie otrzymałem odpowiedzi więc szukam dalej :roll: od kilku miesięcy borykam się z problemem szarpania i gaśnięcia silnika. Wyeliminowane zostały już chyba wszystkie ewentualne przyczyny mechaniczne. Więc zostaje elektronika. Najprościej byłoby chyba brać lawete i jechać do serwisu ale mam dość daleko i nie ma pewności czy pomogą, więc działam na własną rękę ale już pomysłów brakuje. Mechanik zapytał kolegę mechanika, który kiedyś pracował w serwisie Opla czy ma jakieś pomysły bo jemu już zabrakło. Ten stwierdził, że bardzo możliwe iż padł sterownik silnika. Miewali takie przypadki i odsyłali to do innych speców zajmujących się wyłącznie komputerami, zdarzyły się problemy z lutami itp. Odnalazłem w internetach firmy zajmujące się naprawami takich układów i programowaniem plug&Play, czyli wysyłam części do nich A oni odsyłaja mi sprawną.

Teraz wybaczcie bo z zawodu zajmuje się budowaniem domów A nie samochodów więc moje pytania będą głupawe.
Czy moge "bezkarnie" odpiąć komputer i później go wpiąć ponownie?
Czy szyna CAN jest integralną częścią komputera czy to chodzi o te połączenie "wtyczkę " (w większości błędów pojawia się komunikat o błędzie magistrali danych lub nieprawidłowy sygnał)
Najczęściej błędy się pojawiają w module BCM i module hamulców, później w silniku ale to głównie jak silnik przestaje pracować.
Czy jest sens odsyłać komputer jeśli błędy pojawiają się w innych modułach?
Po ostatniej wymianie oleju sprawdzeniu miski, panewek, uszczelki smoka. Przejechałem 150km miałem cichą nadzieję, ze po prostu jakiś śmieć pływał w misce i zakłucał pracę czujnika i będzie już dobrze... i jeb znów to samo.

Holios
Użytkownik
Auto: BMW G31
Rok produkcji: 2019
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Re: EKU, BCM, CAN. Błędy...

Post autor: Holios » 17 lis 2020, o 07:55

Pytanie jakim sprzętem odczytujesz te błędy, bo pytanie czy to są stare błędy czy aktualne i kiedy się pojawiają.
Zawsze też możesz kupić środek do czyszczenia styków i na odpiętym akumulatorze posprawdzać i poczyścić wtyczki od komputera i bcm oraz innych modułów które Ci wyskakują w błędach. To najmniej kosztowne działanie.
Po drugie już wiele razy było opisywane że elektronika wariuje jak jest problem z prądem i akumulatorem.
Ja bym na Twoim miejscu wymienił akumulator na nowy, od razu Ci powiem że kwestie sprawdzania, mierzenia i podkładania innego na próbę mogę nic nie dać, lepiej odżałować i kupić nowy tym bardziej że mieszkasz w rejonie "dość" kapryśnym w pogodę :)

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 17 lis 2020, o 08:37

Moduły można wypinać, tylko dobrze jest na ten czas akumulator odpiąć.
Szyna CAN, są to 2 przewody, które łączą ze sobą moduły i umożliwiają im komunikację między sobą. CAN jest w topologii magistrali, czyli zaczyna się w jednym miejscu, przechodzi przez moduły (może być odczep) i gdzieś się kończy (na początku i końcu jest terminator). Może być tak, że szyna CAN biegnie z BCM do modułu ABS, a później ECU i moduł ABS coś psuje po drodze. Jak Kolega wyżej radzi, popsikaj styki jakimś kontaktronem (możesz też przeczyścić mechanicznie, jak są mocno zaśniedziałe), popatrz też, czy Ci jakiś gryzoń nie naruszył wiązki. Wtyczki możesz odpinać, ale dobrze jest to robić na odpiętym akumulatorze.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 17 lis 2020, o 08:39

Podjedź do Auto Karaś na Sejneńskiej i zapytaj o Wojtka.Pracował w ASO i ma pojęcie.Wszystkie moje Ople naprawiał włącznie z 2.8 T.Ewentualnie możesz podjechać do mnie i spróbujemy odczytać i skasować błędy opcomem czy opel scanerem

Hubert9090
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Hubert9090 » 17 lis 2020, o 12:57

Dzięki za odpowiedzi :) o objawach z aku itd. Czytałem, więc i aku był nowy kupiony na wiosnę jak się zaczęły te cyrki, w międzyczasie regenerowany alternator, sprawdzenie i ustawienie rozrządu, kilka razy wymienione czujniki położenia wału i rozrzadu (po kilku szarpnieciach pojawiał się błąd czujnika położenia wału i później na silniku), ostatnio sprawdzona miska i koło sygnałowe. Co ciekawe po pierwszych wymianach na jakiś czas było ok jakieś sporadyczne szarpniecie, później co raz częściej i aż się nie dało przejechać kilku kilometrów. Ostatnio postała z miesiąc zobaczyliśmy miskę, i pojeździła 150km w różnych warunkach i znów jeb.
Sprawdzałem i usowalem błędy aplikacja kolegi Pinga. Wiem, że to trochę karkołomne się brać za coś na czymś się nie zna, ale obawiam sie zjeżdże 10 warsztatów, w każdym wymienia jakieś głupoty i wyjdzie taniej zezłomować. Dałeś mi nadzieję, że może kogoś się u nas znajdzie. :D

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”