--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuProblem z elektryką Insignia A 2.0CDTI
-
Ziomall123
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Problem z elektryką Insignia A 2.0CDTI
Cześć,
dopadł i mnie problem, którego nie potrafię to rozwiązać. Pojawiły się znikąd następujące błędy.
Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Na desce pojawiły, sygnał ESC i poduszka powietrzna.
dopadł i mnie problem, którego nie potrafię to rozwiązać. Pojawiły się znikąd następujące błędy.
Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Na desce pojawiły, sygnał ESC i poduszka powietrzna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: Problem z elektryką Insignia A 2.0CDTI
Np. słaby akumulator?
I po co nowy temat? Nie można zapytać w istniejącym?
I po co nowy temat? Nie można zapytać w istniejącym?
-
Ziomall123
- Nowicjusz
Właśnie akumulator jest nowy.YUASA YBX9115 AGM START STOP 80AH 800A. I dlatego to w pierwszej kolejności odrzuciłem. Kupiony ok. 4 miesiące temu.
-
Ziomall123
- Nowicjusz
Zrzut z oplmonitor. Po doładowaniu akumulatora i jego sprawdzeniu problem nie zniknął. Wtyki przy hamulcu elektrycznym sprawdzone. Na blacie błąd od poduszki ESC i hamulec postojowy. Bezpieczniki sprawdzone.Przeszukałem całe forum ale nie znalazłem odpowiedzi. Hamulec ręczny działa ale chyba nie do końca, bo wcześniej mogłem zaciągnąć na dwa razy teraz jest tylko na raz. Kończą mi się powoli pomysły.
-
Kosa00
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTE
- Miasto: Szczecin
Cześć, może nie ten sam problem ale też objawia się używając postojowego.
W trakcie zaciągania/spuszczania elektrycznego hamulca postojowego auto nagle zaczyna sypać błędami:
Moduł hamulców: U0073-00, U0140-00
Moduł hamulca postojowego: C0561-71
Moduł wspomagania kierownicy: U0121-00
Moduł BCM: U0100-00
Na zegarach podczas pracy hamulca postojowego pojawia się na chwilę ESP, zegar temp. oleju wskazówka spada. Po zakończeniu zmiany stanu hamulca wszystko wraca do normy. Wszystko działa i nie wyświetlają się błędy. Przy wyłączonym start/stop po zahamowaniu włącza się z powrotem. ABS poprawnie szczytuje każde koło.
Ktoś miał podobny problem, lub wie gdzie szukać przyczyny?
W trakcie zaciągania/spuszczania elektrycznego hamulca postojowego auto nagle zaczyna sypać błędami:
Moduł hamulców: U0073-00, U0140-00
Moduł hamulca postojowego: C0561-71
Moduł wspomagania kierownicy: U0121-00
Moduł BCM: U0100-00
Na zegarach podczas pracy hamulca postojowego pojawia się na chwilę ESP, zegar temp. oleju wskazówka spada. Po zakończeniu zmiany stanu hamulca wszystko wraca do normy. Wszystko działa i nie wyświetlają się błędy. Przy wyłączonym start/stop po zahamowaniu włącza się z powrotem. ABS poprawnie szczytuje każde koło.
Ktoś miał podobny problem, lub wie gdzie szukać przyczyny?
-
Fiishing76
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Brlfast
Koledzy jestem nowy i nie mogę normalnie zadać pytania... Insignia 2010 UK...kupiłem auto jeździ, ale co chwilę wyskakuje komunikat (y) problem z oświetleniem tablicy...ale świeci, problem z lewa lampa pozycyjna...ale jest, czujnik parkowania zaczyna piszczeć zaraz po wrzuceniu wstecznego...chyba, że zapali się komunikat o tablicy wtedy działają bez zarzutu. Oprócz tego, gdy otwieram auto z pilota, mimo braku biegu wstecznego czujniki piszczą i pali się lampka wsteczną...będę wdzięczny za pomoc...szukam i zero efektów...
- jotef
- Użytkownik
- Auto: eSTe
- Kod silnika: A20DTE
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 31 razy
załóż sobie nowy, ładniejszy klawisz/włącznik od Astry, bo to może pomóc:
... będziesz miał chromowany i z czerwonym podświetleniem
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 39 razy
Widzę że totalny szrot , najpierw reset auta a potem odczytać błędy bo wróżyć to można z fusów .Fiishing76 pisze: ↑1 lut 2025, o 09:39Koledzy jestem nowy i nie mogę normalnie zadać pytania... Insignia 2010 UK...kupiłem auto jeździ, ale co chwilę wyskakuje komunikat (y) problem z oświetleniem tablicy...ale świeci, problem z lewa lampa pozycyjna...ale jest, czujnik parkowania zaczyna piszczeć zaraz po wrzuceniu wstecznego...chyba, że zapali się komunikat o tablicy wtedy działają bez zarzutu. Oprócz tego, gdy otwieram auto z pilota, mimo braku biegu wstecznego czujniki piszczą i pali się lampka wsteczną...będę wdzięczny za pomoc...szukam i zero efektów...
-
Ścierwojad
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Białystok
Mam problem. Też 2.0 cdti. Ogólnie choinka, dyskoteka. Przekręcam kluczyk i brak reakcji i brak napięcia na przewodzie do rozrusznika. Czasem interfejs odb2 nie łączy się z ECU. Podejrzewam uszkodzony ECU, lub gdzie indziej brak łączności (gdzie?). Akumulator sprawny i naładowany. Wtyczki poodpinałem od ECU i od innego sterownika między lampą a akumulatorem. Wszystko gra, wiązka z wierzchu też wygląda ok. Podobno klapa bagażnika ma na coś wpływ ale na odpalenie?! Który konkretnie to jest przekaźnik rozrusznika rozrusznika? internet mówi sprzczne informacje. Co jeszcze warto sprawdzić przed wymiana ECU?
-
kiper025
- Nowicjusz
- Miasto: Świnoujście
- Postawił piwo: 1 raz
Problem z elektryką Insignia A 2.0CDTI
Siemanko mam mały problem , podczas jazdy zaczął samochód wariować a mianowicie pojawiła się choinka a wskazówka od temp cieczy paliwa i obrotów opadła na dół i nie rusza się , brak prędkościomierza, klima się ciągle wyłącza a podświetlenie wariuje. Po obd wychodzi mi błąd "Wolnoprzesyłowa magistrala CAN komunikacji modułu sterującego wyłączona" i "Charakterystyka szyny MOST" , Po badaniu aku wychodzi naładowanie 65% stan aku 49% (8lat już ma). Po naładowaniu aku przez całą noc dziś nie wyskakuję nic i nie ma problemów żadnych , czy to możliwe ze przez aku to się dzieje i trzeba już wymienić ?
- IBZI
- Moderator
Tak, możliwe. Takie są między innymi objawy słabego akumulatora.
-
Paweledi123
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 19 razy
-
kiper025
- Nowicjusz
- Miasto: Świnoujście
- Postawił piwo: 1 raz
Problem rozwiązany , winowajca akumulator , był zamontowany w 2013r przez fabrykę. Dla przyszłych osób zmagających się z problemem, jeśli macie start&stop system i przestanie działać to jest duża szansa że to aku, ponieważ jak się dowiedziałem to jest pierwszy sygnał dla kierującego.
- IBZI
- Moderator
Nic nowego nie odkryłeś. Sprawa "wałkowana" na Forum wiele lat. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz też warunki zadziałania/braku działania systemu start&stop.