--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCzujniki ciśnienia w oponach
-
wojtas69
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.8T 4x4
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: Czujniki ciśnienia w oponach
Jeśli masz automatyczne rozpoznawanie i przypisywanie czujników to komputer sam rozpozna, że koło zostało przełożone. Nie szkoda zawieszenia, będziesz musiał wymieniać amortyzator i tuleje a to drożej wyniesie niż naparaw felgi lub zakup prostej.
- etac
- Użytkownik
- Auto: brak
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: SBE
- Otrzymał piwo: 11 razy
- Kontakt:
Mam przełożony licznik z opcja UpLevel, ale drażni mnie info z TPMS. Da się to jakoś wyłaczyć
- etac
- Użytkownik
- Auto: brak
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: SBE
- Otrzymał piwo: 11 razy
- Kontakt:
A masz pomysł jakie opcje wybrać, bo wybierając dane dla tego rocznika, nie da się wyłaczyć
-
wojtas69
- Użytkownik
A jaki masz rocznik? Żony auto jest z 2013 (po liftowe) ale modelowo z 2014 i się daje wyłączyć, przy konfiguracji modułu nadwozia pyta się czy jest TPMS.
-
wojtas69
- Użytkownik
Przy konfiguracji modułu nadwozia (nie licznika) pyta się oprogramowanie czy jest czy nie ma TPMS, tak jest przynajmniej u mnie.
-
MADMIR
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
Może ktoś by zamieścił sposób wyprogramowania czujników. Mam polifta i cały czas komunikaty i kontrolka o monitorowanie ciśnienia w kołach (nie mam czujników w alufelgach).
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
założyłem wczoraj koła rok prod. 2015 do mojej Insigni 2014 . czujniki rozpoznane po około 3 km w mieście . Ulga nic nie trzeba programować 
-
wojtas69
- Użytkownik
Panowie nowe czujniki na AliExpress z przesyłką za komplet są po 80$ to naprawdę nie jest majątek.
-
marek710507
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Zachodniopomorskie
Witam
Ile na dzień dzisiejszy biorą za zaprogramowanie czujników?
U mnie pokazują błędnie z rzeczywistym ciśnieniem.
Ile na dzień dzisiejszy biorą za zaprogramowanie czujników?
U mnie pokazują błędnie z rzeczywistym ciśnieniem.
-
gingop
- Użytkownik
- Auto: Insignia A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Witam.
Auto mam od niedawna. Przy zakupie i powrocie do domu pokazywało ciśnienie w każdym kole. Ale ostatnio przy uruchomieniu silnika pokazuje na wyswietlaczu "! system nie rozpoznaje opon".
Opony wymieniłem na nowe letnie i dalej to samo, pokazuje kreski na każdym kole.
Czyli co? Nagle padły wszystkie czujniki? Czy to jakiś błąd w kompie?
Auto mam od niedawna. Przy zakupie i powrocie do domu pokazywało ciśnienie w każdym kole. Ale ostatnio przy uruchomieniu silnika pokazuje na wyswietlaczu "! system nie rozpoznaje opon".
Opony wymieniłem na nowe letnie i dalej to samo, pokazuje kreski na każdym kole.
- Gregs
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Miasto: Warszawa
Podjedź do dobrego wulkanizatora aby sprawdził Ci czujniki. Rozumiem, że felgi z czujnikami zostały.
Jak wspomniałem dobry wulkanizator sprawdzi stan czujników, stan procentowy baterii w nich się znajdujących i w razie potrzeby zaprogramuje Ci czujniki.
W ASO nie mają najnowszych urządzeń do czujników i np. nie są w stanie stwierdzić w jakim stanie są baterie w czujnikach.
Ale na początku odłącz akumulator na 15-30 minut a następnie przejedź kilka km. Czujniki w Insigni powinny się same zaprogramować w trakcie jazdy.
Jak wspomniałem dobry wulkanizator sprawdzi stan czujników, stan procentowy baterii w nich się znajdujących i w razie potrzeby zaprogramuje Ci czujniki.
W ASO nie mają najnowszych urządzeń do czujników i np. nie są w stanie stwierdzić w jakim stanie są baterie w czujnikach.
Ale na początku odłącz akumulator na 15-30 minut a następnie przejedź kilka km. Czujniki w Insigni powinny się same zaprogramować w trakcie jazdy.
-
gingop
- Użytkownik
- Miasto:
A takie urzadzenie do programowania czujników w naszych insigniach sprawdza się?
Można kupić na Ali.
https://m.aliexpress.com/s/item/3259331 ... &#autostay
Można kupić na Ali.
https://m.aliexpress.com/s/item/3259331 ... &#autostay
- Gregs
- Użytkownik
Pewnie się sprawdza jeżeli ASO ich używa. Ale służy tylko w celu przypisania czujnika do danego koła, szczególnie gdy ktoś zmienia sezonowo całe koła, a nie same opony i stosuje ich rotację sezonową.
Nie zdiagnozuje uszkodzenia czujnika i stanu baterii, nie nauczy niekompatybilnego czujnika do danego samochodu (to potrafią urządzenia kosztujące powyżej 200 euro), ale do użytku codziennego (szczególnie przy niskiej cenie) jest jak najbardziej przydatne.
Tu są filmiki jak to działa:
https://www.youtube.com/watch?v=_v8jTLmbwXY
https://www.youtube.com/watch?v=2M0G49UoyC4
Nie zdiagnozuje uszkodzenia czujnika i stanu baterii, nie nauczy niekompatybilnego czujnika do danego samochodu (to potrafią urządzenia kosztujące powyżej 200 euro), ale do użytku codziennego (szczególnie przy niskiej cenie) jest jak najbardziej przydatne.
Tu są filmiki jak to działa:
https://www.youtube.com/watch?v=_v8jTLmbwXY
https://www.youtube.com/watch?v=2M0G49UoyC4
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Mógł też paść moduł, albo jego przyłącze. Czasem się zdarza. Gdzie go szukać i jak sprawdzić znajdziesz na forum.gingop pisze:Witam.
-
gingop
- Użytkownik
- Miasto:
Akumulator odłączałem i nic nie pomaga, dalej nie wykrywa ciśnień w oponach.
edit:
Zrobione
, dzięki za podpowiedzi. Wtyczka była poluzowana od modułu.
edit:
Zrobione
-
ZUBERTO
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST LPG
- Kod silnika: A14NET
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: BI
- Postawił piwo: 1 raz
Rozumiem, że TPMS opisane na ali jako:wojtas69 pisze:Panowie nowe czujniki na AliExpress z przesyłką za komplet są po 80$ to naprawdę nie jest majątek.
Wysokiej Jakości Czujnik TPMS Opona Samochodu Do samochodu Opel Astra P3400 OEM 13581560 3033 2014
podejdą bez bólu do Insignii z 2016?
link:
https://pl.aliexpress.com/item/TPMS-Sen ... 502041f268
- Gregs
- Użytkownik
W tym ogłoszeniu nie ma częstotliwości. Ale doczytałem, że jest to wersja 433MHz.
Dla Europy powinna być 433MHz. Nie wiem czy ten numer będzie pasował, ale do Insigni po 2014r- do końca produkcji. (bez Insigni 2, która ma inne czujniki) zalecane są numery czujników:
13581560 lub 13598775. Są one w pełni zamienne i możesz się kierować tylko ceną (wpisz numery do wyszukiwania w Aliexpress).
Alternatywnie będą też działały czujniki starszego typu: 13348393 oraz 13327259. Mają one inny kształt, ale będą również prawidłowo działały.
EDIT:
Dokopałem się, że ten czujnik, który podałeś (13581560) jest niby dedykowany do Astry Van [GM P3400] produkcja od 2014- do zakończenia produkcji, ale jako jego zamienniki podają czujniki:13598775 i 13581560 (czyli nominalnie dedykowane do Insigni). Alternatywnie można też zastosować starszego typu czujniki: 13348393 oraz 13327259 (czyli również pierwotnie dedykowane do insigni).
Wniosek jest taki, że wszystkie te czujniki będą pasowały do Insigni 2016. Czyli przy zakupie na Aliexpress decydująca jest cena. Przy czym do nowych wersji czujników można dokupić i łatwo wymienić same zawory (w przypadku, gdyby uległy one szkodzeniu). W starych wersjach czujników (tych kwadratowych) takiej opcji nie ma.
Dla Europy powinna być 433MHz. Nie wiem czy ten numer będzie pasował, ale do Insigni po 2014r- do końca produkcji. (bez Insigni 2, która ma inne czujniki) zalecane są numery czujników:
13581560 lub 13598775. Są one w pełni zamienne i możesz się kierować tylko ceną (wpisz numery do wyszukiwania w Aliexpress).
Alternatywnie będą też działały czujniki starszego typu: 13348393 oraz 13327259. Mają one inny kształt, ale będą również prawidłowo działały.
EDIT:
Dokopałem się, że ten czujnik, który podałeś (13581560) jest niby dedykowany do Astry Van [GM P3400] produkcja od 2014- do zakończenia produkcji, ale jako jego zamienniki podają czujniki:13598775 i 13581560 (czyli nominalnie dedykowane do Insigni). Alternatywnie można też zastosować starszego typu czujniki: 13348393 oraz 13327259 (czyli również pierwotnie dedykowane do insigni).
Wniosek jest taki, że wszystkie te czujniki będą pasowały do Insigni 2016. Czyli przy zakupie na Aliexpress decydująca jest cena. Przy czym do nowych wersji czujników można dokupić i łatwo wymienić same zawory (w przypadku, gdyby uległy one szkodzeniu). W starych wersjach czujników (tych kwadratowych) takiej opcji nie ma.