--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpony zimowe
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Re: Opony na zimę
No chyba przede wszystkim utraty komfortu (co faktycznie w wielu przypadkach to stereotyp) no i cen opon, bo fakt, opony o niższym profilu są droższe 
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
A może raczej ludzie obawiają się dziur i później konieczności prostowania felg?
Niemniej jednak fabryczne felgi w Insi dość mocne są - moje zaliczyly niejedną dziurę i wciąż są proste.
A co do komfortu - jak jest FlexDrive to chyba i na samych felgach by to pojechało bez zauważalnej straty komfortu.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
Niemniej jednak fabryczne felgi w Insi dość mocne są - moje zaliczyly niejedną dziurę i wciąż są proste.
A co do komfortu - jak jest FlexDrive to chyba i na samych felgach by to pojechało bez zauważalnej straty komfortu.
pozdro.,
mxw.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
FlexDrive jest po to, by włączać Sport i zwiększać bezpieczeństwo prowadzenia, a nie dla komfortu 
M.
M.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Przede wszystkim, ludzie się boją, bo tego, czyli większej felgi, nie znają, albo pamiętają ile gumy było na starym aucie z oponą 185/45R14, tylko nijak się to ma do ilości gumy na oponie 245/45R18. Jednak w pamięci pozostało, że profil 45 to placek, prawie sama felga 
Nie ma co na siłę nikogo przekonywać, ani do większej opony, ani do większej felgi ani do chiptuningu.
Nie ma co na siłę nikogo przekonywać, ani do większej opony, ani do większej felgi ani do chiptuningu.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Jak dla mnie jedynym przeszkodą są typowe łańcuchy, które mogą trochę przyczeć błotnik, ale nie do końca i tego jestem pewien.
Xperia Z3
Xperia Z3
- elfiasty
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Olsztyn
- Otrzymał piwo: 4 razy
A używałeś w ogóle tych łańcuchów tekstylnych ? Bo swojego czasu też się nad nimi poważnie zastanawiałem.
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
mxw pisze:
pozdro.,
mxw.
FlexDrive + HR + 20' = komfort hahahah
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
P405
- Zapaleniec
Jeszcze nie, narazie w czeskich górach wyciągam się bez problemu tam gdzie inni na łańcuchach. Opony Vredestein Wintrac Xtreme wyglądają na szersze niż 245. Rozmawiałem na stoku z jednym co miał właśnie założone przy aucie i mówi, że jechał bez najmniejszego problemu. Nic nie buksowało ani ślizgało. Ja mam goodyear, on miał to samo. Mam nadzieję, że nie będzie trzeba ich używać, a jak już to dadzą radę
Xperia Z3
Xperia Z3
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Kiedyś na forum Skody testowaliśmy te tekstylne prosto od dystrybutora. Wszystko fajnie, dawały radę. Problem był jeden ale zasadniczy. Tam gdzie łańcuchy są wymagane prawem (np. Austria) te tekstylne nie są uznawane za wystarczające i mandat gotowy. Przekonał się o tym na własnej skórze jeden z testujących...elfiasty pisze:A używałeś w ogóle tych łańcuchów tekstylnych ? Bo swojego czasu też się nad nimi poważnie zastanawiałem.
- Barti89
- Forumowicz
- Auto: Sports turner
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: PUŁTUSK
- Postawił piwo: 1 raz
miał/ma ktoś do czynienia z takimi oponami : http://www.oponeo.pl/model-opony/nexen-winguard-sport
warte uwagi w rozmiarze 235/45 18?
-
Bodex
Chyba moje wielosezonowe Vredestein mają lepsze parametry niż te Nexen , bieżnik podobny nawet . Mam spokój z przekładaniem , lato / deszcz rewelacja juz nie szarpie kierownica w koleinach
O te : 245/45 R18 i sa tańsze od 335 45 R18
http://www.oponeo.pl/model-opony/vredestein-quatrac-5
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
O te : 245/45 R18 i sa tańsze od 335 45 R18
http://www.oponeo.pl/model-opony/vredestein-quatrac-5
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Jeżdżę na nich 2 sezony tyle że 245/45/19 i złego słowa nie dam powiedzieć .Barti89 pisze:miał/ma ktoś do czynienia z takimi oponami : http://www.oponeo.pl/model-opony/nexen-winguard-sport
@Bodex zimą opona typowo zimowa zawsze będzie lepsza od wielosezonówki i iczywiście latem - letnia. Wielosezonówki to taki półsrodek dobry na wiosne i jesień, ale każdy chwali swoje.
-
Bodex
Zobaczymy , Vredestein w testach odstępuje o 10 % od najlepszych , zimowej czyli conti , goodear, itd , nexen jest na końcu stawki ...
Te quartac 5 to nie są zwykłe wielosezonowe jak kiedyś ...
Maja technikę paneli 3d, barki wewnętrzne zimowe itd ,
Letnie miałem Firestone na koleinach szarpało mi kierą , wraz nic nie szarpie .
Są cichsze od letnich , poprawiła się reakcja na skrętu kierą , jest perfekcyjnie.
Zobaczę zimą , ale na teraz kupiłbym te same .
Wiec twoja teoria się nie sprawdza , ja mam porównanie fizyczne , nie tylko teoria czy Internet.
Po cholerę mi zimówki ? Jak po autostradach latam i śniegu nie widzę ?
Te quartac 5 to nie są zwykłe wielosezonowe jak kiedyś ...
Maja technikę paneli 3d, barki wewnętrzne zimowe itd ,
Letnie miałem Firestone na koleinach szarpało mi kierą , wraz nic nie szarpie .
Są cichsze od letnich , poprawiła się reakcja na skrętu kierą , jest perfekcyjnie.
Zobaczę zimą , ale na teraz kupiłbym te same .
Wiec twoja teoria się nie sprawdza , ja mam porównanie fizyczne , nie tylko teoria czy Internet.
Po cholerę mi zimówki ? Jak po autostradach latam i śniegu nie widzę ?
- Przemek80
- Forumowicz
- Miasto: Goerlitz
Bodex uwierz że i na autostradzie trafia się śnieg
i to nie 1 cm lub 2. A prawda jest taka że jak coś jest do wszystkiego to najprawdopodobniej jest do niczego. Opona zimowa to nie tylko śnieg ale również jej twardość,scieralnosc w niskich temperaturach.
- elfiasty
- Użytkownik
- Miasto: Olsztyn
- Otrzymał piwo: 4 razy
Nie do końca się z Tobą zgodzę. Jeżeli ktoś robi mało km i w tym dużo po mieście to po co mu 2 kpl opon?
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
Dokładnie.
Też uważam, że opony całoroczne to w wielu wypadkach idealne rozwiązanie, a Vredestein to jeden z najlepszych możliwych wyborów. Sam mam, używam i chwalę.
Aczkolwiek w Insigni mam jednak dwa komplety opon.
pozdro.,
mxw.
Też uważam, że opony całoroczne to w wielu wypadkach idealne rozwiązanie, a Vredestein to jeden z najlepszych możliwych wyborów. Sam mam, używam i chwalę.
Aczkolwiek w Insigni mam jednak dwa komplety opon.
pozdro.,
mxw.
- KaMYk
- Zapaleniec
Ale się doktoryzujecie z tymi oponami.
Na każdej pojedzie, opony, jak wszystko, są projektowane i wykonywane w wielu wariantach jakościowych i cenowych dla różnych grup docelowych klientów.
Kiedyś były gorsze zimy i opony bodajże Dębica wzór D-124, typowo letnie na licencji Uniroyal i jeździło się całym rokiem. Tylko wolniej
Każdy będzie jeździł na tym, co kupi. Nie każdy potrzebuje super hiper przyczepności.
Na marginesie, wiecie, że ta opona, wzór D-124 była produkowana przez 30 lat niezmieniona? Od 1975 do 2005 roku.
Sam na niej jeździłem Fiatem 125P, 126P (Maluchem) a ostatnie moje auto na tych oponach to był Polonez.
Na każdej pojedzie, opony, jak wszystko, są projektowane i wykonywane w wielu wariantach jakościowych i cenowych dla różnych grup docelowych klientów.
Kiedyś były gorsze zimy i opony bodajże Dębica wzór D-124, typowo letnie na licencji Uniroyal i jeździło się całym rokiem. Tylko wolniej
Każdy będzie jeździł na tym, co kupi. Nie każdy potrzebuje super hiper przyczepności.
Na marginesie, wiecie, że ta opona, wzór D-124 była produkowana przez 30 lat niezmieniona? Od 1975 do 2005 roku.
Sam na niej jeździłem Fiatem 125P, 126P (Maluchem) a ostatnie moje auto na tych oponach to był Polonez.
-
P405
- Zapaleniec
Osobiście mam 2 komplety, zimę Vredestein i rewelacja, jeżeli robią równie dobre wielosezonowe to może za 2 lata takie kupię.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
Bodex
KaMyk , dokładnie chciałem do tego nawiązać , ale mnie uprzedziłeś .
Kiedyś było więcej śniegu , mniej sypali, jesmździło się na kartofkakach , czyli te D,-124 .
Dzisiaj mamy technologiczny skok , abs , asr i inne i koledzy wyżej się boją jeździć ? Na wieloseziniwych ...
Trzeba sobie coś wytłumaczyć i kupić dobre nowe całoroczne i po kłopocie i kosztach zmian opon , przechowywania , stania w kolekcjach.
Z niecierpliwością czekam.na śnieg .
Kiedyś było więcej śniegu , mniej sypali, jesmździło się na kartofkakach , czyli te D,-124 .
Dzisiaj mamy technologiczny skok , abs , asr i inne i koledzy wyżej się boją jeździć ? Na wieloseziniwych ...
Trzeba sobie coś wytłumaczyć i kupić dobre nowe całoroczne i po kłopocie i kosztach zmian opon , przechowywania , stania w kolekcjach.
Z niecierpliwością czekam.na śnieg .
- KaMYk
- Zapaleniec
Miałem Goodyear Vector 4seasons, do Astry średnie były, to znaczy lepsze zimą, ale na lato to mi jednak czegoś brakowało, ale do dayli, czyli Citroena C3 to na pewno kupie wielosezonowe. Goodyear, Vredestain czy Michelin zrobili sporo dobrej roboty i zrobili fajne opony, z kompromisem, ale zapewne w 70% zastosowań będą idealne.