--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpony zimowe
- Luki
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: opony zimowy- jaki rozmiar
Te tarcze, które są w 1.6 T nie zmieszczą się w felgę mniejszą niż 17'' .
-
Samp
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Opony zimowe - jakiej marki?
Zastanawiam się nad kupnem zimówek.
Trochę podpaliłem się na Nokian WRA3 98V (może na ich cenę) ale skoro przy połowicznym zużyciu tracą swoje właściwości to raczej pominę ich wybór.
Mój wybór padnie na Michelin Alpin 5 lub Vredestein Wintrac Xtreme S.
Najlepiej byłoby rzucić monetą i wtedy wybrać metodą orzeł-reszka. Ale zwracam się do Was o opinie odnośnie powyższych marek.
Bo jak moneta stanie na kant to biorę Nokiany

Trochę podpaliłem się na Nokian WRA3 98V (może na ich cenę) ale skoro przy połowicznym zużyciu tracą swoje właściwości to raczej pominę ich wybór.
Mój wybór padnie na Michelin Alpin 5 lub Vredestein Wintrac Xtreme S.
Najlepiej byłoby rzucić monetą i wtedy wybrać metodą orzeł-reszka. Ale zwracam się do Was o opinie odnośnie powyższych marek.
Bo jak moneta stanie na kant to biorę Nokiany
-
tomkod
- Użytkownik
- Auto: Seat Altea
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Ja już kopiłem Pirelli ale gdybym miał teraz brać to wybrałbym Dunlop SP WINTER SPORT 4D - maja dobre parametry i są jedne z najcichszych na rynku - cena tez ok.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Poczytaj testy zimówek, osobiście mam Vredestein Wintrac Xtreme S i jeżeli cena mnie nie przekona do innych to następne będą takie same. Jak dla mnie sprawdzają się w każdych warunkach od suchego asfaltu poprzez chlapę do jazdy po śniegu w warunkach górskich.
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Potwierdzam mam je i jeżeli chodzi o głośność to w moim odczuci są cichsze od letnich bridgestone.tomkod pisze:... wybrałbym Dunlop SP WINTER SPORT 4D - maja dobre parametry i są jedne z najcichszych na rynku - cena tez ok.
-
jaromat
jak juz wczesniej pisalem,uzywam na zime opon Marangoni hp meteo,juz 3 sezon,opona tez bardzo cicha a na sniegu sobie bardzo dobrze radzi
-
lukass
W poprzednim aucie jeździłem zimą na Goodyearach i byłem bardzo zadowolony, a teraz w sumie sam się zastanawiam co zakupić...
- Mikołaj
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1,6 Turbo
- Miasto: Amsterdam/Sosnowiec
Ja na Vectrze miałem Bridgestony i byłem bardzo zadowolony
Potem jak sprzedałem Vectrę kupiłem Citroena i na zimę zakupiłem Micheliny i okazały się gorsze od Bridgeston. Teraz jestem właśnie na etapie szukania opon, ale znajomy namawia mnie na Nexen-y. On kupił te oponki na poprzedni sezon(Ford Mondeo kombi) i chwali sobie, był zimą na nartach w górach i mówi że bez żadnych problemów wjechał i wyjechał z każdego miejsca 
-
Adam10
Nexeny fajnie zachowują się na śniegu, ale lubią się po jakimś czasie zdeformować 
- Mikołaj
- Użytkownik
Ok, ale ogólnie jak się sprawują te oponki, śmigasz na takich?Adam10 pisze:Nexeny fajnie zachowują się na śniegu, ale lubią się po jakimś czasie zdeformować
-
Adam10
mikolaj2481 pisze:Ok, ale ogólnie jak się sprawują te oponki, śmigasz na takich?Adam10 pisze:Nexeny fajnie zachowują się na śniegu, ale lubią się po jakimś czasie zdeformować
już nie, bo mnie się właśnie pofalowały. Wcześniej jeździły całkiem nieźle na śniegu, całkiem nieźle na mokrym, ale bardzo przeciętnie na suchym
- Mikołaj
- Użytkownik
Ok, dzięki za opinieAdam10 pisze:już nie, bo mnie się właśnie pofalowały. Wcześniej jeździły całkiem nieźle na śniegu, całkiem nieźle na mokrym, ale bardzo przeciętnie na suchym
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Dla zainteresowanych w dzisiejszym auto świat test opon zimowych w rozmiarze 225/50/17
-
makss
Re: Opony na zimę
Polecam na zimę Nokiany mam w Isi założone 17 i rewelacyjnie się spisują na w każdych warunkach, długo się zastanawiałem nad zakupem Nokianów i dziś nie żałuję rewelacyjne opony za dobre pieniądze jeździłem wcześniej na Michelinach , Goodyearach, Continentalach i ustawiając je w kolejności to można je postawić na 1 miejscu z Continentalem 2 Michelin a 3 Goodyear jeśłi znów będę musiał kupic zimówki to tylko Nokian oczywiście Made in Finlandia 
- nap77
- Użytkownik
- Auto: OPEL INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: nysa
- Otrzymał piwo: 1 raz
Też jeżdżę na Nokianach WR G2 225/50R17 101 V XL i felgach strukturalnych, nie narzekam.Tylko,że ja mam made in Russia:)
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Nokiany są bardzo dobre jeśli chodzi o śnieg i deszcz. Przy takiej zimie jaką mamy teraz w PL, a tak naprawdę jej brak, to bieżnik w oponach znika w oczach na czarnym/suchym asfalcie.
-
murarz13
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Takie pytanie mam. Teraz mam opony letnie 245/40 R19. Myślę co kupić na zimę i stąd pytanie? Jaki rozmiar mogę założyć?
"Nie wolno stosować opon zimowych o rozmiarach...245/40 R 19" Więc taki rozmiar jak mam teraz odpada tak? Dobrze rozumiem? Co mogę więc na felgę założyć? Czy potrzebuję felgę 18 kupić?
Jeżdżę po Austrii więc łańcuchy biorę też pod uwagę.
"Nie wolno stosować opon zimowych o rozmiarach...245/40 R 19" Więc taki rozmiar jak mam teraz odpada tak? Dobrze rozumiem? Co mogę więc na felgę założyć? Czy potrzebuję felgę 18 kupić?
Jeżdżę po Austrii więc łańcuchy biorę też pod uwagę.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Ja mam 245/45/19 i bardzo dobrze się jeździ. W instrukcji piszą że nie można bo wtedy nie wejdą łańcuchy w nadkole. Osobiście łańcuchów nie używam , ale na moje oko wszedł by łańcuch spokojnie .
-
RABIN1983
Cześć
panowie zostałem poproszony o zakup opon zimowych do Insigni i mam dylemat
padło na michelin Alpin 5 225/50 r17 98H lub Goodyear UG8 Performance 225/50 r17 98H może ktoś z was pomyka na jednym z tych zestawów i podzieli się opinią. Czy jest konieczność pchania się w indeksy 98V i opone wzmocnioną XL ??
Z góry dziękuje za porady pozdrawiam Tomek
panowie zostałem poproszony o zakup opon zimowych do Insigni i mam dylemat
padło na michelin Alpin 5 225/50 r17 98H lub Goodyear UG8 Performance 225/50 r17 98H może ktoś z was pomyka na jednym z tych zestawów i podzieli się opinią. Czy jest konieczność pchania się w indeksy 98V i opone wzmocnioną XL ??
Z góry dziękuje za porady pozdrawiam Tomek
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
W oryginale miałem 225/55R17-97W i moje pytanie dlaczego chcesz z mniejszym profilem?
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020