--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZmiana kół 17" na 18"
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Zmiana kół 17" na 18"
Witam
Pytanie moje jest takie:
Czy jeżeli mam na aucie w serii felgę 7Jx17'' ET 41 i oponę 225x55x17 to
jeżeli założę felgę 8Jx18" ET 42 i oponę 245x45x18 to nie będzie nic obcierało i czy tylko felgę zakłada się czy trzeba jeszcze dystanse.
Pytanie moje jest takie:
Czy jeżeli mam na aucie w serii felgę 7Jx17'' ET 41 i oponę 225x55x17 to
jeżeli założę felgę 8Jx18" ET 42 i oponę 245x45x18 to nie będzie nic obcierało i czy tylko felgę zakłada się czy trzeba jeszcze dystanse.
-
7ups
Re: 17'' a 18'' Proszę o poradę.
raczej nie powinno byc zadnych problemow przy 18 no i po co ci dystanse przy takiej feldze ????
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Miasto: lubelskie
Miałem na myśli to czy będę musiał je dokupić.7ups pisze:raczej nie powinno byc zadnych problemow przy 18 no i po co ci dystanse przy takiej feldze ????
Dzięki teraz już wiem.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Przecież to są podstawowe i zalecane parametry dla kół do Insignii więc żadnej filozofii tu nie ma.
A co Ci taką myśl nasunęło ? Zdajesz sobie w ogóle sprawę po co stosuje się dystanse ?SAFIK pisze:Miałem na myśli to czy będę musiał je dokupić.
Nie ma tutaj znaczenia czy ori GM czy nie (pomijając taki sam otwór centrujący), istotne jest tylko osadzenie.7ups pisze:Jesli wezmiesz oryginalne felgi opla to nie
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
mpprezes
Przy tych parametrach felgi to czy ori czy inna marka to nic nie bedzie ocierać, a dystanse to chyba że chcesz żeby koło nie było schowane. Z tego co patrzyłem na necie to felga 9" z et 40 sie zmieści.
-
Qjas
Masakra po zmianie zimowek 17 na letnie 18
Witam wszytkich klubowiczow!
Od pol roku jestem posiadaczem Insigni ST automat 160km 2010r. Jestem 2 wlascicielem w Polsce a autko ma 78k przebiegu.
Od kupna auta jezdzilem na 17" stalowych i bylo naprawde spoko.
Wczoraj zmienilem na 18" i sie zaczelo. Praktycznie wystepuja prawie wszystkie wady z ponizszego artykulu.
http://www.opony.com.pl/artykul/zmiana- ... ty/?id=900
Czyli:
1. Auto mi wiecej pali. Norlamnie zimą bylo 8-8,5l a teraz jest 9,5-10l (srednie spalanie wg wskazania komputera)
2. Auto slabiej przyspiesza. Jest to naprawde odczuwalne jakbym mial z 50km mniej. Szczegolnie odczuwalne przy kickdown
3. Wspomaganie dziala ciężej. Pierwsze co jak wyjechalem z wulkanizatorni to bylo odczucie jakbym musial 2x wiecej sily uzyc do skretu.
4. komfort jazdy spadl masakrycznie. Szum duzo wiekszy ale najgorsze jak rzuca autem na koleinach - jakbym puscil kierownice to na bank wyladuje na jakims slupie przy drodze. Na prostej porzadnej drodze jest ok.
Jedyny plus to taki ze auto na tych felgach wyglada /cenzura/ ale nie zauwazylem lepszego komfortu np w zakretach jak to niektorzy pisza. Wydaje mi sie ze przyczyny tkwi ewidentnie w felgach lub oponach bo na zimowkach jest normalnie. I teraz pytanie do Was czy macie choć w najmniejszym stopniu podobne objawy przy zmianie na 18" jak ja? bo jeszcze dwa pierwsze pkt sa dla mnie akceptowalne ale 3 i 4 juz nie.
Czy myslicie ze ASO pojdzie na to zeby mi zalozyli inne 18" tylko do sprawdzenia? a moze to wina typu felg? ja mam te:http://www.nanodatex.pl/opel-insignia-k ... 30517.html
Z gory dziekuje za rady.
Od pol roku jestem posiadaczem Insigni ST automat 160km 2010r. Jestem 2 wlascicielem w Polsce a autko ma 78k przebiegu.
Od kupna auta jezdzilem na 17" stalowych i bylo naprawde spoko.
Wczoraj zmienilem na 18" i sie zaczelo. Praktycznie wystepuja prawie wszystkie wady z ponizszego artykulu.
http://www.opony.com.pl/artykul/zmiana- ... ty/?id=900
Czyli:
1. Auto mi wiecej pali. Norlamnie zimą bylo 8-8,5l a teraz jest 9,5-10l (srednie spalanie wg wskazania komputera)
2. Auto slabiej przyspiesza. Jest to naprawde odczuwalne jakbym mial z 50km mniej. Szczegolnie odczuwalne przy kickdown
3. Wspomaganie dziala ciężej. Pierwsze co jak wyjechalem z wulkanizatorni to bylo odczucie jakbym musial 2x wiecej sily uzyc do skretu.
4. komfort jazdy spadl masakrycznie. Szum duzo wiekszy ale najgorsze jak rzuca autem na koleinach - jakbym puscil kierownice to na bank wyladuje na jakims slupie przy drodze. Na prostej porzadnej drodze jest ok.
Jedyny plus to taki ze auto na tych felgach wyglada /cenzura/ ale nie zauwazylem lepszego komfortu np w zakretach jak to niektorzy pisza. Wydaje mi sie ze przyczyny tkwi ewidentnie w felgach lub oponach bo na zimowkach jest normalnie. I teraz pytanie do Was czy macie choć w najmniejszym stopniu podobne objawy przy zmianie na 18" jak ja? bo jeszcze dwa pierwsze pkt sa dla mnie akceptowalne ale 3 i 4 juz nie.
Czy myslicie ze ASO pojdzie na to zeby mi zalozyli inne 18" tylko do sprawdzenia? a moze to wina typu felg? ja mam te:http://www.nanodatex.pl/opel-insignia-k ... 30517.html
Z gory dziekuje za rady.
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2016, o 20:15 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad poprawnej pisowni - regulamin par. 5 pkt 8
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
Re: Masakra po zmianie zimowek 17 na letnie 18
Uuuu, a jeździłeś kiedyś wcześniej na szerokim laczku?
Podstawowe pytanie: jakie masz opony? Rozmiar, model, stan, ciśnienie?
No i czy zbieżność ustawiałeś w Insigni?
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802 za pomocą Tapatalk2.
Podstawowe pytanie: jakie masz opony? Rozmiar, model, stan, ciśnienie?
No i czy zbieżność ustawiałeś w Insigni?
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802 za pomocą Tapatalk2.
-
Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Jeszcze bym zapytał (szum) który rocznik tych opon.
Insignia 2.0D MY2012.
Chińczyk
Chińczyk
-
Bodex
1,2 , 18 " ori to 245 45 R 18 opona Premium letnia jest twardsza, a teraz po założeniu daj kilka dni żeby guma się uplastyczniła po leżakowaniu.
Koła napompuj na jazdę Eco 390 PSI chyba , a zobacz na słupku .
3. Sprawdziłbym zbieżność , bo szerkie laćki kumulują odczucia z geometrii , trakcji ,
70 tys to za długo by nie zrobić korekty zbieżności, a koła koniecznie wyważyć .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Koła napompuj na jazdę Eco 390 PSI chyba , a zobacz na słupku .
3. Sprawdziłbym zbieżność , bo szerkie laćki kumulują odczucia z geometrii , trakcji ,
70 tys to za długo by nie zrobić korekty zbieżności, a koła koniecznie wyważyć .
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Kod silnika: D16SHT
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Sprawdź dokładnie opony i felgi czy są proste.
Ja jeździłem i na 20 i oprócz spalania nie zaobserwowałem takich rzeczy jak Ty po przesiadce o 1 rozmiar
Ja jeździłem i na 20 i oprócz spalania nie zaobserwowałem takich rzeczy jak Ty po przesiadce o 1 rozmiar
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
Qjas
Czesc,
Dzieki za szybkie odpowiedzi:)
A wiec tak:
- opony mam Bridgestone 245/45/r18 96W prawdopodobnie maja juz 5 lat. Z tego co sprawdzalem to chyba gorna półka
- kola 18" z oponami letnimi przed zalozeniem byly wywazone
- cisnienie ustawilem na jazde komfortowa wg tabeli na drzwiach czyli 2.2 przod 2.4 tyl
- nie nie robilem zbieznosci i nie wiem czy poprzedni wlasciciel robil
- jesli chodzi o stan opon to wg mechanika sa jeszcze dobre
Nie nigdy przedtem nie jezdzilem na 18-stkach wiec to dla mnie swego rodzaju szok. Chyba zrobie zbieznosc i poczekam jeszcze z tydzien dwa i zobacze czy bedzie poprawa- jak nie to dam felgi do sprawdzenia i kupie nowe opony.
Dzieki za szybkie odpowiedzi:)
A wiec tak:
- opony mam Bridgestone 245/45/r18 96W prawdopodobnie maja juz 5 lat. Z tego co sprawdzalem to chyba gorna półka
- kola 18" z oponami letnimi przed zalozeniem byly wywazone
- cisnienie ustawilem na jazde komfortowa wg tabeli na drzwiach czyli 2.2 przod 2.4 tyl
- nie nie robilem zbieznosci i nie wiem czy poprzedni wlasciciel robil
- jesli chodzi o stan opon to wg mechanika sa jeszcze dobre
Nie nigdy przedtem nie jezdzilem na 18-stkach wiec to dla mnie swego rodzaju szok. Chyba zrobie zbieznosc i poczekam jeszcze z tydzien dwa i zobacze czy bedzie poprawa- jak nie to dam felgi do sprawdzenia i kupie nowe opony.
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2016, o 20:15 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bodex
Z mojej wiedzy tylko niektóre marki opon zachowują parametry do końca bierznika , inne juz po zjechaniu 2mm robią sie twarde .
Najlepsze i najtrwalsze to Michelin pilot primacy hp strasznie drogie ale długotrwałe , Continental sie kleją ale szybko lecą .
Pisze to żebyś był świadomy tego że twoje gumy już najlepszy czas miną ... jak to mechanik powiedział " jeszcze mogą być "
Najlepsze i najtrwalsze to Michelin pilot primacy hp strasznie drogie ale długotrwałe , Continental sie kleją ale szybko lecą .
Pisze to żebyś był świadomy tego że twoje gumy już najlepszy czas miną ... jak to mechanik powiedział " jeszcze mogą być "
-
medor
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: wielkopolska
- Otrzymał piwo: 2 razy
Cześć
Twoje odczucia są podobne do moich po przesiadce z 17 zimowych C5 na Isię letnie 245 45 R 18 mają przejechane 54 tys. Pierwsze co zrobiłem kiedy nastąpiła przesiadka to po dziwnych odczuciach jazdy uzupełniłem ciśnienie w oponach tak jak piszesz 2,2 przód i 2,4 tył. Po tygodniu jazdy już zacząłem czuć się pewniej. Czyli to kwestia dostosowania i myślę innej przyczepności. Myślę, że podobnie jak ja uda Ci się wyczuć autko...czego Ci życzę...
Twoje odczucia są podobne do moich po przesiadce z 17 zimowych C5 na Isię letnie 245 45 R 18 mają przejechane 54 tys. Pierwsze co zrobiłem kiedy nastąpiła przesiadka to po dziwnych odczuciach jazdy uzupełniłem ciśnienie w oponach tak jak piszesz 2,2 przód i 2,4 tył. Po tygodniu jazdy już zacząłem czuć się pewniej. Czyli to kwestia dostosowania i myślę innej przyczepności. Myślę, że podobnie jak ja uda Ci się wyczuć autko...czego Ci życzę...
-
Zbyszek01
- Klubowicz
W poprzednim aucie jak założyłem pierwszy raz niski profil to też kląłem na czym świat stoi. Wychodziło jak bym wsiadł do tramwaju i jechał po szynach, sztywno i każde drgania kierownicy głowa chodziła na boki, każda fałda na drodze to utrata plomby w zębach. Trzeba to brać pod uwagę, to już nie są te gumy, nie są takie miękkie, każdą nierówność i każde nierówności typu koleiny pokaże ci na kierownicy i komforcie 
Insignia 2.0D MY2012.
Chińczyk
Chińczyk
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Przesadzacie, przy szerokości 245 i profilu 45 to wysokość boku opony ma 110mm. 11 cm gumy to nie jest niski profil.
Dla porównania dla opony 195 to profil by był 55, dla 225 to 50, a dla popularnych w mniejszych autach 185 to profil 60.
Czy opona 185/60 jest niskoprofilowa? A wysokość boku opony taka sama.
Nie to że namawiam, tylko sam na Astrze jeździłem na 225/50R17, 235/45R18 i teraz na 235/35R20 i moje dupsko takich różnic nie czuje. Dla mnie róznice są ledwie wyczuwalne.
Dla porównania dla opony 195 to profil by był 55, dla 225 to 50, a dla popularnych w mniejszych autach 185 to profil 60.
Nie to że namawiam, tylko sam na Astrze jeździłem na 225/50R17, 235/45R18 i teraz na 235/35R20 i moje dupsko takich różnic nie czuje. Dla mnie róznice są ledwie wyczuwalne.
-
Zbyszek01
- Klubowicz
Niski profil dla mnie to od 40'w dół.
Insignia 2.0D MY2012.
Chińczyk
Chińczyk
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 43 razy
No właśnie, tylko ludzie tego nie rozumieją. Sam spędziłem ostatnio pół godziny, aby wytłumaczyć to "staremu kierowcy" (50 lat za kółkiem). I chyba do końca nie był przekonany.kmy pisze:Przesadzacie, przy szerokości 245 i profilu 45 to wysokość boku opony ma 110mm. 11 cm gumy to nie jest niski profil.
U kolegi @Qjas wina po części leży pewnie w starych (zużytych) oponach. Nie wiadomo jak były użytkowane, przechowywane i tak dalej. Nie wiemy ile im jeszcze tego bieżnika zostało i w jakim jest stanie...
-
viki2000
Insignia 2015 rok 6 tyś przebiegu( od sierpnia do października 18 " Bridgstone Potenza ( oryginał ), na zimę założone 17 " Kormorany ).
Właśnie jestem tydzień po powrocie na 18 " i ...
1. Spalania na razie nie zauważyłem większego, ale ja ogólnie jeżdżę jak dziadek więc ...
2. j.w. - dziadek - przyspieszenie nie współgra ze sobą ...
3. dokładnie mam to samo odczucie, jakby wspomaganie działało źle, a przecież po odebraniu auta z salonu takiego porównania nie miałem wiec tak miało być, więc to kwestia przyzwyczajenia, po prostu 17 " a 18 " to różnica w wymiarach i oporach, po tylu dniach już tego nie odczuwam, ani nie zwracam na to uwagi
4. trudno mi się wypowiedzieć, co do komfortu, jak wyżej, inne opony, opory, wymiary, itd., itd. pewnie jest inaczej, wszak opona letnia jest oponą twardszą i tylko tyle, kwestia przywyknięcia, co do szumu to może jak koledzy wyżej poddawali, że już czas na wymianę
Właśnie jestem tydzień po powrocie na 18 " i ...
1. Spalania na razie nie zauważyłem większego, ale ja ogólnie jeżdżę jak dziadek więc ...
2. j.w. - dziadek - przyspieszenie nie współgra ze sobą ...
3. dokładnie mam to samo odczucie, jakby wspomaganie działało źle, a przecież po odebraniu auta z salonu takiego porównania nie miałem wiec tak miało być, więc to kwestia przyzwyczajenia, po prostu 17 " a 18 " to różnica w wymiarach i oporach, po tylu dniach już tego nie odczuwam, ani nie zwracam na to uwagi
4. trudno mi się wypowiedzieć, co do komfortu, jak wyżej, inne opony, opory, wymiary, itd., itd. pewnie jest inaczej, wszak opona letnia jest oponą twardszą i tylko tyle, kwestia przywyknięcia, co do szumu to może jak koledzy wyżej poddawali, że już czas na wymianę
-
Qjas
Czesc,
Dzieki za posty. Powiem szczerze ze juz zaczynam sie przyzwyczajac. Zrobie tylko ta zbieznosc a opony zmienie za rok.

Dzieki za posty. Powiem szczerze ze juz zaczynam sie przyzwyczajac. Zrobie tylko ta zbieznosc a opony zmienie za rok.
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2016, o 17:35 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin