--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Moze ktoś skakał ze spadochronem?

...na tematy kwadratowe i podłużne
albert
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Szczecin
Postawił piwo: 3 razy

Re: Moze ktoś skakał ze spadochronem?

Post autor: albert » 5 wrz 2020, o 12:30

Pierwszy raz skoczyłem ze spadochronem w moje 60 urodziny, drugi raz w 61. Cudowne uczucie, niezapomniane. Najbardziej odpowiada mi swobodne spadanie, trwa ok. 52 sekundy, przy szybkości ok. 200 km/godz.

Awatar użytkownika
seburaj
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2009
Miasto: śląsk
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Moze ktoś skakał ze spadochronem?

Post autor: seburaj » 5 wrz 2020, o 18:16

teraz to już powoli inny świat - skoki "ze spadochonem" różną mieć mogą formę

tzw. tandem pominę, to taki skok gdzie nic w sumie od ciebie nie zależy, ale klimat - owszem - jest, bardziej jako jednorazowe przeżycie...

jak kto bardziej ogarnięty i chciałby coś robić więcej - to na początek AFF, pożniej troche tunelu, a pózniej skakać, skakać - ćwiczyć... TRENUJ, TRENUJ ;D

ja jestem ze starej szkoły, aeroklubowej - szkolenie podstawowe na ST-7, poźniej - niezapmniany SW-5 (do dziś wspominam agresywne otwarcia tego huja, pardon - spadochronu wyczynowo-szkoleniowego !) - później dopust boży w postaci SW-12 (spadochron szybujący typu skrzydło, produkcja polska - Legionowo)

no i ówczesna rosyjska nowość - TAŁKA - bardzo fajna nowoczesna konstrukcja wtedy, i przyjemny, bezpieczny spadochron plecy-plecy z ciekawym zapasem typu delta

w tym czasie (a były to lata dziewiedziesiąte, później dwutysięczne) pojawilo się już sporo sprzętu zachodniego - zarówno celnościowego, jak i węższe profile - czyli spadochrony szybkie... temat na dłuższy opis :D

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”