--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

DK7 do Gdańska, jak to wygląda ?

...na tematy kwadratowe i podłużne
ODPOWIEDZ
mirpo
Użytkownik
Auto: Astra 2.0 cdti ST
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: WPR

DK7 do Gdańska, jak to wygląda ?

Post autor: mirpo » 9 mar 2016, o 21:06

Hejka :)

Niedługo wybieram się do Gdańska i tak sobie pomyślałem, że może skorzystam ze słynnej "siódemki" na odcinku Płońsk - Gdańsk.
Jak teraz wygląda przejazd tą trasą ? Już ładnych parę lat minęło odkąd ostatnio tam jechałem i wtedy było długo i niebezpiecznie (wyprzedania na trzeciego i inne takie...). Nie było jeszcze odcinków dwupasmowych.
Jazda autostradą mnie nudzi :P i dlatego na taki pomysł wpadłem, zwłaszcza że będę jechał w bardzo wczesnych godzinach porannych.
Jeśli ktoś w tym roku ten szlak przemierzał prośba o jakieś info co i jak 8-)

Awatar użytkownika
pjoter1
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: DK7 do Gdańska, jak to wygląda ?

Post autor: pjoter1 » 9 mar 2016, o 21:43

Jechałem w czerwcu zeszłego roku. Szkoda życia i czasu.

Chyba już większy sens ma jechać do torunia 10-tka i tam na autostradę, aczkolwiek czasowo też gorzej wychodzi niż całość autostradą.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 9 mar 2016, o 21:53

Dokładnie, 10tka i dalej autostradą.
Odpuść sobie 7kę bo nie dość, że stan drogi fatalny, co "5 minut" fotoradary i ciągłe roboty drogowe. A odcinek Ostróda-Miłomłyn to już wykopaliska i cały czas ograniczenie do 50 km/h.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

mirpo
Użytkownik

Post autor: mirpo » 9 mar 2016, o 22:13

Aha, czyli nadal kaszana jeszcze parę lat musi minąć zanim wszystko tam ogarną. A jest juz chyba sporo gotowych odcinków dwupasmowych?

Awatar użytkownika
MiszaElk
Użytkownik
Auto: ASTRA J COSMO AT
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2010
Miasto: Ełk

Post autor: MiszaElk » 9 mar 2016, o 22:18

Ostatnio jechałem z Gdańska do Warszawy - wybrałem przejazd A1 do Łodzi i A2 do Wawy. Czas przejazdu 3:50, w tym jeden krótszy przystanek, drugi z dotankowaniem i przebraniem się w garnitur.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 9 mar 2016, o 22:29

Jadąc chociażby z Ostródy na dwupasmówkę wskakujesz dopiero za Miłomłynem i lecisz do Elbląga. Później robi się znowu jeden pas aż do miejscowości Koszwały. Stamtąd dwa pasy do samego Gdańska. Jeszcze na wysokości Nowego Dworu Gdańskiego był krótki odcinek dwupasmówki ale połowę zamknęli ze względu na remonty. Także możesz sobie policzyć na mapie ile kilometrów jest tych "gotowych odcinków dwupasmowych" ;) Podsumowując, trasę Ostróda-Gdańsk robi się w 1:40, nie spiesząc się. A jak trafisz na piątek/niedzielę i godziny późno popołudniowe to ponad dwie godziny jazdy murowane.
Jak wygląda trasa Płońsk-Ostróda, tego Ci nie powiem bo do Warszawy latam 10tką.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
Maddox
Użytkownik
Auto: BiTurbo 4x4
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Piaseczno
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Maddox » 31 mar 2016, o 14:32

przepraszam, że tak późno i pewnie już po ptokach, ale ja jadąc(pod koniec lutego 2016) do Gdańska specjalnie wybrałem DK7 i powiem Wam, że wcale nie żałowałem.
Fakt, nie jedziesz płynnie jak autostradką, jest troszkę robót drogowych, ale nie na tyle, żebym się wściekał, wszystko jedzie, troszkę wolniej ale jedzie, ktoś pisał o fotoradarach - ja się pytam gdzie one są? :-)
Jakby miał teraz jechać, to wybrałbym tę samą drogę a jechałem w środku tygodnia tj. środa, wyruszyłem z Wawy o 1100, zaliczyłem Gdańsk x 2 miejsca, Sopot i Gdynie,w domu byłem między 23 a 24, nie przekraczałem 110km/h (poprzednim autem jeszcze).
Oczywiście, jak komuś zależy na czasie, to wtedy tylko hajłejka.

mirpo
Użytkownik

Post autor: mirpo » 31 mar 2016, o 14:43

O widzisz, szkoda że tak późno piszesz, bo pewnie po tym wpisie bym się skusił
A tak pokonałem trasę nudną jak flaki z olejem autostradą

Awatar użytkownika
MiszaElk
Użytkownik
Auto: ASTRA J COSMO AT
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2010
Miasto: Ełk

Post autor: MiszaElk » 31 mar 2016, o 15:30

Osobiście wolę dającą mniej wrażeń autostradę niż walkę o przetrwanie na naszych wspaniałych drogach krajowych. Na DK dużo zależy od szczęścia - może być tak, że wjedziesz za ciągnik z naczepą i będziesz bujać się za nim nie wiadomo ile kilometrów.

Samp
Forumowicz
Auto: Insignia ST
Rok produkcji: 2009
Miasto:
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Samp » 10 kwie 2016, o 16:08

Przebudowę "7" na odcinku mazowieckim czyli Płońsk-północna granica Mazowsza przejęła GDDKiA o/warmińsko-mazurski.
Podobno roboty mają być zrealizowane do końca 2020r. Ja napiszę o odcinku Płońsk-Mława. Nie ma tygodnia w którym nie byłoby jakiegoś wypadku czy kolizji. Przy małym natężeniu ruchu jedzie się całkiem sympatycznie jednak tracimy czas na rondo w Glinojecku, przejazd przez Strzegowo i Unierzyż. Poza tym sygnalizacja świetlna na obwodnicy Mławy to jeden wielki dramat.
Dodatkowo między Płońskiem a Glinojeckiem są aż 3 (!!!) odcinkowe pomiary prędkości.

A jeżeli chodzi o kwestię alternatywnej trasy to nie trzeba jechać "10" do samego Torunia. Ja osobiście wolę jechać od Płońska na Płock-Włocławek a potem na "A-1". W zeszły weekend odwiedziłem Toruń i zbadałem te 2 trasy. Toruń-Skępe-Sierpc-Drobin-Płońsk bardzo mnie zmęczyła. Jednak trasa Płońsk-Płock-Włocławek-Toruń jest bardzo przyjemna i spokojna. Pomimo tego, że wjeżdżamy do Płocka i Włocławka to nie ma aż tyle ograniczeń jak na trasie przez Sierpc.

Awatar użytkownika
pjoter1
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: pjoter1 » 10 kwie 2016, o 18:14

Ja tą drogą nad zalewem - 62 - jechałem ładnych parę lat temu i wtedy była strasznie nierówna. Jak to teraz wygląda?

Swoją drogą jak jechać 62ką od Wawy, to chyba lepiej już od Nowego Dworu, przez Wyszogród.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”