--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWAWA - Wrocław. Którędy?
- pjoter1
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 3 razy
WAWA - Wrocław. Którędy?
Będę jechał na wypoczynek w końcu maja do kotliny kłodzkiej. Widzę, że trasa prowadzi przez Wrocław.
I tutaj pytanie:
Którą trasę wybrać z Warszawy? A2 i dalej S8, czy całość S8?
I tutaj pytanie:
Którą trasę wybrać z Warszawy? A2 i dalej S8, czy całość S8?
-
czarnys
Re: WAWA - Wrocław. Którędy?
S8 na chwile obecna jest tragedia miedzy a2 i s8 w okolicach Łodzi
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Peterson
Wybierz S8 tam spokojnie i można pocisnac nawet do 230km/h. Sporo jeżdżę ta trasą do domu.
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Ponad tydzień temu jechałem S8 Wrocław - Łódź w obie strony i powiem tak że jakaś taka goła bo nie ma gdzie się napić kawy i coś zjeść. Co do prędkości to można deptać, ja nie mogłem z uwagi na deszcz ale i tak cały czas powyżej dopuszczalnej. Trasa dość szybka i wygodna do pokonania bez zatrzymań.
PS
Mało miejsc do tankowania.
PS
Mało miejsc do tankowania.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
drzevo
- Nowicjusz
- Auto: Kombi w dizlu :)
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Wawa
Dużo zależy od tego, w jaki dzień i o której godzinie będziesz wyjeżdżał.
Jeżeli wyjedziesz wcześnie rano albo późnym wieczorem, najlepiej jest dolecieć A2 do Strykwowa, dalej na Łódź, Pabianice, S14, S8 i dalej prosto aż za obwodnicę Wrocławia na 8 w stronę Kłodzka. Z Wrocławia na Kłodzko droga jest usłana krzyżami, więc noga z gazu i powoli do przodu. Jak już wyżej wspomniano, stacji benzynowych na S8 nie ma, a na parkingu można się co najwyżej wysikać.
Trasa jest bardzo szybka - lecąc w nocy z prędkościami powyżej 170, mijasz Wrocław po 2,5h.
Jeżeli wyjedziesz w godzinach szczytu, Łódź można minąć. Opcji jest kilka. Z Wawy "gierkówką" (8 i S8) do Piotrkowa, tam na wiadukcie zawijka w kierunku Łódź na A1 i w Rzgowie wpadasz na S8. Dalej kierunek Wrocław, jak wyżej.
Można z Wawy lecieć A2 za Stryków do zjazdu Poddębice / Łęczyca, zjechać na Poddębice, dalej Praga, Porczyny, Zadzim, Rossoszayca, Sieradz i wpadasz na S8. Dalej tak samo. Z Poddębic do Sieradza miejscami wąsko. Mi ta droga pasuje, bo leciałem tam dziesiątki razy, ale niejeden tej drogi nie toleruje.
Najlepszą opcją póki co, jest odpalenie Google Maps na Androidzie i zadanie mu celu trasy. Trudno o lepszą nawigację, lepsze tyczenie trasy, omijanie korków i wypadków.
Szerokiej drogi.
Jeżeli wyjedziesz wcześnie rano albo późnym wieczorem, najlepiej jest dolecieć A2 do Strykwowa, dalej na Łódź, Pabianice, S14, S8 i dalej prosto aż za obwodnicę Wrocławia na 8 w stronę Kłodzka. Z Wrocławia na Kłodzko droga jest usłana krzyżami, więc noga z gazu i powoli do przodu. Jak już wyżej wspomniano, stacji benzynowych na S8 nie ma, a na parkingu można się co najwyżej wysikać.
Trasa jest bardzo szybka - lecąc w nocy z prędkościami powyżej 170, mijasz Wrocław po 2,5h.
Jeżeli wyjedziesz w godzinach szczytu, Łódź można minąć. Opcji jest kilka. Z Wawy "gierkówką" (8 i S8) do Piotrkowa, tam na wiadukcie zawijka w kierunku Łódź na A1 i w Rzgowie wpadasz na S8. Dalej kierunek Wrocław, jak wyżej.
Można z Wawy lecieć A2 za Stryków do zjazdu Poddębice / Łęczyca, zjechać na Poddębice, dalej Praga, Porczyny, Zadzim, Rossoszayca, Sieradz i wpadasz na S8. Dalej tak samo. Z Poddębic do Sieradza miejscami wąsko. Mi ta droga pasuje, bo leciałem tam dziesiątki razy, ale niejeden tej drogi nie toleruje.
Najlepszą opcją póki co, jest odpalenie Google Maps na Androidzie i zadanie mu celu trasy. Trudno o lepszą nawigację, lepsze tyczenie trasy, omijanie korków i wypadków.
Szerokiej drogi.
- pjoter1
- Użytkownik
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Wyjazd będzie 26 maja, jakoś 7 rano.
Niby nie godziny szczytu, ale zanim dojade do Łodzi to już pewnie się zrobi ciasno. Google maps oczywiście wyznacza fajnie trasę i często z niego korzystam, ale nie potrafi przewidzieć, że trasa którą wyznaczył, za dwie godziny będzie znacznie gorsza niż alternatywna.
Obecnie się skłaniam, żeby jechać s8 już od Wawy i cofnąć się trochę pod Łodzią.
Wyjazd będzie 26 maja, jakoś 7 rano.
Niby nie godziny szczytu, ale zanim dojade do Łodzi to już pewnie się zrobi ciasno. Google maps oczywiście wyznacza fajnie trasę i często z niego korzystam, ale nie potrafi przewidzieć, że trasa którą wyznaczył, za dwie godziny będzie znacznie gorsza niż alternatywna.
Obecnie się skłaniam, żeby jechać s8 już od Wawy i cofnąć się trochę pod Łodzią.
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
lecisz z Wawy A2-ką, wjeżdżasz pod Łodzią na płatną ale na pierwszym węźle (opłata chyba ze 2 zł) lecisz na Zgierz / Alksandrów i lądujesz na S8.
-
mirpo
- Użytkownik
- Auto: Astra 2.0 cdti ST
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: WPR
Wiesz co, ja bardzo regularnie jeżdżę z Wawy do Kotliny kłodzkiej. Jako że średnio lubie trasy szybkiego ruchu (nudno jest) to już od wielu lat jeżdżę przez Częstochowę.
Do Częstochowy masz dwa pasy non stop, w tym do Piotrkowa jest S8. Ogólnie w 2 godziny 10 minut jesteś w Czestochowie. Na wlocie do Częstochowy masz BP i McDonalda więc miejsce w sam raz na rozprostowanie kości
Tam kierunek na Opole i masz jakieś 200 km do kotliny kłodzkiej drogami krajowymi. Sporo miast ma obwodnice (Lubliniec, Opole) więc tragedii nie ma.
Jeśli jedziesz do wschodniej części kotliny to w Paczkowie skrecasz w lewo na Czechy, przekraczasz granice Polska-Czechy i w miejscowości Javornik wspinasz sie serpentynami pod górę przez miejscowość Travna, aby na szczycie dotrzeć na granicę Czechy-Polska. W Czechach oczywiście zaopatrujesz się w piwo i lentilky
Zjazd na dół do Lądka Zdroju i jesteś w Kotlinie Kłodzkiej
Taka trasa to samej jazdy jakieś 5 godzin +/- 20 min.
Do Częstochowy masz dwa pasy non stop, w tym do Piotrkowa jest S8. Ogólnie w 2 godziny 10 minut jesteś w Czestochowie. Na wlocie do Częstochowy masz BP i McDonalda więc miejsce w sam raz na rozprostowanie kości
Tam kierunek na Opole i masz jakieś 200 km do kotliny kłodzkiej drogami krajowymi. Sporo miast ma obwodnice (Lubliniec, Opole) więc tragedii nie ma.
Jeśli jedziesz do wschodniej części kotliny to w Paczkowie skrecasz w lewo na Czechy, przekraczasz granice Polska-Czechy i w miejscowości Javornik wspinasz sie serpentynami pod górę przez miejscowość Travna, aby na szczycie dotrzeć na granicę Czechy-Polska. W Czechach oczywiście zaopatrujesz się w piwo i lentilky
Zjazd na dół do Lądka Zdroju i jesteś w Kotlinie Kłodzkiej
Taka trasa to samej jazdy jakieś 5 godzin +/- 20 min.
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Dzisiaj przejechałem Wawa - Wrocław - Wawa. Dla odmiany pojechałem S8 / S8 (przeskok gdzieś miedzy Piotrkowem a Łaskiem - tak jak google i automapa pokazuje). Z tankowaniem i kawką 4 godziny w jedna stronę bez szaleństwa. Trasa OK.
- pjoter1
- Użytkownik
Ja w końcu zrobiłem tak samo,bo przyszło mi zajechać do Piaseczna. Generalnie następnym razem też bym taką trasę wybrał, nawet nie jadąc przez Piaseczno.