--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Żarówki LED w domu.

...na tematy kwadratowe i podłużne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Żarówki LED w domu.

Post autor: peja-1991 » 5 gru 2013, o 17:21

ja też już kiedyś czytałem.
Niby wszystko fajnie ale żeby wymienić żarówki w całym domu to spory wydatek, a kiedy się zwróci ciężko powiedzieć.
Poza tym żarówki led nie są ciepłe tylko zimne i mnie przeszkadzają.
Nie nadają się do czytania i szybciej męczą wzrok
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

steq

Re: Żarówki LED w domu.

Post autor: steq » 5 gru 2013, o 17:50

u mnie jest promocja - niecałe 10 zł za 3,5 W - odpowiednik ok 45 W zwykłej żarówki - barwa ciepła. Pamiętam że jakieś 6 -7 lat temu założyłem u siebie w domu 10 sztuk na "belkę " przy suficie ( 1 wziąłem na zamianę w razie spalenia) - wtedy dopiero wchodziły do sprzedaży - dodam że używane niemal codziennie - nie spaliła mi się żadna! Tylko Ledy:D Od tamtego czasu wymieniłem niemal całe oświetlenie w domu na ledy i jestem zadowolony. Dodam że zwykłe żarówki halogenowe paliły mi się średnio co parę miesięcy.

Awatar użytkownika
peja-1991
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 5 gru 2013, o 18:19

Wojtassss - napisałem, że dla mnie są zimne ;)
Poza tym przy pierwszej próbie wymiany od razu dwie się spaliły za bagatela 50zł więc od tamtej pory jakoś ledy mnie w ogóle nie przekonują.

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 5 gru 2013, o 18:26

Ja w domu mam tylko 1 żarówkę energooszczędną, reszta to LEDy. Do tej pory spaliły mi się 3 ale były to LEDy kupione w supermarkecie po 8 zł szt. Pozostałe świecą w większości od 2 lat a najstarsze mają 5 i jestem mega zadowolony. Mam zarówno barwę ciepłą białą jak i zimną, różnica w barwie jest doskonale widoczna. 1 LED w domu ma max 4W co jest odpowiednikiem zwykłej 40-60W żarówki. Generalnie mam w pomieszczeniach od 4 do 7 LEDów i jest jaśniej niż przy 2 żarówkach energooszczędnych. Owszem jest to spory wydatek, w przypadku jednorazowego zakupu ale ja inwestowałem w LEDy sukcesywnie podczas remontów.

7ups

Post autor: 7ups » 6 gru 2013, o 05:19

Ja u siebie mam SMD zamontowane w calym domu i jestem bardzo zadowolony od ponad roku nic sie nie spalilo a biorac żarówki na aledrogo trzeba uważać bo ojciec kupowal i polowa LED ów poprzepalana :/

yarek82

Post autor: yarek82 » 23 gru 2013, o 08:42

odgrzeje trochę temat
jak szukaie LED-ów to polecam produkty firmy TB Energy
nie są najtańsze ale jakościowo górna półka,

Awatar użytkownika
peja-1991
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 23 gru 2013, o 10:32

Yarek - dzięki/ właśnie miałem pytać czego szukać ;)

dr_feelgood

Post autor: dr_feelgood » 23 gru 2013, o 13:58

Ja od siebie dodam, że oszczędność na rachunkach tez jest widoczna. Mam 70% ledów w domu reszta to energooszczędne Philipsy bodajże i od czasu remontu nigdy za prąd nie dopłaciłem. A wcześniej to się zdarzało nagminnie. Dodam, że jestem kuchcik i ciągle piekarnika elekrycznego uzywam który ciągnie niemiłosiernie. Polecam.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 29 gru 2013, o 20:06

Mam u siebie wszędzie zmienione na ledy włącznie z żarówkami w okapie kuchennym. W sumie jakieś 50 szt. W ciągu roku dwa halogeny się przepaliły.Ale kupione na miejscu ,także na gwarancji wymienione. Różnica w rachunkach to około 30 zł mniej miesięcznie.Także szału nie ma .Tyle ,że fajniej to wygląda i fakt,że niektóre palą się cały czas gdy się ściemni ,nawet gdy nikogo nie ma w danym pokoju

yarek82

Post autor: yarek82 » 29 gru 2013, o 20:45

ja wymieniłem u siebie połowę żarówek energooszczędnych na ledy i po pierwszych 7 tygodniach było 64pln mniej za prąd, praktycznie cały czas mam takie same rachunki ok 450pln
jakbym wymienił wszystkie to może do 100pln zaoszczędzę :D
jak ktoś się spodziewa ze będzie płacił polowe mniej to może się niemiło zaskoczyć ;)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”