--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCo kupić w nowym roku czyli pełne odliczenie Vat w 2014r.
-
bolek
Co kupić w nowym roku czyli pełne odliczenie Vat w 2014r.
Jak już wiadomo od nowego roku można kupować samochody ciężarowe z możliwością odliczenia 23% vat-u.Pasuje mi coś kupic na firme a że i tak chciałem poczciwego 307HDI żony zamienić na coś nowego pojawia się dylemat co kupić? Odrazu mówie na BMW i AUDI mnie nie stać , Insignia też odpada bo jest po prostu za droga w tym co mi się podoba i z takim silnikiem jakby chciał 109 tyś.zł po rabacie
,Astra za mała ,Passat 1.8TSI w podobnej konfiguracji jak Octavia jest od niej 30 tyś. droższy! ,Accord wogóle kosmicznie drogi 118tyś.zł pozatym silnik 2.0 155km ledwo się odpycha,myślałem o nowej Octavii kombi Elegance z pakietem Amazing 1.4tsi 140km DSG 82tyś.zł po upuście( jeździłem,dynamika wystarcza i spalanie super średnie 6.8l.na 100km ) lub Mondeo kombi 1.6 ecoboost 83tyś.zł po rabacie albo Laguna Privelage kombi 2.0 16v 140km z 88k na 75tyś.zł .Mondeo mi się najmniej widzi bo w 2014 nowy model wchodzi ale i w 2014r.wchodzi laguna IV.508 widziałem nie przekonuje mnie wogóle ,ogólnie francuzów to tylko ta Laguna ale od 2007roku na rynku i buda jakaś przestarzała się wydaje.Może macie jakiś inny pomysł na auto nowe do 80tyś.zł.Dla mnie Skoda wygrywa,tylko kurde ten znaczek ,nie wiem czy przeżyjemy w domu 
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Re: Co kupić w nowym roku czyli pełne odliczenie Vat w 2014r
a już rząd potwierdził, że będzie odliczenie ?
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Bolek a o nowej mazdzie 3 sedan myślałeś. Kolega konfigurował 2.0 benzyna 120 km w automacie za 80 tys. z bogatym wyposażeniem wychodzi tylko że tu chyba vat nie odliczysz 
- peja-1991
- Kontakt:
tylko nie navare :/
- peja-1991
- Kontakt:
daj spokój. To jest czołg a nie samochód.
Mój kumpel kładł nowe przewody w siostry aucie bo się zjarała instalacja. Samochód miał rok.
Ja tam bym nie chciał navary
Mój kumpel kładł nowe przewody w siostry aucie bo się zjarała instalacja. Samochód miał rok.
Ja tam bym nie chciał navary
-
bolek
Odliczenie już możliwe ,można zamawiać auta .Wojtku Mazda 6 w automacie ponad 110k w konfiguratorze
kolega ma może spore upusty,możesz zgadać bo za 80k to jutro jestem u Ciebie i jeszcze 3 dni oblewamy .Navara fajna,ale Pany to przecież żłopie 12lśrednio,a moja robi 60-70km dziennie a to jest 50-60zł jak nic dziennie,nie będe robił na paliwo i rate leasingową,dajcie spokój
exeo to podróba a4,w sumie ciekawe podjade do seata i lukne,cena 85k w konfiguratorze z dsg moze by dali 10 upustu,tylko ze ja ńiechce rocznika wstecz więc może być róznie.Ta Octavia mnie kusi,wiem ze wygląda jak felicja kombi po lifcie ale patrzcie http://samochody.mitula.com.pl/offer-de ... to.pl?cc=1 to chcą z parkingu za 80k oddać a w styczniu na wyprzedaży pewnie za 75k będzie,pomijając ze niechce 2013 więc wychodzi tak że biore 1.4TSI Dsg 2014,kolor topaz brown
z beżową tapicerką,dodaje trójramienną kierownice 100zł i obramówki okien oraz chromowane relingi i szyby tylne ciemne ,grzane stołki i wszystko za 2000zł,cena wyjściowa 98k - rabat 17% - vat 23% .Chłopy to jest ok.60tyś.zł za nowe auto w automacie z Navi i dwuletnią gwarancją,prawie tyle to ja dalem za 3 letnią insignie z radiem fm i łysymi zimowkami jako drugi komplet opon
wiem że wyglada to jak kobyła przy Insignia ale jest to nówka,nikt wcześniej nie pierdział w fotel .Żeby tylko moja sie przekonała do tej Feli po lifcie 
- peja-1991
- Kontakt:
Bolek - Łukasz pisał o Mazdzie 3 a nie 6.
Zależy od budżetu - jeżeli masz 80 i chcesz Skodę to po prostu bierz.
Nie rozumiem tylko tego, że nie chcesz rocznika wstecz? to i tak jeden ****. No ale ile ludzi tyle opinii
Zależy od budżetu - jeżeli masz 80 i chcesz Skodę to po prostu bierz.
Nie rozumiem tylko tego, że nie chcesz rocznika wstecz? to i tak jeden ****. No ale ile ludzi tyle opinii
-
kiego
- peja-1991
- Kontakt:
no właśnie wszystko zależy od punktu widzeniakiego pisze:Bo nowe to nowe a nie roczne
-
kiego
Dlatego w Polsce powinien działać ten sam przepis co w UK,a mianowicie za datę produkcji samochodu uznaje się datę pierwszej rejestracji(w dowodzie rejestracyjnym nie ma rubryki z datą produkcji,jest tylko data rejestracji z adnotacją że zarejestrowano jako nowe)
-
bolek
Zgadza się,Peja to jest tak że młodsze auto łatwej sprzedać ,dwa leasing 3 lata się kończy sprzedaje auto 3 letnie a nie 4 letnie,trzy rabat jest dodatkowo -10 tys.zł za rocznik ale jak będe sprzedawał np za 3 lata to za 3 letnią wezme 40tyś.zł a za 4 letnią 30 tyś.zł.Na jedno wychodzi a w głowie mi nie siedzi ze mam nowe roczne auto tylko nówke z rocznika w którym kupiłem
Może mam z głową coś nie tak ale w ten sposób do tego podchodze 
Aaaaa nie doczytałem,Mazda 3 za 80k to przesada,tam w środku jest ciaśniej niż w Astrze...ja mam prawie 190cm wzrostu i czasami będe tym jeździł
a najgorsze co może być to takie poklepywanie butem przez siędzące za tobą dziecko,masakra ,pyk pyk pyk co 20-30sek.,ja dostaje białej gorączki jak czuje że ktoś mnie stuka w fotel ,ale co zrobić jak mu ciasno,każdy chce wygodnie podróżować
W Octavii z tyłu nawet za mną jest naprawde sporo miejsca,więcej niż w mojej poprzednie bmw 5 nie mówiąc o insignii gdzie muszę się dosuwać blizej kiery jak jade z dzieciakami ![Zły ]:-<](./images/smilies/icon_evil.gif)
Aaaaa nie doczytałem,Mazda 3 za 80k to przesada,tam w środku jest ciaśniej niż w Astrze...ja mam prawie 190cm wzrostu i czasami będe tym jeździł
-
bolek
Leon nowy ok,musze podjechac zerknąć ile miejsca w środku,jeden problem nie mają w ofercie silnika 1.4TSI 140km z DSG,tylko 1.2TSI 105km z DSG.ten 1.2 ma cos 10.5 do 100 a pali 0.2l mniej od 1.4 140km
Edit: Leon ST nie ma homologacji więc odpada...
Edit: Leon ST nie ma homologacji więc odpada...
- peja-1991
- Kontakt:
jesteś pewien bolek tego DSG ?
mojego kumpla koleżka ma Sirocco i 2 razy wymieniana skrzynia
mojego kumpla koleżka ma Sirocco i 2 razy wymieniana skrzynia
-
bolek
Dopłata 3500zł.Pierwsze 6-biegowe skrzynie DSG miały problemy od 2010r.generalnie bezawaryjne,oczywiście zdarzają się przypadki ale to chyba w każdej marce.Jestem przekonany do DSG bo : auto z tą skrzynią spala mniej o ok.0.5l .100km,za dodatkową dopłatą 500zł skorzana kiera trójramienna z łopatkami,nie ma koła dwumasowego które przy jeździe po mieście wytrzymuje ok.100 a max.150tyś.k a koszt wymiany to ok 3-3.5 tys.zł poza aso, ,wygoda użytkowania
Pozatym można dokupić coś takiego:
Pakiet serwisowy COMPLETE
Zawiera: obowiązkowe przeglądy okresowe, materiały eksploatacyjne, naprawy poza przeglądami wynikające z naturalnego zużycia. Cena 3 470 PLN na okres 4 lat lub 120tyś.km
A niech się psuje nawet co miesiąc ,będą wymieniać
Na OCP czytałem troche i w Octavii II 1.8TSI mają ludzie po 150-200tyś.km i nic się nie dzieje...
Pakiet serwisowy COMPLETE
Zawiera: obowiązkowe przeglądy okresowe, materiały eksploatacyjne, naprawy poza przeglądami wynikające z naturalnego zużycia. Cena 3 470 PLN na okres 4 lat lub 120tyś.km
A niech się psuje nawet co miesiąc ,będą wymieniać
- peja-1991
- Kontakt:
Ta koleżanka chce sprzedać Sirocco bo dużo pali 1,4 TSi 160km i ciągle coś z tą skrzynią. W serwisie powiedzieli im, że to standard i bardzo dużo przypadków mają właśnie z DSG. Co prawda wymienili im na gwarancji więc tragedii nie ma 
-- 21 gru 2013, o 14:41 --
Bolek - jak jesteś przekonany to bierz ! zawsze to nowe auto
-- 21 gru 2013, o 14:41 --
Bolek - jak jesteś przekonany to bierz ! zawsze to nowe auto
-
kiego
Owszem skrzynia DSG jest rewelacyjna,ale 1.4 to pali jak smok wawelski.Miałem przez kilka dni skodę rapid z 1.4 i wychodziło około 11l w cyklu mieszanym 
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Bolek, na pewno chcesz się pakować w te małe litraże TSI z turbosprężarkami wielkości mandarynki, które padają co 10 tyś km i rozrządem na łańcuchu, który też lubi się dość często popsuć ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
bolek
1.4tsi 140 km jest na pasku,to nowa jednostka,całkowicie co innego ,stara miała łancuch ktory się naciągał i kompresor,tutaj jest pasek i turbina bez zmiennej geometri, żeby było ciekawiej,znam się troche na mechanice sam kiedyś zrobiłem remont w sierra xr4i 2.8v6 rozebralem ze zdjęć takie tsi 1.4 i uważam że teraz nie ma się co tam zepsuć.Choć nie wiadomo czy panewki i wał nie są z "plastiku" jak np. W renault dci czy insigni cdti.to się dowiem jak sam doświadcze awarii tych części 
kiego na necie jest pełno testów i na OcP piszą że spalanie miasto 7.5 max a trasa 5-6l ... Może rajdowałeś ?
kiego na necie jest pełno testów i na OcP piszą że spalanie miasto 7.5 max a trasa 5-6l ... Może rajdowałeś ?
Ostatnio zmieniony 22 gru 2013, o 08:35 przez bolek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kiego
miałem nówke sztuke przez trzy dni ,jeździłem w Polsce więc szału z prędkościami nie było,poza tym odwykłem od jazdy po złej
stronie drogi więc wychodzi na to że to jednak dużo pali...
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Odnośnie Vat 23 % to zwróć uwagę na ograniczenia.Nie każda osobówka z kratką pod to podchodzi.Poza tym potem nie będzie już można jej zmienić na auto osobowe. Poza tym tylko niby przez dwa miesiące to ma działać.Vat odliczysz i przez te dwa miesiące vat od paliwa. Zamiast tego nie wiem czy nie lepiej poczekać i kupić sobie to co chcesz ,ale odliczyć 50% vatu .Sam miałem ten dylemat,ale juz nie chciałem drugiego auta z kratką.Miałem wcześniej mondeo ciężarowe i był duży kłopot z jego sprzedaniem,bo auto zarejestrowane jako ciężarowe,czteroosobowe.Wolałem sobie teraz kupić Insignię jaką chciałem i odliczyć mniejszy VAt ,ale mieć auto jakie ja chcę