--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPrawo jazdy kat. B96
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Prawo jazdy kat. B96
Szanowni,
Czy ktoś posiada prawo jazdy kategorii B+96 które uprawnia do ciągnięcia przyczepy ciężkiej, gdzie max DMC zestawu wynosi 4,25t?
Mam możliwość pożyczenia przyczepy kempingowej, ale przez to że Insignia ST to ciężkie auto, to DMC Insigni + DMC tej przyczepy przekracza 3,5t o ok 100kg.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Czy ktoś posiada prawo jazdy kategorii B+96 które uprawnia do ciągnięcia przyczepy ciężkiej, gdzie max DMC zestawu wynosi 4,25t?
Mam możliwość pożyczenia przyczepy kempingowej, ale przez to że Insignia ST to ciężkie auto, to DMC Insigni + DMC tej przyczepy przekracza 3,5t o ok 100kg.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Re: Prawo jazdy kat. B96
Nie jest czasami tak że przyczepa nie może być cięższa od pojazdu ciągnącego?
Jeżeli piszesz że zestaw miałby 3,6 t to sama przyczepa pewnie ze 2T.
Jeżeli piszesz że zestaw miałby 3,6 t to sama przyczepa pewnie ze 2T.
- SiDo
- Użytkownik
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Nowy Sącz
Na kat. B+E możesz jechać zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 4,25 t ale przyczepa nie może przekraczać wagi pojazdu którym ją ciągniesz.
Nie bardzo rozumiem o co w tym temacie chodzi :/
Nie bardzo rozumiem o co w tym temacie chodzi :/
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Od 2013 lub 2014 w UE weszła ta kategoria, dla przyczep innych niż lekka.
DMC InsigniST to 2276kg
Przyczepa ma DMC lekko ponad 1300.
DMC InsigniST to 2276kg
Przyczepa ma DMC lekko ponad 1300.
- rataj73
- Zapaleniec
No to jeżeli masz B96 to możesz ciągnąć przyczepę pod warunkiem że zestaw nie przekroczy 4250 kg i samochód musi być cięższy od przyczepy o 30% a w opisanym przez ciebie przypadku tak jest.
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
No właśnie, czy jest sens zadawanie egzaminu? (kurs nie jest wymagany)
Ktoś zdawał?
Ktoś zdawał?
- rataj73
- Zapaleniec
Na jednorazowy wypad nie ma sensu, ale jeżeli masz zamiar jeździć co roku z przyczepą to chyba warto. A nie lepiej zrobić E , zawsze można jakąś lawetę po samochód przegonić.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
W każdym razie nie warto ryzykować jazdy na zasadzie "a może nie sprawdzą". Jest to wykroczenie z art. 94 kodeksu wykroczeń. Sprawa z automatu idzie do sądu. Za popełnienia tego wykroczenia grozi kara grzywny (od 20 do 5000 zł), a także możliwość nałożenia zakazu prowadzenia pojazdów. W praktyce nie pozwalają dalej jechać, auto z przyczepą do sholowania, a w sądzie dodatkowo pewnie nie mniej niż 1000 zł, a jak ma się pecha to dodatkowo zakaz prowadzenia pojazdów na 3 mies. Z policją jeszcze może ponegocjujesz, ale inspekcja zazwyczaj jest bezwzględna. Piszę z doświadczenia, bo na początku tego roku "przerabiał" to jeden z kolegów na Forum. I dla kontroli (oraz sądu) nie ma znaczenia, że przekroczenie było o 100kg. Równie dobrze mogłoby być i o 2 tony
Nie masz uprawnień i do widzenia.
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Zgodnie z przepisami to dla kat. B DMC przyczepy nie może przekroczyć 1224kg (w moim przypadku)
- SiDo
- Użytkownik
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Nowy Sącz
- rataj73
- Zapaleniec
To co piszesz odnosi się jedynie do przypadku kiedy nie masz wogóle prawa jazdy.IBZI pisze: ↑8 sie 2018, o 19:55W każdym razie nie warto ryzykować jazdy na zasadzie "a może nie sprawdzą". Jest to wykroczenie z art. 94 kodeksu wykroczeń. Sprawa z automatu idzie do sądu. Za popełnienia tego wykroczenia grozi kara grzywny (od 20 do 5000 zł), a także możliwość nałożenia zakazu prowadzenia pojazdów. W praktyce nie pozwalają dalej jechać, auto z przyczepą do sholowania, a w sądzie dodatkowo pewnie nie mniej niż 1000 zł, a jak ma się pecha to dodatkowo zakaz prowadzenia pojazdów na 3 mies. Z policją jeszcze może ponegocjujesz, ale inspekcja zazwyczaj jest bezwzględna. Piszę z doświadczenia, bo na początku tego roku "przerabiał" to jeden z kolegów na Forum. I dla kontroli (oraz sądu) nie ma znaczenia, że przekroczenie było o 100kg. Równie dobrze mogłoby być i o 2 tonyNie masz uprawnień i do widzenia.
Ciągnięcie przyczepy jeżeli masz tylko B podpada pod nieodpowiednią kategorię i należy się 300zł. Jak będzie ambitny policjant może odholować samą przyczepę ale to rzadkość.
Problem pojawłby się w razie ewentualnej stłuczki, wtedy nawet jak nie z Twojej winy może być kosztowna przejażdżka.
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Sprawę chyba odpuszczę bo nie ma sensu się w to bawić bez dłuższej perspektywy, ale czytam na ten temat i według kilku źródeł trzeba podzielić to na dwie kategorie.SiDo pisze:Na samej kategorii B można ciągnąć przyczepę lekką o dmc do 750kg
- przyczepę lekka można ciągnąć autem o DMC do 3.5t. Daje to w sumie max DMC zestawu 4,25t.
- przyczepę ciężką o DMC > 750kg można ciągnąć jeżeli DMC zestawu nie przekracza 3,5t. Czyli max DMC przyczepy wynosi 3,5t minus DMC auta.
Poprawcie mnie jeżeli się mylę, najlepiej podając źródła.
Tutaj moje zrodlo: https://www.l-instruktor.pl/aktualnosci ... 2tTyiM9c0M
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Tak było kiedyś.rataj73 pisze: ↑8 sie 2018, o 21:11To co piszesz odnosi się jedynie do przypadku kiedy nie masz wogóle prawa jazdy.IBZI pisze: ↑8 sie 2018, o 19:55W każdym razie nie warto ryzykować jazdy na zasadzie "a może nie sprawdzą". Jest to wykroczenie z art. 94 kodeksu wykroczeń. Sprawa z automatu idzie do sądu. Za popełnienia tego wykroczenia grozi kara grzywny (od 20 do 5000 zł), a także możliwość nałożenia zakazu prowadzenia pojazdów. W praktyce nie pozwalają dalej jechać, auto z przyczepą do sholowania, a w sądzie dodatkowo pewnie nie mniej niż 1000 zł, a jak ma się pecha to dodatkowo zakaz prowadzenia pojazdów na 3 mies. Z policją jeszcze może ponegocjujesz, ale inspekcja zazwyczaj jest bezwzględna. Piszę z doświadczenia, bo na początku tego roku "przerabiał" to jeden z kolegów na Forum. I dla kontroli (oraz sądu) nie ma znaczenia, że przekroczenie było o 100kg. Równie dobrze mogłoby być i o 2 tonyNie masz uprawnień i do widzenia.
Ciągnięcie przyczepy jeżeli masz tylko B podpada pod nieodpowiednią kategorię i należy się 300zł. Jak będzie ambitny policjant może odholować samą przyczepę ale to rzadkość.
Problem pojawłby się w razie ewentualnej stłuczki, wtedy nawet jak nie z Twojej winy może być kosztowna przejażdżka.
Teraz (od 2015) masz tylko:
Art. 94 kodeksu wykroczeń:
§ 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu prowadzi pojazd, nie mając do tego uprawnienia, podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia, o którym mowa w § 1, można orzec zakaz prowadzenia pojazdów.
Art. 24 kodeksu wykroczeń:
§ 1. Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5000 złotych, chyba że ustawa stanowi inaczej.
I jak się trafi na spoko policjanta, to przyczepa mandat i zjazd przyczepą na najbliższy parking, ale jak się trafi służbista albo ITD, to sprawa idzie do sądu.
- rataj73
- Zapaleniec
No tak ale w pkt pierwszym masz napisane ,, nie mając do tego uprawnień'' a on ma uprawnienia tylko nie tej kategorii.
Ostatnio rozmawiałem o tym ze znajomym policjantem i był też program w TV że nagminne jest jeżdżenie motorem pow 125 cm3 z prawem jazdy B. Mandat 300zł , zsiadasz z motoru i to wszystko.
Konkluzją było to że nawet 3 krotne przyłapanie jest tańsze od prawa jazdy, no i prawdopodobieństwo kontroli niewielkie jak jeździsz przepisowo. Problem zaczyna się dopiero gdy uczestniczysz w kolizji lub co gorsza w wypadku.
@Ping
Samo B tylko przyczepa lekka do 750 kg - cały zestaw max 3,5 t
B96 - przyczepa pow 750kg- cały zestaw do 4250 kg
B+E cały zestaw do 7t
Ostatnio rozmawiałem o tym ze znajomym policjantem i był też program w TV że nagminne jest jeżdżenie motorem pow 125 cm3 z prawem jazdy B. Mandat 300zł , zsiadasz z motoru i to wszystko.
Konkluzją było to że nawet 3 krotne przyłapanie jest tańsze od prawa jazdy, no i prawdopodobieństwo kontroli niewielkie jak jeździsz przepisowo. Problem zaczyna się dopiero gdy uczestniczysz w kolizji lub co gorsza w wypadku.
@Ping
B+E cały zestaw do 7t
Ostatnio zmieniony 9 sie 2018, o 05:45 przez rataj73, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
@rataj, no właśnie nie jest tak.rataj73 pisze:No tak ale w pkt pierwszym masz napisane ,, nie mając do tego uprawnień'' a on ma uprawnienia tylko nie tej kategorii.
Konkluzją było to że nawet 3 krotne przyłapanie jest tańsze od prawa jazdy. Problem zaczyna się dopiero gdy uczestniczysz w kolizji lub co gorsza w wypadku.
@Ping
B+E cały zestaw do 7t
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
W przytoczyć przez ciebie artykule jest trochę nieścisłości
Najpierw:
Kategoria B
Prawo jazdy kategorii B uprawnia do prowadzenia pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej wynoszącej 3,5 tony. Jest to wartość maksymalna bez względu czy dotyczy samego auta czy auta z przyczepą, a dopuszczalny ciężar całkowity dla przyczepki w tym zestawie nie może być większy niż 750 kg. Należy jednak też sprawdzić w dowodzie rejestracyjnym samochodu, jaką przyczepę samochód może ciągnąć bo nie wszystko jest takie oczywiste. Kiedy zestaw pojazd + przyczepa przekroczy 3,5 tony prawo jazdy kat.B nie wystarcza aby go poprowadzić, więc robi się mały problem.
Potem
Podsumowanie: masy aut + przyczep i niezbędne kategorie prawa jazdy
auto ? 3500 kg + przyczepa ? 750 kg ? 4250 kg ? Kategoria B
auto ? 3500 kg + przyczepa > 750 kg ? 3500 kg ? Kategoria B
auto ? 3500 kg + przyczepa (> 750 kg > 3500 kg ) ? 4250 kg ? Kategoria B96
auto ? 3500 kg + przyczepa > 750 kg > 4250 kg ? Kategoria B + E
Najpierw:
Kategoria B
Prawo jazdy kategorii B uprawnia do prowadzenia pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej wynoszącej 3,5 tony. Jest to wartość maksymalna bez względu czy dotyczy samego auta czy auta z przyczepą, a dopuszczalny ciężar całkowity dla przyczepki w tym zestawie nie może być większy niż 750 kg. Należy jednak też sprawdzić w dowodzie rejestracyjnym samochodu, jaką przyczepę samochód może ciągnąć bo nie wszystko jest takie oczywiste. Kiedy zestaw pojazd + przyczepa przekroczy 3,5 tony prawo jazdy kat.B nie wystarcza aby go poprowadzić, więc robi się mały problem.
Potem
Podsumowanie: masy aut + przyczep i niezbędne kategorie prawa jazdy
auto ? 3500 kg + przyczepa ? 750 kg ? 4250 kg ? Kategoria B
auto ? 3500 kg + przyczepa > 750 kg ? 3500 kg ? Kategoria B
auto ? 3500 kg + przyczepa (> 750 kg > 3500 kg ) ? 4250 kg ? Kategoria B96
auto ? 3500 kg + przyczepa > 750 kg > 4250 kg ? Kategoria B + E
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
No właśnie to nawet według tego, to w przypadku przyczepy lekkiej zestaw może być do 4,25t
- rataj73
- Zapaleniec
Nie no faktycznie, artykuł dobry ale te wyliczenia z doopy.
W pierwszym wyliczeniu na końcu powinno być 3500 zamiast 4250.
Na logikę kategoria B uprawnia tylko do 3,5t więc cały zestaw nie może tego przekroczyć i to tylko z przyczepą lekką.
Jak chcesz mieć cięższą przyczepę a cały zestaw będzie lżejszy od 4250 to B96 wystarczy.
W pierwszym wyliczeniu na końcu powinno być 3500 zamiast 4250.
Na logikę kategoria B uprawnia tylko do 3,5t więc cały zestaw nie może tego przekroczyć i to tylko z przyczepą lekką.
Jak chcesz mieć cięższą przyczepę a cały zestaw będzie lżejszy od 4250 to B96 wystarczy.