--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Jakie auto po Insigni?

posiadasz inny samochód niż Opel Insignia ? chcesz się poradzić, pokazać swój samochód - to jest temat dla Ciebie
ODPOWIEDZ
Bodex

Re: Jakie auto po Insigni?

Post autor: Bodex » 8 lut 2017, o 20:42

wassermann pisze:
Bodex pisze:Skoda ? - Czesi nas nie lubią.
Hahaha, co za argument.
Ale za to Polacy kochają Skodę i jej przemyślane rozwiązania.
Szkoda tylko, że ta "Szkoda" tak się ceni. Sensowna Octavia gen. III ok. 100k zł, a na sensowną O gen. II starczało 80k. Co z tego że postęp?

M.
No tak , skoro nas nie lubią to nie bede im nakręcił budżetu i koniec, to nie jest nasz trend.

,,"Polacy lubią skodę " mów za siebie , nigdy nie lubiałem skody , żadnej i żadna mi się nie podobała ,

Skoda to klon, a klon nie posiada duszy

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

Awatar użytkownika
flcn
Użytkownik
Auto: ST Cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: LDZ

Post autor: flcn » 8 lut 2017, o 20:42

To prawda, octavia staje się coraz droższym autem. Ale też coraz lepszym i ładniejszym (oczywiście w zależności od gustu). Za 100 tys. będzie rozsądna skoda, ale za podobnie wypasioną insignię trzeba położyć tak na moje oko 130 tys. I obawiam się, że za te 30 nie dostaniemy nic więcej jak design, który powraca do gustów... W skodziance za to będzie więcej miejsca, bagażnika, mniej kilo, lepsze osiągi za mniej paliwa, lepszy entertainment system... i nie wiem jeszcze co. .

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
flcn
Użytkownik
Auto: ST Cdti
Kod silnika: A20DT
Miasto: LDZ

Post autor: flcn » 8 lut 2017, o 20:48

@Bodex, trochę masz racji...chociaż... spójrz na octavię 3 facelifting. Nie dyskutuję czy jest ładna, ale jest inna. Na ulicy rzuci się w oczy.

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: coolmobil » 8 lut 2017, o 20:50

Bodex pisze:Za to , zapoznałem się z parametrami Mazdy CX 5 , oglądnąłem film test Autocentrum z 2 metrowym redaktorem. 122 Tyś mi wyszło w 3cim z 4 pakietów tylko felgi mnie rozwaliły 17 " i że nie można wybrać w pakiecie 19" , a opony balon 225 55 17 , silnik benzyna 2,0 165 ps chyba mi wystarczy ze skrzynią 6MT , bo automat to go zmuli w takiej konfiguracji auto waży tylko 1350 kg
Wedlug wskazań mało pali , mniej jak mój opel diesel .
Moj ojciec chciał kupić rok temu CX3 niestety to auto na bazie mazdy 2 tak samo CX5 jest na bazie 3 czyli kompaktu który wbrew pozorom duży w środku nie jest.
Przesiadka z isi do CX5 odczujesz szybko mimo ze isia w środku ilością miejsca nie powala.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bodex

Post autor: Bodex » 8 lut 2017, o 21:05

flcn pisze:@Bodex, trochę masz racji...chociaż... spójrz na octavię 3 facelifting. Nie dyskutuję czy jest ładna, ale jest inna. Na ulicy rzuci się w oczy.

Na ulicy jak ja widzę w De to heh A4 z tyłu i nuuuda , te auta są tak uporządkowane że aż nudne .

Insignia była , jest piękna na zewnatrz i wewnatrz , a skoda ? Deska to jakby ktoś piła platnica wycinał tam nie ma duszy , jest tylko niemiecki porządek.

Ostatnio zmieniony 8 lut 2017, o 21:08 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 8 lut 2017, o 21:07

Za 100 kpln nie kupi się samochodu przestronnego z mocnym silnikiem i żeby jescze palił rozsądnie i był Suvem. Octavia jest na poziomie cenowym kompaktów, a oferuje sporo więcej, więc IMO wcale nie jest droga. Co do designiu, oczywiście dobrze jest jak autko super wygląda, ale czy ważniejsze to jest od funkcjonalności i przyjemności z jazdy? Cóż nam z designiu jak nie będzie czym pojechać, frajda z jazdy prawie żadna. Cóż z designu jak nie ma się jak zapakować z rodziną i trzeba przesuwac fotel w tył, żeby dziecko nie wciskało namiętnie klimatyzacji, a jednocześnie pozostawić odpowiednią ilość miejsca osobie na tylnej kanapie (co jest praktycznie niemożliwe), podczas wyjazdu rodzinnego (niestety takie błache problemy skutecznie potrafią zabić radość z jazdy a dodatkowo zdekoncentrować), nie wspominajac o małym bagażniku. Niestety funkcjonalność to słaba strona Opla Astry czy Insigni. Najlepiej jak auto jeździ super, wygląda świetnie, jest funkcjonalne i mało kosztuje, tylko nie ma takich samochodów, a Skody są jednym z rozsądniejszych kompromisów.
Proponuje zapakowć tę Mazdę na wyjazd rodzinny i wyjechać w trasę. Ciekawe jakie będziesz miał odczucia dotyczące elastyczności silnika.

Bodex

Post autor: Bodex » 8 lut 2017, o 21:12

Lancią 140 ps 2 razy południe Włoch zaliczyłem starczalo jej mocy .

Wsiadanie do SUVa to juz wygoda , a nie potrzebuję znowu przestezeni van a.

To są narazie przymiarki na papierze , będzie wiosna to czas na testy na żywo

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 8 lut 2017, o 21:27

Ja golfem iii 1,4 lpg zrobiłem ponad 100 kkm i trasy z południa na północ polski i z powrotem, ale nie zamierzam do tego wracać. Pytanie czy odpowiada Ci jazda na takim poziomie, bo na to pytanie powienien sobie każdy indwywidualnie odpowiedzieć. Pisałeś chyba kiedyś, że 350 nm i 160 km Cię zadowla, a niektóre samochody, którymi się interesujesz mają sporo niższe parametry, więc trudno porównywać w miarę szybki samochód, do muła.

-- 8 lut 2017, o 22:29 --

A i jeszcze tak sobie myślę, dla kogo kupujemy te super designerskie samochody ze słabym silnikiem, dla siebie czy dla sąsiada? :)

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 8 lut 2017, o 22:41

Skodę mam już 9. rok (Octavia II) i, nie wiem, może nie ma charakteru, ale za to ma wiele zalet praktycznych i jest trwała, niezawodna. Jedyne czego żałuję, to to, że jest 1.9TDI, a nie 2.0TDI - ta druga miałaby świetne osiągi, 6 biegów i mocniejsze hamulce, czyli to, czego mi brakuje od początku (ale to firma kupowała dla mnie, nie miałem wyboru, a wówczas w ogóle byłem wniebowzięty, bo nowe auto i w ogóle pierwsze takie przyzwoite itd.)
Charakteru za to nie mogłem odmówić mojej Vectrze jak mnie zostawiła na zadupiu, ani nowej Insigni, o której trwa gorąca korespondencja "mojego" ASO z wysokimi czynnikami w GM, bo jedna rzecz od pół roku jest nienaprawiona, a GM DE twierdzi, że "niemożliwe, musi być OK, nie mieliśmy nigdy takich przypadków". Za taki charakter to ja dziękuję, może trzeci Opel będzie bezproblemowy...

Co do SUVów - dobre do miasta dla kogoś, kto ładuje i wozi dzieciaki - praktyczne i bezpieczniejsze w razie czego. Ale poza tym? Bodex, podobno dużo jeździsz autostradami na dalsze trasy. Auto ma być do jeżdżenia, a nie do wsiadania/wysiadania. Ja tam wolę schylić się wsiadając do Insignii, ale potem jechać w wietrzny dzień 180 km/h lewym pasem A1 i uśmiechać się pod nosem widząc te SUVy wspaniałe jak jadą prawym pasem duuużo wolniej i bujają się od lewej do prawej linii miotane bocznym wiatrem.

M.

Awatar użytkownika
pjoter1
Użytkownik
Auto: Insignia
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: pjoter1 » 9 lut 2017, o 19:10

Propo wątku silników hybrydowych:
http://m.onet.pl/moto/aktualnosci,w9gkh4

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 9 lut 2017, o 22:22

Wiem wiem ale hybrydy to ściema dla ekologów. 2.0 pod maską i hybryda hm to po co taki kawał silnika skoro elektryk odbija ci nerki. :lol:

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 9 lut 2017, o 22:39

Tylko samochody w pełni elektryczne, niestety cena i parametry jeszcze nie takie jak byśmy chcieli, ale to raczej idzie w tym kierunku.
https://www.nissan-cdn.net/content/dam/ ... EAF_PL.pdf
W tym linku co dawał huki jest filmik z info o w pełni elektrycznym golfie

Hybryda to półśrodek, też sie zastanwiałem po co w np. tej nowej toyocie pod maską 1,8 z hybrydą skoro podstawowym silnikiem jest 1,2 turbo i do niego można by było dorzucić baterie? Może to jest kwestia turbo, intercoolera i reszty osprzętu, które podwyższają koszt silnika, a żeby zbliżyć się do ceny diesla, poprostu usuwają elementy, które są kosztowne...
Tak czy inaczej, jeszcze cena np. tego Nissan Leaf praktycznie dwa razy wyższa od zwykłego kompakta.

-- 9 lut 2017, o 23:42 --

Zasięgi jak na gazie, tutaj raczej spoko, tylko ładowanie mogłoby potrwać max 15 minut i wtedy OK

-- 9 lut 2017, o 23:46 --

Leaf osiagi (tyłka nie urywają):
0-100 - 11,5s
Vmax - 144

Bodex

Post autor: Bodex » 12 lut 2017, o 09:20

Takie mi wpadło coś , ahaha:
Idzie kierowca forda z kierowcą mercedesa i z kierowcą skody. Wszyscy w skórzanych płaszczach, sięgających kostek. Po czym poznać kierowcę skody?
...
...
...
...
Kierowca skody swój płaszcz ma wpuszczony w spodnie... [FACE WITH TEARS OF JOY][FACE WITH TEARS OF JOY][FACE WITH TEARS OF JOY]

Awatar użytkownika
Jaromat
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: B20NFT
Miasto: OKR
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Jaromat » 13 lut 2017, o 04:04

Witam co po insigni, przesiadlem się na bmw,i jak narazie jest dobrze.Wyciszenie jakość wykonania, materiałów ehh nie ma co porównywać.

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Kod silnika: inny
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: coolmobil » 13 lut 2017, o 07:51

Nie ma moim zdaniem co porównywać marki premium do Opla tam jednak są większe pieniądze a co za tym troszkę lepsza jakość, choć pewnie tez nie w każdym przypadku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 13 lut 2017, o 09:03

Inna jakość trochę, inna cena. Kolega wybrał 5 i jest zadowolony, xdrive trochę więcej mocy tylko miejsca nic więcej a nawet mniej przynajmniej dla kierowcy.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 14 lut 2017, o 07:12

Ja , wracając do Outlandera 3 hybryda .
Zastanowiło mnie jak to działa jeździ i okazuje sie że ono ma :
4 silniki i waży aż 2 Tony !
2x elektryczne 82 KM
1x benzynowy generator
1x benzynowy 2,0 121 KM który załącza sie powyżej 140 km /h i ma tylko przekładnie zębatkowå
Brak skrzyni biegów !
Łączna moc silników to 285 KM
A realna do napędu około 160- 180 bo trudno wyliczyć.

Ale jest to inna koncepcja hybrydy.

Większość robi je tak samo - elektryczny wspiera benzynowy główny , Mitsubishi poszło dalej w stronę elektryczności .
Elektryczne to główny napęd a benzynowe wspierają .

Na samych elektrycznych z Klimas e Warszawie przejechali 45 km , ładowanie plug-in z 230 V to 5,5 H , 15 A a koszt 8 zł
Na stacjach szybkiego ładowania Blue Power 3 fazy 400 V , 60 A to czas 30 minut i koszt 0 złotych ,,!

Napęd pracuje w 3 trybach

Ale więcej o tym ciekawym suvie może banalnym wygladzie i wnętrzu ale jakże dopracowanym pod względem komfortu i funkcjonalności poczytacie pod tym linkiem

http://m.onet.pl/gadzety/motoryzacja,gsm9lf

A tu piszą o 3 silnikach ???

http://www.terenowo.pl/newsy/2161-mitsu ... 00-km.html
Ostatnio zmieniony 14 lut 2017, o 07:57 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik

Post autor: profek » 14 lut 2017, o 07:54

A wy narzekacie na to że Insignia ma nadwagę,to dopiero mysi być kloc chyba o szybkich zakrętach to można zapomnieć.

Bodex

Post autor: Bodex » 14 lut 2017, o 08:00

@profek , nie koniecznie bo :
1 cała bateria jest pod podłogą.
2 silnik elektryczny tez pod.
Obniża to mocno środek ciężkości całego pojazdu a wtedy buda nie wychyla sie , no jeszcze kwestia szerokości opon by utrzymać przyczepność.

Najciekawszy jest moment obrotowy silników elektrycznych :
"Układ tego typu zapewnia wygenerowanie 100% momentu obrotowego już podczas ruszania ze startu zatrzymanego. Jak deklaruje producent, przyspieszenie pojazdu jest porównywalne z osiągami samochodu wyposażonego w 3-litrowy silnik benzynowy V6"

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik

Post autor: profek » 14 lut 2017, o 08:13

Pomimo wszystkich zalet tego i im podobnych samochodów uważam że to może być pułapka na użytkownika.Nasze auta od bidy można naprawić w dowolnym warsztacie takiego to z całą pewnością nie.Ja osobiście odczekałbym jeszcze kilka lat żeby te rozwiązanie zadomowiły się na rynku i pokazały na co je stać chodzi mi głównie o awaryjność wydaje mi się że taka mnogość rozwiązań może się okazać eksperymentem na użytkownikach.Jeśli hybrydę to coś ze stajni Toyoty tylko ich nowy design ni jak mi nie odpowiada,uważam że jest zbyt futurystczny i nie ma nic wspólnego z elegancją.Umówmy się nie chciałbym jeździć samochodem do którego wsiadałbym z obrzydzeniem tylko dlatego że to hybryda i ma być eco i w ogóle.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta różne”