--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skoda Superb III

posiadasz inny samochód niż Opel Insignia ? chcesz się poradzić, pokazać swój samochód - to jest temat dla Ciebie
Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Skoda Superb III

Post autor: coolmobil » 28 lis 2019, o 06:02

mazmarcin pisze:Przecież ten 1,6 T ma 200 kucy i chyba 300 Nm. Nawet ST ma poniżej 8s do 100 ;)
A ta pojemność 1,6 to wiele pokazuje w sporcie w innych autach :D
Nie zagłębiłam się w ofertę isi B ale jak na moje ten silnik jest od niedawna oferowany czyli raczej w nowych autach. W moim budżecie nie było takiego z używanych. Inna kwestia ze jakoś może konserwatywnie podchodzę do tematu ze jednak silniki 1.6, 1.5 o takich parametrach nie mogą być dobre w dłuższej perspektywie czasu. To ze teraz taka moda na mniejsze silniki to nie znaczy ze to dobry ruch.
Takie przynajmniej mam zdanie.
Co do wyglądu hm... powiem tak w początkowym okresie kiedy pojawiła się B powiedziałbym ze super auto. Im dłużej na nie patrzyłem, nawet odbyłem kilka jazd to jakoś ten efekt wow uciekł, brakuje jej czegoś co miały pierwsze isia. Wiem wiem w superbie tez nie ma tego efektu ale bardziej mnie przekonał w tym momencie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Re: Skoda Superb III

Post autor: yerry » 28 lis 2019, o 07:57

norbi333 pisze:
Tylko, że superb III jest od 2015 roku czyli Insignia A Polift
No i? Lift to tylko drobna kosmetyka tego co wymyślono w 2008, a nie zmiana modelu jak w przypadku Superb III a II. Adekwatna zmiana to Insignia B do Insigni A.

Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 28 lis 2019, o 08:09

Nie tak do końca. Polift ma inny wygląd i całkiem inny środek. W b już mniejsze zmiany są środka

JaMi
Użytkownik
Auto: Insignia B kombi
Kod silnika: B20DTH
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: JaMi » 28 lis 2019, o 08:42

ciekawy komentarz. Jakby nie patrzyć, auto po liftingu to tylko drobne zmiany. Auto opiera się cały czas na tej samej konstrukcji i rozwiązaniach. Inny zderzak, lampy, system audio, czy nawet kawałek deski niczego nie zmieniają.
Nowy model to zazwyczaj całkowicie inna konstrukcja, oparta na innej platformie. Nawet jeżeli kilka elementów we wnętrzu będzie podobnych, nie zmienia to faktu, że auta są totalnie różne.
Krótko mówiąc absolutnie nie zgadzam się z powyższą opinią.

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 28 lis 2019, o 08:43

@norbi333 Wręcz przeciwnie No ale to już nie dyskusja na ten wątek.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 28 lis 2019, o 09:05

Niech Ci będzie :D .Z insignią B nie miałem wiele wspólnego,a wiec nie będę wypowiadał się.

Dodano po 2 minutach 6 sekundach:
coolmobil pisze:
28 lis 2019, o 06:02
Co do wyglądu hm... powiem tak w początkowym okresie kiedy pojawiła się B powiedziałbym ze super auto. Im dłużej na nie patrzyłem, nawet odbyłem kilka jazd to jakoś ten efekt wow uciekł, brakuje jej czegoś co miały pierwsze isia. Wiem wiem w s
Bo insignia B poza wersja GSI jest po prostu brzydka :lol:

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec

Post autor: coolmobil » 28 lis 2019, o 09:26

Może nawet nie brzydka ale powiem może tak: pospolita. Zniknęła pomiędzy innymi autami.
Wiadomo kwestia gustu ale nawet linia superba, z tymi ostrymi krawędziami, dość (przynajmniej w mojej ocenie) agresywnie zarysowanymi reflektorami z przodu ma coś swojego specyficznego czego nie ma insignia B

Awatar użytkownika
patryk78
Użytkownik
Auto: opel insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Gniezno
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: patryk78 » 28 lis 2019, o 09:54

Auto powinno powinno się wyróżniać z tłumu innych, tak przynajmniej większość z nas myśli, i o ile A przed i polift mają to coś w sobie to B już raczej nie. Nie jestem kategoryczny w sądach ale wydaje mi się, że brakuje jej "tego czegoś" a tył to już wygląda jak w Passacie

Awatar użytkownika
Krzychu99
Użytkownik
Auto: Kura
Miasto: Bielsko-Biała
Postawił piwo: 11 razy
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Krzychu99 » 28 lis 2019, o 11:29

Przecież Insignia w 2008 roku była przełomem w projektowaniu Opli. Stylistycznie nawet marki premium odbiegały. Jako wtedy 9 latek miałem jej plakat nad łóżkiem, a nawet robiłem gazetkę w szkole o OPC 😂 B zdecydowanie straciła jajca, taka Mazda 6 tylko bez tych wszystkich ostrych linii itd. GSI wygląda trochę lepiej, ale pozbawienie jej 2,0 benzyny to strzał w kolano. Po co komu sportowo wyglądające auto, które ma silnik z kompakta i brak konkretnego dźwięku? IMO Pierwsza Insignia mimo sporej ilości wad dalej ma to coś, że chce się za nią obrócić na parkingu, nowa jest kolejnym nudnym autem segmentu D.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 28 lis 2019, o 15:51

coolmobil pisze:
27 lis 2019, o 20:57
Dla mnie silnik 1.6 do takiego auta to żart, moje 1.8 to takie totalne minimum.

Źle nie jest.
(pod koniec filmu rozpędzanie 0-200)
Tyle że i tak nawet ten 1.6T 200KM to już historia.

A wygląd zależy od egzemplarza. Samochód "robią" głównie koła i wybrany lakier.
Zobaczcie, że w folderach pokazują zawsze wersje z największymi kołami, a do tego - jestem pewien - ładują dystanse, żeby na czas sesji zdjęciowych wypełnić błotniki. W życiu na ulicy nie spotkałem Superba III z takimi kołami jak na okładce folderu. Zawsze siedzą wyżej, a koła nawet 19" są wepchnięte w głąb błotników.

Widziałem ohydne Insignie A, ohydne Insignie B, ohydne Superby. Każdy z tych modeli może wyglądać paskudnie.

Oglądam się za pięknymi Insigniami A (zdecydowanie wolę polifty), czasem za niektórymi Insi B i bywa, że ze niektórymi Superbami też się obejrzę. Zupełnie nie oglądam się za Passatami czy Mazdami 6, co ciekawe. Z premium tylko A5 Sportback przykuwa mój wzrok, a podstawowe sedany (BMW 3, Audi A4) kompletnie mi się nie podobają.

Insignia A i B dla mnie prezentuje się korzystniej w jasnym kolorze, który uwydatnia jej kształty, ewentualnie w jakimś krzykliwym np. żywo czerwonym.

Zupełnie odwrotnie Superb III, dla mnie najlepiej w czarnym, bo ten kolor maskuje jego dysproporcje (jakąś nienaturalną długość zwłaszcza w tylnej połowie).

M.

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec

Post autor: coolmobil » 28 lis 2019, o 18:17

Nawet nie chodziło mi o osiągi tego silnika tylko jego wielkość. Kurcze jeszcze nie dawno takie silniki wkładali do aut kompaktowych a teraz są w autach ważących ponad 1.5t.

Dziś miałem okazje troszkę sprawdzić jak działają reflektory w superbie.
Wydaje mi się ze bardziej dynamicznie podążają za kierunkiem jazdy i przy zmianach prędkości niż w isi. Po włączeniu automatycznie długich widać jaka jest przepaść między isia a Skoda.
W isi robił sie dzień, tutaj jest ze tak powiem poprawnie.
Generalnie zgodnie z oczekiwaniami ze tak genialnych reflektorów nie będę miał.

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec

Skoda Superb III

Post autor: coolmobil » 2 gru 2019, o 08:34

Wczoraj pierwsza trasa autkiem (nie licząc powrotu po zakupie). Warszawa - Mragowo, 205km, krajówkami. Grzeczna jazda z rodzinka na pokładzie, gdzie trzeba było mocniejsze wyprzedanie i pozytywny wynik spalania 6,3 z całej trasy.
Spokojnie można ze 100/110km/h przyspieszyć na 6 biegu aby ładnie wyprzedzić tir’a. Dynamika wcale nie słabsza przy tym manewrze jak isi z dieslem
Naprawdę te nowe benzyny nie pala dużo więcej niż diesle.
Ciekawostka katalogi pokazują pojemność baku na 66l, okazuje się ze to wartość jaka ma wersja 4x4 a ośka ma pojemność baku 72 l.

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 2 gru 2019, o 09:54

Ładne auto. Biały kolor na zdjęciach wydaje się wyglądać nieciekawie, ale w rzeczywistości jeśli jest czysty lakier to daje radę.
Wynik spalania przyzwoity jak na benzynę 180 konną. Turbo benzyna to kompromis pomiędzy kopciuchem dieslem, a wolnossący silnikiem benzynowym. Dynamika prawie jak w dieslu, a wszystkie plusy benzyny zachowane :)

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 2 gru 2019, o 14:02

Bartol pisze:
2 gru 2019, o 09:54
Turbo benzyna to kompromis pomiędzy kopciuchem dieslem, a wolnossący silnikiem benzynowym. Dynamika prawie jak w dieslu, a wszystkie plusy benzyny zachowane :)
Dynamika prawie jak w dieslu?
W turbobenzynie dynamika jest lepsza niż w dieslu, chyba że jakiegoś mocno zawirusowanego porównujemy. Diesel ma krótkie momenty siły, a poza tym turbobenzyna ciągnie lepiej w szerokim zakresie. Tylko trzeba kręcić obroty. Prawdziwe różnice wychodzą między 100 a 200 km/h.
Np. Insignia GSi 2.0T vs. 2.0 BiCDTi (identyczna skrzynia, identyczny napęd 4x4):
moc: 260 vs. 210 KM
moment: 400 vs. 480 Nm
0-200 km/h: 27 vs 35 sek
80-120 km/h: 4.2 vs 5.2 sek.
To konie jadą, a nie niutonometry. Taki Superb III generacji najmocniejszy 2.0 TSI ma 280 KM i "tylko" 350 Nm, a w ogóle 0-200 km/h robi w rewelacyjne 22 sek. Jego diesel 190 KM i 400 Nm potrzebuje na to samo już ponad 40 sekund, przepaść. Niutonometry są do jarania się na wykresach. Albo do ciągnięcia przyczepy ;D
Współczesne auta z dieslami mają często niezłe czasy 0-100, ale pod warunkiem, że siedzi w nich szybki automat, który 100 km/h osiąga zwykle na 4 biegu. Powyżej 100 km/h wychodzi goła prawda i dieselki odpadają w biegu.

Wolnossący silnik benzynowy nie ma żadnych zalet, oczywiście poza wielkopojemnościowymi jednostkami typu 3.6 V6.
Ani dynamiki, ani oszczędności.

Spalanie zawsze większe w benzynie niż w dieslu.

M.

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 2 gru 2019, o 15:22

Wolnossąca benzyna ma swoje zalety, jeżeli jest V-ką, dźwięk i sposób rozwijania mocy. Takie Tipo F140, ja tam widzę same zalety :D
A skodziczka ładna, niech się sprawuje, lepiej niż ta od mojego ojca, co po 100k km wyzionęła ducha z nowoczesnego 1.2 HTP

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec

Skoda Superb III

Post autor: coolmobil » 2 gru 2019, o 17:02

wassermann pisze:
Bartol pisze:
2 gru 2019, o 09:54
Turbo benzyna to kompromis pomiędzy kopciuchem dieslem, a wolnossący silnikiem benzynowym. Dynamika prawie jak w dieslu, a wszystkie plusy benzyny zachowane :)
Dynamika prawie jak w dieslu?
W turbobenzynie dynamika jest lepsza niż w dieslu, chyba że jakiegoś mocno zawirusowanego porównujemy. Diesel ma krótkie momenty siły, a poza tym turbobenzyna ciągnie lepiej w szerokim zakresie. Tylko trzeba kręcić obroty. Prawdziwe różnice wychodzą między 100 a 200 km/h.
Np. Insignia GSi 2.0T vs. 2.0 BiCDTi (identyczna skrzynia, identyczny napęd 4x4):
moc: 260 vs. 210 KM
moment: 400 vs. 480 Nm
0-200 km/h: 27 vs 35 sek
80-120 km/h: 4.2 vs 5.2 sek.
To konie jadą, a nie niutonometry. Taki Superb III generacji najmocniejszy 2.0 TSI ma 280 KM i "tylko" 350 Nm, a w ogóle 0-200 km/h robi w rewelacyjne 22 sek. Jego diesel 190 KM i 400 Nm potrzebuje na to samo już ponad 40 sekund, przepaść. Niutonometry są do jarania się na wykresach. Albo do ciągnięcia przyczepy ;D
Współczesne auta z dieslami mają często niezłe czasy 0-100, ale pod warunkiem, że siedzi w nich szybki automat, który 100 km/h osiąga zwykle na 4 biegu. Powyżej 100 km/h wychodzi goła prawda i dieselki odpadają w biegu.

Wolnossący silnik benzynowy nie ma żadnych zalet, oczywiście poza wielkopojemnościowymi jednostkami typu 3.6 V6.
Ani dynamiki, ani oszczędności.

Spalanie zawsze większe w benzynie niż w dieslu.

M.
Może zle sie wyraziłem chodziło mi o kwestie elastyczności
Niby isia miała te 30Nm więcej i szybciej dostępne ale tutaj z jakiś 1700, 1800 obrotów ładnie sie Skoda na 6tce zbiera.

Tez liczę ze będzie się sprawować i na pare lat wystarczy :)

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 2 gru 2019, o 17:57

Odnosiłem się do kwestii Bartola, że turbobenzynki mają dynamikę "prawie jak w dieslu" ;)

M.

Awatar użytkownika
as pik
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Śląsk
Postawił piwo: 22 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: as pik » 3 gru 2019, o 13:49

"Dynamika prawie jak w dieslu..." i "To niutony jado" :lol: A potem wpada VTEC 2.4 i robi taką DTH jak chce ;)

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 3 gru 2019, o 19:55

Co do tego drugiego, to bym polemizował

a takich przykładów jest więcej, tylko trochę zer na koncie za mało (tych z tyłu, nie z przodu)
A swoją drogą "Ferrari w cenie skody" na YT, może warto się zastanowić :)

Awatar użytkownika
Krzychu99
Użytkownik
Auto: Kura
Miasto: Bielsko-Biała
Postawił piwo: 11 razy
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Krzychu99 » 3 gru 2019, o 20:32

Pfff jedzie jak auto marki dla dla dziadków i to w kombi 😋😂 A tak serio wiadomo, że miałem na myśli auta dla zwykłych śmiertelników.

carvertical VIN check
Zablokowany

Wróć do „Auta różne”