--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Dym i hałas pod maską

Jeżeli Twój problem nie pasuje do żadnego z wyżej wymienionych działów napisz go tutaj.
ODPOWIEDZ
simi

Dym i hałas pod maską

Post autor: simi » 16 lis 2014, o 22:30

Witam.Podczas jazdy z pod maski wydobywa się dziwny dzwięk tak jakby gwizd myślałem że może wentylator się załączył ale wentylatory stały.Za chwile przestaje.Ten gwizd słyszalny to wygląda jakbyś (gotował wodę w czajniku a potem wyłączył czajnik i ten dzwięk powoli zanika ) tak jak odkurzacz .Nie wiem jak to lepiej opisać.NO I SMRÓD jakby coś się paliło następnie wydobywa się dym który zauważyłem po lewej stronie patrząc na maskę wprost tak jakby przy prawym przednim kole pod spodem.Kurcze nie wiem co robić bo kontrolka żadna mi się nie zapaliła...Zrobiło mi się to kilka razy, a dzisiaj wyskoczył mi komunikat :awaria pojazdu skontaktuj się z serwisem.

-- 16 lis 2014, o 22:30 --

miał ktoś z Was coś podobnego?

simi

Re: Dziwny dzwięk pod maską oraz dymienie

Post autor: simi » 16 lis 2014, o 23:17

z płynem jest wszystko ok

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Re: Dziwny dzwięk pod maską oraz dymienie

Post autor: rataj73 » 17 lis 2014, o 11:56

A czy czasem kolega nie ma webasto? Wylot spalin jest właśnie chyba w okolicy prawego koła.

GCH
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Chojnice
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Dziwny dźwięk pod maską oraz dymienie

Post autor: GCH » 17 lis 2014, o 14:02

Podzielam opinie kolegi, wg mnie to piec ogrzewania postojowego. Jak spojrzysz pod samochód, to przez osłonę silnika powinna wystawać srebrna rurka i to z niej pewnie wydobywa się ten dym. Druga sprawa jest taka, że jeżeli ten dym jest gęsty i śmierdzi niespalonym paliwem, to należy naprawić piec.

simi

Post autor: simi » 17 lis 2014, o 23:49

Macie racje.Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym i mówił mi że to może być webasto. hmmmm no ok ale ja je przecież nie włączyłem.Nie rozumiem jak to działa?? Może ktoś mi coś z tym wyjaśnić? albo na jakiej zasadzie to działa? i kiedy się uruchamia?

GCH
Nowicjusz

Post autor: GCH » 18 lis 2014, o 07:33

Po pierwsze nie Webasto a Eberspächer (inna firma) :) Do drugie uruchamia się samo przy temperaturach poniżej 10stopni, wraz ze startem silnika, żeby ten szybciej osiągnął temperaturę roboczą (działa ono wtedy jako dogrzewacz). Ogrzewanie można też uruchomić niezależnie od silnika i wtedy mamy ogrzewanie postojowe. W mojej Insigni jest ono sterowane pilotem, który umożliwia programowanie pieca. Dodatkowo sprawdź u siebie w schowku, po prawej stronie, czy nie ma zielonego przycisku. On też powinien uruchomić piec.

simi

Post autor: simi » 20 lis 2014, o 01:20

dziękuje kolego z ainfo i masz racje.Rozmawiałem ze znajomym i powiedział mi to samo.Tylko dlaczego taki dym i dość spory oraz buczenie ???? Coś się popsuło?

-- 20 lis 2014, o 01:20 --

hmmmmm naprawienie pieca? No ok ale gdzie z tym uderzyć czy mogę to sam jakoś naprawić? Co tam jest takiego?

marcinsobi

Post autor: marcinsobi » 20 lis 2014, o 09:54

czasami dymi na początku przy rozruchu (ja tak mam) jak jest wilgotno później już nie powinno
sam raczej tego nie naprawisz , możesz mieć uszkodzana świece palnik albo komorę spalania
tu masz mapę serwisów

http://www.eberspaecher.pl/ogrzewania-s ... isowa.html

simi

Post autor: simi » 20 lis 2014, o 19:12

hmmmm uszkodzoną świece???? ale jaką? świeca zapłonowa? ,bo wyskoczył mi błąd świecy w cylindrze nr 1 kod P0671 może to mieć przyczyne? czy inna świeca jakaś w webasto???

GCH
Nowicjusz

Post autor: GCH » 20 lis 2014, o 19:53

Świeca żarowa silnika nie ma z tym nic wspólnego. Kolega ma na myśli świecę żarową wewnątrz pieca.

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik
Auto: Insignia 1.6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2012
Miasto:
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Luki » 20 lis 2014, o 20:50

simi pisze:hmmmm uszkodzoną świece???? ale jaką? świeca zapłonowa? ,bo wyskoczył mi błąd świecy w cylindrze nr 1 kod P0671 może to mieć przyczyne? czy inna świeca jakaś w webasto???
Diesel nie ma świecy zapłonowej... chodzi o świecę żarową, jej wymianę masz opisaną na forum, wystarczy poszukać :)

simi

Post autor: simi » 4 gru 2014, o 00:47

ok dziękuję za info.

-- 4 gru 2014, o 00:47 --

Kilka dni temu problem się rozwiązał z tym dymieniem.Byłem w serwisie,ale nie ASO tylko u ludzi którzy mają o tym pojęcie. Padła mi dmuchawa w Eberspächer-hydronic.koszt 750zł netto Dodatkowo świeca 280 zł ,sitko i uszczelka. Koszt netto całości naprawy 1300zł netto. Powiem wam że w bardzo głupim miejscu jest to montowane.(w prawym przednim nadkolu).
Porażka dla tych co to montowali,gdyż uważam że urządzenie to jest bardziej podatne na wilgoć ,uszkodzenia itp...

GCH
Nowicjusz

Re: Dym i hałas pod maską

Post autor: GCH » 4 gru 2014, o 11:28

Jak dla mnie to ładnie z Ciebie zdarli kasę. Skoro słyszałeś dmuchawę to znaczy, że działała i może była tylko brudna, co się zdarza często. Ostatnio naprawiałem taki piec u siebie w aucie. Wyczyściłem dmuchawę, wymieniłem sitko świecy, uszczelki i koszt się zamknął w 70zł brutto.

simi

Re: Dym i hałas pod maską

Post autor: simi » 4 gru 2014, o 22:35

dmuchawa była walnięta.Sam ją widziałem.Wogóle nie chciała się kręcić jakby spalona.Po drugie dmuchawe słyszałem na początku a później już nie.Poza tym rury były tak wypalone że poezja.Nie wiem czy to dużo bo za prace facet wziął 150zł a reszta to części.Z tym ze w Eberspächer-hydronic są rózne rodzaje.Sprawdzałem na necie i ceny dużo nie odstępowały od rzeczywistości.Mówię o tych nowych a nie używanych.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”