--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Autel MaxiAP AP200

Jeżeli Twój problem nie pasuje do żadnego z wyżej wymienionych działów napisz go tutaj.
ODPOWIEDZ
Matys_ldn
Nowicjusz
Auto: Insignia 2016
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Londyn
Postawił piwo: 3 razy

Autel MaxiAP AP200

Post autor: Matys_ldn » 5 wrz 2022, o 21:37

Cześć.

Czy ktoś z was używał albo słyszał o Autel MaxiAP AP200 ?
Mieszkam w UK i dużo ludzi się tym podnieca, ale też dużo ludzi nie ma głębszego pojęcia technicznego jak w PL wiec kupują co im reklama podpowie.
Szukałem dokładnej specyfikacji ale nigdzie nie mogę znaleźć przez jakie protokoły się łączy.
Na stronie producenta porównują to nawet do Autel MK808 !? I niby można dokonywać nawet podstawowego programowania ?!
Pytam tutaj, bo jak pisałem Anglicy nie kumaci, a jak zadaje pytanie to cisza...

Tutaj lista ze strony producenta:
25 Advanced Service Functions Will DO You A Favor
Autel AP200 car scanner integrates 25 service functions for easier various vehicle diagnosis, saving you from the dilemma of seeking repair solutions and greatly improving your work efficiency. AP200 scanner performs an all-around diagnosis to extend your vehicle’s life.

Oil Reset : Reset the oil life system and turn off the oil light after replacing the oil or oil filter to start a new cycle.
TPMS : Quickly look up the tire sensor IDs from the vehicle’s ECU, and perform TPMS replacement and sensor test.
EPB Reset : Maintain the electronic braking system safely and effectively by deactivating and activating the brake control system, setting brakes after disc or pad replacement, etc.
BMS Service : Reset the monitoring unit of the car battery after replacing a battery or a battery monitoring sensor.
ABS Bleeding : Bleed the air of a brake system to restore ABS brake sensitivity.
DPF Regeneration : Clear particulate matter from the DPF filter through continuous combustion oxidation mode to stabilize the filter performance.
SAS Calibration Reset : Calibrate the steering angle after replacing the steering angle position sensor and the mechanical parts of the steering system, etc.
IMMO Keys : Disable the lost vehicle keys and program a new replacement key fob.

Ciekawe czy da się to połączyć z jakimś innym programem np GDS2 od majfriednów albo program Pinga?
Szczególnie interesujące dla mnie jest to wypalanie DPF i resetowanie akumulatora.

Holios
Użytkownik
Auto: BMW G31
Rok produkcji: 2019
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Re: Autel MaxiAP AP200

Post autor: Holios » 6 wrz 2022, o 06:12

To jest zestaw do dedykowanej aplikacji na telefon, niczego innego nie użyjesz, sam program jest tylko do diagnostyki, nie ma żadnych funkcji programowania. w ramach ceny masz licencję na jedna markę dożywotnio reszta po 22$ na rok. Dawno nie używałem ale nie kojarzę żeby dało się wymusić wypalanie dpf. Lepiej kupić Vlinker MC+ i mieć możliwość korzystania ze wszystkich dostępnych programów oraz różnych marek samochodów.

Matys_ldn
Nowicjusz
Auto: Insignia 2016
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Londyn
Postawił piwo: 3 razy

Post autor: Matys_ldn » 6 wrz 2022, o 11:50

Holios pisze:
6 wrz 2022, o 06:12
Lepiej kupić Vlinker MC+ i mieć możliwość korzystania ze wszystkich dostępnych programów oraz różnych marek samochodów.
Widzę, że masz ten sam rocznik i ten sam silnik. Da sie Vlinkerem zaprogramować nowy akumulator ? Może nie tyle co Vlinker bo na pewno jest zdolny do tego, tylko czy jest jakiś program pod niego który to zrobi ?

Myślałem, że nie trzeba programować aku ale po przeczytaniu forum widzę, że trzeba - mam AGM i S/S
Wymieniłem u siebie i sprawdzam OPL Monitor i pokazuje mi cyrki z ładowaniem. Wiec musze zaprogramować aku albo/i zaprogramować lub kupić nowy czujnik natężenia. Odpinanie aku na 24h nic nie daje.

Na chwile obecną mam Vgate iCar 2 i czyta mi 8 modułów w OPL Monitor, a jest chyba 12 u mnie w B20DTH.
Niestety OPL Monitor, Car Scanner czy Torque daja tylko możliwość odczytu i kasowania, żadnych funkcji programowania czy adaptacji nie ma.
MDI2 z GDS2 są w stanie to na spokojnie zrobić, ale cena to około 150£ na dzisiaj. Nie wiem, czy da się odpalić GDS2(wersje "testowa") z Vlinker MC+ ?? Chyba było by za pięknie ?

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 6 wrz 2022, o 12:31

Nie zobaczy gds vlinkera.