Hi, od pewnego czasu zaczął wyskakiwać mi kod 54 co według książki serwisowej znaczy iż mam wodę w filtrze paliwa. Dodam iż błąd ten znikał po wciśnięciu przycisku na drążku od kierunkowskazów- reset. Ok spuściłem z filtra wszystko, nie pomogło błąd pojawiał się i znikał i tak przez kilka tygodni. Wymieniłem filtr, nic nie pomogło dalej to samo - wymieniłem cała puszkę z sensorem gdzie siedzi filtr dalej to samo pare dni spokoju i wraca. dodatkowo wspomniany code 54 przestał wyskakiwać a pojawiła się kontrolka na stałe samochód z kluczem świecąca się na żółto. Ok wyjezdzilem całe paliwo aż auto stanęło same, spuściłem wszystko z filtra. Zalałem z karnista i problem znikł żadnych kontrolek po ponownym uruchomieniu wszystko jak być powinno. Niestety nie na długo wrócił po paru dniach , potem raz był raz go nie było na zmianę z code 54 albo kontrolka auto + klucz.
Teraz pali się cały czas znów kontrolka. Nie odczuwam żadnej różnicy w jeździe a dodam iż dużo jeżdzę i na długich trasach.
Ma ktoś jakiś pomysł proszę?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCode 54
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Re: Code 54
mieliśmy ostatnio taki przypadek - pomogła wymiana świec. One powodowały błąd, który wyświetlany był jako "wykryto wodę w filtrze paliwa" - 2 krotna wymiana filtra itp. oczywiście nie pomogły.
Po przełożeniu "uszkodzonych" świec do innego auta - po kilkudziesięciu kilometrach pojawił się błąd.
W aucie, w którym świece zostały wymienione błąd się nie pojawił do dnia dzisiejszego, w aucie do którego założono w celach testu świece "uszkodzone" a po wyświetleniu błędu te wadliwe świece wymieniono błąd nie powrócił również do dnia dzisiejszego.
Dodam, że w aucie były świece z czujnikami.
pozdrawiam
Hubert
Po przełożeniu "uszkodzonych" świec do innego auta - po kilkudziesięciu kilometrach pojawił się błąd.
W aucie, w którym świece zostały wymienione błąd się nie pojawił do dnia dzisiejszego, w aucie do którego założono w celach testu świece "uszkodzone" a po wyświetleniu błędu te wadliwe świece wymieniono błąd nie powrócił również do dnia dzisiejszego.
Dodam, że w aucie były świece z czujnikami.
pozdrawiam
Hubert
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
Piotrql
Re: Code 54
Super, dzięki za szybką odpowiedź. Jest jakaś nadzieja. Jesteś - jesteście w stanie polecić jakieś konkretne świece, czy to nie ma większego znaczenia? Moja Insignia to 2.0 diesel, wersja 160 konna.
-- 31 maja 2015, o 07:18 --
Wymiana świec nic nie dała/ świece bez czujników
-- 31 maja 2015, o 12:37 --
Chyba nic więcej ani ja ani wy nie wymyślicie. Zostaje mi złodziejski serwis vauxalla w uk. To straszne barany a i biorą £70 za godzinę. Dam znać jak się coś wyjaśni, muszę tylko wyjeździć bak paliwa na wypadek jak by wpadli na pomysł go osłuchać czy inne cuda .
-- 31 maja 2015, o 07:18 --
Wymiana świec nic nie dała/ świece bez czujników
-- 31 maja 2015, o 12:37 --
Chyba nic więcej ani ja ani wy nie wymyślicie. Zostaje mi złodziejski serwis vauxalla w uk. To straszne barany a i biorą £70 za godzinę. Dam znać jak się coś wyjaśni, muszę tylko wyjeździć bak paliwa na wypadek jak by wpadli na pomysł go osłuchać czy inne cuda .