--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Odczytano dwa rożne przebiegi.

Jeżeli Twój problem nie pasuje do żadnego z wyżej wymienionych działów napisz go tutaj.
ODPOWIEDZ
Gizd

Odczytano dwa rożne przebiegi.

Post autor: Gizd » 12 sty 2016, o 20:27

Bylem dzisiaj na przeglądzie, a tam odczytano rożne dane z samochodu a miedzy innymi, że są dwa różne przebiegi, zapisane w dwóch miejscach.
Mianowicie raz odczytano faktyczny przebieg jaki mam prawie 150tys. to chyba z licznika, ale jest i drugi 78 tys.
Właściwie to od początku podpadał mi silnik, bo chodzi idealnie jak nowy, a z przebiegiem 150tys. raczej powinien już cos tam tykać inaczej. Podejrzewam wymianę silnika. Dlatego myślę może, ze ten niższy odczyt był z sterownika silnika albo cos w tym stylu?
Słyszał ktoś cos na ten temat albo wie jak sprawę wyjaśnić?

starek

Re: Odczytano dwa rożne przebiegi.

Post autor: starek » 12 sty 2016, o 21:27

Może ten niższy przebieg był zczytany z filtra DPF, opcomem można go zresetować w każdej chwili.

Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Auto: Insignia 2.0 160PS
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: k.olix » 12 sty 2016, o 23:01

To i tak dobrze, że ten drugi 78 tyś. a nie np. 478 tyś. :D
Krzysztof

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 12 sty 2016, o 23:11

Może nie silnik, a tylko DPF był wymieniany, stąd dwa przebiegi.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 13 sty 2016, o 00:37

Tak jak koledzy piszą, pewnie odczyt z DPFu. Jeśli był wymieniany, to wychodzi, że przy jakiś 75 tys. km. Dużo krótkich tras, przerywane wypalanie i jest to prawdopodobne. Szkoda, że nie dopytałeś. ASO może odczytać z kilku miejsc. Nie wiem jak w Insigni (mój OP-COM tego nie pokazuje - oprócz DPF) ale np. VAGiem (w VW) mogłem odczytać z licznika, sterownika silnika oraz sterownika abs.

Gizd

Post autor: Gizd » 13 sty 2016, o 13:15

Dzięki, nie wiedziałem, ze z DPF tez sie przebieg odczytuje. Tyle, ze mam historie napraw z Opla i nic nie ma o wymianie. Jest tylko wypalanie przy 130 tys. Ale mogło być robione poza ASO. Mam Opcom ale odczytuje tylko ten przebieg licznikowy. Czyli jeśli by podłączyć Tech to powinni potrafić określić co było? Gość z przeglądu z jego sprzętem nie był w stanie określić skąd te przebiegi są, miał tylko, ze są dwa różne.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 13 sty 2016, o 15:28

Nawet chiński OP-COM odczyta Ci DPFa. Jest u nas fajny tutorial. Łap linka http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=43&t=2278. U mnie odczytany z DPFa różnił się o kilkadziesiąt km od tego licznikowego (przy przebiegu 180 tys. km).

Gizd

Post autor: Gizd » 13 sty 2016, o 16:56

Super, dzięki za link. Nie natknąłem sie wcześniej na ten temat. Jutro odpalę Opcom.
Pozdr. ze Strzelec Op.

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Post autor: Engine » 13 sty 2016, o 18:12

Ten z DPF wyświetla przebieg od ostatniej wymiany filtra. Jeśli masz natrzaskane np. 200 000km i filtr był wymieniony 30 000km temu to właśnie taki przebieg pokaże Ci w informacjach o filtrze DPF w vaux-com. Nie ma co się sugerować tym, poszukując prawdziwego przebiegu auta, no chyba, że przebieg od wymiany DPF jest wyższy niż przebieg auta no to ewidentnie coś jest nie tak :D

Wysłane z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk

Gizd

Post autor: Gizd » 13 sty 2016, o 19:19

Auto było do końca serwisowane w Oplu, bo miało 5 lat gwarancji lub do 150tys. km przebiegu. Mam potwierdzenie przebiegu. A czy ASO będzie miało możliwość stwierdzić skąd ten drugi przebieg po podłączeniu Komp?

starek

Post autor: starek » 13 sty 2016, o 20:02

U mnie na ten przykład ASO nie wiedzieć czemu wyzerowalo ten licznik przy nieudanej próbie statycznego wypalania filtra przy okazji wymiany rury turbo. Nie drążylem tego dlaczego to zrobili, w każdym razie u Ciebie mogła być podobna sytuacja.
Zapytaj porostu skąd ten drugi niski przebieg wzięli

Gizd

Post autor: Gizd » 13 sty 2016, o 20:30

Rura turbo była wymieniana i wypalanie tez było ale nie zazębia sie to z przebiegami. Może faktycznie ktoś kiedyś cos skasował przy okazji robienia czegoś innego, tyle ze w wydruku jaki mam z Opla nic nie ma.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”