--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Sposób finansowania zakupu samochodu

Jeżeli Twój problem nie pasuje do żadnego z wyżej wymienionych działów napisz go tutaj.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Sposób finansowania zakupu samochodu

Post autor: KenyBDG » 10 lut 2016, o 09:16

Panowie, zacząłem rozglądać się za nowym samochodem, pierwszy problem to nie wiem co kupić, na tą chwilę Insignia jest na pierwszym miejscu.
Druga kwestia to sposób finansowania, jest klika opcji. Z uwagi iż nie mam firmy, tylko jestem zwykłym szaraczkiem z umową o pracę, to nie mam zbyt wielu opcji.
Mogę kupić za gotówkę, mogę też skorzystać z kredytu, no i jest jeszcze opcja leasingu konsumenckiego. Teraz pytanie czy ma ktoś doświadczenie jeśli chodzi o leasing konsumencki ?, z tego co wiem to z czegoś podobnego korzystają Niemcy.
Nie znam się do końca w tych tematach, ale jeśli leasing konsumencki czy też najem długoterminowy jest podobny do tego co mają przedsiębiorcy to taka opcja miałaby sens. Biorę samochód płacę za niego załóżmy 3k miesięcznie przez 3 lata i nie przejmuje się głupotami którymi musiałbym się przejmować gdybym kupił samochód za gotówkę....mianowicie chodzi mi o spadek wartości, serwis, ubezpieczenia i setka innych bzdur :)...... Także Panowie i Panie, zapraszam do debaty :)

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Re: Sposób finansowania zakupu samochodu

Post autor: KaMYk » 10 lut 2016, o 10:04

Więcej info
http://leasingkonsumencki.biz/

natomiast co do samej oferty, to każdy bank czy firma ma swoje, trzeba się indywidualnie dowiadywać.

Przykładowa oferta:
http://www.masterlease.pl/leasing/klien ... umenckiego

Awatar użytkownika
pjoter1
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: pjoter1 » 10 lut 2016, o 10:27

A nie zastanawiałeś się nad przejściem na działalność? Ja tak jadę od półtorej roku i sobie chwalę :)

Nie mam doświadczenia, ale z tego co się orientowałem leasing klasyczny wychodzi lepiej niż konsumencki.

Wysłane z mojego Cray XC40

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 10 lut 2016, o 10:52

kmy pisze:Więcej info
http://leasingkonsumencki.biz/

natomiast co do samej oferty, to każdy bank czy firma ma swoje, trzeba się indywidualnie dowiadywać.

Przykładowa oferta:
http://www.masterlease.pl/leasing/klien ... umenckiego
Czytałem wspomniane przez ciebie odnośniki, nie mniej jednak interesuje mnie jak to wygląda w rzeczywistości

edit - regulamin!
Huki1, oczwyiście, Leasing konsumencki wyjdzie mniej korzystny m.in. z uwagi iż nie wliczysz sobie rat w koszta itp itd...

Przejście na działalność nie wchodzi w grę, pracuje na etacie w firmie która oczywiście posiada pracowników na własnej działalności, niestety w moim dziale nie jest to możliwe. No i dochodzą inne kwestie, generalnie temat rzeka :)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2016, o 12:02 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin §5 pkt 5

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 10 lut 2016, o 11:05

Osobiście kupuję w kredycie. Szkoda mi gotówki wydawać.Leasing zmusza mnie do trzymania auta tak długo jak mam umowę.Przy kredycie auto mi się znudzi czy zaczyna stwarzać problemy to spłacać kredyt i zmieniam auto.Nowych aut nie kupuję że względu na utratę wartości. Wolę 2-4 letnie auto kupić, pojeździć dwa lata i zamienić.

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 10 lut 2016, o 11:29

Paweł a Ty takie pytania tutaj zadajesz ;)
dzwoń
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 10 lut 2016, o 13:51

norbi333 pisze:Osobiście kupuję w kredycie. Szkoda mi gotówki wydawać.Leasing zmusza mnie do trzymania auta tak długo jak mam umowę.Przy kredycie auto mi się znudzi czy zaczyna stwarzać problemy to spłacać kredyt i zmieniam auto.Nowych aut nie kupuję że względu na utratę wartości. Wolę 2-4 letnie auto kupić, pojeździć dwa lata i zamienić.
Wiesz w leasingu własnie nie przejmujesz się kwestiami które zawsze sprawiają ból głowy, mowa o awariach, ubezpieczeniach itp itd no i zapominasz o kwestii utraty wartości. Po prostu płacisz i jeździsz :), prawie jak służbówka, tyle że musisz płacić co miesiąc parę PLN :) no i lać za swoje.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 10 lut 2016, o 14:49

Wiem o tym doskonale.Tylko kwestia jaki leasing weźmiesz. Z opcją serwisową jest droższy. Ma sens jak bierzesz nowe auto na jakieś 4 lata i potem nie wykupisz.To wówczas masz rację.Jak masz opcję z wykupem to i tak masz utratę wartości.Ubezpieczenie to raz w roku ,więc nie problem.Co do awarii to będą albo i nie. Tu trudno powiedzieć.W moim przypadku przy kupnie na kredyt mam zwrot vatu 50 % jednorazowo jeśli tak chcę.I nie chcę puki mam taką możliwość jeździć jednym autem 4 lata.
Tak naprawdę wszystko ma wady i zalety.I trzeba spojrzeć na to co dla Ciebie osobiście jest lepsze

sonnenberg

Post autor: sonnenberg » 10 lut 2016, o 21:38

1. gotówka - najtańsza forma zakupu, jak możesz sobie na to pozwolić to kupuj za gotówkę, powinieneś też dostać dodatkowy rabat za taką formę płatności.
2. kredyt - teraz są niskie stopy i tanie kredyty, może przez najbliższe 3 lata się nie zmienią to jest to jakieś rozwiązanie ale na pewno te kilka procent rocznie zapłacisz więcej niż przy gotówce
3. leasing konsumencki - moim zdaniem nie ma istotnych przewag nad kredytem.
Ogólnie to kupowanie auta za 100k przez osobę fizyczną jest wyborem nader luksusowym :) Życzę wszystkim aby było ich na takie wybory stać

shaqal
Forumowicz
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2013
Miasto: GD
Otrzymał  piwo: 2 razy
Kontakt:

Post autor: shaqal » 17 lut 2016, o 22:05

Kupując jako firma w leasingu na starcie dostaniesz 10-15% rabatu. Zakup gotówkowy jest mniej lubiany przez sprzedawców.

szy'monn

Post autor: szy'monn » 27 sie 2016, o 13:43

KenyBDG pisze:
norbi333 pisze:Osobiście kupuję w kredycie. Szkoda mi gotówki wydawać.Leasing zmusza mnie do trzymania auta tak długo jak mam umowę.Przy kredycie auto mi się znudzi czy zaczyna stwarzać problemy to spłacać kredyt i zmieniam auto.Nowych aut nie kupuję że względu na utratę wartości. Wolę 2-4 letnie auto kupić, pojeździć dwa lata i zamienić.
Wiesz w leasingu własnie nie przejmujesz się kwestiami które zawsze sprawiają ból głowy, mowa o awariach, ubezpieczeniach itp itd no i zapominasz o kwestii utraty wartości. Po prostu płacisz i jeździsz :), prawie jak służbówka, tyle że musisz płacić co miesiąc parę PLN :) no i lać za swoje.
Jak to nie przejmujesz się utratą wartości? Przykładowo bierzesz w leasing 4 letni auto za 130k, spłacasz miesięcznie 1,6k co po 4 latach daje Ci 77 tys. I tu możesz, albo oddać auto do salonu (czyli jazda przez 4 lata kosztuje Cie 77 tys zł, nie licząc dodatkowych kosztów) albo wykupić np za 53 tys. Kupując auto np 3 letnie za 75 tys jeździsz ze 4 sprzedajesz za 50 i koszt jego użytkowania to np 25 tys. Nie widzę sensu brania nowego na zasadzie Leasingu a potem oddania do salonu, albo wykupu, zakładając ,że nie można go sprzedać z zyskiem.

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 23 lis 2016, o 09:15

Na forum Astra K znalazłem ciekawą ofertę Opel Drive Plan.

http://astra5klub.pl/opel-drive-plan-cz ... 518125d4f8

Ciekawie to wygląda.

mirpo
Użytkownik
Auto: Astra 2.0 cdti ST
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: WPR

Post autor: mirpo » 23 lis 2016, o 21:25

Link przenosi do akcji serwisowej

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 24 sty 2017, o 14:58

Panowie, taką ofertę dostałem u siebie w pracy. Generalnie jestem zainteresowany, warunki wydają się korzystne. Z uwagi iż nie mam doświadczenia w tych tematach, pytanie do Was, o co pytać aby zobaczyć czy jest jakiś haczyk :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 24 sty 2017, o 15:47

Rozumiem, że to po prostu wydaje, bez możliwości lub z bardzo dużym wykupem?

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 24 sty 2017, o 16:44

Jeśli chcesz po roku wykupić to cena będzie wysoka, pytanie, po co ....

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 24 sty 2017, o 17:50

to jest taki sam wynajem jak wszystkie inne. Różnice są na prawdę niewielkie.
Wykup absurdalnie duży - 90%
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 24 sty 2017, o 17:58

Tylko ciekawe jak przy oddawaniu,gdy okaże się ,że auto ma jakieś rysy parkingowe czy coś

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 24 sty 2017, o 18:11

peja-1991 pisze:to jest taki sam wynajem jak wszystkie inne.
Ok, tylko że problem polega na tym że nie wiem na co zwracać uwage przy takim wynajmie. Nigdy nie miałem z czymś takim styczności.
norbi333 pisze:Tylko ciekawe jak przy oddawaniu,gdy okaże się ,że auto ma jakieś rysy parkingowe czy coś
Masterlease na swojej stronie ma poradnik w którym wszystko jest jasno o klarownie opisane, jakie defekty są akceptowalne a jakie nie. Jeśli będzie to rysa która powstała w wyniku przytarcia na parkingu, to od tego jest AC które mam w cenie wynajmu.

Reasumując oferta wygląda bardzo dobrze, płace 1580 zł i jedynym kosztem jaki muszę ponieść to paliwo i płyn do spryskiwaczy.

sonnenberg

Post autor: sonnenberg » 24 sty 2017, o 21:38

brałbym.
tak naprawdę to spłacasz utratę wartości auta, bo po 1 roku dealer je i tak sprzeda drożej niż różnica w cenie zakupu i tego co pozostało po twojej spłacie.

Co do haczyków - trzeba przeczytać OWU.
Inna sprawa czy te auta cie satysfakcjonują...avensins 1.8 147km w automacie to musi być niezły muł

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”