--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Keyless Protector dla Insigni

Jeżeli Twój problem nie pasuje do żadnego z wyżej wymienionych działów napisz go tutaj.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jotef
Użytkownik
Auto: eSTe
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 31 razy

Keyless Protector dla Insigni

Post autor: jotef » 2 paź 2018, o 09:31

ktoś może używa takiego gadżetu jak w temacie :idea:

https://keylessprotector.com/pl/dystrybucja/sklep

Awatar użytkownika
Cassiopeia
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa

Re: Keyless Protector dla Insigni

Post autor: Cassiopeia » 2 paź 2018, o 09:41

Czy to aby na pewno działa? Mąż mój w serwisie Nissana w swoim nowym qashqai montował jakiś zestaw antykradzieżowy, przeciw walizkowym kradzieżom, auto zastępcze dostał na 3 dni i zapłacił 5tys zł za ten jakiś tam system, bo fakturę widziałam, więc chyba nie wydał tej kasy na nic innego.

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 2 paź 2018, o 11:17

Jak będą chcieli to i tak ukradną, można to tylko utrudniać, ale przed załadunkiem na lawetę ciężko będzie się ochronić, nawet ochroniarz parkingu nie pomoże. W biały dzień, w obecności sporej ilości ludzi załadowali auto na lawetę i odjechali, nawet mieli dowód rejestracyjny z samochodu wydrukowany.
Wg. minie lepszym zabezpieczeniem jest odcięcie zapłonu jakimś ukrytym przełącznikiem albo kombinacją klawiszy na kierownicy.
A co do systemów bezkluczykowych, to któryś producent zrobił to tak, że mierzy czas przepływu sygnału i jak jest za długi, to nie pozwala odpalić/otworzyć samochodu, a jak wiadomo fale radiowe potrzebują trochę czasu na przesył. Proste rozwiązanie programowe zamiast gadżetu elektronicznego za kilkaset zł.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 2 paź 2018, o 11:47

Tzn ile wg Ciebie fale radiowe potrzebują na przesył?? czegoś nowego się dowiem.
Fale radiowe to wycinek fal elektromagnetycznych o częstotliwości od 3kHz do 3THz, ale ich prędkość pozostaje w sumie nadal stała i w zasadzie równa prędkości światła w próżni, no jeśli odbiornik jest za horyzontem(jak okręty na oceanie), to czas przebyty przez takie fale zmniejsza się o ułamek sekundy, na skutek odbić fali od jonosfery. Fale radiowe na odcinku Warszawa-Londyn docierają bez straty czasowej, różnica będzie np dla Polska- Japonia drogą satelitarną. Natomiast prędkość dźwięku to 340m/s , więc to może o to Ci chodziło.

A fakt, przed lawetą nikt się nie ochroni, nawet ja, gdy nie będę się podobała na parkingu dla osobówek :)
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 2 paź 2018, o 11:56

Serio boicie się, że ktoś zawinie Insignię?
:D M.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 2 paź 2018, o 12:04

Ja na pewno nie :) po pierwsze jest ubezpieczona , to niech tylko dobrze ukradną, aby policja nie znalazła, a po drugie u mnie deportowane są za wschodnią granicę PL tylko "paski", "ałdi", i "vołoviny". Opla ruscy nie chcą. Zresztą jak byłam na Białorusi kilka dni, to widziałam jedną Iśkę :P iż nawet fotkę dla niej zrobiłam :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Radio 357 :)

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 2 paź 2018, o 13:32

dokia pisze:
2 paź 2018, o 11:47
Tzn ile wg Ciebie fale radiowe potrzebują na przesył?? czegoś nowego się dowiem.
Fale radiowe to wycinek fal elektromagnetycznych o częstotliwości od 3kHz do 3THz, ale ich prędkość pozostaje w sumie nadal stała i w zasadzie równa prędkości światła w próżni, no jeśli odbiornik jest za horyzontem(jak okręty na oceanie), to czas przebyty przez takie fale zmniejsza się o ułamek sekundy, na skutek odbić fali od jonosfery. Fale radiowe na odcinku Warszawa-Londyn docierają bez straty czasowej, różnica będzie np dla Polska- Japonia drogą satelitarną. Natomiast prędkość dźwięku to 340m/s , więc to może o to Ci chodziło.

A fakt, przed lawetą nikt się nie ochroni, nawet ja, gdy nie będę się podobała na parkingu dla osobówek :)
Mam w domu miernik laserowy, który mierzy z dokładnością co do centymetra, a może i milimetra (nie sprawdzałem dokładności), a jakby nie było jest to światło - czyli da się zmierzyć opóźnienie przesyłu. A druga sprawa, jeżeli mamy układ kluczyk -> samochód, to fale radiowe mają bezpośrednią drogę, a jak mamy układ kluczyk -> walizka -> walizka -> samochód to już po drodze są urządzenia (wzmacniacze, a może coś bardziej skomplikowanego), które wprowadzają jakieś opóźnienie w przesyle fal radiowych więc mogą i to mierzyć. W każdym razie udało im się odróżnić bezpośrednie połączenie kluczyka z samochodem od połączenia pośredniego.
PS: kluczyki chyba działają na częstotliwości 433kHz, z innymi się w Polsce nie spotkałem, choć możliwe system bezkluczykowy wykorzystuje 2.4GHz, bo mi telefon raz zagłuszył sygnał z kluczyka, jak się WiFi bawiłem.

Prosty przykład: prędkość rozchodzenia fal: 3*10^8 m/s, prędkość procesora w samochodzie dla uproszczenia 300Mhz = 3*10^8 Hz (taktów na sekundę), opóźnienie kluczyka powiedzmy 100 taktów, jeżeli od wysłania sygnału z samochodu, do odebrania go przetworzonego przez kluczyk minie więcej niż 150 taktów, to znaczy, że kluczyk jest około 25m od samochodu, nawet jak będzie jakiś "lag" na kluczyku do 45%, to nie zakłóci to otwarcia/odpalenia samochodu, bo wtedy jesteśmy metr, max dwa od nadajnika w samochodzie. Tak w uproszczeniu, bo wiadomo, cały mechanizm weryfikacji taki prosty nie jest.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 2 paź 2018, o 17:47

dokia pisze: