Brakuje schematu SCR z DPF nowej insigni, ale też go nie znalazłem. Zgodnie z Twoją sugestią kolego Putridum odwiedziłem kilka forów internetowych i stron traktujących o systemach SCR i dodatku AdBlue i oto co jest publikowane w temacie:
screeny poniżej...
Oczywiście informacji na ten temat jest znacznie więcej niż miejsca w tym wątku. To co zamieściłem to tylko skromna część informacji, które znalazłem w sieci (ciekawe fragmenty zaznaczone na żółto). Z powyższego wynika, że nie powinieneś wytykać komukolwiek niewiedzy gdyż Twoja wiedza n/t jest znacznie uboższa niż Ci się wydaje. Dzięki Tobie uzupełniłem swoją wiedzę na temat SCR i AdBlue i bardziej krytycznie spojrzałem na to nowe rozwiązanie opla. Napisałem także do przedstawiciela GM Polska (Pan Wojciech Osoś PR) a także do Dixi Car maile z prośbą o "oświecenie" mnie w temacie obu systemów w nowej insigni bo być może znalezione przeze mnie informacje to zwykłe bzdury.
Ani razu, nawet przed edycją postu nie wspomniałem o poprawie osiągów dzięki stosowaniu AdBlue. Czytając (3 screen) artykuł pochodzący od autoryzowanego dilera maszyn JCB, widać że jednak technologia SCR pozwala optymalizować silniki pod moc i osiągi, chyba że tej firmie też wytkniesz niewiedzę odnośnie układów diesel AdBlue.
To tyle, a temat systemów SCR jest naprawdę bardzo ciekawy. Może kiedy wśród klubowiczów pojawi się więcej nowych isi z tym eko rozwiązaniem to temat doczeka się osobnego wątku.
Szczerze zachęcam do zapoznania się z tematem systemów SCR bo już wkroczyły do naszej motoryzacyjnej rzeczywistości i każdy użytkownik nowego diesla prędzej czy później zetknie się z nimi. Oby tylko bezawaryjnie.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G900F