--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia A Dokia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Re: Insignia Dokia

Post autor: dokia » 22 cze 2019, o 19:25

IBZI pisze:
22 cze 2019, o 19:11
Pasta lekkościerna i będzie OK. Następnie nakleić specjalną folię. Parę groszy u Chińczyka a zabezpieczone na lata. Mam i polecam (np. takie https://pl.aliexpress.com/item/32957254 ... 3c00AXZPFh).
jejku, jak dobrze Was mieć. Nie wiedziałam że są takie folie, do pazurów mam różne folie ozdobne do wtapiania w hybrydy, ale tu to nie wiedziałam. Dzięki. ;)
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 23 cze 2019, o 19:07

Brudna, bo umyta oj nie wiem jak dawno temu, może trzy tygodnie, ale że właścicielka myje ją rękawicą, specjalnymi szamponami od adbl i poleruje specjalnymi ręcznikami to jeszcze wygląda znośnie. Zatankowana właśnie przed jutrzejszymi trasami od świtu. Wyzerowane spalanie i tu Zonk bo przed kasowaniem wskazanie 17,2/100km 😮 a przecież są upały to miałam nadzieję że będzie mniej 😭. Klima dużo mi dodaje do tego spalania? Bo dmucha mi na maxa.
Jutro w międzyczasie wymiana oleju o 13tej w Białymstoku w ASO, to może mi ją umyją 🤫😋. Na tę chwilę przejechałam moje założone 10tys km na oleju o 2tys. I po tych 12 tysiącach zegar pokazuje jeszcze 30% żywotności oleju.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Igorwlkp » 23 cze 2019, o 21:07

no proszę
wypada pochwalić zaparkowana idealnie nie w stringach :)
przypadek?? nie sądzę :)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 23 cze 2019, o 21:09

Ćwiczę , ćwiczę ..czasem jeszcze wychodzi i w stringach.. chociaż coraz częściej już jest bez stringów :P (czyli tych pasów pomiędzy kołami)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2019, o 12:47

Moja Lalka na serwisie. Olej wymieniony, cena wyższa bo już nie ma że benzyny taniej, są wszystkie za 249zl ☹️
Moje prawe lusterko jednak zepsute ☹️ wymieniają mi właśnie silniczek. 550zl brutto za nie, ale dają rabat 30% . Mówię do Pana że on przecież burczy a pan mówi że to nic że burczy bo nie działa. Nie znam się na tym wszystkim, nie umiem sama tam zajrzeć i sprawdzić to płacę te dolary 💰💵💸☹️
Niefajny poniedziałek ☹️ a nowe lusterko kompletne- bo pytałam -to ponad 800zl ☹️
received_1580690998730463.jpeg
Żółw taki...
A tyle kosztuje ☹️
received_2434941669890024.jpeg

Awatar użytkownika
as pik
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Śląsk
Postawił piwo: 22 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: as pik » 24 cze 2019, o 14:22

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2019, o 15:11

Jak ktoś umie sam sobie wymienić to fajnie. Ja nie umiem, jestem przecież kobietą, nawet nie wiem jak zabrać się do rozbierania lusterka. I nie wiem jak sprawdzić czy używany byłby sprawny. ASO ma się dobrze dzięki takim kilentom jak ja, no nie? ☹️ A ja tylko zarabiać muszę ☹️💰

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 24 cze 2019, o 15:53

Jutro macie spota, to myślę, że któryś gentleman by Ci wymienił na poczekaniu.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2019, o 16:08

Nie wiem czy mamy.
Generalnie zepsuł mi się humor od tego że nic nie umiem sama przy niej zrobić 😭
I bez ASO nawet nie wiedziałabym co się zepsuło w tym lusterku bo nie wiem jak sprawdzić. Ten mój silnik to działa bo burczy, ale pan mi potem tłumaczył że jakiś siłownik w nim nie pcha lustra w dół ale do góry podnosi bez problemu, a to chyba nierozbieralne ☹️

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 24 cze 2019, o 18:24

U mnie też "burczał". Przedmuchałem sprężonym powietrzem, spryskałem WD40 i działa jak nowy od 16 miesięcy. Tam się po prostu dostaje brud i "blokuje". Na znanym portalu aukcyjnym były wtedy po 50 zł z gwarancją 6 m-cy. Pomyślałem, że jak nic nie wyjdzie z mojej naprawy to sobie taki zafunduję. Jak widać obyło się bez wydatków.
Pisałem Ci jak zaczęły się Twoje kłopoty z lusterkiem. Fakt, trzeba mieć trochę zdolności manualnych.

Edit: To się rozbiera. Po bokach są zatrzaski.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2019, o 18:47

Dziękuję Ci za wyjaśnienia. Aczkolwiek ja naprawdę boję się że coś straszniej zepsuję niż jest.
Zła jestem bo im więcej pracuję i im więcej zarabiam to tym więcej wydaję i to jest totalnie bez sensu. :(
Dziś rano złożyłam wniosek o zwrot kosztów sądowych za wygraną sprawę, to już wydałam zaraz tę kasę na co innego ( na auto). No po prostu kasa to cyfry- w danej chwili wiem że wchodzą na konto, zaraz odbieram jakąś fakturę i wychodzą :(

Generalnie to też i moja wina, bo kiedyś w toyocie TŻ chciał mi zmienić żarówkę w reflektorze to mówiłam aby tego nie robił bo zepsuje. Chciał dobrze, ale no rozwalił reflektor bo robił to po zmroku , po omacku i zamiast coś tam z tyłu nacisnąć to pociagnął czy odwrotnie i połamała się ta część z żarówką a po sklejeniu za szybko oddali mi auto i opary chyba z niezbyt dobrze wyschniętego kleju pokryły reflektor od środka nalotem jak śmietana i nie było nic widać. Musiałam wtedy wydać 700zł na nowy reflektor i zrobiłam mu jesień średniowiecza o to, to powiedział że już do żadnego mojego auta się nie dotknie. I tak jest, sama z tym wszystkim jestem i z decyzjami o autach. No to tak jeżdżę do serwisów i beczę że dużo wydaję.

Aaa... i też w moim serwisie miejskim nie chcieli mi tego lusterka robić, chyba nie umieli, odesłali do elektryka, to umówiłam się na 8 lipca. A że dziś w ASO zaraz wiedzieli co mam zepsute to jeszcze się wahałam czy elektryk u mnie (jakiś Januszowaty) czy już ASO i no wzięłam tę fakturę. Ten elektryk mój 8 lipca to już mi tylko uporządkuje kable w zestawie multimedialnym bo ASO tam namieszało i powiedzieli że nie mają schematów do takich i robić nie będą i abym se sama zrobiła , najlepiej tam gdzie było zakładane (czyli w Bydgoszczy, Pfff... no na pewno tam pojadę.. Pfff...)

Moja fakturka, dziwny opis oleju, powinien być Dexos1 gen 2, ale chyba nie nalali mi tego do diesli. Już nie będę dzwonić o to, oni naleli to chyba nie mój problem jak coś. Ale dopiero zobaczyłam, jednakże 6 litrów, może tylko jeden opis na fakturę dają.
1.jpg
No i mój gadżet, który mi trochę psuje radość urlopu:
2.jpg

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 24 cze 2019, o 20:15

No tak, samo życie :-(

Swoją drogą ciekawe skąd oni biorą ceny tych części. Taki DIXI to autoryzowany dealer Opla i nawet u nich w sklepie jest taniej https://sklep.dixi-car.pl/silnik-regula ... -4860.html dla klienta z ulicy. Jakby u nich robić, to doszedłby jeszcze rabat.

Co do oleju, to nie wiem. Mam dokładnie tak samo na ostatniej fakturze. Ale u mnie OK, bo to CDTI...

Awatar użytkownika
as pik
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Śląsk
Postawił piwo: 22 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: as pik » 24 cze 2019, o 20:18

Spokojnie Dorota... Ja jestem "Mądry" handlowiec... I wydałem 14 tyś na nowy silnik ;) Pytanienie brzmi nie czy masz kasę ale czy dla tego chcesz.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2019, o 20:26

IBZI pisze:
24 cze 2019, o 20:15
No tak, samo życie :-(

Swoją drogą ciekawe skąd oni biorą ceny tych części. Taki DIXI to autoryzowany dealer Opla i nawet u nich w sklepie jest taniej https://sklep.dixi-car.pl/silnik-regula ... -4860.html dla klienta z ulicy. Jakby u nich robić, to doszedłby jeszcze rabat.

Co do oleju, to nie wiem. Mam dokładnie tak samo na ostatniej fakturze. Ale u mnie OK, bo to CDTI...
to ja może jutro zadzwonię?? :o o:o ale oni tam glebną jak nic z tymi moimi pytaniami, nie? :D
aczkolwiek gdyby wlali zły i gdyby zepsuł mi się silnik to chyba nie byłaby moja wina???

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 24 cze 2019, o 21:08

Spokojnie. Nawet jak wlali zły, to raczej silnika nie popsuje, a na pewno nie od razu.
Zapytać zawsze można, ale mnie się wydaje, że mają po prostu taką pozycję w komputerze i ją wpisali, a olej wlali prawidłowy. Sama zauważyłaś, że wymiana w promocji to teraz dla wszystkich 249zł, to może tak mają w komputerze i nie różnicują.

Awatar użytkownika
mnieteczek
Użytkownik
Auto: PEUGEOT 508 GT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 21 razy

Post autor: mnieteczek » 24 cze 2019, o 21:09

Olej w/g nr z twojej faktury:

https://sklep.dixi-car.pl/olej-silnikow ... 11607.html

zastosowanie uniwersalne,czyli leją z beki do wszystkiego :lol:

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2019, o 21:14

IBZI pisze:
24 cze 2019, o 21:08
Spokojnie. Nawet jak wlali zły, to raczej silnika nie popsuje, a na pewno nie od razu.
Zapytać zawsze można, ale mnie się wydaje, że mają po prostu taką pozycję w komputerze i ją wpisali, a olej wlali prawidłowy. Sama zauważyłaś, że wymiana w promocji to teraz dla wszystkich 249zł, to może tak mają w komputerze i nie różnicują.
No mam nadzieję, trzeci rok już leją do niej olej :)
Bo ja to się nakręcam tym co przeczytam a mi nie pasuje wprost.
A w dalszej trasie, tj po wymianie, jakieś takie wrażenie że jakoś tak bardziej miękko i ciszej pracuje. Ale to też pewnie sobie wkręcam :P

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 24 cze 2019, o 21:29

Ale Dexos2 nie Dexos1. Mają taki sam z takiej beczki tylko Dexos1:
https://sklep.dixi-car.pl/olej-silnikow ... 11610.html
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2019, o 21:50

Nie będę dzwonić, wysłałam zapytanie e-mailem, zawsze to zostaje jakiś ślad. Wkurzę się jak mi każą znowu tam wrócić, latam zwykle i tak do nich 2 x więcej niż planuję bo zawsze jakieś "coś". Auta też dziś nie umyli a fakturę tłustą w złotówki wystawili. Pfff...

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 cze 2019, o 15:11

Dopiero po 15tej dostałam odpowiedź na moje zapytanie od ASO:
"Dzień dobry,
na wstępie żeby Panią uspokoić w silniku jest wlany odpowiedni olej. Po sprawdzeniu stanów magazynowych okazało się ze dział części wpisał nie ten olej do zlecenia, ale technik warsztatu zalał odpowiedni olej.

Przepraszamy za zaistniałą sytuację, olej dexos 1 jest preferowany do silników benzynowych z turbodoładowaniem i bezpośrednim wtryskiem paliwa jak również producent dopuszcza olej dexos 2. "

a moje pytanie brzmiało:
"W dniu 2019-06-24 o 22:48, dokia pisze:
Zwracam się do Państwa z pytaniem, odnośnie dzisiejszej wymiany oleju silnikowego w moim aucie.
Na fakturze mam pozycję: olej-silnikowy-5w30-dexos2-95527882, a poprzednio zalewany był olej Dexos1 gen2, bo to silnik turbinowy benzynowy. Czy ja na pewno mam wlany olej do silnika benzynowego a nie do diesla?
W dniu dzisiejszym zapomniałam książeczki serwisowej, ale ostatni w niej Wasz wpis to właśnie Dexos1. Bardzo proszę o wyjaśnienie pozycji na dzisiejszej fakturze i sprawdzenie jaki olej mi zalano, gdyż dopiero niedawno zwróciłam uwagę na zapis na fakturze. "

:o o:o :o o:o
czy ja mogę spać spokojnie, czy nie mogę? mam sobie jeszcze raz olej zmienić? czy już nie robić scen?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta klubowiczów”